ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 6 Ιούλη 2005
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Μπαράζ επιθέσεων κατά Αράβων διπλωματών

Παρά τις εκκαθαριστικές επιχειρήσεις των κατοχικών δυνάμεων οι επιθέσεις συνεχίζονται

Associated Press

Παρά τις εκκαθαριστικές επιχειρήσεις των κατοχικών δυνάμεων οι επιθέσεις συνεχίζονται
ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Οι Αραβες διπλωμάτες αναδείχτηκαν σε κυρίαρχο στόχο των χτεσινών επιθέσεων, που σχεδόν όλες σημειώθηκαν σε ένα από τα πλουσιότερα και καλύτερα φρουρούμενα προάστια της Βαγδάτης, το Μανσούρ. Νωρίς το πρωί, ο διπλωματικός επιτετραμμένος του Μπαχρέιν δέχτηκε τα πυρά αγνώστων ενόπλων που επέβαιναν σε διπλανό αυτοκίνητο από το δικό του. Ο Χασάν αλ Ανσάρι τραυματίστηκε στο χέρι και νοσηλεύεται εκτός κινδύνου.

Λίγο αργότερα, πάλι στη συνοικία Μανσούρ, ένοπλοι που επέβαιναν σε δύο αυτοκίνητα άνοιξαν πυρ κατά της αυτοκινητοπομπής του Πακιστανού διπλωματικού εκπροσώπου. Οι σωματοφύλακες του Μουχάμαντ Γιούνις Κχαν απάντησαν στα πυρά και οι ένοπλοι διέφυγαν, χωρίς να προκαλέσουν τραυματισμούς. Εντούτοις, αργά το απόγευμα, έγινε γνωστό ότι το Πακιστάν αποσύρει τους διπλωμάτες του από τη Βαγδάτη και τους μεταφέρει στο γειτονικό Αμμάν, «μέχρις ότου βελτιωθούν κάπως οι συνθήκες ασφαλείας στο Ιράκ».

Το μπαράζ των επιθέσεων στη Βαγδάτη άρχισε με την ανατίναξη εκρηκτικού μηχανισμού κοντά στην ιρανική πρεσβεία, νωρίς χτες το πρωί. Κανείς από την ιρανική διπλωματική αποστολή δεν έπαθε τίποτε και, με βάση τις πρώτες πληροφορίες, στόχος της επίθεσης ήταν μια αμερικανική αυτοκινητοπομπή που περνούσε από το σημείο.

Χτες το απόγευμα, μετά από ένα 48ωρο σιωπής, η οργάνωση που θεωρείται παρακλάδι της «αλ Κάιντα» στο Ιράκ, και υποτίθεται ότι διοικείται από τον Μουσάμπ αλ Ζαρκάουι, ανέλαβε την ευθύνη για την απαγωγή του Αιγυπτίου πρέσβη. Η ανακοίνωσή της εμφανίστηκε σε ισλαμιστική ιστοσελίδα και δεν κατέστη δυνατό να επιβεβαιωθεί η αυθεντικότητά της. Επίσης δεν αναφέρονται συγκεκριμένα αιτήματα για την απελευθέρωση του πρέσβη, πέραν της γενικότερης θέσης να μην αναγνωριστεί από τον αραβικό κόσμο ως νόμιμη η κυβέρνηση Τζαφάρι.

Σχολιάζοντας την αύξηση των επιθέσεων κατά Αράβων διπλωματών, ο ΓΓ του Αραβικού Συνδέσμου, Αμρ Μούσα, υποστήριξε ότι «εξυπηρετούν τα συμφέροντα όσων θέλουν να προκαλέσουν ρήξη στις σχέσεις του Ιράκ με τις αραβικές χώρες». Πάντως, με δύο ημέρες καθυστέρηση, και το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι δύο διπλωματικά του αυτοκίνητα δέχτηκαν πυρά, στο δρόμο προς το διεθνές αεροδρόμιο της Βαγδάτης. Η Μόσχα διευκρίνισε ότι δεν υπήρξαν θύματα και εκτίμησε ότι πιθανώς στόχος να ήταν τα αμερικανικά στρατιωτικά οχήματα που συμμετείχαν στην αυτοκινητοπομπή.

Πέραν των δολοφονικών επιθέσεων κατά διπλωμάτων, χτες, 4 Ιρακινές σκοτώθηκαν και 4 συνάδελφοί τους τραυματίστηκαν όταν το λεωφορείο που τους μετέφερε στη δουλιά τους στο διεθνές αεροδρόμιο δέχτηκε τα πυρά αγνώστων. Τέλος, ανακοινώθηκε ότι συνετρίβη ένα μη επανδρωμένο αμερικανικό κατασκοπευτικό αεροσκάφος στη Μοσούλη. Δε γνωστοποιήθηκαν τα αίτια της συντριβής.

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Ετοιμοι για την αποχώρηση

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ.-

Ο ισραηλινός στρατός και η αστυνομία είναι πλήρως έτοιμοι για την επιχείρηση αποχώρησης από τη Λωρίδα της Γάζας. Αυτό υποστήριξε, χθες, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, ανακοινώνοντας ότι έχει, ήδη, ληφθεί απόφαση για ανάπτυξη 45.000 στρατιωτών και αστυνομικών στη Λωρίδα της Γάζας κατά τη διάρκεια της επιχείρησης.

Οπως διευκρίνιζαν Ισραηλινοί αξιωματούχοι ασφαλείας, στόχος είναι να υπάρχουν 5 στρατιώτες ή αστυνομικοί ανά έποικο, έτσι ώστε να αντιμετωπιστούν τάχιστα οι οποιεσδήποτε προσπάθειες βίαιης αντίστασης των εποίκων. Με βάση τον υπάρχοντα σχεδιασμό, οι ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας θα αναπτυχθούν σε 6 διαδοχικούς «κύκλους», έτσι ώστε ο κεντρικός να ασχολείται με τους εποίκους και οι υπόλοιποι να προστατεύουν από τυχόν παλαιστινιακές επιθέσεις είτε από απόπειρες εισόδου υποστηρικτών των εποίκων.

Το κεντρικό συμβούλιο των εποίκων, από την άλλη, επανέλαβε, χθες, την έκκλησή του προς όλους τους εποίκους της Δυτικής Οχθης, αλλά και όσους αντιτίθενται στην αποχώρηση να συρρεύσουν στη Γάζα μετά τις 18 Ιούλη. Οπως όλα δείχνουν, ορισμένα πρώτα επεισόδια θα σημειωθούν εκείνη την περίοδο, καθώς ο ισραηλινός στρατός έχει εντολή να αποτρέψει την είσοδο στην περιοχή οποιουδήποτε δεν είναι κάτοικος.

Στο μεταξύ, η ισλαμιστική οργάνωση «Χαμάς» απέρριψε πρόταση του Προέδρου Μαχμούντ Αμπάς να συμμετάσχει σε κυβέρνηση εθνικής ενότητας ενόψει της ισραηλινής αποχώρησης, «προκειμένου να επιτευχθεί καλύτερος συντονισμός». Η «Χαμάς» κατέστησε σαφές ότι προτιμά να περιμένει «τη διεξαγωγή εκλογών», έτσι ώστε να «λάβει την εξουσία που της αναλογεί» με βάση τις ψήφους της. Επίσης, απέκλεισε το ενδεχόμενο αφοπλισμού της, τονίζοντας ότι «δεν έχει εμπιστοσύνη στην Παλαιστινιακή Αρχή ότι θα υπερασπίσει τα μέλη της «Χαμάς» σε περίπτωση που ο ισραηλινός στρατός στραφεί εναντίον τους μετά την αποχώρηση».

ΙΝΔΙΑ
Προς νέα έξαρση βίας;

ΑΓΙΟΝΤΧΑ.--

Εξι ένοπλοι σκοτώθηκαν σε επίθεση στον ιερό τόπο (για ινδουιστές και μουσουλμάνους, που ερίζουν για το ποιος θα κτίσει εκεί ναό) Αγιόντχα, με αποτέλεσμα η ινδική κυβέρνηση υπό τον Μανμοχάν Σινγκχ να κηρύξει συναγερμό σε ομοσπονδιακό επίπεδο, φοβούμενη νέα έξαρση της θρησκευτικής/κοινοτικής βίας. Ο πρωθυπουργός καταδίκασε την επίθεση ως μια «πράξη τρομοκρατίας» και κάλεσε για «ηρεμία». Η μουσουλμανική οργάνωση κατήγγειλε προβοκάτσια των ινδουιστών εξτρεμιστών, με στόχο «την πρόκληση αντιμουσουλμανικών ταραχών».

Στο μεταξύ χτες τα κόμματα της ινδικής Αριστεράς κάλεσαν για διαδηλώσεις και πορείες εναντίον της απόφασης της κυβέρνησης Σινγκχ να υπογράψει τη «συμφωνία πλαίσιο», όσον αφορά τις αμυντικές σχέσεις με τις ΗΠΑ. Διαμαρτύρονται για τη νέα παραβίαση του Κοινού Ελάχιστου Προγράμματος, βάσει του οποίου στηρίζουν - χωρίς να συμμετέχουν - την κυβέρνηση του Κογκρέσου.

ΑΛΒΑΝΙΑ
«Θολή» η εικόνα

ΤΙΡΑΝΑ.- Ενώ η καταμέτρηση των ψήφων στην Αλβανία βρισκόταν χθες στην τρίτη της μέρα, το Ασοσιέιτεντ Πρες κατέγραφε «σαφές προβάδισμα» του Δημοκρατικού κόμματος του Σάλι Μπερίσα. Οπως ανέφερε το πρακτορείο, τα (μη οριστικά) αποτελέσματα «έδιναν» χθες 53 έδρες στο ΔΚ, και 35 στο Σοσιαλιστικό κόμμα του πρωθυπουργού Φάτος Νάνο. Αυτά τα αποτελέσματα προέκυπταν από στοιχεία που είχε δώσει στη δημοσιότητα η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή, ωστόσο η καταμέτρηση δεν είχε τελειώσει και δεν αναμενόταν να έχει ολοκληρωθεί έως σήμερα Τετάρτη. Σύμφωνα με τα ίδια αποτελέσματα, το Κίνημα Σοσιαλιστικής Ολοκλήρωσης του Ιλίρ Μέτα φέρεται να περιορίζεται σε μόλις δύο έδρες.

Οι οπαδοί του Δημοκρατικού Κόμματος είχαν ήδη αρχίσει να πανηγυρίζουν από την Κυριακή και συνέχιζαν χθες τα παρατεταμένα επινίκια. Κι ο Μπερίσα έδινε ήδη υποσχέσεις για το μοίρασμα των υπουργείων, παρά το ότι δεν είχε τελειώσει τίποτα...

Από την πλευρά του, ο Φάτος Νάνο δήλωνε ότι «η φωνή των Αλβανών δεν καταπνίγεται... οι ψήφοι τους θα καταμετρηθούν».

Στο μεταξύ, Ευρωπαίοι και Αμερικανοί εξακολουθούσαν να «παρακολουθούν» τα τεκταινόμενα στην Αλβανία. Ο ΟΑΣΕ, αλλά και η Κομισιόν, τηρούν «ίσες αποστάσεις», όπως και οι ΗΠΑ, δηλώνοντας ότι υπήρξαν «παρατυπίες», αλλά «γενικά» η διεξαγωγή των εκλογών υπήρξε «ομαλή» και αναμένοντας εξελίξεις.

ΙΑΠΩΝΙΑ
Σαρωτικές αναδιαρθρώσεις

ΤΟΚΙΟ.- Το ιαπωνικό πολυεθνικό κεφάλαιο προχωρά σε όλο και σκληρότερες - προς τους εργαζόμενους... - πρωτοβουλίες για να αντιμετωπίσει την «κρίση» όσον αφορά τις πωλήσεις και την επέκτασή του σε νέες «αγορές». Χτες η παραγωγός ηλεκτρονικών συσκευών «Sanyo» ανακοίνωσε ότι απολύει 14.000 ή το 15% του εργατικού της δυναμικού, σε μια «σαρωτική αναδιοργάνωσή της». Οπως ανέφερε η διοίκησή της, κλείνει το 20% των εργοστασίων της σε ιαπωνικό έδαφος (όπου εδράζονται τα δύο τρίτα των εργαζομένων της), προϋπολογίζοντας ότι θα «περικόψει κόστη» 70 δισ. γεν ή περίπου 626 εκατ. δολαρίων. Την περσινή οικονομική χρονιά (έληξε το Μάρτη του '05) η «Sanyo» παρουσίασε ζημίες προ φόρων 171,5 δισ. γεν ή περίπου 1,55 δισ. δολαρίων. Αντίστοιχη «κρίση» μαστίζει και άλλες ανταγωνίστριές της, οι «Sony», «Fujitsu», «Toshiba» και «Hitachi», γεγονός που προοιωνίζεται νέες απολύσεις...

Σε μια ακόμη σημαντική, από πλευράς παγκόσμιου οικονομικού ενδιαφέροντος, είδηση, από την Ιαπωνία χτες ο πρωθυπουργός Κοϊζούμι κατάφερε να περάσει από την κάτω Βουλή με οριακή πλειοψηφία (233-228) το σχέδιο ιδιωτικοποίησης των Ιαπωνικών Ταχυδρομείων, με στόχο να αναδιαμορφωθούν και να αποτελέσουν την «μεγαλύτερη τράπεζα του κόσμου». Ας σημειωθεί ότι τα δημόσια Ταχυδρομεία αποτελούν έναν από τους σημαντικότερους χρηματοοικονομικούς παίκτες σε παγκόσμιο επίπεδο: ελέγχουν αποθεματικό 350 τρισ. γεν ή 3,2 τρισ. δολαρίων (δεν πρόκειται για τυπογραφικό λάθος...) και, πέραν του ότι αποτελούν συνταξιοδοτικό ταμείο και τραπεζικό ταμιευτήριο, είναι από τους μεγαλύτερους χρηματοδότες (του χρέους) της αμερικανικής οικονομίας στον πλανήτη...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ