ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 6 Ιούλη 2005
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ - ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΙ
Ενιαία απάντηση στον κοινό αντίπαλο

Σήμερα, στις 11 το πρωί, στη συμβολή των οδών Ερμού και Βουλής η απεργιακή συγκέντρωση των εργαζομένων της Αθήνας. Κοινές συγκεντρώσεις σε 15 ακόμα πόλεις

Από τη χτεσινή εξόρμηση - πικετοφορία στη Θεσσαλονίκη

Motion Team

Από τη χτεσινή εξόρμηση - πικετοφορία στη Θεσσαλονίκη
Αποφασιστική και ενιαία απάντηση στην ολομέτωπη επίθεση κυβέρνησης - κεφαλαίου δίνει σήμερα με την 24ωρη απεργία και το κλείσιμο των καταστημάτων το κοινό μέτωπο εργαζομένων - αυτοαπασχολουμένων - μικροεπαγγελματιών, με προμετωπίδα το διεκδικητικό πλαίσιο του ΠΑΜΕ. Δίνουν μάχη ενάντια στην απελευθέρωση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων, που μεθοδεύει η κυβέρνηση και το εμπορικό κεφάλαιο. Διεκδικούν αιτήματα που απαντούν στις σύγχρονες και πραγματικές ανάγκες τους. Τη μάχη για την περιφρούρηση και την επιτυχία της απεργίας δίνουν μαζί τους εργαζόμενοι και συνδικαλιστές των ταξικών σωματείων της Αθήνας και του ΠΑΜΕ. Κάλεσμα συμμετοχής στην 24ωρη απεργία απευθύνει στους λογιστές και τις λογίστριες στα εμπορικά καταστήματα η Ενωση Λογιστών Αθήνας.

Εργαζόμενοι, αυτοαπασχολούμενοι, μικροεπαγγελματίες με τον αγώνα τους διεκδικούν:

  • ΟΧΙ στην απελευθέρωση του ωραρίου και την κατάργηση της αργίας της Κυριακής.
  • Να καταργηθούν η μερική απασχόληση και όλες οι αντεργατικές μορφές εργασίας.
  • Νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακής αργίας.
  • Πλήρη και σταθερή δουλιά, 7ωρο - 35ωρο - 5ήμερο.
  • Τρία απογεύματα κλειστά.
  • Ενιαίο συνεχές ωράριο για όλα τα καταστήματα, που να μην υπερβαίνει τις 48 ώρες.

Στην Αθήνα, η απεργιακή συγκέντρωση έχει οριστεί στις 11 το πρωί, στη συμβολή των οδών Ερμού και Βουλής. Η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας (ΟΒΣΑ) καλεί τα μέλη της σε συγκέντρωση τις 10 π.μ. στην πλατεία Κάνιγγος, απ' όπου θα ξεκινήσουν πορεία για να ενωθούν με τους εμποροϋπαλλήλους.

Στη συγκέντρωση καλούν: ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, ο Σύνδεσμος Υπαλλήλων ΑΕ ΕΠΕ και Γραφείων, το Σωματείο Εργαζομένων σε «Καρφούρ - Μαρινόπουλος, Ντία», το Σωματείο Εργατοϋπαλλήλων Αφοί Κωνσταντακάτου, η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας και δεκάδες ακόμα Ενώσεις των ΕΒΕ και Εμπορικοί Σύλλογοι.

Θεσσαλονίκη

«Ανθρώπινο ωράριο, ανθρώπινη δουλιά, όχι άλλα κέρδη για τ' αφεντικά». Μ' αυτό το σύνθημα να κυριαρχεί και τα αιτήματα διατυπωμένα στις πικέτες που κρατούσαν, εργαζόμενοι του εμπορίου πραγματοποίησαν χτες βράδυ μαχητική εξόρμηση - πικετοφορία στην κεντρική αγορά και τα καταστήματα της Θεσσαλονίκης. Λίγες ώρες πριν την έναρξη της 24ωρης απεργίας τους, σάλπισαν για ακόμη μια φορά το κάλεσμα αντίστασης και πάλης απέναντι στη νέα αντεργατική επίθεση που δέχονται. Κάλεσαν τους συναδέλφους τους να δώσουν μαζικά το «παρών» στη σημερινή απεργιακή συγκέντρωση που ξεκινά στις 10.30 το πρωί στη συμβολή των οδών Αριστοτέλους με Τσιμισκή.

Στην απεργιακή κινητοποίηση καλούν: Η Ενωση Εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης, τα Σωματεία Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Εργαζομένων στα καταστήματα «Αφοί Λαμπρόπουλοι», Εργαζομένων στις Επιχειρήσεις «Καρφούρ» - «Μαρινόπουλος» - «Ντία», Εργαζομένων στα «Πράκτικερ», Εργαζομένων στα LIDL και Υπαλλήλων Βιβλίου και Χάρτου. Την κινητοποίηση στηρίζουν η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα ΕΒΕ, οι Σύνδεσμοι Βιοτεχνών Επιπλοποιών, Ταπετσέρηδων Επίπλου και Κατασκευαστών Δερμάτινων και Γουναρικών, η Ενωση Εμπόρων Χονδρικής Πώλησης Ζαχαροειδών - Ψιλικών και το Σωματείο Συνταξιούχων ΤΕΒΕ.

Πειραιάς

Στον Πειραιά, η απεργιακή συγκέντρωση θα γίνει στις 12.30 μ.μ. έξω από τον «Λαμπρόπουλο» στην Ηρώων Πολυτεχνείου. Κάλεσμα συμμετοχής απευθύνει η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα των Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Πειραιά.

Εξάλλου, στους κυβερνητικούς απεργοσπαστικούς μηχανισμούς πέρασε ανοιχτά πλέον χτες η πλειοψηφία της διοίκησης του Εμπορικού Συλλόγου της πόλης, αναλαμβάνοντας τεράστιες ευθύνες απέναντι στον κλάδο. Απέστειλε επιστολές στους καταστηματάρχες της πόλης, προτρέποντάς τους να μη συμμετέχουν στη σημερινή αγωνιστική κινητοποίηση και τα καταστήματά τους να λειτουργήσουν κανονικά! Η ενέργεια αυτή αποκαλύφθηκε χτες το απόγευμα στη διάρκεια περιοδείας της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα των ΕΒΕ.

Αλλες πόλεις

Στη Λάρισα, στις 10.30 π.μ., οι εμποροϋπάλληλοι πραγματοποιούν απεργιακή συγκέντρωση στο Εργατικό Κέντρο. Επίσης, στις 9 μ.μ. η ΔΗΚΕΒΕ διοργανώνει συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Επιμελητήριο Λάρισας.

Στο Βόλο στις 12.30 μ.μ. συλλαλητήριο διαμαρτυρίας διοργανώνει η Επιτροπή Αγώνα Εργαζομένων - Εμπόρων - Αυτοαπασχολούμενων στην πλατεία Αγίου Νικολάου.

Στο Τρίκαλα θα μπει λουκέτο στα καταστήματα και θα γίνει συλλαλητήριο, στις 10 π.μ. στην κεντρική πλατεία.

Στην Καρδίτσα στις 8.30 μ.μ. θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση στο Επιμελητήριο, την οποία διοργανώνουν ο Σύλλογος Ιδιωτικών Υπαλλήλων και η Ομοσπονδία Επαγγελματοβιοτεχνών και Εμπόρων.

Στα Γιάννενα πραγματοποιείται συγκέντρωση στις 10 π.μ., στο Δημαρχείο, με αποφάσεις του σωματείου ιδιωτικών υπαλλήλων και του εμπορικού συλλόγου.

Στο Αγρίνιο σε συγκέντρωση στις 9 το πρωί στον πεζόδρομο Μανδηλαρά (Εφορία) καλούν το σωματείο ιδιωτικών υπαλλήλων, η Ομοσπονδία Επαγγελματοβιοτεχνών Εμπόρων Αιτωλοακαρνανίας, ο Εμπορικός Σύλλογος Αγρινίου, οι Σύλλογοι αρτοποιών, κρεοπωλών, κομμωτηρίων, στεγνοκαθαριστηρίων, επισκευαστών, υδραυλικών, ηλεκτρολόγων, ψυκτικών, μαρμαράδων.

Στην Κέρκυρα σε συγκέντρωση στις 10 π.μ. στην πλατεία Σαρόκο καλούν η Επιτροπή Αγώνα εμπόρων, επαγγελματοβιοτεχνών και εμποροϋπαλλήλων.

Στην Θεσπρωτία με απόφαση του Εμπορικού Συλλόγου τα εμπορικά καταστήματα βάζουν λουκέτο και συγκεντρώνονται στις 9.30 π.μ. στον ΟΤΕ.

Στην Αρτα, δίωρη στάση εργασίας, 8-10 το πρωί, και συγκέντρωση στις 9 π.μ. στη Νομαρχία, πραγματοποιεί ο εμπορικός σύλλογος.

Στη Λιβαδειά, η «Αγωνιστική Κίνηση» Ιδιωτικών Υπαλλήλων, με σύνθημα καλεί τους εργαζόμενους στην απεργία και στην απεργιακή συγκέντρωση στις 10 π.μ. στον πεζόδρομο - γωνία του ΙΚΑ. Σε κλείσιμο των καταστημάτων και συμμετοχή στην απεργιακή συγκέντρωση καλεί τους αυτοαπασχολούμενους και μικροεπαγγελματίες η Δημοκρατική Κίνηση Εμπόρων Λιβαδειάς.

Στη Λαμία, στις 10 π.μ. οι εμποροϋπάλληλοι πραγματοποιούν συγκέντρωση στο Εργατικό Κέντρο.

Στα Χανιά, το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων του Νομού καλεί σε απεργιακή συγκέντρωση στις 10.30 π.μ. στην πλατεία της Δημοτικής Αγοράς.

Στο Ηράκλειο, η Επιτροπή Αγώνα Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων διοργανώνει απεργιακή συγκέντρωση στις 10.30 το πρωί στην πλατεία των Λιονταριών.

ΞΕΝΟΔΟΧΟΫΠΑΛΛΗΛΟΙ - ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟΥ
Μέρα πανελλαδικής δράσης η αυριανή

Η αφίσα για την αυριανή κινητοποίηση
Η αφίσα για την αυριανή κινητοποίηση
Κάλεσμα μαζικής, αποφασιστικής συμμετοχής απευθύνουν σε κάθε εργαζόμενο και εργαζόμενη στα ξενοδοχεία και τις επισιτιστικές επιχειρήσεις, οι ταξικές δυνάμεις στους δυο κλάδους, που αύριο, Πέμπτη, 7 Ιούλη, οργανώνουν κινητοποιήσεις σε διάφορες περιοχές της χώρας. Συγκεκριμένα, κινητοποιήσεις έχουν εξαγγελθεί σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Κω, Σάμο, Ζάκυνθο, Λήμνο και Βόλο.

Στην Αθήνα, το Συντονιστικό Σωματείων Ξενοδοχείων - Επισιτισμού Αττικής οργανώνει συγκέντρωση στις 5.30 το απόγευμα, στον πεζόδρομο της Διονυσίου Αρεοπαγίτου (απέναντι από τους στύλους του Ολυμπίου Διός).

Στη Θεσσαλονίκη, η Συντονιστική Επιτροπή Εργαζομένων στον Επισιτισμό - Τουρισμό διοργανώνει συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 7.30 το απόγευμα, έξω από το ξενοδοχείο «Ηλέκτρα Παλλάς», στην πλατεία Αριστοτέλους.

Στο Βόλο, οι ξενοδοχοϋπάλληλοι και οι εργαζόμενοι στις επισιτιστικές επιχειρήσεις πραγματοποιούν συγκέντρωση στις 8 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο. Με ανακοίνωσή της, η Γραμματεία Μαγνησίας του ΠΑΜΕ απευθύνει κάλεσμα μαζικής συμμετοχής στη συγκέντρωση και επισημαίνει πως «για όλους τους εργαζόμενους, είναι μονόδρομος η οργάνωση, η ενότητα και ο αγώνας».

Στη Λήμνο, η Ενωση Εργαζομένων στις Τουριστικές και Επισιτιστικές Επιχειρήσεις του νησιού καλεί σε συγκέντρωση στις 8 μ.μ. στα γραφεία του σωματείου.

Στη Σάμο, το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων διοργανώνει συγκέντρωση διαμαρτυρίας, στις 7 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο. Κάλεσμα συμμετοχής στη συγκέντρωση απευθύνει η νεοσυσταθείσα Πανσαμιακή Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα του ΠΑΜΕ, που αποτελείται από συνδικάτα και συνδικαλιστές του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα.

Στην Κω, το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων και Σερβιτόρων διοργανώνει συγκέντρωση στις 6.30 το απόγευμα στο Εργατικό Κέντρο του νησιού.

Στη Ζάκυνθο, συγκέντρωση πραγματοποιείται στις 8.30 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο.

Στη Λάρισα, το Εργατικό Κέντρο συγκαλεί σύσκεψη διοικήσεων των Σωματείων Ξενοδοχοϋπαλλήλων και Επισιτισμού, αύριο Πέμπτη, στις 8 μ.μ., στα γραφεία του.

Το Συντονιστικό Σωματείων Ξενοδοχείων και Επισιτισμού Αττικής σε ανακοίνωσή του, μπροστά στις κινητοποιήσεις, υπογραμμίζει ότι σήμερα προβάλλει επιτακτικά: «Η ανάγκη της αλλαγής των συσχετισμών στο συνδικαλιστικό κίνημα υπέρ των δυνάμεων του ΠΑΜΕ, η αποδυνάμωση του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού. Η ανάγκη αμφισβήτησης των δήθεν μονόδρομων της ΕΕ, της ανταγωνιστικότητας και της οικονομικής ανάπτυξης στηριγμένης στο καπιταλιστικό υπερκέρδος. Η μαζική εγκατάλειψη των κομμάτων που υπηρετούν το μεγάλο κεφάλαιο της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ».

Αποθρασυμένοι οι ξενοδόχοι

Η αναγκαιότητα να αντιπαρατεθούν μαζικά και αποφασιστικά οι εργαζόμενοι με την πολιτική της κυβέρνησης και των μεγαλοξενοδόχων επιβεβαιώθηκε και από τη χθεσινή Γενική Συνέλευση της Ενωσης Ξενοδόχων Αττικής, όπου ο πρόεδρός της Γ. Τσακίρης ανέπτυξε λεπτομερώς τα αιτήματά τους και έλαβε διαβεβαιώσεις για την ικανοποίησή τους, τόσο από τον υπουργό Τουρισμού Δ. Αβραμόπουλο, όσο και από τον υφυπουργό Α. Λιάσκο, ότι θα ικανοποιηθούν πολλά από αυτά.

Ενα από τα βασικά θέματα για τους ξενοδόχους είναι η δημιουργία «Μητροπολιτικού Συνεδριακού Κέντρου», με την υποχρεωτική συμμετοχή, μάλιστα, διεθνούς «τουρ οπερέιτορ», που θα φέρει την ...«προίκα» του από πελάτες. Ταυτόχρονα, επικροτούν τα μέτρα για τη διεύρυνση του ωραρίου λειτουργίας των Μουσείων, ζητώντας επέκταση, αλλά και των καταστημάτων. Τα «βέλη» τους στρέφονται και κατά του υπαίθριου εμπορίου, ενώ ζητούν νέες οικονομικές ενισχύσεις, μείωση του «γραφειοκρατικού κόστους» και απλοποίηση των αδειοδοτήσεων (βλέπε περιβαλλοντικές μελέτες κ.ά).

Εμφαση δίνουν οι ξενοδόχοι της Αθήνας και στη συνεργασία του δημόσιου με τον ιδιωτικό τομέα, με τρόπο που θα τους συμφέρει βεβαίως. Ετσι, βασιζόμενοι σε μελέτη για την «Ανάπτυξη του Τουρισμού της Αττικής», ζητούν την ίδρυση Φορέα Τουρισμού της Αττικής, η διοίκηση του οποίου θα ασκείται από τους ίδιους με τη χρηματοδότηση του ...Δημοσίου! Στη ΓΣ ο Δ. Αβραμόπουλος έσπευσε να ανταποκριθεί, ανακοινώνοντας ότι θα ιδρύσει Μητροπολιτικό Οργανισμό για την προώθηση του τουρισμού στην Αττική.

ΤΡΙΟΥΜΦ
Πάρτε την υπόθεση στα χέρια σας

Εξόρμηση στους 350 υπό απόλυση εργαζόμενους πραγματοποίησαν χτες συνδικαλιστές του Συνδικάτου Κλωστοϋφαντουργίας

Στο πλευρό των υπό απόλυση εργατριών της ΤΡΙΟΥΜΦ βρέθηκαν χτες συνδικαλιστές από τη διοίκηση του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Κλωστοϋφαντουργίας Ιματισμού και Δέρματος. Μπροστά στον εφιάλτη της ανεργίας που πλησιάζει, οι εκπρόσωποι του ταξικού Συνδικάτου κάλεσαν τις εργάτριες να πάρουν την υπόθεση του αγώνα στα χέρια τους, με πρώτο βήμα τη συμμετοχή τους στη Γενική Συνέλευση του Συνδικάτου, σήμερα Τετάρτη, στις 6.30 το απόγευμα, στο 2ο όροφο του ΕΚΑ (3ης Σεπτεμβρίου και Μάρνη).

Με απόφαση της πολυεθνικής ιδιοκτήτριας, το εργοστάσιο της ΤΡΙΟΥΜΦ στην Αθήνα κλείνει στις 15 Ιούλη και πετάει στο δρόμο 350 εργαζόμενους, στη συντριπτική τους πλειοψηφία γυναίκες. Και αυτό όταν τα μεικτά κέρδη της επιχείρησης ξεπέρασαν το 2002 τα 8.000.000 ευρώ, ποσό που αναλογεί σε περίπου 23.000 ευρώ κλεμμένη υπεραξία από κάθε εργαζόμενη.

Στη συζήτηση με τις εργαζόμενες, ο Θύμιος Ευθυμίου, πρόεδρος του Συνδικάτου, επεσήμανε την αναγκαιότητα να βγάλουν τα συμπεράσματά τους, ιδιαίτερα μετά την κυνική παραδοχή της εργοδοσίας ότι δεν κλείνει το εργοστάσιο επειδή είναι ζημιογόνο, αλλά επειδή δεν καταγράφει την προσδοκώμενη για την πολυεθνική κερδοφορία.

Ο Θ. Ευθυμίου τόνισε ότι, παράλληλα με τον αγώνα για να μην κλείσει το εργοστάσιο, οι εργαζόμενοι, στο πλευρό του ταξικού τους Συνδικάτου και του ΠΑΜΕ, πρέπει να δυναμώσουν και την πάλη για το δικαίωμα στη δουλιά, ενάντια στις απολύσεις, στις ελαστικές εργασιακές σχέσεις, στη μαύρη ανασφάλιστη εργασία, με αιτήματα 35ωρο, 7ωρο, 5ήμερο και 48 ευρώ κατώτερο μεροκάματο. Να συντονίσουν τα αγωνιστικά τους βήματα με όλους τους εργαζόμενους του κλάδου και το σύνολο της εργατικής τάξης και να βάλουν στο στόχαστρο της πάλης τους τον πραγματικό ένοχο για την ανεργία και τις απολύσεις: το κεφάλαιο και τα κόμματα που εξυπηρετούν και στηρίζουν την πολιτική του.

«ΣΟΥΛΗΣ»

Στο δρόμο του αγώνα βγαίνουν ξανά οι άνεργοι του εργοστασίου «ΣΟΥΛΗΣ» στη Λαμία. Σήμερα στις 11 το πρωί, πραγματοποιούν συγκέντρωση στην πλατεία Διάκου της Λαμίας, όπου θα διατρανώσουν και πάλι την απαίτησή τους για συνέχιση της λειτουργίας της επιχείρησης, κατοχύρωση όλων των θέσεων εργασίας και όλων των δικαιωμάτων τους.

Λείπουν μόνο οι αλυσίδες...

Αποθρασυμένο και με τις πλάτες των κυβερνήσεων του δικομματισμού το εμπορικό κεφάλαιο έχει επιβάλει συνθήκες εργασιακού μεσαίωνα, τσαλαπατώντας ακόμα και την ισχύουσα εργατική νομοθεσία. Μέσω των ατομικών συμβάσεων εργασίας που επιβάλλουν στους εργαζόμενους, επιδιώκουν να «νομιμοποιήσουν» την ασυδοσία τους και να αποτρέψουν κάθε ενδεχόμενη διεκδίκηση. Σήμερα ο «Ρ» αποκαλύπτει άλλη μια τέτοια κατάπτυστη σύμβαση, στην εταιρία «ΦΑΝΝΥ ΑΕ», γνωστή και ως FENA.

Οπως αναφέρεται, η εταιρία έχει το δικαίωμα να χρησιμοποιήσει τον εργαζόμενο οπουδήποτε λειτουργούν εγκαταστάσεις της, υποκαταστήματα, γραφεία ή διεξάγει πάσης φύσεως εργασίες, ακόμη και «σε Κοινοπραξίες που θα ήθελε να συστήσει η ίδια ή με άλλες εταιρίες, καθώς και σε κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο που θα του υποδειχτεί τώρα ή στο μέλλον και που τυχόν θα προκύψει κατόπιν συγχωνεύσεως, απορροφήσεως ή ακόμη και σε εταιρία που θα συσταθεί από την εργοδότρια στο μέλλον».

Οι μηνιαίες αποδοχές ορίζονται ως απόρρητες (!) και προβλέπεται πως «τυχόν δημοσιοποίησή τους σε άτομα που εργάζονται εντός της εταιρίας ή του Ομίλου γενικότερα, θεωρείται αντισυμβατική ενέργεια και συμπεριφορά και δίνεται η δυνατότητα στον εργοδότη να καταγγείλει τη σύμβαση εργασίας και μάλιστα χωρίς την καταβολή αποζημίωσης».

Οι πρώτοι δύο μήνες δουλιάς θεωρούνται «χρόνος δοκιμασίας και εκπαίδευσης», οπότε η εταιρία σ' αυτό το διάστημα έχει το δικαίωμα να απολύσει χωρίς οποιαδήποτε αποζημίωση. Σε περίπτωση όμως που ο εργαζόμενος φύγει από τη δουλιά στον ένα μήνα, οφείλει να καταβάλει στην εταιρία αποζημίωση δύο μηνών!!!

Οικειοθελής αποχώρηση θεωρείται η περίπτωση που ο εργαζόμενος δεν ενημερώσει την εργοδότρια εταιρία για κάθε μεταβολή της διεύθυνσης κατοικίας του.

Σε περίπτωση που αναθέσει αυξημένα καθήκοντα στον εργαζόμενο και αποφασίσει να του δώσει πρόσθετη αμοιβή, όταν τον επαναφέρει στην προηγούμενη θέση δικαιούται να τον επαναφέρει και στο μειωμένο μισθό.

«Αν κατά τη διάρκεια της σύμβασης εργασίας, χορηγηθούν με νόμο, Συλλογική Σύμβαση, Διαιτητική Απόφαση ή Υπουργική Απόφαση αυξήσεις μισθών, επιδόματα κλπ, αν οι καταβαλλόμενες αποδοχές καλύπτουν τα παραπάνω ο εργαζόμενος δε δικαιούται οποιαδήποτε αναπροσαρμογή των αποδοχών του» σημειώνει προκλητικά η σύμβαση.

Η εταιρία, αν και διαπιστωμένα δεν καταβάλει το προβλεπόμενο ταμειακό επίδομα στους εργαζόμενους που απασχολεί στα ταμεία, προβλέπει πως αν ο εργαζόμενος απασχολείται σε ταμείο και διαπιστωθεί τυχόν έλλειμμα «είναι υποχρεωμένος να αποκαταστήσει τη ζημιά, άλλως η εργοδότρια δικαιούται να συμψηφίσει το έλλειμμα με το ποσό των μηνιαίων αποδοχών του».

Η εταιρία έχει το δικαίωμα «να χορηγεί την ετήσια άδεια αναψυχής τμηματικά, κάθε φορά που παρίσταται ανάγκη και πάντως όχι την περίοδο της έντονης "παραγωγικής" δραστηριότητας της εταιρίας».

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΙΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ
Σήμερα η σύσκεψη

Σε πλατιά σύσκεψη σωματείων και εργαζομένων καλεί, σήμερα Τετάρτη, στις 7 μ.μ., στη Χαλκοκονδύλη 37 (2ος όροφος), η Επιτροπή Αγώνα ενάντια στις απολύσεις και το κλείσιμο των επιχειρήσεων. Στόχος της σύσκεψης είναι ο συντονισμός της αγωνιστικής δράσης και η καλύτερη προετοιμασία της κινητοποίησης που διοργανώνει η Επιτροπή, την Πέμπτη, 14 Ιούλη, στις 6.30 το απόγευμα, με συγκέντρωση στην Ομόνοια και πορεία προς το υπουργείο Εργασίας.

Αρχαιρεσίες νεοσύστατου σωματείου

Σήμερα ξεκινούν οι πρώτες αρχαιρεσίες για την ανάδειξη διοίκησης στο νεοσύστατο Σωματείο Γυμναστών - Προπονητών Νόμου Αττικής. Οι αρχαιρεσίες διεξάγονται σε κτίριο στην οδό Χαλκοκονδύλη 37 και οι εργαζόμενοι θα μπορούν να ψηφίζουν σήμερα, αύριο και την Παρασκευή από τις 4 το απόγευμα μέχρι τις 10 το βράδυ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ