ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 25 Ιούνη 2005
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΙΚΗ «ΣΑΜΙΝΑ»
Δριμύ «κατηγορώ» για τα σαπάκια

Πόσοι και πόσοι δεν είχαν καν την «πολυτέλεια» να σωθούν...
Πόσοι και πόσοι δεν είχαν καν την «πολυτέλεια» να σωθούν...
Εξακολουθούν να συγκλονίζουν το δικαστήριο και να φορτίζουν την ατμόσφαιρα με οργή, αγανάκτηση και πόνο ψυχής οι καταθέσεις των ναυαγών, αλλά και των συγγενών των 80 πνιγμένων του πολύνεκρου ναυαγίου του «ΕΞΠΡΕΣ ΣΑΜΙΝΑ». Ταυτόχρονα, κάθε μέρα της δίκης, που διεξάγεται στην πολυαίθουσα του Εφετείου Αθηνών, αποτελεί δριμύ «κατηγορώ» ενάντια σ' αυτή την πολιτική που τροφοδοτεί την εφοπλιστική ασυδοσία, που στ' όνομα της εφοπλιστικής κερδοφορίας εξακολουθεί πέντε χρόνια μετά την τραγωδία να διαμορφώνει το έδαφος για τέτοιου είδους ναυάγια, αφού πλοία παρόμοια με το «ΣΑΜΙΝΑ» εξακολουθούν να μεταφέρουν χιλιάδες επιβάτες και να αποτελούν την πλειοψηφία του ακτοπλοϊκού στόλου.

Οι μαρτυρίες της Ελένης Σκιαδά - Κρητικού και του συζύγου της Νίκου Σκιαδά «πάγωσαν» την αίθουσα. Η πρώτη μάρτυρας, αφού περιέγραψε τον πανικό που δημιουργήθηκε αμέσως μετά την πρόσκρουση, ανέφερε ότι ο ένας επιβάτης προσπαθούσε όπως όπως να βοηθήσει τον άλλον. Σημείωσε ότι λόγω της μεγάλης και απότομης κλίσης που πήρε το πλοίο δέκα λεπτά μετά την πρόσκρουση στα βράχια, πολλοί άνθρωποι γλίστρησαν κι από κει που βρίσκονταν είτε έπεφταν πάνω στα ρέλια κι άλλα σημεία του πλοίου χτυπώντας θανάσιμα, είτε έπεφταν στη θάλασσα. Οι δυο τους ήταν από τους τελευταίους που είχαν μείνει στο καράβι, ενώ όπως είπαν πολλοί άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους κι από την ακαταλληλότητα των σωσιβίων, αφού πολλά απ' αυτά δεν είχαν ακόμα και τους ιμάντες για να μπορέσουν να τα δέσουν. Μάλιστα ο Νίκος Σκιαδάς είπε πως πριν βρεθεί στη θάλασσα είχε προλάβει να επικοινωνήσει με το κινητό του τηλέφωνο με τα αδέλφια του στην Πάρο, να τους δώσει το τελευταίο αντίο, γιατί ένιωθε ότι ήταν οι τελευταίες στιγμές που ζούσε και να τους παρακαλέσει: «Οπως θα μεγαλώσετε τα δικά σας παιδιά, να μεγαλώσετε και τα δικά μου».

Τη μάχη που έδωσε με το θάνατο περιέγραφε κι η Αθηνά Βαρβή από τη Σάμο. Η επιβάτις συνταξίδευε με ένα νεαρό παιδί τον Βασίλη Ραχούλη, που όπως είπε τελικά δεν τα κατάφερε. «Πέσαμε πιασμένοι χέρι χέρι στη θάλασσα με το νεαρό. Βυθιστήκαμε. Ομως όπως ανεβαίναμε στην επιφάνεια, ο Βασίλης χτύπησε στο κεφάλι σε κάποιο αντικείμενο και πέθανε». Ανέφερε ότι στο σημείο του πλοίου που βρισκόταν είδε ότι οι βάρκες δεν έπεφταν «λόγω της κακής συντήρησης» κι αναφερόμενη στην κατάσταση του πλοίου είπε: «Ο κόσμος της Σάμου το κακολογούσε το πλοίο πριν το ναυάγιο» κι εξέφρασε την ανησυχία της γιατί όπως υπογράμμισε: «Οι εταιρίες εξακολουθούν να στέλνουν τέτοια πλοία σαν το "ΣΑΜΙΝΑ" στο νησί. Πλοία δηλαδή σ' αυτά τα χάλια».

ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗ
Εγκαινιάστηκε το Μνημείο για τους εκτελεσμένους

Τα εγκαίνια έγιναν 61 χρόνια μετά το τέλος των εκτελέσεων, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, του πρωθυπουργού και εκπροσώπων κομμάτων

Μετά από δεκαετίες αγώνων των αγωνιστών της ΕΑΜικής Αντίστασης και του καισαριανιώτικου λαού, με επικεφαλής τον πρώην Δήμαρχό της Παναγιώτη Μακρή και τις μετέπειτα Δημοτικές Αρχές της πόλης. Μετά από αγώνες μαζικούς που, αρκετές φορές όπως και τελευταία, αντιμετώπισαν την αστυνομική βία και δικαστικές διώξεις - ακόμα και χτες εκδικαζόταν μήνυση της αμαρτωλής Σκοπευτικής εταιρίας κατά των δημοτικών αρχόντων της Καισαριανής! - η πολιτεία εδέησε να επιτρέψει την τοποθέτηση του Μνημείου των εκτελεσθέντων πατριωτών, κομμουνιστών, αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης στο χώρο του Σκοπευτηρίου, στον τόπο της θυσίας των ηρώων.

Το μνημείο, που φιλοτέχνησε ο γλύπτης Απόστολος Θανακίδης, μετά από πανελλήνιο καλλιτεχνικό διαγωνισμό του Υπ. Πολιτισμού, και επί χρόνια κειτόταν στο έδαφος, γιατί η αμαρτωλή Σκοπευτική εταιρία στην οποία ανήκε παλιά ο χώρος - με τις πλάτες, βέβαια, των εκάστοτε κυβερνήσεων - δεν επέτρεπε την τοποθέτησή του, τελικά στήθηκε στον τόπο της θυσίας και εγκαινιάστηκε από τον δήμαρχο Καισαριανής, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Κ. Παπούλια, του πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή και εκπροσώπων των κομμάτων.

Από το ΚΚΕ, παραβρέθηκε αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον Παν. Ηλιόπουλο μέλος της ΚΕ. Από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Αντιστασιακών Οργανώσεων - ΠΟΑΟ που εκπροσωπεί τις ΕΑΜικές Αντιστασιακές Οργανώσεις παραβρέθηκε αντιπροσωπεία με τον Πρόεδρό της Γιώργη Μωραΐτη και τον αντιπρόεδρο Π. Θεοδωρόπουλο. Παρών ήταν και ο αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος.

Στο σύντομο χαιρετισμό του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κ. Παπούλιας, ανάμεσα στα άλλα που ανέφερε σχετικά με τη σημασία του Μνημείου, πρόβαλε πως: «Για τις νεότερες γενιές που έχουν ανάγκη τα διδάγματα των ανιδιοτελών αγώνων του ελληνικού λαού, είναι σημαντικό να προχωρήσουμε και στη δημιουργία ενός Μουσείου Εθνικής Αντίστασης, το οποίο θα ζωντανέψει αυτήν την ηρωική περίοδο της ελληνικής ιστορίας».

Ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής που παρέστη στην εκδήλωση, αξιοποιώντας την ευκαιρία των εγκαινίων, προσπάθησε να περάσει το μήνυμα για «ενότητα» και «κατάργηση των διαχωριστικών γραμμών», αφού, πρώτα σημείωσε: «Οφείλω, όμως, να ομολογήσω ότι η επίσημη πολιτεία άργησε πολύ να ανταποκριθεί στη φωνή των πολιτών της Καισαριανής και όχι μόνο. Καθυστέρησε να ανταποκριθεί στο χρέος της απέναντι στην Ιστορία και απέναντι σε εκείνους που έδωσαν τη ζωή τους για την ελευθερία».

«Η Εθνική Αντίσταση, είπε στη συνέχεια, ένωσε τους Ελληνες, απέναντι στον κατακτητή. Εγινε σύμβολο της ενότητας και της πάλης. Ευθύνη μας είναι να κρατούμε ζωντανές τις παρακαταθήκες των αγώνων και των θυσιών του Λαού. Ευθύνη όλων μας είναι να γνωρίζουμε την Ιστορία και να αξιοποιούμε, στην πράξη, τα διδάγματά της. Είναι διαδικασία συνεργασίας και συστράτευσης σε κοινούς στόχους».

ΔΙΚΗ «ΕΛΑ»
Την 1η Ιούλη η απόφαση

Την ερχόμενη Παρασκευή, 1η Ιούλη θα απαγγελθεί η απόφαση για τους Κώστα Αγαπίου, Ειρήνη Αθανασάκη, Αγγελέτο Κανά, Χρήστο Τσιγαρίδα, Μιχάλη Κασίμη και Γιάννη Σερίφη. Οι πέντε πρώτοι κατηγορούνται για βομβιστικές ενέργειες που την ευθύνη τους είχε αναλάβει ο «ΕΛΑ», ενώ ο Γιάννη Σερίφης για την ανατίναξη αυτοκινήτου της ΕΛ.ΑΣ στον Περισσό, στην οποία σκοτώθηκε ένα άτομο και τραυματίστηκαν δεκάδες άλλα.

Υπενθυμίζουμε ότι την ενοχή των Αγαπίου, Κανά, Αθανασάκη και Τσιγαρίδα έχει ζητήσει ο εισαγγελέας για ψυχική συνέργεια στους άγνωστους αυτουργούς των εκρήξεων. Οι τέσσερις έχουν ήδη καταδικαστεί σαν μέλη του «ΕΛΑ», ενώ έχει αθωωθεί από την κατηγορία αυτή ο Κασίμης. Οι Αγαπίου, Αθανασάκη και Κανάς που έχουν αρνηθεί την κατηγορία βρίσκονται στη φυλακή, ενώ ο Τσιγαρίδας που ομολόγησε τη συμμετοχή του στον ΕΛΑ έχει αποφυλακιστεί για λόγους υγείας. Το δικαστήριο έχει αρνηθεί να εγκρίνει την αίτηση αποφυλάκισης της Αθανασάκη.

Χτες δευτερολογώντας ο Τσιγαρίδας αφού εξέφρασε την ευαρέσκειά του προς το δικαστήριο για τον τρόπο διεξαγωγής της δίκης, επιτέθηκε στους Κανά και Σερίφη, χαρακτηρίζοντας τον πρώτο «ψυχοπαίδι του βουλευτή Καμένου» και τον δεύτερο αλαζόνα και λασπολόγο που έχει ταυτιστεί με τον Κανά. Ο Σερίφης είπε πως «μέχρι εδώ δε μου χρειάστηκαν πιστοποιητικά εντιμότητας, υπευθυνότητας και συνέπειας. Αν μου χρειαστούν από δω και πέρα, θα καταθέσω μια αίτηση στα γραφεία πληροφόρησης Τσιγαρίδα και σία». Ο Αγαπίου σημείωσε ότι η ομολογία του Τσιγαρίδα μαζί με τις ψευδολογίες της Κυριακίδου χρησιμοποιήθηκαν για να κατηγορηθούν ο ίδιος και οι Κανάς και Αθανασάκη, ενώ ο Κανάς υποστήριξε ότι η κατηγορία στήθηκε αφού εξασφαλίστηκε από την Αντιτρομοκρατική η συνεργασία του Τσιγαρίδα και της Κυριακίδου.

ΛΑΓΟΝΗΣΙ
Σταματάει προσωρινά η ανέγερση διώροφων

Σταματούν προσωρινά οι εργασίες για την ανέγερση των 19 διώροφων κατοικιών στο «Grand Resort» στο Λαγονήσι, ιδιοκτησίας του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού (ΕΟΤ) που τη διαχείριση της ακίνητης περιουσίας του έχει η ΕΤΑ ΑΕ.

Το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) ανέστειλε χτες την εκτέλεση απόφασης του Πολεοδομικού Γραφείου Μαρκοπούλου της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ανατολικής Αττικής, που αφορούσε ανάκληση οικοδομικής άδειας για την ανέγερση των επίμαχων κατοικιών και επαναφέρει σε ισχύ την προηγούμενη οικοδομική άδεια, που είχε εκδώσει το ίδιο Πολεοδομικό Γραφείο.

Συγκεκριμένα, ο Κ. Μενουδάκαος, πρόεδρος του Ε΄ Τμήματος του ΣτΕ, με προσωρινή διαταγή αναστέλλει την ισχύ της νεότερης απόφασης του Πολεοδομικού Γραφείου Μαρκοπούλου, προκειμένου να εξεταστεί το θέμα σε βάθος και να αποφανθεί το ΣτΕ τόσο επί των ασφαλιστικών μέτρων που κατέθεσε η ΕΤΑ ΑΕ, όσο και επί της προσφυγής της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης της Ανατολικής Αττικής.

Με τη χτεσινή προσωρινή διαταγή του ΣτΕ αίρονται οι συνέπειες (κατεδάφιση) της ανακλητικής πράξης, χωρίς να επιτρέπεται όμως, τουλάχιστον προσωρινά, η πραγματοποίηση νέων εργασιών.

Να σημειωθεί ότι έχουν εκδοθεί άλλες δύο προσωρινές διαταγές του Ε΄ Τμήματος, με τις οποίες ανεστάλησαν άλλες δύο αποφάσεις του ίδιου Πολεοδομικού Γραφείου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ