ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 28 Ιούνη 2005
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝ
Από δήμαρχος - έκπληξη... Πρόεδρος

ΤΕΧΕΡΑΝΗ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.-

Με αμηχανία αντέδρασαν η «διεθνής κοινότητα» αλλά και πολλοί αναλυτές στη συντριπτική νίκη του «σκληροπυρηνικού» πρώην δημάρχου της Τεχεράνης Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στο Ιράν. Ο Αχμαντινετζάντ συγκέντρωσε το 62%, περίπου το διπλάσιο ποσοστό από αυτό του έτερου μονομάχου, Αλί Ακμπάρ Χασεμί Ραφσαντζανί. Η συμμετοχή κυμάνθηκε στο 60%, λίγο λιγότερο από τον πρώτο γύρο. Οι αναλυτές αναρωτιούνται, πλέον, εάν ο Αχμαντινετζάντ κέρδισε επειδή «έπιασαν τόπο» οι υποσχέσεις του για αναδιανομή του πλούτου προς όφελος της φτωχής πλειοψηφίας του ιρανικού λαού ή επειδή ο Ραφσαντζανί δεν κατάφερε να πείσει για την αξιοπιστία του λόγω της υποστήριξης που του έδειξε η Ουάσιγκτον.

Ο νικητής των εκλογών, στην πρώτη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, υποσχέθηκε η κυβέρνησή του «να στηριχτεί στην ειρήνη και στη μετριοπάθεια». Αν και υπεραμύνθηκε του δικαιώματος του Ιράν να παράγει πυρηνική ενέργεια, τόνισε ότι «οι διαπραγματεύσεις με την ΕΕ θα συνεχιστούν γιατί είναι προς όφελος των εθνικών συμφερόντων της χώρας». Εκτίμησε ότι το Ιράν βρίσκεται σε «δρόμο προόδου και ανάπτυξης» συμπληρώνοντας ότι «δε μας είναι απαραίτητη η βοήθεια των ΗΠΑ». Επανέλαβε, τέλος, ότι θα λάβει μέτρα διαφάνειας, θα ενισχύσει τις ιρανικές επιχειρήσεις και τα χαμηλότερα οικονομικά στρώματα, υποστηρίζοντας ότι «πρέπει να αρθούν οι αδικίες που έχουν γίνει».

Επιφυλάξεις στην ΕΕ, δυσαρέσκεια στις ΗΠΑ

Ενόψει των συνομιλιών της ευρωπαϊκής τρόικας (Γαλλία - Βρετανία - Γερμανία) με την ιρανική αντιπροσωπεία για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, στα τέλη Ιούλη, ο υπεύθυνος Εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, Χαβιέ Σολάνα, υποστήριξε ότι «δεν υπάρχει προς το παρόν κανένας λόγος αλλαγής πολιτικής της ΕΕ απέναντι στο θέμα». Τόσο το Λονδίνο όσο και το Παρίσι δεν έκρυψαν την επιφυλακτικότητά τους υπογραμμίζοντας ότι «παραμένουν σε εγρήγορση και αναμένουν από τη νέα ιρανική ηγεσία να τηρήσει τις υπάρχουσες δεσμεύσεις της». Ο Επίτροπος Δικαιοσύνης της ΕΕ, Φράνκο Φρατίνι, κάλεσε τον νέο Ιρανό Πρόεδρο «να επιδείξει σαφήνεια και καθαρότητα όσον αφορά στις θέσεις του».

Σκληρότερο ύφος, όπως αναμενόταν, χρησιμοποίησε η Ουάσιγκτον. Ο Λευκός Οίκος δήλωσε επιφυλακτικός ενώ ο υπουργός Αμυνας Ντόναλντ Ράμσφελντ υποστήριζε για τον νέο Ιρανό Πρόεδρο ότι «δεν είναι φίλος της δημοκρατίας και της ελευθερίας». Επίσης, χαρακτήρισε «παρωδία» τη διαδικασία εκλογής του.

Διόλου ήπιες δεν ήταν και οι αντιδράσεις εντός Ιράν. Ο ηττημένος του δεύτερου γύρου, Χασεμί Ραφσαντζανί, εκτόξευσε κατηγορίες για νοθεία και σωρεία παρατυπιών, δηλώνοντας ξεκάθαρα ότι αμφισβητεί την αξιοπιστία της εκλογικής διαδικασίας και του αποτελέσματος. Στο θέμα των παρατυπιών αναφέρθηκε, χτες, με ανακοίνωσή της και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καλώντας την Κεντρική Εκλογική Επιτροπή να «εξηγήσει γρήγορα και με διαφάνεια τις υπάρχουσες καταγγελίες».

ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Νέο κύμα αντικατοχικών επιθέσεων

«Η αντίσταση μπορεί να κρατήσει χρόνια», παραδέχεται ο Ντόναλντ Ράμσφελντ

Αυτή είναι η ανοικοδόμηση στο Ιράκ. Ελλειψη νερού ακόμα και στην πρωτεύουσα

Associated Press

Αυτή είναι η ανοικοδόμηση στο Ιράκ. Ελλειψη νερού ακόμα και στην πρωτεύουσα
ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Ενα μπαράζ αντικατοχικών επιθέσεων συνόδευσε την πληροφορία ότι οι κατοχικές δυνάμεις και οι συνεργάτες τους βρίσκονται σε επαφή με ορισμένες ένοπλες ιρακινές οργανώσεις, προκειμένου να τις πείσουν να καταθέσουν τα όπλα. Για άλλη μια φορά, το Σαββατοκύριακο, οι ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας ήταν ο κύριος στόχος των ανταρτών. Από την πλευρά του, ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας παραδεχόταν ότι η «αντίσταση μπορεί να κρατήσει για χρόνια», αλλά συμπλήρωνε ότι, τελικά, «οι ιρακινές δυνάμεις θα είναι αυτές που θα την καταστείλουν οριστικά».

Στη νοτιοανατολική Βαγδάτη, στη συνοικία αλ Τζαντίντα, αργά χθες το απόγευμα, παγιδευμένο αυτοκίνητο εξερράγη μπροστά σε πολυσύχναστη λαϊκή αγορά, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν, με βάση τον πρώτο απολογισμό, 4 Ιρακινοί και να τραυματιστούν 30. Προφανώς, στόχος της επίθεσης ήταν μια αμερικανική φάλαγγα, που μόλις είχε περάσει. Χτες το μεσημέρι, αμερικανικό ελικόπτερο τύπου Απάτσι συνετρίβη στην περιοχή αλ Μισάχντα, βορειοδυτικά της Βαγδάτης, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί το διμελές πλήρωμά του. Τα αίτια της συντριβής δεν είχαν ανακοινωθεί μέχρι το βράδυ. Μόνο την Κυριακή, σκοτώθηκαν σε διάφορες επιθέσεις σε ολόκληρη τη χώρα τουλάχιστον 40 άνθρωποι, εκ των οποίων οι 25 ήταν μέλη των δυνάμεων ασφαλείας που έγιναν στόχος σε 3 διαφορετικές επιθέσεις αυτοκτονίας στη Μοσούλη.

Διαπραγματεύσεις και φυλακές

Επιβεβαιώθηκε τόσο από τον Αμερικανό υπουργό Αμυνας όσο και από τον Βρετανό πρωθυπουργό και Ιρακινούς αξιωματούχους η πληροφορία που δημοσίευσε πρώτη η εφημερίδα «Sunday Times» περί επαφών μεταξύ κατοχικών δυνάμεων και ορισμένων ενόπλων οργανώσεων. Ο Ντόναλντ Ράμσφελντ και ο Τόνι Μπλερ τόνισαν ότι δεν άλλαξε η θέση τους απέναντι στην τρομοκρατία, αλλά ότι «υπάρχει περιθώριο με ορισμένες από τις οργανώσεις και όχι τις πλέον σκληρές να βρεθούν ορισμένα κοινά σημεία, προκειμένου να αποκλιμακωθεί η κατάσταση». Ο Ιρακινός πρωθυπουργός, μάλιστα, που συναντήθηκε, χτες, με τον Μπλερ, εκτίμησε ότι «σε δύο χρόνια θα έχει αποκατασταθεί η σταθερότητα».

Παρ' όλα αυτά, για να προλάβει κάθε εξέλιξη, ο Ράμσφελντ εκτίμησε ότι θα υπάρξει νέα αύξηση της βίας, χρησιμοποιώντας ως πρόσχημα αυτή τη φορά τη διαδικασία εκπόνησης συντάγματος. Επίσης, παραδέχτηκε ότι οι κατοχικές δυνάμεις δεν μπορούν να συνεχίσουν απερίσπαστες το έργο τους, αν δε νιώθουν ότι στα μετόπισθεν έχουν διασφαλίσει την υποστήριξη του κόσμου. Το σχόλιο του Ράμσφελντ σχετίζεται με τη διαρκώς μειούμενη υποστήριξη εντός των ΗΠΑ στην εισβολή και κατοχή του Ιράκ.

Το πόσο καλά βαίνει η κατοχή φάνηκε, επίσης, από την επίσημη ανακοίνωση του αμερικάνικου στρατού, σύμφωνα με την οποία κατασκευάζονται, ήδη, νέες φυλακές στο Ιράκ για να χωρέσουν τους νέους κρατούμενους.

Σάρωσαν τα νοσοκομεία

Κατά τη διάρκεια των πρόσφατων εκκαθαριστικών επιχειρήσεων στο δυτικό Ιράκ, οι κατοχικές δυνάμεις έβαλαν κατά νοσοκομείων, ασθενοφόρων και γιατρών, κατέστρεψαν ιατρικό υλικό και τρόφιμα, εμπόδισαν γιατρούς να προσεγγίσουν τραυματίες. Αυτό καταγγέλλει η ανθρωπιστική οργάνωση Γιατροί για την Ιρακινή Κοινωνία, που τονίζει ότι υπάρχουν μαρτυρίες και στοιχεία ακόμη και για εισβολές κατοχικών στα νοσοκομεία, όπου συνελήφθησαν γιατροί, αλλά και εκτελέστηκαν τραυματίες στα κρεβάτια τους.

Η οργάνωση τονίζει ότι τα βασικά νοσοκομεία της περιοχής, και κυρίως των πόλεων Κάιμ και Χαντίθα, που βρέθηκαν στο επίκεντρο των επιχειρήσεων, δεν έχουν βασικό ιατρικό υλικό και φάρμακα και απευθύνουν έκκληση για την προμήθειά τους, όπως και την αποκατάσταση των ζημιών σε βασικές δομές των νοσοκομείων. Επισημαίνουν ότι στην ευρύτερη περιοχή κατοικούν περισσότεροι από 300.000 άνθρωποι που έχουν μείνει, πρακτικά, χωρίς καμία ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Συνεχίζει να μαίνεται ο «ξεχασμένος πόλεμος»

ΚΑΜΠΟΥΛ.- Σε αλληλοαντικρουόμενες ανακοινώσεις προέβησαν χθες οι αμερικανικές κατοχικές δυνάμεις και η αφγανική κυβέρνηση, όσον αφορά τον αριθμό των νεκρών από τις μάχες της περασμένης βδομάδας. Ο στρατός των ΗΠΑ ανέφερε ότι οι νεκροί αντάρτες και στρατιώτες είναι 77 και όχι 178, καθώς, όπως ανέφερε εκπρόσωπός τους, οι αρχές του Αφγανιστάν προέβησαν σε «διπλή καταμέτρηση» των νεκρών.

Οι αμερικανικές δυνάμεις στο μεταξύ ανακοίνωσαν - επίσης χθες - ότι σκότωσαν έναν άνδρα που επέβαινε σε μοτοσικλέτα και κινούνταν προς σημείο ελέγχου στο Καλάτ διότι «ήταν οπλισμένος με Καλάσνικοφ».

Κατά τα λοιπά, εν μέσω πολέμου, το Σάββατο άρχισαν διεργασίες για τις «βουλευτικές εκλογές» του Σεπτέμβρη με την έναρξη της διαδικασίας εγγραφής ψηφοφόρων. Ας σημειωθεί ότι για τις περυσινές προεδρικές «εκλογές» είχαν εγγραφεί κάπου 10,4 εκατομμύρια, όταν ο ΟΗΕ εκτιμούσε ότι δικαίωμα ψήφου είχαν 9 εκατομμύρια...

ΡΩΣΙΑ
Αντιφατικά «ανοίγματα»...

ΜΟΣΧΑ.- Πριν το τέλος του έτους ενδέχεται να τεθεί προς έγκριση η συνθήκη «ένωσης» Ρωσίας και Λευκορωσίας, δήλωσε χτες ο πρόεδρος της κρατικής Δούμας, Μπόρις Γκριζλόφ.

Στο μεταξύ ο Πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν είχε το Σαββατοκύριακο συναντήσεις με στελέχη 11 κορυφαίων επιχειρήσεων των ΗΠΑ - περιλαμβανομένων των «Citigroup», «United Technologies», «ConocoPhillips», IBM, και «Intel» - τις οποίες κάλεσε να «επενδύσουν στη Ρωσία» και εν συνεχεία έκανε υποσχέσεις και προς ομάδα Γερμανών επιχειρηματιών (το διμερές εμπόριο Ρωσίας - Γερμανίας έφθασε τα 27 δισ. δολάρια το 2004, ή το 10% του εξωτερικού της εμπορίου).

Τέλος, χτες, η υποστηριζόμενη από τη Μόσχα κυβέρνηση της Τσετσενίας ανακοίνωσε ότι ο αριθμός των νεκρών από τους δύο πολέμους της Τσετσενίας είναι «περίπου 300.000» - μάλλον «συντηρητική» η εκτίμηση, με δεδομένο ότι άλλοι 200.000 άνθρωποι αγνοούνται...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ