ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 28 Ιούνη 2005
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΠΙΔΑΥΡΙΑ
Πρεμιέρα, μετά διαμαρτυρίας...

Εκτακτοι του ΥΠΠΟ, απλήρωτοι επί 3 μήνες και χωρίς ΣΣΕ

Αποψη της συγκέντρωσης διαμαρτυρίας των εκτάκτων εργαζομένων του ΥΠΠΟ, στις 24/6, στην αρχή του δρόμου που οδηγεί στο θέατρο της Επιδαύρου
Αποψη της συγκέντρωσης διαμαρτυρίας των εκτάκτων εργαζομένων του ΥΠΠΟ, στις 24/6, στην αρχή του δρόμου που οδηγεί στο θέατρο της Επιδαύρου
Με συγκέντρωση διαμαρτυρίας, πανό και διανομή ανακοίνωσης, υποδέχτηκαν, την Παρασκευή (24/6) τους θεατές της πρεμιέρας των φετινών Επιδαυρίων - με τον «Ορέστη» του Ευριπίδη από το θέατρο «Διαδρομή» - οι 80, περίπου, έκτακτοι εργαζόμενοι στις αναστηλώσεις και συντηρήσεις των μνημείων της Επιδαύρου -μέλη του Πανελλήνιου Σωματείου Εκτάκτου Προσωπικού ΥΠΠΟ. Οι 80 εργαζόμενοι «όμηροι» της πρασινογάλαζης πολιτικής, όχι μόνο δουλεύουν ως έκτακτοι επί 12 χρόνια στα τόσο μεγάλης έκτασης, αλλά και σπουδαιότητας αναστηλωτικά έργα στην Επίδαυρο, διαθέτοντας πολύτιμη για την αναστήλωση των μνημείων εμπειρία, αλλά και για πολλοστή φορά είναι απλήρωτοι 3 μήνες. Ετσι, πριν 25 περίπου μέρες, αναγκάστηκαν να καταφύγουν σε επίσχεση εργασίας.

«Αγαπητοί επισκέπτες και επισκέπτριες του αρχαιολογικού χώρου της Επιδαύρου και θεατές του φεστιβάλ Επιδαύρου». Με αυτή τη φιλόξενη φράση - φιλόξενη, γιατί οι εργαζόμενοι αυτοί γεννήθηκαν, μεγάλωσαν σ' αυτό τον αρχαιολογικό χώρο και νοιάζονται τα μνημεία του - αρχίζει η ανακοίνωση που μοίραζαν στους θεατές που ανηφόριζαν προς το θέατρο.

«Εργαζόμαστε για 12 και πλέον χρόνια σε αυτό το χώρο, προσφέροντας τις υπηρεσίες και το μόχθο μας στη διατήρηση και ανάδειξη αυτού του τόσο σημαντικού αρχαιολογικού έργου. Καλύπτουμε όλες τις ειδικότητες επιστημονικού (αρχαιολόγοι, συντηρητές, μηχανικοί), τεχνικού (σχεδιαστές, μαρμαροτεχνίτες, εργοδηγοί) και διοικητικού προσωπικού.

Η συμπεριφορά του ΥΠΠΟ απέναντί μας είναι να μας αφήνει απλήρωτους για πολλούς μήνες και να μη μας καταβάλλει τα αναδρομικά που μας οφείλει από τη σύμβαση εργασίας του 2002»!!! Αυτή η συμπεριφορά τούς οδήγησε στην επίσχεση εργασίας, την οποία θα συνεχίσουν, όπως και άλλες αγωνιστικές κινητοποιήσεις, διεκδικώντας: «Αμεση καταβολή των δεδουλευμένων και άμεση υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, με το Ταμείο Διαχείρισης Αρχαιολογικού Εργου για τα έτη 2003 και 2004».

Και η ανακοίνωσή τους καταλήγει με την αδήριτη ανάγκη: «Ο πολιτισμός χρειάζεται εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό και πόρους, για να μπορέσει να προσφέρει υψηλό επίπεδο υπηρεσιών στους πολίτες».

«Αποχαιρέτησαν» τον ποιητή

Eurokinissi

Πλήθος κόσμου αποχαιρέτησε χθες τον ποιητή Μανόλη Αναγνωστάκη. Ανθρωποι των γραμμάτων και των τεχνών, πολιτικοί, κόσμος κάθε ηλικίας που αγάπησε την ποίησή του, τον συνόδευσαν στην τελευταία του «κατοικία». Από νωρίς το μεσημέρι, η σορός του ποιητή είχε εκτεθεί σε λαϊκό προσκύνημα στο Α` Νεκροταφείο, όπου στη συνέχεια έγινε η νεκρώσιμη ακολουθία, ενώ η ταφή πραγματοποιήθηκε στο νεκροταφείο Αμαρουσίου.

Εκ μέρους της Εταιρείας Συγγραφέων, τον ποιητή αποχαιρέτησαν ο Τίτος Πατρίκιος και ο Γιάννης Δάλλας. Ο Τίτος Πατρίκιος σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι «και μόνο οι τίτλοι του έργου σου δείχνουν πως ενώ οι ιστορικές εποχές έρχονται, τελειώνουν και παρέρχονται, η ποίηση που τις εκφράζει, μια ποίηση, όπως του Μανόλη Αναγνωστάκη, κατορθώνει, μέσα από τη διαδοχή των εποχών, να τις κρατάει ζωντανές μέσα στο συνεχώς μεταβαλλόμενο παρόν».

Μίλησαν επίσης ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Α. Αλαβάνος, ο πρόεδρος του ΔΣ της «Αυγής». Μεταξύ των ανθρώπων των γραμμάτων και των τεχνών που «αποχαιρέτησαν» τον ποιητή ήταν η Αλκη Ζέη, η Κική Δημουλά, η Ρένη Πιττακή, ο Χάρης Βλαβιανός, ο Νάσος Βαγενάς, η Ρέα Γαλανάκη, ο Γ. Κοντός, ο Ν. Τσακίρογλου, ο Β. Παπαβασιλείου, η Μάρω Δούκα, ο Δ. Σαββόπουλος κ.ά. Στεφάνια απέστειλαν ο πρωθυπουργός, τα κόμματα, πνευματικά και καλλιτεχνικά σωματεία. Με χθεσινή ανακοίνωσή του, ο Σύλλογος Εκδοτών Βιβλιοπωλών Αθήνας σημειώνει ότι «ο κόσμος του βιβλίου θρηνεί την απώλεια ενός σεμνού και μεγάλου ποιητή».

Νίκη, μέσα στην ήττα

Τη σοφόκλεια τραγωδία «Οιδίπους Τύραννος» ανεβάζει το «Σύγχρονο Θέατρο Αθήνας» του Γιώργου Κιμούλη. Η πρεμιέρα θα δοθεί (1,2/7) στην Επίδαυρο. Η τραγωδία ανεβάζεται σε μετάφραση K. X. Μύρη, σκηνοθεσία Γιώργου Κιμούλη, μουσική Γκόραν Μπρέγκοβιτς, σκηνικά Πάβελ Ντομπρζίτσκι, κοστούμια Εμα Ριότ, φωτισμούς Ζαν Καλμάν, χορογραφίες Τζέιμς Γκίμπσον, κίνηση Βίκυς Παναγιωτάκη. Πρωταγωνιστούν: Γιώργος Κιμούλης, Νόνικα Γαληνέα, Τάσος Χαλκιάς, Αρτό Απαρτιάν, Χρήστος Ευθυμίου, Γιώργος Ζιόβας, Γιάννης Κοτσαρίνης, Νίκος Αναστασόπουλος. Κορυφαίος του Χορού ο Γιώργος Νταλάρας. Στο χορό συμμετέχουν: Λαέρτης Βασιλείου, Τηλέμαχος Κρεβαΐκας, Νίκος Μαραγκόπουλος, Στάθης Παναγιωτίδης, Δημήτρης Παπανικολάου, Γιάννης Σιδεράς, Μάρκος Στεφάνου, Αντώνης Τούντας, Δημοσθένης Φίλιππας, Κώστας Χατζηδημητρίου.

Σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου οι συντελεστές της παράστασης σημείωσαν ότι στον «Οιδίποδα Τύραννο» καταδεικνύεται η επιβεβαίωση της υποδεέστερης θέσης του ανθρώπου μέσα στο σύμπαν και μια τραγική θεώρηση της νίκης μέσα στην ήττα. Ο μύθος του Οιδίποδα κατά τον σκηνοθέτη είναι «ο αρχέτυπος μύθος της προσωπικής ταυτότητας στο δυτικό πολιτισμό. Είναι κυρίως μύθος της αυτογνωσίας, της ανθρώπινης ισχύος και αδυναμίας. Της αλληλοεπίδρασης του υπέρτατου ορθολογισμού και της υπέρτατης άγνοιας, του ελέγχου και της επιθετικότητας στην ανθρώπινη προσωπικότητα, της ατομικής ύπαρξης μέσα στον κόσμο όπως τον βιώνουμε και τον ερμηνεύουμε, ανάμεσα στην τάξη και το χάος, ανάμεσα στο νόημα και την απουσία του».

Μαγευτική βραδιά

Η μαγευτική φωνή του Χοσέ Καρέρας θα πλημμυρίσει σήμερα το Ηρώδειο. Ο κορυφαίος τενόρος θα παρουσιάσει οπερατικά αποσπάσματα και άλλα κομμάτια. Μαζί του η «φωνή του παραδείσου» όπως την αποκαλούν, η κολορατούρα Sumi Jo. Συμπράττει η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών με διεύθυνση David Gimenez.

Ο Χ. Καρέρας κατέχει ξεχωριστή θέση στον κόσμο της μουσικής. Από το 1970, όταν ξεκίνησε τη θριαμβευτική του καριέρα έως σήμερα έχει εμφανιστεί στα μεγαλύτερα λυρικά θέατρα του κόσμου και συνεργάστηκε με διακεκριμένους διευθυντές ορχήστρας. Πέρα από τις εμφανίσεις του στην όπερα δίνει ρεσιτάλ σε όλο τον κόσμο με ένα ρεπερτόριο που περιλαμβάνει περισσότερα από 600 κομμάτια διαφορετικών στιλ, από τη μουσική μπαρόκ έως το σύγχρονο τραγούδι.

Γιορτάζουν στο Λυκαβηττό

Τα 25χρονά τους θα γιορτάσουν οι «Magic de Spell», αύριο (9.30μμ), στο θέατρο Λυκαβηττού. Μαζί τους θα είναι φίλοι και συνεργάτες τους: Στέφανος Κορκολής, Πέτρος Κούρτης, ο Αρμένιος Tigran Sargsian, D.J. RoMYLoS, Λένα Αλκαίου και το σύνολο εγχόρδων «ΗΧΩ».

Εχοντας γράψει το δικό του κεφάλαιο στην ιστορία του ελληνικού ροκ, το συγκρότημα μένει πιστό στον ήχο του, αλλά και στην επιλογή του να τραγουδά ελληνικούς στίχους που ξεσηκώνουν, προβληματίζουν, συντροφεύουν... Ταυτόχρονα, οι «Magic de Spell» εισάγουν στιχουργικές και μουσικές καινοτομίες, αναπάντεχες συνεργασίες και συμμετοχές. Στη συναυλία, εκτός από το νέο δίσκο τους, «Ο τελευταίος επιζών», θα «ταξιδέψουν» σε παλιούς αγαπημένους τους ρυθμούς, ερμηνεύοντας κομμάτια όπως τα «Διακοπές στο SARAJEVO», «Μαθητής», «Εμένα οι φίλοι μου», «Τέρμα το διάλειμμα (BABESA)» και αγαπημένα ροκ τραγούδια, με το δικό τους ξεχωριστό τρόπο.

Αρχισε η προπώληση εισιτηρίων για την πολύ αναμενόμενη, όπως πάντα με πολυεθνικό θίασο, παράσταση του διάσημου σκηνοθέτη Πίτερ Μπρουκ «Tierno Bokar», στο θέατρο «Πέτρας» στα πλαίσια του Φεστιβάλ Δήμου Πετρούπολης. Οι παραστάσεις θα δοθούν στις 1,2,3,4/7 (9μμ). Τα εισιτήρια (40,70,100 ευρώ) διατίθενται σ' όλα τα καταστήματα «Vergin Megastores» και στα καταστήματα δίσκων και dvd «MYST» στην Πετρούπολη (25ης Μαρτίου 114 και 25ης Μαρτίου και Εθνικής Αντίστασης 87).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ