ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 2 Ιούλη 2005
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΙΚΗ ΕΛΑ
Αθωώθηκαν οι κατηγορούμενοι

Ομόφωνα οι Κασσίμης, Σερίφης. Κατά πλειοψηφία οι Αγαπίου, Αθανασάκη, Κανάς, Τσιγαρίδας

Αθωώθηκαν χθες από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων οι Κώστας Αγαπίου, Ειρήνη Αθανασάκη, Αγγελέτος Κανάς, Χρήστος Τσιγαρίδας, Μιχάλης Κασσίμης και Γιάννης Σερίφης για το δεύτερο σκέλος της υπόθεσης του ΕΛΑ. Οι πέντε πρώτοι κατηγορούνταν για 10 βομβιστικές ενέργειες, την ευθύνη των οποίων είχε αναλάβει ο ΕΛΑ, ενώ ο Γιάννης Σερίφης για την έκρηξη σε λεωφορείο της αστυνομίας στον Περισσό, όπου είχε χάσει τη ζωή του ένας άνθρωπος και είχαν τραυματιστεί δεκάδες άλλοι.

Οι Σερίφης και Κασσίμης αθωώθηκαν ομόφωνα. Οι τέσσερις άλλοι κατά πλειοψηφία. Για τον Σερίφη το δικαστήριο αποφάσισε, επίσης, ότι παύει οριστικά, λόγω παραγραφής, η δίωξή του για συμμετοχή στον ΕΛΑ το χρονικό διάστημα από το 1975 έως τις 12/7/1999, και αθωώνεται για το μεταγενέστερο αυτής της ημερομηνίας διάστημα.

Δύο από τους τρεις δικαστές δεν πείστηκαν ότι οι Αγαπίου, Αθανασάκη, Κανάς, Τσιγαρίδας τέλεσαν τις πράξεις που τους αποδίδονται, ενώ ένας δικαστής έκρινε ότι πρέπει να κριθούν ένοχοι απλής συνέργειας. Για τον Τσιγαρίδα που είναι ο μοναδικός που έχει ομολογήσει τη συμμετοχή του στον ΕΛΑ, αναλαμβάνοντας την πολιτική ευθύνη, το δικαστήριο έκρινε πως δεν αποδείχτηκε ότι συνέδραμε με οποιονδήποτε τρόπο στις πράξεις για τις οποίες ήταν κατηγορούμενος.

Να σημειωθεί ότι οι Αγαπίου, Αθανασάκη, Κανάς και Τσιγαρίδας έχουν καταδικαστεί σε 25ετή κάθειρξη για συμμετοχή τους στον ΕΛΑ και εκκρεμεί η εκδίκαση της υπόθεσης αυτής σε δεύτερο βαθμό. Ο Τσιγαρίδας είναι ελεύθερος για λόγους υγείας, ενώ οι άλλοι τρεις εκτίουν την ποινή τους στις φυλακές Κορυδαλλού. Αίτηση αποφυλάκισης της Αθανασάκη έχει απορριφθεί με το σκεπτικό ότι είναι ύποπτη φυγής.

Υπενθυμίζουμε ότι ο εισαγγελέας της έδρας Μιλτιάδης Ανδρειωτέλης είχε προτείνει την αθώωση των Σερίφη και Κασσίμη, ενώ για τους Αγαπίου, Αθανασάκη, Κανά και Τσιγαρίδα είχε πει ότι δεν μπορούν να χαρακτηριστούν σαν αυτουργοί των συγκεκριμένων πράξεων και πρότεινε τη μετατροπή του κατηγορητηρίου, ζητώντας την ενοχή τους για απλή συνέργεια κατ' εξακολούθηση σε πράξεις αγνώστων αυτουργών. Ο αναπληρωτής εισαγγελέας είχε συμφωνήσει στη μετατροπή του κατηγορητηρίου για τους τέσσερις, όπως και στην πλήρη απαλλαγή του Κασσίμη, ενώ την απαλλαγή του Σερίφη την πρότεινε λόγω αμφιβολιών.

Να σημειωθεί ότι μόνο φαινομενικά η χτεσινή απόφαση έρχεται σε αντίθεση με την απόφαση της πρώτης δίκης του ΕΛΑ, της οποίας το σκεπτικό ακόμα δεν έχει καθαρογραφεί, ώστε να δοθεί στη δημοσιότητα. Στην πρώτη δίκη είχαν καταδικαστεί οι Αγαπίου, Αθανασάκη, Κανάς και Τσιγαρίδας για συμμετοχή στον ΕΛΑ. Στη δίκη αυτή, οι κατηγορίες αφορούσαν κάποιες συγκεκριμένες ενέργειες, την ευθύνη των οποίων είχε αναλάβει ο ΕΛΑ. Αν και το σύνολο σχεδόν της πεντάμηνης δικαστικής διαδικασίας αναλώθηκε στο θέμα της συμμετοχής ή όχι των κατηγορούμενων στον ΕΛΑ, τελικά το δικαστήριο δεν αποφάνθηκε για τη συμμετοχή, περιοριζόμενο στο κατηγορητήριο όπως είχε εισαχθεί, αποφασίζοντας τελικά κατά πλειοψηφία ότι οι κατηγορούμενοι δεν είναι ένοχοι για τις συγκεκριμένες ενέργειες.

ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ
Αναδρομικά συνταξιούχων και πέραν της τριετίας

Παράθυρο για τη διεκδίκηση αναδρομικών για συνταξιούχους και πέραν της τριετίας ανοίγει - πιθανότητα - η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου με αποφάσεις που δικαίωσε δύο συνταξιούχους δικαστές.

Ειδικότερα, η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου με την υπ' αριθμό 1505/05 απόφασή της επιδίκασε στον πρώην πρόεδρο του Αρείου Πάγου και υπηρεσιακό πρωθυπουργό Ι. Γρίβα ποσό 6.600 ευρώ συν τους νόμιμους τόκους για αναδρομικά ενός εξαμήνου για την περίοδο 1990 - 1991, ενώ για τον πρώην αντιπρόεδρο του Αρείου Πάγου Π. Πετρόχειλο ποσό 31.000 ευρώ συν τους τόκους για αναδρομικά τριετίας κατά την περίοδο 1987-1991.

Να επισημανθεί ότι ο Συνταξιοδοτικός Κώδικας θέτει περιορισμό, σύμφωνα με τον οποίο δεν επιτρέπεται η διεκδίκηση αναδρομικών πέραν της τριετίας, για λόγους δημοσίου συμφέροντος και την αποφυγή επιβάρυνσης του προϋπολογισμού.

Η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου αν και δέχεται στην απόφασή της ότι ο περιορισμός αυτός δεν έρχεται σε αντίθεση με το Σύνταγμα, ωστόσο έκρινε κατά πλειοψηφία (15-10) ότι σε περίπτωση που το δημόσιο παράνομα υπολόγισε μικρότερη σύνταξη σε συνταξιούχο, ο τελευταίος έχει δικαίωμα με αγωγή του να αξιώσει ως αποζημίωση την καταβολή των αυξημένων συντάξεων που κανονικά θα εισέπραττε πριν το περιοριστικό διάστημα της τριετίας.

Στην ίδια απόφαση αναφέρεται ότι για τη διεκδίκηση των αναδρομικών της σύνταξης θα πρέπει να υπάρχει αμετάκλητη δικαστική απόφαση που να έχει αποφανθεί ότι παράνομα το δημόσιο υπολόγισε το προσήκον ύψος της σύνταξης του συνταξιούχου. Ετσι, κατά την Ολομέλεια, οι δυο δικαστικοί λειτουργοί στερήθηκαν λόγω της παράνομης πράξης των οργάνων του δημοσίου, παροχές τις οποίες κατά τη συνήθη πορεία των πραγμάτων ή τις ειδικές περιστάσεις θα αποκόμιζαν, αν δεν είχε μεσολαβήσει η παράνομη συμπεριφορά των οργάνων του δημοσίου. Συνεπώς, κατά την Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου ο συνταξιούχος ζητάει την αποκατάσταση της ζημιάς που του προκλήθηκε από την παράνομη στέρηση των συνταξιοδοτικών παροχών.

ΔΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΤΩΝ ΤΕΜΠΩΝ
Λίγο πριν την απόφαση...

Ολοκληρώθηκαν χτες οι αγορεύσεις των συνηγόρων πολιτικής αγωγής στη δίκη για το μακελειό των Τεμπών, όπου έχασαν τη ζωή τους οι 21 μαθητές από το Μακρυχώρι Ημαθίας τον Απρίλη του 2003. Την ερχόμενη Τρίτη ξεκινούν οι αγορεύσεις των συνηγόρων υπεράσπισης, ενώ μέχρι τα μέσα Ιούλη αναμένεται να εκδοθεί η απόφαση του δικαστηρίου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην αγόρευσή του χτες ο Θ. Καραμάνος, ένας εκ των συνηγόρων πολιτικής αγωγής, αναφέρθηκε, μεταξύ των άλλων, στις πολιτικές ευθύνες που φέρουν οι κυβερνώντες για την τραγωδία αφήνοντας τους εργοδότες ν' ασυδοτούν και να μην υπολογίζουν ακόμα και τις ανθρώπινες ζωές και τους δρόμους να παραμένουν καρμανιόλες.

Υπενθυμίζουμε ότι η δίκη, που διεξάγεται σε ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα του δημαρχείου Βόλου ξεκίνησε στις 21 Μάρτη και κατέθεσαν περίπου 130 μάρτυρες. Κατά την αγόρευσή του, την περασμένη Δευτέρα, ο εισαγγελέας της έδρας Αχ. Ζήσης, πρότεινε να κριθούν ένοχοι και οι έξι κατηγορούμενοι για ανθρωποκτονίες κατά συρροή, σωματικές βλάβες κατά συρροή και για διατάραξη της ασφάλειας των συγκοινωνιών με ενδεχόμενο δόλο οι τέσσερις και εξ αμελείας οι άλλοι δύο.

ΚΚΕ
Συνεχίζονται οι εκδηλώσεις για την Αυτοδιοίκηση

Συνεχίζονται οι εκδηλώσεις που πραγματοποιούν οι Οργανώσεις του ΚΚΕ, με θέμα τις εξελίξεις στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και τις θέσεις του Κόμματος. Συγκεκριμένα, θα πραγματοποιηθούν οι εξής εκδηλώσεις:

Σήμερα, Σάββατο 2 Ιούλη:

  • Αρτέμιδα, στην αίθουσα του Λιμανιού, στις 8 μ.μ.

Αύριο, Κυριακή 3 Ιούλη:

  • Καινούργιο Αιτωλοακαρνανίας (καφενείο Δόσιου), στις 8.30 μ.μ. με ομιλητή τον Τίμο Παπανικολάου, μέλος της Επιτροπής Περιοχής Β/Δ Ελλάδας του ΚΚΕ.

Δευτέρα 4 Ιούλη:

  • Ελληνικό, στην πλατεία Σουρμένων και ώρα 8 μ.μ.
  • Καισαριανή, στην πλατεία της πόλης και ώρα 8 μ.μ.
  • Αργυρούπολη, στην πλατεία Βάρναλη (απέναντι από τα γραφεία της ΚΟΒ) και ώρα 8 μ.μ.

Τρίτη 5 Ιούλη:

  • Βύρωνας, στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης (π. Ταπητουργείο) και ώρα 8 μ.μ.
  • Καλλιθέα, στην πλατεία Δαβάκη και ώρα 8 μ.μ.

Τετάρτη 6 Ιούλη:

  • Αλιμος, στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου και ώρα 7.30 μ.μ.
  • Μελίσσια, στο Πολιτιστικό Κέντρο (πλατεία Αγ. Γεωργίου) και ώρα 7.30 μ.μ.
  • Κιλκίς, στο Συνεδριακό Κέντρο, στις 8.30 μ.μ., με ομιλητή τον Θεοδόση Κωνσταντινίδη, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ