ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 29 Ιούνη 2005
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΔΙΗΜΕΡΟ ΣΤΟ «ΦΙΞ»
Με επίκεντρο την ενίσχυση της ταξικής πάλης

Σήμερα το απόγευμα, στις 8.30 μ.μ., γίνεται η τρίτη συνάντηση των φορέων, που οργανώνουν και συμμετέχουν στο διήμερο για τους μετανάστες

Από τις περσινές εκδηλώσεις του διημέρου
Από τις περσινές εκδηλώσεις του διημέρου
Στην αναγκαιότητα της ταξικής συσπείρωσης και αντεπίθεσης των μεταναστών και προσφύγων, από κοινού με τους ντόπιους εργαζόμενους, επικεντρώνεται το φετινό πολιτικό και πολιτιστικό Διήμερο, που πραγματοποιείται για πέμπτη συνεχή χρονιά με πρωτοβουλία της Αχτιδικής Επιτροπής 5ου-6ου Διαμερίσματος Αθήνας της ΚΟΑ του ΚΚΕ. Οι φετινές εκδηλώσεις πραγματοποιούνται στις 8 και 9 Ιούλη, στο πάρκο ΦΙΞ (στα Πατήσια), ενώ σήμερα το απόγευμα, στις 8.30 μ.μ., οι διοργανωτές καλούν τους μαζικούς φορείς και τις μεταναστευτικές κοινότητες που θα συμμετάσχουν σε τρίτη προπαρασκευαστική συνάντηση.

«Το ΚΚΕ, όπως πάντα έτσι και τώρα, χωρίς μισόλογα και κολακείες, με εμπιστοσύνη απευθύνεται σε εσένα», επισημαίνει το κάλεσμα της Αχτιδικής Επιτροπής. Εστιάζοντας στη συσσωρευμένη πείρα του μετανάστη, και πιο συγκεκριμένα του εργάτη και της εργάτριας, που, πέρα από φυλή, θρησκεία και γλώσσα, έχουν κοινή αιτία των προβλημάτων τους τον ιμπεριαλισμό, οι κομμουνιστές καλούν τους μετανάστες να βγάλουν πιο ώριμα συμπεράσματα. Αφ' ενός για την πολιτική που προκαλεί τον ξεριζωμό από τις πατρίδες τους, την κυβέρνηση και την ΕΕ, που - καθόλου τυχαία - τους εγκλωβίζουν στην παρανομία, στην ομηρία. Και αφ' ετέρου για όσα μεθοδεύει η κυρίαρχη τάξη, «αξιοποιώντας» τους μετανάστες για την καταπάτηση εργατικών και λαϊκών κατακτήσεων, για τη διάσπαση του εργατικού κινήματος.

Οι μετανάστες, όμως, πρέπει να βγάλουν συμπεράσματα και για τη διέξοδο: «Τώρα έχεις αποκτήσει πείρα. Ο,τι κέρδισες όλα αυτά τα χρόνια, το κέρδισες με τον αγώνα σου, μέσα από τα ταξικά συνδικάτα, το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο (ΠΑΜΕ) μαζί με τους Ελληνες συναδέλφους σου, κόντρα στην πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της κυβέρνησης. Τίποτα δε σου προσφέρουν τα διάφορα "προγράμματα στήριξης", Φόρουμ και ημερίδες. Η ταξική κοινή πάλη με τους Ελληνες εργαζόμενους είναι ο μόνος δρόμος, η μόνη λύση», τονίζει η σχετική ανακοίνωση.

Το πρόγραμμα αναμένεται να ξετυλιχτεί γύρω από δύο βασικούς θεματικούς άξονες: Τα 60χρονα της Αντιφασιστικής Νίκης και τα διδάγματα από τον αντιιμπεριαλιστικό αγώνα των λαών. Την οργάνωση της εργατικής τάξης, τη μαζικοποίηση των συνδικάτων και τη δουλιά τους με ταξικό προσανατολισμό. Στο χώρο των εκδηλώσεων, θα λειτουργούν, όπως και άλλες φορές, περίπτερα μαζικών φορέων, μεταναστευτικών κοινοτήτων, ενώ ενδιαφέρον θα έχει το καλλιτεχνικό μέρος του προγράμματος.

«ΤΡΙΟΥΜΦ»
Να μη μείνουν χωρίς δουλιά οι 350 εργάτριες

Ερώτηση του ΚΚΕ προς το υπουργείο Απασχόλησης

Από διαδήλωση εργατριών της «Τριούμφ» στη ...Μανίλα των Φιλιππίνων, με αίτημα την αύξηση του μεροκάματου κατά ένα δολάριο!

Associated Press

Από διαδήλωση εργατριών της «Τριούμφ» στη ...Μανίλα των Φιλιππίνων, με αίτημα την αύξηση του μεροκάματου κατά ένα δολάριο!
Οριστικό «λουκέτο» θα μπει στις 15 του Ιούλη στο εργοστάσιο της «ΤΡΙΟΥΜΦ», το οποίο απασχολεί σήμερα 350 εργάτριες. Η ελβετικών συμφερόντων επιχείρηση, ακολουθώντας πιστά τους νόμους του κεφαλαίου για όλο και μεγαλύτερα κέρδη, έκρινε ότι «το εργοστάσιο δεν απέφερε τα αναμενόμενα κέρδη», ότι «η εργατική δύναμη δεν "ξεπουλιέται" αρκετά φτηνά», και έτσι καταδικάζει στην ανεργία 350 γυναίκες, με τραγικές συνέπειες για τις ίδιες και τις οικογένειές τους.

Με αφορμή την ανακοίνωση της επιχείρησης την περασμένη βδομάδα για κλείσιμο του εργοστασίου ιματισμού, της πολυεθνικής «TRIUMPH», ο βουλευτής του ΚΚΕ Αντ. Σκυλλάκος κατέθεσε σχετική Ερώτηση στους υπουργούς Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ αναφέρει στην Ερώτησή του ότι: «Η συγκεκριμένη επιχείρηση αφού εκμεταλλεύτηκε για δεκαετίες τους 300 εργαζόμενους, παράγοντας υπερκέρδη από την εργασία τους, ανακοίνωσε ότι δεν τους χρειάζεται πια και τους πετά στο δρόμο».

Συνεχίζοντας στην Ερώτησή του ο Αντ. Σκυλλάκος, τονίζει: «Η περίπτωση της "TRIUMPH" είναι αποτέλεσμα της άρνησης αλλά και της αδυναμίας των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ να ακολουθήσουν μια φιλολαϊκή πολιτική, που θα εξασφαλίζει τα δικαιώματα των εργαζομένων στον κλάδο της ένδυσης αλλά και γενικά το δικαίωμα των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων για φτηνό και καλό ένδυμα. Είναι η πολιτική που επιτρέπει την αξιοποίηση του κλάδου με μοναδικό κριτήριο την εξασφάλιση υπερκερδών στους κεφαλαιοκράτες».

Με βάση τα παραπάνω, ο βουλευτής του ΚΚΕ ρωτά τους υπουργούς τι μέτρα προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση για τη συνέχιση της παραγωγικής διαδικασίας και τη διασφάλιση του δικαιώματος στη δουλιά των εργαζομένων στο εργοστάσιο της «TRIUMPH».

Για τους μετανάστες στα Γρεβενά

Ανοιχτή συζήτηση - συγκέντρωση με θέμα «Τα προβλήματα των οικονομικών μεταναστών και οι κοινοί αγώνες με τους Ελληνες εργαζόμενους» διοργανώνει η Γραμματεία Γρεβενών του ΠΑΜΕ σήμερα, στις 8.30 μ.μ, στην κεντρική πλατεία Γρεβενών. Καλεί τους οικονομικούς μετανάστες, τους Ελληνες εργαζόμενους, αλλά και όλο το λαό του Νομού Γρεβενών να πάρει μέρος στην εκδήλωση.

ΠΑΜΕ
Αύριο η σύσκεψη για τους μετανάστες

Σε ανοιχτή σύσκεψη - συζήτηση για το συντονισμό της δράσης, καλούν η Γραμματεία Μεταναστών του ΠΑΜΕ από κοινού με τη Συντονιστική Επιτροπή Μεταναστών την Πέμπτη 30 Ιούνη στις 7μ.μ. στο Συνδικάτο Οικοδόμων, Βερανζέρου 1, πλατεία Κάνιγγος, 2ος όροφος.

Η Γραμματεία Μεταναστών του ΠΑΜΕ και η Συντονιστική Επιτροπή Μεταναστών σημειώνουν ότι το νέο νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή για τους Μετανάστες αποτελεί συνέχεια, αλλά και μετεξέλιξη σε πιο αντιδραστική κατεύθυνση του προηγούμενου της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ. Προσαρμόζει την ελληνική νομοθεσία για τους μετανάστες στις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όπου οι μετανάστες έχουν θέση ως φθηνό χειραγωγημένο εργατικό δυναμικό, χωρίς ουσιαστικά δικαιώματα.

Επίσης, το νέο νομοσχέδιο διαιωνίζει το καθεστώς της ανασφάλειας και ομηρίας από εργοδότες, κυβέρνηση και κράτος.

Μπροστά σε αυτή την πραγματικότητα, όπως υπογραμμίζουν οι δύο φορείς, η εργατική τάξη ενιαία πρέπει να απαντήσει. Μαζί ντόπιοι και ξένοι εργάτες ενάντια στην αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης, της εργοδοσίας και της Ευρωπαϊκής Ενωσης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ