ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 6 Ιούλη 2005
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Εμπόρευμα αντί για κοινωνικό αγαθό

Το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε την πολιτική που υπηρετεί τις επιδιώξεις του κεφαλαίου για απόλυτο έλεγχο της Ενέργειας

Με τις ευλογίες του πρωθυπουργού και του Υπουργικού Συμβουλίου, που συνεδρίασε χτες, προχωρά το υπουργείο Ανάπτυξης στην ταχύτατη εφαρμογή των μέτρων που έχει σχεδιάσει για την πλήρη εμπορευματοποίηση της Ενέργειας και την παράδοσή της στους ιδιώτες. Οι αλλαγές στη φορολόγηση, η ολοκλήρωση του θεσμικού πλαισίου της «απελευθέρωσης» των αγορών, η προώθηση των ενεργειακών έργων συζητήθηκαν και εγκρίθηκαν χτες στο Υπουργικό Συμβούλιο, όπως αναμενόταν, καθώς όλα αυτά τα μέτρα έχουν ήδη ανακοινωθεί.

Ο υπουργός Ανάπτυξης Δ. Σιούφας εκτίμησε ότι η «απελευθέρωση» των αγορών ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου και η άρση εμποδίων για τους επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας θα αποφέρουν μεταξύ 2005-2009 επενδύσεις περισσότερων από 3,5 δισ. ευρώ! Απέφυγε, βέβαια, ο κ. υπουργός - για ευνόητους λόγους - να πει πως οι κεφαλαιοκράτες υπολογίζουν να πάρουν πίσω τα χρήματά τους στον πολλαπλάσιο βαθμό. Και εκεί βρίσκεται όλη η ουσία του λεγόμενου ενεργειακού κόμβου, στον οποίο - σύμφωνα με την κυβέρνηση - μετατρέπεται η Ελλάδα.

Ο πετρελαϊκός αγωγός Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολης, καθώς και οι αγωγοί φυσικού αερίου που θα συνδέουν την Ελλάδα με την Τουρκία και την Ιταλία είναι τα συστατικά στοιχεία αυτού του κόμβου που θα ωφελήσει αποκλειστικά τις εταιρίες που θα εκμεταλλεύονται τους νέους ενεργειακούς δρόμους και την Ενέργεια της Ευρώπης. Τον ερχόμενο Οκτώβρη αναμένεται και ο πρώτος διαγωνισμός για την παραχώρηση στους ιδιώτες του δικαιώματος παραγωγής 900 MW.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του υπουργού Ανάπτυξης μετά το Υπουργικό Συμβούλιο, προωθούνται επίσης:

  • Η ενσωμάτωση στην ελληνική νομοθεσία των κοινοτικών οδηγιών 2003/54 και 2003/55 για τον ηλεκτρισμό και το φυσικό αέριο. Ηδη η Κομισιόν συζητά αυτή την εβδομάδα την πιθανότητα επιβολής κυρώσεων για τις χώρες που έχουν καθυστερήσει να ενσωματώσουν την οδηγία για τον ηλεκτρισμό. Για το φυσικό αέριο η Ελλάδα έχει προθεσμία μέχρι το 2006, ωστόσο με το σχετικό νομοσχέδιο θα ενσωματώσει από τώρα την οδηγία. Θα ενσωματωθεί επίσης κοινοτική οδηγία για τα βιοκαύσιμα.
  • Η επανασύσταση του Συμβουλίου Εθνικής Ενεργειακής Πολιτικής, που θα έχει την ευθύνη του μακροχρόνιου ενεργειακού σχεδιασμού.
  • Η υπογραφή της Συνθήκης για την Ενιαία Ενεργειακή Αγορά της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Πρόκειται για ευρύτερο σχέδιο υπό τη συνεχή εποπτεία της ΕΕ, με στόχο την «απελευθέρωση» των αγορών στις χώρες της περιοχής και το συντονισμό τους με το ενεργειακό «παιχνίδι» στην ΕΕ. Πρακτικά προωθείται η πολιτική της ιδιωτικοποίησης των δημόσιων ενεργειακών δομών και το νομικό πλαίσιο για την κερδοφόρα εκμετάλλευσή τους από τους ιδιώτες.
  • Η δημιουργία δύο νέων διεθνών διασυνδέσεων για την αγοραπωλησία ηλεκτρισμού, με την Τουρκία και την Ιταλία.
  • Η δημιουργία νέου πλαισίου για την έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων σε περιοχές της χώρας μας που υπάρχει επενδυτικό ενδιαφέρον. Ακόμη δεν έχουν γίνει σαφείς αναφορές στο ζήτημα αυτό, η κατεύθυνση όμως είναι δεδομένη: Περισσότερες διευκολύνσεις προς το μεγάλο κεφάλαιο.

Ο Δ. Σιούφας επανέλαβε ότι τα υπουργεία Ανάπτυξης και Οικονομίας θα έχουν έτοιμη τη ρύθμιση για τον ενιαίο ειδικό φόρο κατανάλωσης στο πετρέλαιο στο τέλος του Ιούλη και ότι θα θεσπίσουν «ένα απλό και τίμιο σύστημα επιστροφής της διαφοράς ειδικού φόρου κατανάλωσης στα νοικοκυριά και τους αγρότες». Ας σημειωθεί πως θέμα ενοποίησης του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα πετρέλαια είχε τεθεί και επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ, αλλά δεν πρόλαβαν να το κάνουν πράξη ή απέφυγαν να το θεσμοθετήσουν, συνεκτιμώντας το πολιτικό κόστος.

Το νέο στοιχείο στο επερχόμενο φορολογικό χαράτσι είναι ότι η ρύθμιση θα αφορά και το πετρέλαιο για γεωργική χρήση. Σημειώνεται πως με το ισχύον καθεστώς ο ειδικός φόρος για το πετρέλαιο θέρμανσης και το αγροτικό είναι 21 ευρώ το χιλιόλιτρο και για το κίνησης 245 ευρώ το χιλιόλιτρο. Τόσο τα νοικοκυριά, όσο και οι αγρότες θα επιβαρυνθούν με περισσότερα από 200 ευρώ για κάθε χίλια λίτρα πετρελαίου από τον ερχόμενο χειμώνα, επιπλέον της όποιας αύξησης επιβληθεί λόγω των κερδοσκοπικών παιχνιδιών με την τιμή του πετρελαίου στα διεθνή χρηματιστήρια. Οσο για την επιστροφή της διαφοράς... αυτό παραμένει διακήρυξη άνευ περιεχομένου.

ΑΓΡΟΤΟΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ
Βαρέθηκαν να περιμένουν τις αποζημιώσεις

«Πάω αργά γιατί βιάζομαι» φαίνεται ότι είναι το σλόγκαν του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης στο θέμα καταβολής αποζημιώσεων εξαιτίας φυσικών καταστροφών, στους αγροτοκτηνοτρόφους της χώρας

Σαν από άλλο «πλανήτη» εμφανίστηκε χτες ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Ε. Μπασιάκος μιλώντας σχετικά με τις καταβολές αποζημιώσεων σε αγροτοκτηνοτρόφους από τον ΕΛΓΑ αλλά και την καθυστέρηση καταβολής αποζημιώσεων των προγραμμάτων ΠΣΕΑ. Φυσικά και έχει «ξεχαστεί» η προεκλογική δέσμευση της ΝΔ για μείωση του χρόνου καταβολής των αποζημιώσεων, όταν αυτή θα ερχόταν στην κυβέρνηση. Αντίθετα η κατάσταση, με τα χρονικά όρια καταβολής των αποζημιώσεων, παραμένει ίδια με αυτήν που ίσχυε με την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ όπως φυσικά ίδια και απαράλλαχτα παραμένουν τα «ψίχουλα» που καταβάλλονται στους αγροτοκτηνοτρόφους της χώρας, οι οποίοι κάθε χρονιά βρίσκονται στο έλεος των καιρικών συνθηκών.

Χαρακτηριστικότερο όλων είναι το παράδειγμα από τις καταστροφές σε αγροτικές καλλιέργειες και εγκαταστάσεις, που προκλήθηκαν το Φλεβάρη του 2004 εξαιτίας των παγετών που έπληξαν αρκετές περιοχές της χώρας.

Γι' αυτό το θέμα ο υπουργός Ε. Μπασιάκος, δήλωσε: «Σε σχέση με το πρόγραμμα ΠΣΕΑ FROST (παγετός Φεβρουαρίου 2004), μετά την ολοκλήρωση της συγκέντρωσης των απαντήσεων των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων για τις αποδόσεις καλλιεργειών του προηγούμενου έτους (2004) που αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση, αποστέλλονται τώρα στις Βρυξέλλες όλα τα αποδεικτικά στοιχεία και αναμένεται η έγκριση του προγράμματος αυτού από την αρμόδια επιτροπή της ΕΕ» και συνέχισε: «Μετά την έγκριση αυτή ο ΕΛΓΑ θα κοινοποιήσει τα πορίσματα των ζημιών και θα είναι σε θέση να καταβάλει τις οικονομικές ενισχύσεις στους δικαιούχους εντός δύο μηνών από την κοινοτική έγκριση και πάντως πολύ νωρίτερα από όσο στο παρελθόν».

Δηλαδή, ενάμιση χρόνο μετά τις καταστροφές ύψους εκατομμυρίων που προκλήθηκαν στους αγροτοκτηνοτρόφους, μόλις τώρα ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες συλλογής των απαιτούμενων στοιχείων από τις Νομαρχίες και το επόμενο διάστημα θα αποσταλούν αυτά στις Βρυξέλλες. Πολύ απλά, οι πληγέντες αγροτοκτηνοτρόφοι - που έχουν χορτάσει από υποσχέσεις περί «άμεσης καταβολής των αποζημιώσεων» - θα πρέπει να περιμένουν κι άλλο ώσπου τα κονδύλια να εγκριθούν από την ΕΕ, και ακόμα περισσότερο ώσπου αυτά να τους καταβληθούν.

Ανάλογη κοροϊδία εισέπραξαν και οι καλλιεργητές δημητριακών των οποίων οι καλλιέργειες επλήγησαν από την ανομβρία και ξηρασία της περασμένης άνοιξης, αφού και γι' αυτούς ο υπουργός έδωσε... εντολή στον ΕΛΓΑ να εντάξει σε νέο πρόγραμμα ΠΣΕΑ προς έγκριση από την ΕΕ τις ζημιές που προκλήθηκαν στις καλλιέργειές τους. Οπως λέει και η παροιμία, δηλαδή, ζήσε Μαύρε μου να φας τον Μάη... ΠΣΕΑ.

Κανένα συγχωροχάρτι

Αμοιρους ευθυνών για την άσχημη οικονομική κατάσταση των συνεταιριστικών οργανώσεων και τη γενικότερη κακή κατάσταση του συνεταιριστικού κινήματος θεωρούν εαυτούς οι γαλαζοπράσινοι συνδικαλιστές της ΠΑΣΕΓΕΣ, της ΟΣΕΓΟ και της Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών «Ομοσπονδία», όπως φάνηκε στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν από κοινού χτες στη Θεσσαλονίκη.

Ο πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ, μάλιστα, ο Τζ. Καραμίχας, προσπάθησε να πείσει πως έκαναν «ό,τι μπορούσαν» και πως τα κατάφεραν καλύτερα «από τους υπουργούς», όπως είπε χαρακτηριστικά. Για να το αποδείξει αυτό και τι δεν είπε: ότι προσπάθησαν «να απορροφήσουν τους κραδασμούς από την ένταξη στην Ευρώπη», ότι έγιναν «πλυντήριο ξεπλύματος της ανεργίας», ότι φέρονταν «ως μωρές παρθένες» και έσωζαν το κράτος...

Και τι δεν είπαν αυτός και οι ομοτράπεζοί του. Αποκάλυψαν απλώς τις εγκληματικές ευθύνες των κυβερνήσεων του δικομματισμού, τις πολιτικές επιλογές που υπηρέτησαν και ίδιοι και οδήγησαν στη χρεοκοπία άλλη μια συνεταιριστική επιχείρηση για να περάσει πιο εύκολα στα χέρια του ιδιωτικού κεφαλαίου. Τώρα κλαίνε πάνω από το πτώμα της «Ομοσπονδίας».

Κανένα συγχωροχάρτι δεν τους πρέπει. Οι αγρότες του νομού πρέπει να κινητοποιηθούν, να ανταποκριθούν στο κάλεσμα της ΠΑΣΥ και σήμερα στις 9 το πρωί να δώσουν το «παρών» στη συγκέντρωση που οργανώνεται έξω από τα δικαστήρια της Θεσσαλονίκης όπου θα συζητηθεί η αίτηση της ΑΤΕ για να κλείσει οριστικά η «Ομοσπονδία». Οι αγρότες του νομού, συσπειρωμένοι στην ΠΑΣΥ και μαζί με το υπόλοιπο εργατικό - λαϊκό κίνημα να δυναμώσουν τον αγώνα για την ανατροπή αυτής της πολιτικής.


Μ.Π.

ΦΘΙΩΤΙΔΑ
Συγκέντρωση του ΚΚΕ για τους αγρότες

Σειρά συγκεντρώσεων και ομιλιών σε αγροτοχώρια του νομού, προγραμματίζει η ΝΕ Φθιώτιδας του ΚΚΕ, για το επόμενο διάστημα.

Σ' αυτό το πλαίσιο σήμερα στις 8 μ.μ. στην Τραγάνα Λοκρίδας, πραγματοποιείται συγκέντρωση - συζήτηση με θέμα «Οι πολιτικές εξελίξεις, τα προβλήματα των αγροτών και οι θέσεις του ΚΚΕ» με ομιλητή τον Κ. Μπασδέκη, μέλος του Γραφείου Περιοχής Αν. Στερεάς - Εύβοιας του ΚΚΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ