ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 28 Ιούνη 2005
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Διαμαρτυρίες εποίκων

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ.-

Χιλιάδες έποικοι αλλά και υποστηρικτές τους ξεχύθηκαν, χθες το απόγευμα, στους δρόμους των μεγαλύτερων πόλεων του Ισραήλ. Οι διαδηλωτές, που διαμαρτύρονται για την επικείμενη ισραηλινή αποχώρηση από τη Λωρίδα της Γάζας, γέμισαν με πορτοκαλί κορδέλες τα αυτοκίνητα που περνούσαν μπροστά τους (το πορτοκαλί έχει γίνει το χρώμα - σύμβολο των εποίκων) και κάλεσαν την ισραηλινή κυβέρνηση να επανεξετάσει την απόφασή της.

Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις είχαν παραταχθεί κατά μήκος όλων των μεγάλων αυτοκινητοδρόμων και λεωφόρων. Τελικά, δε χρειάστηκε η επέμβασή τους, καθώς οι διαδηλωτές δεν έκλεισαν τους δρόμους, όπως είχαν κάνει σε παλαιότερες διαμαρτυρίες τους. Τα πνεύματα ήταν, ήδη, φορτισμένα, καθώς την Κυριακή Ισραηλινοί στρατιώτες συγκρούστηκαν με νεαρούς εποίκους στη Λωρίδα της Γάζας, που προσπάθησαν να εμποδίσουν την κατεδάφιση ορισμένων κτιρίων.

Η ένταση, εντός Ισραήλ, αρχίζει να κλιμακώνεται σημαντικά, καθώς απέναντι στους υποστηρικτές των εποίκων έχουν εμφανιστεί οι φιλειρηνικές οργανώσεις και οι υποστηρικτές της αποχώρησης. Σπίτια, κτίρια και αυτοκίνητα αρχίζουν να φέρουν πλέον κορδέλες, πορτοκαλί ή μπλε, που είναι το χρώμα των φιλειρηνιστών. Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το ποσοστό υποστήριξης στην αποχώρηση μειώθηκε σε 50% από 70% που κυμαινόταν τον Απρίλη, ενώ, χθες, έγινε γνωστό ότι παρουσιάστηκε το πρώτο κρούσμα άρνησης από Ισραηλινό στρατιώτη να συμμετάσχει στην επιχείρηση αποχώρησης από τη Γάζα.

Εκ των υστέρων...

Ενοχος για ανθρωποκτονία εξ αμελείας κρίθηκε, τελικά, ο πρώην Ισραηλινός στρατιώτης Ταϊσίρ Ουαχίμπ, που κατηγορείται για το δολοφονικό πλήγμα του 22χρονου Βρετανού φιλειρηνιστή Τομ Χάρνταλ, το καλοκαίρι του 2003. Ο Χάρνταλ, ως ακτιβιστής, βρισκόταν στη Ράφα για να λειτουργήσει ως «ανθρώπινη ασπίδα» για τα μικρά παιδιά που ήθελαν να μεταβαίνουν στο σχολείο τους, όταν δέχτηκε στο κεφάλι μια σφαίρα. Πέθανε μετά από 9 μήνες που παρέμεινε σε κώμα.

Οι γονείς του Χάρνταλ, αλλά και άλλες φιλειρηνικές και ανθρωπιστικές οργανώσεις (ισραηλινές και ξένες), κατηγορούν τον ισραηλινό στρατό ότι χρησιμοποιεί τον Ουαχίμπ ως «αποδιοπομπαίο τράγο» και ότι, ουσιαστικά, αρνείται να αναλάβει την ευθύνη της πολιτικής που η ισραηλινή διοίκηση ακολουθούσε απέναντι σε όλους τους ακτιβιστές: «πυροβολείτε ό,τι κινείται».

«Περίεργο» περιστατικό

Πυρά από Σύρους στρατιώτες δέχτηκε, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, ισραηλινή μονάδα που στρατοπεδεύει στα κατεχόμενα υψώματα του Γκολάν. Το περιστατικό ερευνάται και από τους κυανόκρανους που βρίσκονται στην περιοχή, ενώ ο ισραηλινός στρατός υποστήριξε ότι «δεν απάντησε στα πυρά για να μην κλιμακώσει την ένταση».

ΕΞΙ ΜΗΝΕΣ ΜΕΤΑ ΤΟ ΤΣΟΥΝΑΜΙ
Το δράμα συνεχίζεται...

ΛΟΝΔΙΝΟ.- Εξι μήνες από το πλήγμα του τσουνάμι που προκάλεσε ο σεισμός των 9,4 βαθμών Ρίχτερ στον Ινδικό συμπληρώθηκαν χτες και οι αυτοσυγχαρητήριοι δεκάρικοι της Δύσης έδωσαν και πήραν. Ωστόσο, είναι σαφές ότι οι εκατομμύρια πληγέντες ελάχιστη από την υπεσχημένη «βοήθεια» είδαν: Σύμφωνα με έρευνα της οργάνωσης αρωγής «Oxfam», η «βοήθεια» κατά έναν λίγο μαγικό τρόπο παρουσίασε την τάση να καταλήγει στις μεγάλες επιχειρήσεις και στους πλουσίους, μεγαλώνοντας ακόμη περισσότερο το χάσμα πλουσίων - φτωχών κι επιδεινώνοντας την κατάσταση των τελευταίων. Πολλοί από τους τουλάχιστον 200.000 νεκρούς σε 13 χώρες από την Ασία έως την Αφρική παραμένουν μη αναγνωρισμένοι, ενώ από τους επιζήσαντες 1 εκατομμύριο -τουλάχιστον! - παραμένουν άστεγοι... Την ίδια στιγμή, οι εμφύλιες συγκρούσεις (Ινδονησία, Σρι Λάνκα), η ταξική διαστρωμάτωση (Ινδία), η οργιαστική διαφθορά (Ταϊλάνδη, Μαλαισία) και άλλοι παράγοντες εμποδίζουν το να φθάσουν αυτά τα περίφημα 25 σεντς που περισσεύουν από κάθε δολάριο «βοήθειας» (τα υπόλοιπα 75 καταλήγουν στις «δωρήτριες» χώρες!) σε αυτούς που τα έχουν ανάγκη...

Με όπλο την αλληλεγγύη

Εκδήλωση του ΠΑΜΕ χτες στις Βρυξέλλες για τη ΛΔ Κορέας

το προεδρείο της εκδήλωσης στις Βρυξέλλες
το προεδρείο της εκδήλωσης στις Βρυξέλλες
Με τη συμμετοχή δεκάδων συνδικαλιστών από 12 συνολικά χώρες της Ευρώπης και της Ασίας, ολοκληρώθηκε χτες στις Βρυξέλλες η εκδήλωση αλληλεγγύης που διοργάνωσε το ΠΑΜΕ για την εργατική τάξη και το λαό της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κορέας. Στην εκδήλωση πήραν μέρος συνδικαλιστικές αντιπροσωπείες από την Πορτογαλία, την Ισπανία, την Κύπρο, το Βέλγιο, την Αυστρία, τη Γερμανία, τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία, ενώ παραβρέθηκε και πολυμελής αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ, με επικεφαλής μέλη της Εκτελεστικής του Γραμματείας (αναλυτικό ρεπορτάζ για την εκδήλωση του ΠΑΜΕ στις Βρυξέλλες στο αυριανό φύλλο του «Ρ»).

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΡΩΜΗ.- Σε ολόκληρη την Ευρώπη καταζητούνται έπειτα από ιταλικό ένταλμα οι 13 πράκτορες της CIA που απήγαγαν το Φλεβάρη του 2003 τον ιμάμη του Μιλάνου Αμπού Ομάρ.

ΜΑΔΡΙΤΗ.- Παγιδευμένο αυτοκίνητο εξερράγη το βράδυ του Σαββάτου στη Μαδρίτη, σε χώρο στάθμευσης στην περιοχή Πεϊνέτα, όπου γίνονται έργα για τη διεκδίκηση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2012, χωρίς να υπάρξουν θύματα. Είχε προηγηθεί τηλεφώνημα εξ ονόματος της αυτονομιστικής οργάνωσης ΕΤΑ στη βασκική εφημερίδα «Gara», που ειδοποιούσε για το χτύπημα.

ΡΩΜΗ.- Κύμα καύσωνα πλήττει την Ιταλία με τον υδράργυρο να αγγίζει ακόμη και τους 40 βαθμούς Κελσίου στο Τορίνο. Πέντε ηλικιωμένοι έχουν χάσει τη ζωή τους λόγω των υψηλών θερμοκρασιών, ενώ τα σοβαρότερα προβλήματα επικεντρώνονται στον ιταλικό βορρά.

ΜΑΝΙΛΑ.- Η {ρόεδρος των ΦιλιππίνωνΓκλόρια Αρόγιο προσπάθησε να «διορθώσει» κάπως τα πράγματα όσον αφορά το πολιτικό σκάνδαλο με τις κασέτες της συνομιλίας της με αξιωματούχο της εκλογικής επιτροπής πέρσι, στη διάρκεια των προεδρικών εκλογών, παραδεχόμενη ότι όντως πρόκειται για τη δική της φωνή, αλλά υποστηρίζοντας ότι η συνομιλία «μονταρίστηκε» και δεν επιχείρησε νοθεία του αποτελέσματος. Οι διαδηλώσεις που καλούν για την παραίτησή της συνεχίστηκαν.

ΠΡΙΣΤΙΝΑ.- Εξέπνευσε το Σάββατο δημοσιογράφος εργαζόμενος στην εφημερίδα «Μπότα Σοτ», η οποία πρόσκειται στην παράταξη του Ιμπραήμ Ρουγκόβα και είχε πληγωθεί από σφαίρα στο κεφάλι από τρεις εκτελεστές που φέρονται να είχαν πληρωθεί από δυνάμεις του πρώην UCK που ανήκουν σήμερα στο Δημοκρατικό Κόμμα Κοσσυφοπεδίου.

ΠΕΚΙΝΟ.- Για 730 νεκρούς σε όλη την Κίνα και 7,7 εκατ. πληγέντες κάνει λόγο ο επίσημος απολογισμός της κυβέρνησης για τις πλημμύρες που έπληξαν τις νότιες επαρχίες της χώρας. Μετεωρολόγοι προβλέπουν νέα επιδείνωση του καιρού, με σφοδρές καταιγίδες, από αύριο Τετάρτη.

ΠΕΚΙΝΟ.- Η μόλυνση της ατμόσφαιρας απειλεί να καταστρέψει έναν από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς θησαυρούς της ανθρωπότητας, τον λεγόμενο Πήλινο Στρατό, «ηλικίας» 2.000 ετών, σύμφωνα με δημοσίευμα της «South China Morning Post».

ΝΟΤΙΑ ΑΦΡΙΚΗ
Εθνική απεργία

ΓΙΟΧΑΝΕΣΜΠΟΥΡΓΚ.-

Εθνική απεργία είχαν κηρύξει για χτες τα Συνδικάτα των Εργαζομένων στη Νότια Αφρική ενάντια στις συνεχείς ιδιωτικοποιήσεις των τελευταίων ετών. Η εικόνα είναι συγκεχυμένη, καθώς το μεγαλύτερο συνδικάτο Cosatu, δήλωσε ότι η απεργία είχε απόλυτη επιτυχία, ενώ το Εμπορικό Επιμελητήριο δήλωσε ότι μόνο το 10% των εργαζομένων απέργησαν. Πάντως το Cosatu δήλωσε ότι επρόκειτο για τη μεγαλύτερη εργατική κινητοποίηση των τελευταίων ετών και οι κινητοποιήσεις είναι ο πρώτος γύρος που θα ολοκληρωθεί το Φλεβάρη.

Δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι διαδήλωσαν ενάντια στην ανεργία -επισήμως 26% - και τη φτώχεια στη μεγαλύτερη πόλη, το Γιοχάνεσμπουργκ, ενώ στο Κέιπ Τάουν η διαδήλωση κατέληξε στο προεδρικό μέγαρο, όπου και παραδόθηκε επιστολή διαμαρτυρίας στον Πρόεδρο Τάμπο Μπέκι. Ηταν η πρώτη μεγάλη απεργία όσο στην κυβέρνηση βρίσκεται το Εθνικό Αφρικανικό Κογκρέσο.

ΠΑΡΑΓΟΥΑΗ
Ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις

ΑΣΟΥΝΣΙΟΝ.-

Με την απαίτηση του παγώματος του νόμου 1615, που ουσιαστικά ανοίγει διάπλατα τις πόρτες για την ιδιωτικοποίηση και των εναπομεινάντων δημόσιων εταιριών και βιομηχανιών, άνοιξε χτες ο χορός των κινητοποιήσεων και της εθνικής μέρας διαδηλώσεων σε όλη τη χώρα.

Σύμφωνα με την Πρένσα Λατίνα, παρά την «απάθεια» του βιομηχανικού τομέα, στις διαδηλώσεις λαμβάνουν μέρος το Εθνικό Μέτωπο για την Υπεράσπιση της Εθνικής Κληρονομιάς και της Δημόσιας Περιουσίας, η Εθνική Ομοσπονδία Αγροτών, το Μέτωπο για την Υπεράσπιση της Ζωής και της Ανεξαρτησίας και το Συντονιστικό των Οργανώσεων των Μικροϊδιοκτητών Γης.

Αποκλεισμοί δρόμων και μαζικές διαδηλώσεις στην πρωτεύουσα Ασουνσιόν και άλλες πόλεις ήταν οι κινητοποιήσεις της πρώτης ημέρας, που οι συντονιστές ερίζουν ότι πρόκειται απλώς για το πρώτο στάδιο των πολύμορφων κινητοποιήσεων, που στόχο έχουν να αντισταθούν στην παράδοση της δημόσιας περιουσίας στις πολυεθνικές.

Εάν η κυβέρνηση όντως προχωρήσει στο σχέδιο των ιδιωτικοποιήσεων μέχρι το τέλος του χρόνου, τότε όπως τονίζουν οι διοργανωτές θα βρεθεί αντιμέτωπη με πολύ ριζοσπαστικότερες μορφές πάλης μέχρι να αποσυρθεί οριστικά ο νόμος. Τέλος, σήμερα η Κάτω Βουλή συζητά το επίμαχο νομοσχέδιο που ήδη έχει εγκριθεί από τη Γερουσία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ