ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 6 Ιούλη 2005
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΛΙΤΟΧΩΡΟ ΠΙΕΡΙΑΣ
Στέλνουν κι άλλους Ελληνες φαντάρους στο Κόσσοβο

Μαχητική συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το στρατόπεδο την ώρα που μέσα εξελισσόταν η τελετή αναχώρησης της στρατιωτικής δύναμης

Από τη συγκέντρωση των φιλειρηνιστών έξω από το στρατόπεδο
Από τη συγκέντρωση των φιλειρηνιστών έξω από το στρατόπεδο
Σταθερά στο δρόμο του αγώνα κόντρα στα σχέδια των ιμπεριαλιστών για τη Βαλκανική και στη συνεχιζόμενη πολεμική εμπλοκή της χώρας μας σ' αυτά παραμένει ο λαός του Λιτοχώρου. Χτες, ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα της Κομματικής Οργάνωσης Λιτοχώρου και της Επιτροπής Ειρήνης και διαδήλωσε μαχητικά την καταδίκη του στην αποστολή στρατιωτικής δύναμης στο Κόσσοβο.

Η κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε στο στρατόπεδο «Μπαλανίκα» του Λιτοχώρου, από όπου σήμερα αναχωρούν 230 στρατιώτες - οι 30 είναι αξιωματικοί και υπαξιωματικοί - και μηχανοκίνητα οχήματα με πολεμικό υλικό για να αντικαταστήσουν τη στρατιωτική δύναμη που ήδη βρίσκεται στο Κόσσοβο και να ενισχύσουν με νέα πολεμοφόδια την πολεμική μηχανή. Η διαδήλωση ξεκίνησε στις 11 το πρωί και διήρκεσε μέχρι τις 12.30 το μεσημέρι. Την ίδια ώρα βρισκόταν σε εξέλιξη μέσα στο στρατόπεδο η τελετή αναχώρησης, η οποία έγινε παρουσία συγγενών των στρατιωτών που στέλνονται να υπηρετήσουν από την πρώτη γραμμή τα ιμπεριαλιστικά σχέδια σε ρόλο θύτη αλλά και θύματος της βαρβαρότητας.

Στην πανηγυρική φιέστα συμμετείχαν ο βουλευτής της ΝΔ Α. Καρπούζας, ο δήμαρχος Ανατολικού Ολύμπου, Γ. Τσαρούχας, εκπρόσωπος του υφυπουργού Υγείας Γ. Κωνσταντόπουλου, ο Μητροπολίτης Κίτρους Κατερίνης Πλαταμώνα Αγαθόνικος, ο αστυνομικός διευθυντής Πιερίας, Κ. Νέστορας, κι εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. Εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι κλήθηκαν και παρέστησαν και αρκετοί απόστρατοι αξιωματικοί. Εκ μέρους της στρατιωτικής ηγεσίας μίλησε ο διοικητής του ΣΔΑΕΕ, στρατηγός κ. Καλφέλης.

Η φιέστα πραγματοποιήθηκε κάτω από τους ήχους των αντιιμπεριαλιστικών - αντιπολεμικών συνθημάτων που βροντοφώναζαν ασταμάτητα οι διαδηλωτές.

Η χτεσινή κινητοποίηση θύμισε μέρες του 1999, όταν ο αγωνιζόμενος λαός της περιοχής έστηνε μπλόκα και καρτέρια, διαδήλωνε και αντιστεκόταν με κάθε τρόπο στη διέλευση των αμερικανικών στρατευμάτων, τα οποία χρησιμοποίησαν την περιοχή ως ορμητήριο πολέμου για την επέμβασή τους στη Γιουγκοσλαβία.

«Οι ιμπεριαλιστές τη Γη ξαναμοιράζουν, με των λαών το αίμα τα σύνορα χαράζουν», προειδοποιούσαν οι διαδηλωτές και απαιτούσαν: «Οι φαντάροι είναι του λαού παιδιά, έξω από τα σύνορα δεν έχουνε δουλιά».

«Εμπλέκουν την Ελλάδα σε νέες περιπέτειες. Μετατρέπουν και πάλι την περιοχή μας σε πολεμικό ορμητήριο. Εχουν επιλέξει και χρησιμοποιούν το Λιτόχωρο ως ένα απέραντο στρατόπεδο, ένα απέραντο πεδίο βολής, όπου παράλληλα με τους ανθρώπους και τα αυτοκίνητα τρέχουν τα άρματα μάχης», κατήγγειλε ο Ζ. Καρακίτσιος, περιγράφοντας τις συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή.

Σε όσους προσπαθούν να κάμψουν τις αντιδράσεις του φιλειρηνικού κινήματος και κάθε καλόπιστου πολίτη, διαδίδοντας πως όσοι συμμετέχουν στις εκστρατευτικές δυνάμεις που στέλνει η χώρα μας έξω από τα σύνορα είναι εθελοντές, απάντησε ο Νίκος Κουκοτάτσιος, πρώην δήμαρχος Λιτοχώρου. «Το παραμύθι του εθελοντισμού κρατάει εδώ και 50 χρόνια. Από αυτή την πύλη έφυγα το 1954 φαντάρος για την Κορέα γι' αυτό ήρθα να διαμαρτυρηθώ εδώ. Η φρίκη της Κορέας επαναλαμβάνεται σε κάθε εκστρατεία. Δεν έχουμε καμία δουλιά έξω από τα σύνορα. Δεν είναι τα σύνορα της Ελλάδας στο Κόσσοβο».

Αντιπροσωπεία των διαδηλωτών, στην οποία συμμετείχε και ο νομαρχιακός σύμβουλος της ΝΑΣ Γ. Σκούφας, μετέφερε σε εκπρόσωπο της μονάδας την αντίθεση του φιλειρηνικού κινήματος στην εμπλοκή της χώρας μας στα σχέδια των Ευρωαμερικανών ιμπεριαλιστών, εξέφρασε τις ανησυχίες για τις επιπτώσεις που θα έχει σε βάρος του λαού μας αλλά και για όσες ήδη χτυπούν θανάσιμα τους Ελληνες στρατιώτες. Ξεκαθάρισαν πως ο αγώνας θα συνεχιστεί μέχρι να επιστρέψουν οι Ελληνες στρατιώτες που βρίσκονται έξω από τα σύνορα της χώρας, μέχρι να φύγει το ΝΑΤΟ από την Ελλάδα και τα Βαλκάνια.

Αποκλεισμός του «Ριζοσπάστη»

Ολοι χώρεσαν στη φιέστα «αποχαιρετισμού», ακόμη και οι απόστρατοι. Μόνο ο «Ριζοσπάστης» δεν επιτράπηκε να μπει στο χώρο που εξελισσόταν η φιέστα. Απαγορεύτηκε η είσοδος στη δημοσιογράφο της εφημερίδας επειδή, λέει, δεν είχε άδεια. Οπως αποκαλύφθηκε εκ των υστέρων, δεν είχαν εκδοθεί ειδικές άδειες, ή διαπιστεύσεις για την είσοδο των δημοσιογράφων στο χώρο. Ετσι επιτράπηκε η είσοδος σε όλα τα υπόλοιπα μέσα ενημέρωσης, πλην «Ριζοσπάστη». Μετά από παρέμβαση στο ΓΕΣ και στο ΓΕΕΘΑ και αφού είχε λήξει η τελετή αναχώρησης, δόθηκε εντολή να επιτραπεί η είσοδος στη δημοσιογράφο της εφημερίδας μας.


«ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ»
Δικαστική προσφυγή κατά των καμερών

Αίτηση ασφαλιστικών μέτρων με την οποία ζητείται η παύση λειτουργίας και η απεγκατάσταση των συστημάτων παρακολούθησης και καταγραφής των καμερών, καταθέτει σήμερα Τετάρτη, στις 11.00 πμ (στο κτίριο 5 στην Ευελπίδων), η «Δημοκρατική Συσπείρωση για τις λαϊκές ελευθερίες και την αλληλεγγύη».

Σε σχετική ανακοίνωσή της η «Δημοκρατική Συσπείρωση» επισημαίνει ότι τα μέτρα που λαμβάνονται με πρόσχημα την οδική ασφάλεια (κάμερες παρακολούθησης παντού) οδηγούν στην οικοδόμηση ενός τεράστιου μηχανισμού παρακολούθησης και καταστολής, με στόχο να πληγούν οι λαϊκοί αγώνες, να αποτραπεί η ανάπτυξή τους. «Θύμα του αυταρχικού κατήφορου των τελευταίων χρόνων γίνεται κάθε εργαζόμενος, κάθε πολίτης. Ενα τέτοιο αντιδραστικό οικοδόμημα που συμπληρώνεται από τους κάθε λογής τρομονόμους, δε θα βρει τη νομιμοποίησή του στη συνείδηση του ελληνικού λαού», τονίζει χαρακτηριστικά.

Παράλληλα καλεί τον ελληνικό λαό και τις κοινωνικές του οργανώσεις να εντείνουν την πάλη τους, για να καταργηθούν στην πράξη νόμοι και αποφάσεις που αντικειμενικά χτυπούν τα δημοκρατικά δικαιώματα και τις ελευθερίες του λαού μας.

Την αίτηση ασφαλιστικών μέτρων προσυπογράφουν οι:

Αρβανίτης Κώστας Δημοσιογράφος, Βακάλης Βαγγέλης Πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας, Βασιλακόπουλος Γιάννης Πρ. Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού, Βρεττός Αγγελος Δικηγόρος, Διακογιάννης Ε. Γιάννης Δημοσιογράφος, Διάκος Κώστας Δικηγόρος, Ζαφειρίου Ελένη Δικηγόρος, Ζορμπαλά Αλέκα Δικηγόρος, Θεοδωρόπουλος Θεόδωρος Δικηγόρος, Κακουλίδης Γιώργος Ποιητής, Καλαμούκης Θύμιος Δημοσιογράφος, Καλτσώνης Δημήτρης Δρ. Νομικής, Καράτσαλος Χρήστος Συνδικαλιστής, Κατρούγκαλος Γιώργος Επ. Καθηγητής Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου, Κατσιάβας Βαγγέλης Δικηγόρος, Κοιλάκος Σταμάτης Οικονομολόγος, Κοκκινάκης Μανώλης Δικηγόρος - Μέλος του Δ.Σ. του Δικηγορικού Συλλόγου Αθήνας, Κόρακας Στρατής πρώην Ευρωβουλευτής, Κριτσίλη Βιολέτα Δικηγόρος, Μαγκάκης Γεώργιος - Αλέξανδρος Καθηγητής Ποινικού Δικαίου - τ. Υπουργός, Μπελαντής Δημήτρης Δικηγόρος, Μπόση Μαρία Διεθνολόγος, Μπουραζέλου Μαρία Δικηγόρος, Νάκης Γιάννης Συνδικαλιστής, Νικολόπουλος Ηλίας Καθηγητής Παντείου Πανεπιστημίου, Πανούσης Γιάννης Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών, Παπαμάργαρης Θεοχάρης Συνδικαλιστής, Παριανός Γιώργος Δικηγόρος, Ρεμπής Αγγελος Συνταξιούχος Εφέτης, Ρούσης Γιώργος Καθηγητής Παντείου Πανεπιστημίου, Σκεπετάρης Χριστόφορος Μέλος Διοίκησης ΓΣΕΕ, Σμυρνιώτης Χάρης Μέλος του ΔΣ του Εργατικού Κέντρου Αθήνας, Σουλελές Χρήστος Μέλος Διοίκησης ΑΔΕΔΥ, Σουλιώτης Δημήτρης Συνδικαλιστής, Σταυρόπουλος Γιάννης Συνδικαλιστής, Τουμασάτος Κώστας Δικηγόρος, Τσιούνης Νίκος Συνδικαλιστής, Τσώλης Αλέξης Συνδικαλιστής, Φραγκιαδάκη Μαρία Μέλος Διοίκησης της ΠΟΣΠΕΡΤ, Χρύσης Αλέξανδρος Καθηγητής Παντείου Πανεπιστημίου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ