ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 6 Ιούλη 2005
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΣΙΑΚΟ
Εντείνεται η ολομέτωπη επίθεση

Με τις πλάτες της ΓΣΕΕ και των υπόλοιπων «κοινωνικών εταίρων», στήνουν «κοινωνικό διάλογο», για να περάσουν τα αντεργατικά μέτρα

Ξεκάθαρο το μήνυμα των ταξικών δυνάμεων: Κανένας «διάλογος», καμία συναίνεση, κανένα παζάρι για το πόσο κάτω θα πέσουν τα δικαιώματα των εργαζομένων. Αγώνας για την ικανοποίηση των σύγχρονων και πραγματικών αναγκών της εργατικής τάξης
Ξεκάθαρο το μήνυμα των ταξικών δυνάμεων: Κανένας «διάλογος», καμία συναίνεση, κανένα παζάρι για το πόσο κάτω θα πέσουν τα δικαιώματα των εργαζομένων. Αγώνας για την ικανοποίηση των σύγχρονων και πραγματικών αναγκών της εργατικής τάξης
Σε ένταση της ολομέτωπης επίθεσης, αυτή τη φορά με αιχμή τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων, προχωράει η κυβέρνηση της ΝΔ, αποσκοπώντας να κάνει ακόμα πιο φτηνή την τιμή της εργατικής δύναμης, να μειώσει το εργατικό εισόδημα, να αυξήσει τελικά την εκμετάλλευση. Στρατηγική στόχευση της κυβέρνησης είναι η διευθέτηση του χρόνου εργασίας, δηλαδή η αξιοποίηση της εργατικής δύναμης σύμφωνα με τις διακυμάνσεις της παραγωγής, χωρίς να υπάρχει τήρηση του σταθερού ωραρίου εργασίας, καθώς και η μείωση στην αμοιβή των υπερωριών.

Η επίθεση αυτή ξετυλίγεται μέσα από το λεγόμενο «Κοινωνικό Διάλογο», στον οποίο όλοι οι «κοινωνικοί εταίροι» και η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ δήλωσαν ήδη συμμετοχή. Ετσι, για σήμερα, ορίστηκε η συνάντηση με την ηγεσία της ΕΣΕΕ, την Πέμπτη ο υπουργός Απασχόλησης θα συναντηθεί με την πλειοψηφία της ΓΣΕΒΕΕ και τον ΣΕΒ, ενώ τη Δευτέρα το απόγευμα με τη ΓΣΕΕ.

Χτες, με επιστολή του προς τους κοινωνικούς εταίρους, ο υπουργός Απασχόλησης Π. Παναγιωτόπουλος ζητούσε για σήμερα το πρωί τη «νέα συνάντηση», δίνοντας συνέχεια στο διάλογο που άρχισε στην Εθνική Επιτροπή Απασχόλησης τον περασμένο Φλεβάρη, με τη συμμετοχή όλων των κοινωνικών εταίρων. Ο υπουργός, ως αντικείμενο του «Κοινωνικού Διαλόγου», θέτει την αναθεώρηση του νόμου Γιαννίτση (2874/2000) και ειδικότερα το ζήτημα των υπερωριών και της διευθέτησης του χρόνου εργασίας.

Ειδικότερα, το ενδιαφέρον της κυβέρνησης και των βιομηχάνων επικεντρώνεται στη μείωση της αμοιβής της υπερωριακής απασχόλησης από το συν 50% επί του ωρομισθίου, που είναι σήμερα, μόλις στο συν 25%. Στη δυνατότητα για «ιδιόρρυθμη υπερωρία», κατά την οποία ο εργαζόμενος είναι υποχρεωμένος να παρέχει εργασία στον εργοδότη και πέραν των πρώτων τριών ωρών την εβδομάδα (41η -43η) που ισχύει σήμερα, μέχρι την 45η ώρα ή ακόμα και μέχρι τις 48 ώρες την εβδομάδα. Οσον αφορά στη διευθέτηση, πάγια επιδίωξή τους είναι η αύξηση των ωρών απασχόλησης κατά τις περιόδους παραγωγικής αιχμής, μέχρι και 11-12 ώρες, οι οποίες όμως δε θα αμείβονται με το καθεστώς των υπερωριών, αλλά θα συμψηφίζονται σε περιόδους παραγωγικής κάμψης, με πρόσθετη άδεια ή ρεπό.

Ολα αυτά, όπως πάντα, αξιοποιώντας το υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο και στα χνάρια των προηγούμενων κυβερνήσεων, ο υπουργός Απασχόλησης ισχυρίζεται ότι πρέπει να γίνουν για «να προωθηθεί η απασχόληση».

Σχολιάζοντας τη νέα επίθεση της κυβέρνησης, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ κάνει λόγο για «σφαγιασμό του οχτάωρου και αύξηση του απλήρωτου χρόνου εργασίας», ενώ το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο υπογραμμίζει ότι «η διευθέτηση του χρόνου εργασίας είναι πεσκέσι στο ΣΕΒ».

Ο επικίνδυνος ρόλος της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ αποδεικνύεται και στην περίπτωση του Εργασιακού. Ενώ είναι γνωστό πού οδήγησε ο κοινωνικός διάλογος τα τελευταία χρόνια, ενώ κάθε φορά γινόταν το πρόσχημα για να περάσουν αντεργατικά μέτρα, και εργαλείο παροπλισμού των εργαζομένων, και χτες - παρά τις υποσημειώσεις - η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ δήλωσε έτοιμη να προσέλθει στο τραπέζι του «κοινωνικού διαλόγου». Αποδέχτηκε, δηλαδή, να γίνει το κατάλληλο ντεκόρ στην αντεργατική επίθεση που εξαπολύουν η κυβέρνηση και το κεφάλαιο.

Μάλιστα, όπως σημειώνει η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ στην απαντητική της επιστολή, ο «διάλογος αποτελεί "εργαλείο" συνεννόησης και οφείλουμε όλοι να τον προστατεύουμε...». Και εμείς που νομίζαμε ότι καθήκον των συνδικάτων είναι να προστατεύουν τους εργάτες..!

ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Με... φερετζέ τον «Κοινωνικό Διάλογο»

Σε αγωνιστική επιφυλακή καλεί την εργατική τάξη το ΠΑΜΕ, προκειμένου να αποκρουστούν και να ματαιωθούν τα αντεργατικά σενάρια που προωθούνται από την κυβέρνηση και το κεφάλαιο με το μανδύα του «Κοινωνικού Διαλόγου». Σε ανακοίνωσή της, η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ σημειώνει:

«Η κυβέρνηση της ΝΔ βαδίζει σταθερά στα χνάρια όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων. Επιχειρεί και αυτή με τη σειρά της, πίσω από το φερετζέ του "Κοινωνικού Διαλόγου", να ξεθεμελιώσει κατακτήσεις σημαντικές για την εργατική τάξη στον τομέα των εργασιακών σχέσεων. Με τη λεγόμενη "διευθέτηση του χρόνου εργασίας" στην ουσία δίνει πεσκέσι στο ΣΕΒ ό,τι δεν πρόλαβαν να επιχειρήσουν οι κυβερνήσεις του κ. Σημίτη.

Καλούμε όλα τα συνδικάτα να αποκαλύψουν τους πραγματικούς στόχους της κυβέρνησης. Να αποκρούσουν και να ματαιώσουν τα αντεργατικά σενάρια. Καλούμε την εργατική τάξη σε αγωνιστική επιφυλακή για να δώσει το "παρών" με μορφές πάλης που να αντανακλούν τη σοβαρότητα της σημερινής κατάστασης.

Προειδοποιούμε τους εκπροσώπους του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού να μη νομιμοποιήσουν με την παρουσία τους τις επιδιώξεις του κεφαλαίου. Να μη δώσουν στήριξη και στην κυβέρνηση Καραμανλή, γιατί οι εργαζόμενοι δικαιολογημένα είναι εξαγριωμένοι με τις πλειοψηφίες της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ και δεν ξεχνούν τα αποτελέσματα ανάλογων προηγούμενων τέτοιου είδους ψευτοδιαλόγων.

Η κυβέρνηση δεν επέλεξε τυχαία αυτή την περίοδο για να εξαπολύσει τη νέα της επίθεση. Παρά τις δυσκολίες, τα συνδικάτα που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ και όλα τα συνδικαλιστικά και εργατικά μας στελέχη, από σήμερα κιόλας, δίνουμε τη μάχη της ενημέρωσης, της πληροφόρησης όλων των μισθωτών. Αποκαλύπτουμε το χαρακτήρα και τους πραγματικούς στόχους της κυβέρνησης, του ΣΕΒ, της Ευρωπαϊκής Ενωσης και προβάλλουμε την πλατφόρμα του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος που αποτελεί τη δική μας απάντηση στην αντεργατική λαίλαπα που εξαπολύει η κυβέρνηση της πλουτοκρατίας».

ΚΚΕ
Η εργατική τάξη να γυρίσει την πλάτη

Σε χτεσινή ανακοίνωση, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει σχετικά με τον «κοινωνικό διάλογο»:

«Στο λεγόμενο "κοινωνικό διάλογο" για το σφαγιασμό του 8ωρου και την αύξηση του απλήρωτου χρόνου εργασίας, η εργατική τάξη πρέπει να γυρίσει την πλάτη. Δε χρωστά τίποτα για να το συζητήσει. Μόνο της χρωστούν: Το κεφάλαιο και όλες οι κυβερνήσεις. Η κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζει και ολοκληρώνει το αντιλαϊκό έργο του ΠΑΣΟΚ.

Οσοι υποστηρίζουν ότι μπορεί να γίνει καλός διάλογος υπό προϋποθέσεις, κοροϊδεύουν τους εργαζόμενους.

Μαζικός, ταξικός πολιτικός αγώνας χρειάζεται σε κάθε τόπο δουλιάς, για να μην περάσουν τα νέα μέτρα, να μη νομιμοποιηθούν και να ανατραπούν στην πράξη, για να υπάρξει προοπτική σε όφελος των εργατικών λαϊκών δυνάμεων. Αμεση συσπείρωση και δράση στο ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, το ΠΑΜΕ, με απόρριψη της γραμμής των συμβιβασμένων ηγεσιών της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, που συμφωνούν με την ουσία των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων.

Οσοι εργαζόμενοι στηρίζουν το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ είναι καιρός να βγάλουν τα συμπεράσματά τους. Να ενισχύσουν ολόπλευρα το ΚΚΕ, να συσπειρωθούν με τους κομμουνιστές στη δράση».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ