ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 6 Ιούλη 2005
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΕΙΡΑΙΑΣ
Βαφτίζουν θύματα τους θύτες!
  • Κατάπτυστο το κατηγορητήριο, με το οποίο, στις 12 Ιούλη, σέρνονται σε δίκη ο Γ. Τούσσας και τρεις ακόμα αγωνιστές
  • Σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τα δικαστήρια του Πειραιά τη μέρα της δίκης, καλούν τα ταξικά ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ και ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ

Οι δυνάμεις καταστολής επί το έργον. Τώρα, οι πολιτικοί τους προϊστάμενοι τούς βαφτίζουν ...θύματα και σέρνουν τους αγωνιστές στα δικαστήρια
Οι δυνάμεις καταστολής επί το έργον. Τώρα, οι πολιτικοί τους προϊστάμενοι τούς βαφτίζουν ...θύματα και σέρνουν τους αγωνιστές στα δικαστήρια
«Τέλεσαν περισσότερα εγκλήματα (...) με πρόθεση»! Οι φράσεις αυτές περιέχονται στο κατάπτυστο κατηγορητήριο, που προσάπτουν οι εισαγγελικές αρχές του Πειραιά σε βάρος τεσσάρων αγωνιστών, που, ανάμεσα σε χιλιάδες άλλους, τίμησαν την τάξη τους, στη διάρκεια της μεγαλειώδους απεργίας που είχαν κηρύξει τα ταξικά ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ και ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, την 29η Μάη του 2002. Συγκεκριμένα, σε βάρος του Γιώργου Τούσσα, προέδρου τότε της Ενωσης Μηχανικών και σήμερα ευρωβουλευτή του ΚΚΕ, αλλά και τριών νεολαίων, των Δημήτρη Κυζίλη, Νίκου Αθανασέλου και Νίκου Τέγου, που εκείνη την ημέρα συμπαρατάχτηκαν με τους ναυτεργάτες πάνω στους καταπέλτες, μαζί με χιλιάδες ακόμα εργαζόμενους, φοιτητές και σπουδαστές.

Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση της ΝΔ και το εφοπλιστικό κεφάλαιο, δίνοντας σαφή κατεύθυνση στις εισαγγελικές αρχές, επιχειρούν με χυδαίο τρόπο να επιβραβεύσουν την πρωτόγνωρη σε αγριότητα φονική επίθεση, που εξαπέλυσαν οι αμέτρητες διμοιρίες των βατραχανθρώπων, των ειδικών δυνάμεων του Λιμενικού Σώματος και οι απροσδιόριστου αριθμού ασφαλίτες, που εκείνη την ημέρα ματοκύλισαν το λιμάνι, σακατεύοντας ανθρώπους και γεμίζοντας τα νοσοκομεία της περιοχής. Να καλύψουν πλήρως την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ για την εντολή που έδωσε, ώστε να δράσουν οι δυνάμεις καταστολής, αλλά και - το κυριότερο - να στείλουν όλοι μήνυμα τρομοκράτησης προς ολόκληρη την εργατική τάξη και τη νεολαία.

Προκαλεί, τουλάχιστον, οργή ότι οι κατηγορίες που κατασκευάστηκαν και περιέχονται στο κατηγορητήριο, που υπογράφει ο προϊστάμενος Εισαγγελίας Πειραιά Γρηγόρης Πεπόνης, σε βάρος των τεσσάρων, εκτός από παρακώλυση συγκοινωνιών, είναι ότι «με πρόθεση προξένησαν σε άλλους σωματική κάκωση»(!) και «συγκεκριμένα λιμενικών οργάνων που εκτελούσαν διατεταγμένη υπηρεσία εντός Λιμένα Πειραιά»!

Κι αυτό, όταν τα νοσοκομεία είχαν γεμίσει από τα αιμόφυρτα θύματα των βατραχανθρώπων και λιμενικών, με εργαζόμενους με ανοιγμένα κεφάλια, σπασμένα χέρια, πόδια και τσακισμένα πλευρά! Οταν άντρες των ειδικών δυνάμεων του Λιμενικού εξακολουθούσαν να λιανίζουν εργαζόμενους ακόμα και όταν αυτοί ήταν αιμόφυρτοι στο κρεβάτι του ασθενοφόρου! Και ότι για όλα αυτά υπάρχουν συγκεκριμένες και επώνυμες καταγγελίες.

ΠΕΜΕΝ - ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ

Τα σωματεία ΠΕΜΕΝ και ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, με ανακοίνωση που εξέδωσαν χτες, καλούν τους ναυτεργάτες και όλους τους εργαζόμενους να δώσουν απάντηση στην τρομοκρατία και τον αυταρχισμό που έχει εξαπολύσει η κυβέρνηση, παίρνοντας μέρος μαζικά στις 12 Ιούλη, μέρα της δίκης, σε συγκέντρωση έξω από τα δικαστήρια του Πειραιά, στις 9 το πρωί.

Τα σωματεία χαρακτηρίζουν «πρόκληση σε βάρος των ναυτεργατών και συνολικά των εργαζομένων» τη «δίωξη με κατασκευασμένες και ανυπόστατες κατηγορίες» σε βάρος του Γ. Τούσσα και των τριών νεολαίων και επισημαίνουν ότι οι ναυτεργάτες και οι εργαζόμενοι «τότε, με εντολή της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, είχαν δεχτεί τη βάρβαρη, δολοφονική επίθεση των δυνάμεων καταστολής, στέλνοντας δεκάδες απεργούς με σοβαρά τραύματα στο νοσοκομείο. Τώρα, η κυβέρνηση της ΝΔ, συνεχίζοντας την αντιλαϊκή πολιτική του ΠΑΣΟΚ, προσπαθεί να τρομοκρατήσει τους εργαζόμενους και τους ναυτεργάτες, με στόχο να προλάβει τις αντιδράσεις τους στην αντεργατική πολιτική της».

«Οι εισαγγελικές και δικαστικές αρχές - συνεχίζουν - επιβεβαιώνοντας τον ταξικό τους χαρακτήρα, αντί να ερευνήσουν τις απόλυτα τεκμηριωμένες καταγγελίες μας για τη βάρβαρη δολοφονική επίθεση των δυνάμεων καταστολής, την κακοποίηση και το σοβαρό τραυματισμό δεκάδων απεργών μετά τη σύλληψή τους και να ασκήσουν δίωξη στους αυτουργούς και τους ηθικούς αυτουργούς αυτής της βαρβαρότητας, προσπαθούν να τρομοκρατήσουν τους ναυτεργάτες και ασκούν δίωξη σε βάρος των θυμάτων. Είναι ανιστόρητοι και γελιούνται, αν πιστεύουν ότι με την τρομοκρατία και τις διώξεις θα σταματήσουν την πάλη των εργαζομένων».

ΔΑΣ ΟΤΑ
Εγκαταλείψτε τους!

Ανακοίνωση-απάντηση των ταξικών δυνάμεων στη συντονισμένη επίθεση του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού στην Ομοσπονδία

Οσο πιο γρήγορα ανατραπούν οι συσχετισμοί στα συνδικάτα και ισχυροποιηθεί η ταξική αντίληψη «τόσο πιο αποτελεσματική θα είναι η πάλη μας και τόσο πιο δυνατοί θα γίνουν οι λαϊκοί αγώνες», υπογραμμίζουν σε ανακοίνωσή τους οι ταξικές συνδικαλιστικές δυνάμεις στους ΟΤΑ, η ΔΑΣ, με αφορμή τη συντονισμένη συκοφαντική επίθεση που εξαπέλυσε εναντίον τους η συμβιβασμένη συνδικαλιστική πλειοψηφία κατά τη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΟΕ ΟΤΑ, την περασμένη Δευτέρα.

Η ΠΑΣΚΕ κατηγόρησε τη ΔΑΣ ΟΤΑ ότι οδηγεί τον κλάδο σε διάσπαση και ότι η ίδια δεν πρόκειται να ξαναψηφίσει απεργία αν δεν πάρει τη διαβεβαίωση από τη ΔΑΣ ότι θα πάνε σε κοινή συγκέντρωση! Ανάλογη στάση κράτησε και η ΔΑΚΕ, που μίλησε για «κομματικό συνδικαλισμό» και «οργανωτική διάσπαση» του κλάδου. Από κοντά και οι συνδικαλιστικές δυνάμεις του ΣΥΝ απαίτησαν να τοποθετηθεί δημοσίως η Ομοσπονδία για να καταγγείλει τις διαφορετικές συγκεντρώσεις, στο όνομα δήθεν της ενότητας. Εργο χιλιοπαιγμένο. «Το 'χουμε ξαναδεί σε ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, σε κάθε συνδικαλιστικό χώρο όπου συγκρούεται η γραμμή της ταξικής πάλης με τη γραμμή της ταξικής συναίνεσης», τονίζει στην ανακοίνωσή της η ΔΑΣ ΟΤΑ.

«Αυτό που πραγματικά "ενοχλεί" τον κυβερνητικό και εργοδοτικό συνδικαλισμό, τονίζει η ΔΑΣ ΟΤΑ, είναι ότι οι ταξικές συνδικαλιστικές δυνάμεις τούς χαλάνε τη συνταγή της συναίνεσης και της υποταγής. Οτι με τις μάχες που δίνουν καθημερινά αποκτούν όλο και πιο βαθιά θεμέλια στους εργαζόμενους, αποκαλύπτουν το ρόλο των συμβιβασμένων συνδικαλιστικών πλειοψηφιών που καλούν σε ενότητα για τη στήριξη της ανταγωνιστικότητας και των αφεντικών τους».

Η ΔΑΣ δηλώνει κατηγορηματικά: «Η ενότητα των εργαζομένων δεν καθορίζεται από το αν θα συνευρεθούμε στη συγκέντρωση ή θα πορευτούμε μαζί στο υπουργείο, αλλά από τους κοινούς στόχους, το πλαίσιο, τον προσανατολισμό που θα αποκαλύπτει τις βαθύτερες αιτίες των προβλημάτων και τους υπαίτιους και ταυτόχρονα θα συγκρούεται με το σύνολο αυτής της αντεργατικής πολιτικής και όσων τη στηρίζουν». Στην κατεύθυνση αυτή καλεί τους εργαζόμενους να εγκαταλείψουν τις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες, να συμπορευτούν με τις ταξικές δυνάμεις, με το ΠΑΜΕ, και να οργανώσουν δυναμικούς ταξικούς αγώνες.

«ΑΓΙΑ ΟΛΓΑ»
Κενές το 35% των θέσεων προσωπικού

Τεράστιες είναι οι ελλείψεις σε προσωπικό στο Νοσοκομείο «Αγία Ολγα», καθώς οι κενές οργανικές θέσεις φτάνουν στο 35%, όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι. Σύμφωνα και με στοιχεία που παρουσίασαν, οι ελλείψεις ανά υπηρεσία του νοσοκομείου είναι οι εξής:

  • Στο νοσηλευτικό προσωπικό Πανεπιστημιακού Επιπέδου, Τεχνικής Εκπαίδευσης και Δημόσιας Εκπαίδευσης οι οργανικές θέσεις είναι 342 και υπηρετούν 299 (κενές 30,78%).
  • Στο βοηθητικό υγειονομικό προσωπικό οι οργανικές θέσεις είναι 89 και υπηρετούν 63 (κενές 29,2%).
  • Στη Διοικητική Υπηρεσία οι οργανικές θέσεις είναι 117 και υπηρετούν 79 (κενές 34,2%).
  • Στο βοηθητικό προσωπικό οι οργανικές θέσεις είναι 202 και υπηρετούν 59. Οι κενές θέσεις είναι 69,8% και οφείλονται στην εκχώρηση της καθαριότητας, της φύλαξης και της εστίασης στον ιδιωτικό τομέα τονίζει ο Σύλλογος των εργαζομένων.
  • Οι οργανικές θέσεις των γιατρών είναι 91 και υπηρετούν 72 (κενές 26,4%).
  • Στην Ιατρική Υπηρεσία (πλην γιατρών) οι οργανικές θέσεις είναι 91 και υπηρετούν 72 (κενές 26,4%).
  • Στην Τεχνική Υπηρεσία οι οργανικές θέσεις είναι 66 και υπηρετούν 44 (κενές 31,8%).
  • Καμιά πρόσληψη δεν έγινε, εκτός απ' την ανακοίνωση 21 νέων προσλήψεων για το 2004 που δε θα ολοκληρωθούν πριν το τέλος του 2005, σημειώνει ο Σύλλογος και υπογραμμίζει ότι με το νέο σύστημα εφημεριών τα νοσηλευτικά τμήματα αδυνατούν - λόγω των ελλείψεων - να δώσουν και τις κανονικές άδειες.

Απέναντι σ' αυτή την κατάσταση, το ΔΣ του Σωματείου προκήρυξε όψιμα τρίωρη στάση εργασίας (8-11 π.μ.) με αίτημα την πρόσληψη προσωπικού, λίγο πριν λήξουν τα προγράμματα STAGE που «τρέχουν» στο νοσοκομείο. ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ - που πλειοψηφούν στη διοίκηση του Συλλόγου - αρνήθηκαν επανειλημμένα προτάσεις της «Αγωνιστικής Συσπείρωσης Εργαζομένων» (ΑΣΕ) για κινητοποιήσεις τόσο για την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού αλλά και για γενικότερα προβλήματα του νοσοκομείου.

Νέα απεργία στο ΕΚΑΚΒ

Στην τέταρτη βδομάδα κινητοποιήσεων μπαίνουν οι εργαζόμενοι στο Εθνικό Κέντρο Αμεσης Κοινωνικής Βοήθειας (ΕΚΑΚΒ) με την 48ωρη απεργία που ξεκινούν σήμερα. Οι εργαζόμενοι διεκδικούν την πρόσληψη του αναγκαίου μόνιμου προσωπικού για την πλήρη στελέχωση των δομών του ΕΚΑΚΒ, τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας και την καταβολή επιδόματος ετοιμότητας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ