ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 29 Ιούνη 2005
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Πήρε τα μέτρα» στη μικρομεσαία αγροτιά

Ανακοινώθηκε η ολική αποδέσμευση των επιδοτήσεων από την παραγωγή στο σύνολο των καλλιεργειών

Το οριστικό ξερίζωμα των καπνοπαραγωγών από τα καπνοχώραφά τους επιχειρούν με δόλιο τρόπο κυβέρνηση και ΕΕ

Motion Team

Το οριστικό ξερίζωμα των καπνοπαραγωγών από τα καπνοχώραφά τους επιχειρούν με δόλιο τρόπο κυβέρνηση και ΕΕ
Τη «χαριστική βολή» στη μικρομεσαία αγροτιά της χώρας επιχειρεί να δώσει η κυβέρνηση της ΝΔ με την απόφασή της να προχωρήσει στην ολική αποδέσμευση των επιδοτήσεων από την παραγωγή, για το σύνολο των καλλιεργειών. Με το σύστημα της καταβολής των όποιων επιδοτήσεων, ανεξάρτητα από την πορεία της παραγωγής, ΕΕ και κυβέρνηση προσπαθούν να αποξενώσουν ακόμα περισσότερο τους αγρότες από τη γη τους και την παραγωγή, αποβλέποντας παράλληλα στην εξουδετέρωση των όποιων αντιδράσεων για τη συνεχώς μειούμενη παραγωγή, αφού οι επιδοτήσεις έτσι κι αλλιώς ...«θα πέφτουν» για τα επόμενα λίγα χρόνια. Φυσικά, ήταν μια απόφαση που είχε ληφθεί από καιρό, αλλά που δεν ανακοινωνόταν, αφού το υπουργείο βρισκόταν, υποτίθεται, σε διαδικασία «διαλόγου, με τις κορυφαίες αγροτικές συνδικαλιστικές και συνεταιριστικές οργανώσεις», δηλαδή με τους εγκάθετους και καρεκλοκένταυρους που καθόλου δεν κρύβουν τη θετική τους στάση για τη δημιουργία των «ευρω-τσιφλικιών» στη χώρα. Το μόνο που έμενε ήταν να ανακοινωθούν και επίσημα χτες - έπειτα από το τέλος της συνεδρίασης της Κυβερνητικής Επιτροπής - οι τελικές αποφάσεις για την ολική αποδέσμευση και τα ποσοστά ποιοτικού παρακρατήματος για το ελαιόλαδο, τις αροτριαίες καλλιέργειες, τα βοοειδή, τα αιγοπρόβατα, τον καπνό και τους σπόρους σποράς. Συγκεκριμένα, ανακοινώθηκαν τα εξής:

  • Ελαιόλαδο: Ολική αποδέσμευση (100%), παρακράτημα υπέρ Οργανώσεων Ελαιουργικών Φορέων 2% και ποσοστό υπέρ δακοκτονίας 3%, ποιοτικό παρακράτημα 4%.
  • Αροτριαίες καλλιέργειες: Ολική αποδέσμευση (100%), ποιοτικό παρακράτημα 10%.
  • Βοοειδή: Ολική αποδέσμευση (100%), ποιοτικό παρακράτημα 10%.
  • Αιγοπρόβατα: Ολική αποδέσμευση (100%), ποιοτικό παρακράτημα 5%.
  • Καπνός: Ολική αποδέσμευση (100%), ποιοτικό παρακράτημα 2%.
  • Σπόροι σποράς: Ολική σύνδεση με την παραγωγή (αποδέσμευση 0%).

Οπως φαίνεται από τα παραπάνω πέρα από το γεγονός ότι η κυβέρνηση από τα χειρότερα των σεναρίων επέλεξε το χείριστο, φρόντισε και τις ήδη κουτσουρεμένες επιδοτήσεις να τις περικόψει ακόμη περισσότερο, ορίζοντας τα ποσοστά του λεγόμενου «ποιοτικού παρακρατήματος» στο μέγιστο δυνατόν ποσοστό του 10% για τις περισσότερες των περιπτώσεων. Αν σε αυτό υπολογίσουμε επιπλέον την παρακράτηση από το καθεστώς της «διαφοροποίησης» που για το 2006 θα είναι 4% και για το 2007 θα φτάσει το 5%, συν το ποσοστό του λεγόμενου «εθνικού αποθέματος», το οποίο χτες δεν καθορίστηκε αλλά πιθανότατα θα φτάσει και αυτό το μέγιστο ποσοστό του 3%, τότε οι αγρότες της χώρας θα έχουν να λαμβάνουν για τα επόμενα χρόνια επιδοτήσεις πετσοκομμένες ακόμη περισσότερο κατά 17% το 2006 και 18% το 2007. Να σημειώσουμε ότι η «διαφοροποίηση» (ή «μοντιουλέισον» σύμφωνα με τον αγγλικό όρο που αρέσει και στους παράγοντες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης) σημαίνει τη σταδιακή περικοπή των επιδοτήσεων για όσους αγρότες λαμβάνουν άνω των 5.000 ευρώ, αρχής γενομένης από φέτος, όπου το ποσοστό της έχει οριστεί στο 3%, και θα προσαυξάνεται κατά 1% μέχρι το 2007. Επίσης, το «ποιοτικό παρακράτημα» είναι χρήματα που περικόπτονται, υποτίθεται, για τη χρηματοδότηση διαφόρων προγραμμάτων που θα ενισχύουν τα «ποιοτικά χαρακτηριστικά της γεωργίας», ενώ το «εθνικό απόθεμα» αφορά ακόμη μία περικοπή των επιδοτήσεων - το ανώτατο όριο έχει οριστεί για το 3% επί του συνόλου - και προορίζεται για τη «χρηματοδότηση δράσεων» υπέρ των νέων αγροτών. Εύκολα μπορεί να καταλάβει κάποιος σε ποιες τσέπες θα καταλήγουν αυτά τα χρήματα, αν αναλογιστεί κανείς ότι οι καρεκλοκένταυροι της ΠΑΣΕΓΕΣ και της ΓΕΣΑΣΕ «πίεζαν» για τον καθορισμό αυτών των ποσοστών στο ανώτατο δυνατόν όριο...

Στη χτεσινή ανακοίνωση του υπουργείου, έγινε και πάλι πολύς λόγος για την ανάδειξη των ποιοτικών χαρακτηριστικών της ελληνικής γεωργίας. Ομως, για ποια ποιότητα μιλά η κυβέρνηση, όταν συναινεί στις Βρυξέλλες και στη συνέχεια σερβίρει στους Ελληνες καταναλωτές τα μεταλλαγμένα τρόφιμα στο πιάτο τους, ή αποδέχεται την ανάμειξη ελαιολάδου με σπορέλαια, ή και την απόσταξη των κρασιών... Ποιον, αλήθεια, προσπαθεί να κοροϊδέψει η κυβέρνηση, υποστηρίζοντας ότι το πρόβλημα της ελληνικής γεωργίας βρίσκεται στην «ποιότητα» και όχι στην ποσότητα, αφού σύμφωνα και με τα επίσημα στοιχεία το αγροτικό εμπορικό ισοζύγιο κάθε χρόνο παρουσιάζει ολοένα και μεγαλύτερο έλλειμμα, το οποίο φυσικά καλύπτεται κυρίως από τις αθρόες εισαγωγές από χώρες - μέλη της ΕΕ; Θεωρεί, δηλαδή, η κυβέρνηση ότι το έλλειμμα αυτό διογκώνεται χρόνο με το χρόνο, εξαιτίας της κακής ποιότητας των ελληνικών προϊόντων, τα οποία είναι ανώτερα ποιοτικά από τα περισσότερα εισαγόμενα που κατακλύζουν την εγχώρια αγορά; Ή, μήπως, πιστεύει ότι οι Ελληνες μικρομεσαίοι αγρότες που από δω και στο εξής θα εισπράττουν βρέξει - χιονίσει τα όποια κουτσουρεμένα ποσά θα τους αναλογούν από τη νέα ΚΑΠ, θα φροντίζουν για την ποιοτική αναβάθμιση της παραγωγής τους; Φυσικά, και τίποτα από τα παραπάνω δεν πιστεύει, αφού στη συνέχεια ομολογεί ότι με την παραπάνω απόφαση «αυξάνει και διευκολύνει τις προοπτικές ανακατατάξεων και αναδιαρθρώσεων των καλλιεργειών» δείχνοντας ότι απλά η «ποιοτική γεωργία» είναι το άλλοθι για το ξεκλήρισμα του μικρομεσαίου αγροτικού νοικοκυριού και η συγκέντρωση του συνόλου της αγροτικής γης στα χέρια των ολίγων νεο - τσιφλικάδων και τη μετατροπή μέρους των σημερινών μικρών και φτωχών αγροτών σε εργάτες. Διότι το υπόλοιπο τμήμα τους απλά θα προστεθούν στις στρατιές των ανέργων στα μεγάλα αστικά κέντρα. Αλλωστε, η σημερινή κυβέρνηση θεωρεί, όπως και η προηγούμενη, απαράδεκτο το γεγονός ότι το 17% του οικονομικά ενεργού πληθυσμού απασχολείται στη γεωργία και ότι αυτό το ποσοστό πρέπει να μειωθεί σε μονοψήφιο νούμερο, κατά τα κελεύσματα πάντως των Βρυξελλών. Η ίδια η κυβέρνηση, επίσης, ομολογεί ότι βασικός παράγοντας για την παραπάνω απόφαση αποτέλεσαν οι δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η χώρα ενώπιον του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, αφού, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, η καταβολή τους με τον τρόπο που ανακοινώθηκε χτες «δε στρεβλώνει τον ανταγωνισμό».

Πάντως, ορισμένα από τα επιχειρήματα που χρησιμοποιεί ξεπερνούν τα όρια της υποκρισίας και του θράσους όπως για παράδειγμα ότι έτσι «μειώνει το κόστος διαχείρισης και ελέγχων και ταυτόχρονα απλοποιεί το πλαίσιο καταβολής των κοινοτικών επιδοτήσεων, αφού είναι προφανές ότι η ταυτόχρονη ισχύς δύο παράλληλων καθεστώτων αποσυνδεδεμένου και συνδεδεμένου μέρους των ενισχύσεων θα επιβάρυνε σημαντικά το κόστος διαχείρισης και πληρωμής, λαμβανομένων υπόψη και των προβλημάτων των Μητρώων». Προβλήματα των αγροτικών μητρώων, για τα οποία και η κυβέρνηση της ΝΔ είναι συνυπεύθυνη μαζί με το ΠΑΣΟΚ για την ύπαρξή τους, αφού στη χώρα μας σήμερα γίνεται προσπάθεια να συνταχθούν αγροτικά μητρώα, όταν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες υπάρχουν εδώ και δεκαετίες. Μία ακόμη «επιτυχία» της θεωρεί η κυβέρνηση ότι από δω και στο εξής δίνεται η δυνατότητα στους αγρότες «να επιλέγουν κατά την κρίση τους τις παραγωγικές τους διαδικασίες και να αξιοποιούν τα περιουσιακά τους στοιχεία». Αλήθεια, πώς πιστεύει η κυβέρνηση ότι μπορεί να αξιοποιηθεί η αγροτική γη στο θεσσαλικό κάμπο; Μήπως με την ανέγερση «ενοικιαζόμενων δωματίων» και την ανάπτυξη του... παραθερισμού στις πάλαι ποτέ αγροτικές καλλιέργειες;

Είναι ολοφάνερο ότι οι Ελληνες μικρομεσαίοι αγρότες δεν πρέπει να πέσουν στην παγίδα που περίτεχνα τους στήνει η κυβέρνηση της ΝΔ, σε αγαστή συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ. Η συστράτευση με το συνεπές αγροτικό κίνημα για τη σύγκρουση και την ανατροπή της ενδιάμεσης αναθεώρησης της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της ΕΕ, είναι σήμερα πιο αναγκαία από ποτέ.

ΑΓΡΟΤΕΣ- ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στην πρόταση των κομμουνιστών η διέξοδος

Εκδήλωση της Επιτροπής Περιοχής Θεσσαλίας του ΚΚΕ. Η ΚΑΠ γίνεται ο νεκροθάφτης της μικρομεσαίας αγροτιάς

ICON

ΛΑΡΙΣΑ (Του ανταποκριτή μας).--

Το αγροτικό πρόβλημα, οι θέσεις των κομμάτων και η πρόταση του ΚΚΕ, ήταν το θέμα της εκδήλωσης που διοργάνωσε, χτες βράδυ, στο «Φρούριο» της Λάρισας, η Επιτροπή Περιοχής Θεσσαλίας του ΚΚΕ. Στην εισήγησή του ο Γ. Νταφούλης, μέλος του Γραφείου της ΕΠ Θεσσαλίας του Κόμματος, αναφέρθηκε στην κατάσταση που διαμορφώνεται στον αγροτικό τομέα, σημειώνοντας ότι επιταχύνονται οι ρυθμοί συγκέντρωσης της γης και της παραγωγής σε λίγα χέρια, καθώς προχωρά, με γρήγορους ρυθμούς, η καπιταλιστικοποίηση της αγροτικής οικονομίας.

Υπογράμμισε ότι αυτή τη στρατηγική επιλογή εξυπηρετούσαν οι πολιτικές των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, τα προηγούμενα χρόνια και η πολιτική της ΝΔ και όταν ήταν στην αντιπολίτευση και τώρα που βρίσκεται στην κυβέρνηση και επισήμανε ότι από κοντά ακολουθεί ο ΣΥΝ, που θεωρεί ως πεμπτουσία της πολιτικής την ΚΑΠ, η οποία γίνεται ο νεκροθάφτης της μικρομεσαίας αγροτιάς.

Αναφερόμενος στην τελευταία αναθεώρηση της ΚΑΠ, τόνισε ότι στα επόμενα χρόνια θα έχουμε νέα δραματική μείωση καλλιεργειών, αγροτικής παραγωγής, αγροτικού εισοδήματος και αγροτικού δυναμικού, ως αποτέλεσμα της αποδέσμευσης της παραγωγής από τις επιδοτήσεις και σε συνδυασμό με τις ποσοστώσεις και τα πρόστιμα, την κατάργηση των δασμών εισαγωγής, τη μείωση των θεσμικών τιμών και επιδοτήσεων και μια σειρά άλλων περιορισμών.

Εμείς ως ΚΚΕ - τόνισε ο Γ. Νταφούλης - λέμε πως δεν υπάρχουν λύσεις υπέρ της αγροτιάς που να είναι συμβατές με το κοινοτικό δίκαιο κι αναφερόμενος στην πρόταση του ΚΚΕ για την οργάνωση της αγροτικής οικονομίας, σημείωσε ότι ο παραγωγικός συνεταιρισμός δίνει απάντηση στο διαρθρωτικό πρόβλημα του μικρού και μεσαίου κλήρου που κυριαρχεί στην Ελλάδα και, στο πλαίσιο της Λαϊκής Οικονομίας, θα εξασφαλίζει την πραγματική ανάπτυξη της γεωργίας σε όφελος της μικρομεσαίας αγροτιάς και του λαού. Και τόνισε πως καθοριστικό ρόλο πρέπει να παίξει ο δημόσιος αγροτικός τομέας με τις κεντρικές και περιφερειακές υπηρεσίες, τους αγροτικούς οργανισμούς και τα ιδρύματα έρευνας.

Ο ομιλητής αναφέρθηκε στη σημασία της συγκρότησης Μετώπου της μικρομεσαίας αγροτιάς, με τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα του χωριού και της πόλης, καθώς τα προβλήματα είναι κοινά, όπως και οι στόχοι και υπογράμμισε την ανάγκη έντασης των αγώνων για την αλλαγή των συσχετισμών δύναμης σε κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο και την ανατροπή της αντιαγροτικής - αντιλαϊκής πολιτικής. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο στόχο αναζωογόνησης κι ενεργοποίησης των αγροτικών συλλόγων για τη συγκρότηση ενός αγροτικού κινήματος που θα οργανώνει την πάλη με σωστό διεκδικητικό πλαίσιο και πολιτική προοπτική.

Μετά την εισήγηση ακολούθησαν ερωτήσεις και παρεμβάσεις από αγροτικά στελέχη της Θεσσαλίας κι άλλους εκ των παρευρισκομένων.

(Αναλυτικό ρεπορτάζ για την εκδήλωση θα δημοσιευτεί σε επόμενο φύλλο του «Ρ»).

ΤΕΥΤΛΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ
Ολέθριες οι προτάσεις της ΕΕ

Η ΠΑΣΥ καλεί τους τευτλοπαραγωγούς και τους άλλους αγρότες να αγωνιστούν για τη ματαίωση των αντιαγροτικών σχεδίων της ΕΕ

Να υπάρξει μαζική αντίσταση και άμεση ανατροπή της ακολουθούμενης αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ, που εφαρμόζουν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ όταν βρίσκονται στην κυβέρνηση, ζήτησε από τους τευτλοπαραγωγούς και τους άλλους αγρότες το μέλος της Γραμματείας της ΠΑΣΥ Βαγγέλης Μπούτας, που μίλησε σε συγκέντρωση στην Ξάνθη.

Αφορμή της επίσκεψης του Βαγγέλη Μπούτα στο νομό Ξάνθης αποτέλεσαν οι ολέθριες προτάσεις που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την τευτλοκαλλιέργεια. Ο αγροτοσυνδικαλιστής της ΠΑΣΥ συνοδευόμενος από τοπικά στελέχη της ΠΑΣΥ και του ΠΑΜΕ είχε συναντήσεις με εργαζόμενους και τη διεύθυνση του εργοστασίου της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης της Ξάνθης, ενώ αργότερα μίλησε σε συγκέντρωση που οργάνωσε η ΠΑΣΥ στη Γενισέα.

Οπως τόνισε ο ομιλητής, οι συγκεκριμένες προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για μείωση της θεσμικής τιμής των τεύτλων και της ζάχαρης, προδιαγράφουν ένα ζοφερό μέλλον για τους 20.000 τευτλοπαραγωγούς της χώρας μας αλλά και για τους εργαζόμενους στα εργοστάσια της ΕΒΖ σε Θράκη, Μακεδονία και Θεσσαλία. Μόνο στο νομό Ξάνθης πάνω από 3.500 αγροτικά νοικοκυριά έχουν σαν κύρια ή και σαν μια από τις σημαντικότερες απασχολήσεις τους τα τεύτλα, αντιμετωπίζοντας άμεσα το ξεκλήρισμά τους αν περάσουν οι προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Επίσης στο εργοστάσιο της ΕΒΖ στην Ξάνθη δουλεύουν μόνιμα 110 εργαζόμενοι και σ' αυτούς προστίθενται στους μήνες αιχμής άλλοι 400. Ιδια είναι η κατάσταση και στο νομό Εβρου, όπου λειτουργεί εργοστάσιο της ΕΒΖ στην Ορεστιάδα. Σημειώθηκε ότι το κλείσιμο των περισσότερων εργοστασίων ζάχαρης στην Ελλάδα προβλέπεται και σε σχετική μελέτη επιπτώσεων της ΕΕ. Μάλιστα για τους περισσότερους παραγωγούς στους νομούς της Θράκης το πλήγμα στην τευτλοπαραγωγή αποτελεί το τελειωτικό χτύπημα αφού έχουν προηγηθεί οι οδηγίες για τον καπνό, τα σιτηρά κλπ. που επίσης οδηγούνται σε αφανισμό.

Ο Βαγγέλης Μπούτας ζήτησε από τους παραγωγούς της Ξάνθης να δυναμώσουν τους αγώνες τους για την ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής, για την εφαρμογή μιας άλλης φιλολαϊκής πολιτικής, που θα αναδείχνει τον παραγωγικό συνεταιρισμό των μικρομεσαίων αγροτών σε βασικό μοχλό ανάπτυξης της αγροτικής οικονομίας.

ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΑ ΜΠΑΧΑΡΙΚΑ
ΕΦΕΤ: Επιχειρήματα που δεν πείθουν

Και νέο σήμα δέχτηκε προχτές, όπως ανακοινώθηκε, ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) από το Σύστημα Εγκαιρης Ειδοποίησης για τα Τρόφιμα και τις Ζωοτροφές της ΕΕ σχετικά με τα μπαχαρικά «Captain 's». Σύμφωνα με τα νεότερα, στο προϊόν «Captain 's Spicy mix for hamburger», ανιχνεύτηκαν οι απαγορευμένες χρωστικές Σουδάν Ι και ΙV στις πλαστικές συσκευασίες των 100 γραμμαρίων και σε γυάλινο μπουκάλι των 40 γραμμαρίων, με ημερομηνίες λήξης 2005 και 2007, αντίστοιχα.

Ωστόσο, η ηγεσία του ΕΦΕΤ «διαβεβαιώνει» τους καταναλωτές ότι δε συντρέχει λόγος ανησυχίας, γιατί, όπως ισχυρίζεται, στις 22 Ιούνη «δέσμευσε προληπτικά όλα τα ομοειδή προϊόντα της εταιρίας, στα οποία συμπεριλαμβάνονται και τα συγκεκριμένα με ημερομηνίες λήξης μέχρι και το 2010». Ετσι, υποστηρίζει, διασφαλίστηκε ότι «κανένα από τα προϊόντα αυτά δε θα διατεθούν στην αγορά πριν ολοκληρωθούν οι απαραίτητοι εργαστηριακοί έλεγχοι και διευκρινιστεί αν περιέχουν ή όχι απαγορευμένες για χρήση σε τρόφιμα χρωστικές».

Ομως, ο ΕΦΕΤ δεν έχει κάνει καμία επίσημη ενημέρωση, σχετικά με τα μπαχαρικά που ήδη βρίσκονται στα ράφια των καταστημάτων. Υπενθυμίζουμε ότι στις 24 του μήνα ο «Ρ» αποκάλυψε ότι αλυσίδα σούπερ μάρκετ καλούσε τους προϊσταμένους των καταστημάτων της να αποσύρουν τέσσερα προϊόντα της ίδιας εταιρίας με ημερομηνίες ανάλωσης «μέχρι 31/12/08», υπογραμμίζοντας πως «αν λήγει μετά δεν υπάρχει πρόβλημα».

Μετά απ' όλα αυτά, αναρωτιέται κανείς: Πώς οι υπεύθυνοι της αλυσίδας σούπερ μάρκετ αποφάνθηκαν ότι δεν υπάρχει πρόβλημα με μεταγενέστερες ημερομηνίες λήξης, εάν ο ΕΦΕΤ δυο μέρες πριν, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του, είχε φροντίσει να δεσμεύσει ως πιθανά επικίνδυνες τις ποσότητες που έληγαν μέχρι και το 2010; Γιατί δε φρόντισε να αποσυρθούν και από τα ράφια των καταστημάτων οι αντίστοιχες ποσότητες και γιατί δεν ενημέρωσε τους καταναλωτές να μην αγοράζουν τα συγκεκριμένα μπαχαρικά με ημερομηνίες ανάλωσης μέχρι και το 2010; Και, τελοσπάντων, τι εννοεί με τον όρο «ομοειδή προϊόντα», που αναφέρει στη χτεσινή ανακοίνωσή του; Γιατί η αγορά εξακολουθεί να είναι γεμάτη από μπαχαρικά της ίδιας εταιρίας με ημερομηνίες ανάλωσης και το 2007 και το 2009 και το 2010;

ΚΚΕ
Επιδοτούν το ξεκλήρισμα των αγροτών

Ανακοίνωση του Αγροτικού Τμήματος της Κεντρικής Επιτροπής

Σχολιάζοντας τις αποφάσεις της κυβέρνησης «για την εφαρμογή της ενδιάμεσης αναθεώρησης της ΚΑΠ», το Αγροτικό Τμήμα της ΚΕ του ΚΚΕ εξέδωσε χτες την παρακάτω ανακοίνωση:

«Η απόφαση της κυβέρνησης να εφαρμόσει την ενδιάμεση αναθεώρηση της ΚΑΠ αποσυνδέοντας το σύνολο των επιδοτήσεων από την παραγωγή, θα συρρικνώσει την αγροτική παραγωγή, θα εντείνει τη διατροφική εξάρτηση του λαού μας, θα χειροτερεύσει ακόμα περισσότερο την κατάσταση της μικρομεσαίας αγροτιάς, της ζωής στην ύπαιθρο.

Με τα αργύρια των επιδοτήσεων η κυβέρνηση επιδιώκει να εξαγοράσει τις συνειδήσεις των αγροτών για να αποδεχτούν το ξεκλήρισμά τους και την προσαρμογή της γεωργίας στα καταστροφικά πλαίσια της ΚΑΠ.

Το ΚΚΕ καλεί όλους τους μικρομεσαίους αγρότες και ιδιαίτερα τους νέους που πλήττονται περισσότερο από την ενδιάμεση αναθεώρηση της ΚΑΠ, να μην υποκύψουν στον πειρασμό των επιδοτήσεων. Να γυρίσουν την πλάτη στα κόμματα του ευρωμονόδρομου και να απομονώσουν τις ηγεσίες της ΠΑΣΕΓΕΣ - ΣΥΔΑΣΕ - ΓΕΣΑΣΕ, που βάζουν πλάτη για να εφαρμοστεί αυτή η αντιαγροτική πολιτική.

Ενωμένοι να παλέψουν για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής. Να ενισχύσουν μαζικά το ΚΚΕ και να συμβάλουν στη δημιουργία του λαϊκού μετώπου, ώστε στα πλαίσια της λαϊκής εξουσία και οικονομίας, να αναπτυχθεί η γεωργία σε όφελος του λαού και των μικρομεσαίων αγροτών».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ