ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 3 Ιούλη 2005
Σελ. /32
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΕΝΔΙΑΜΕΣΗ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΚΑΠ
Σαρώνουν τη μικρομεσαία αγροτιά

Οι μεθοδεύσεις κυβέρνησης, ΠΑΣΟΚ, ΕΕ ενάντια στους αγρότες και οι πραγματικοί στόχοι της αντιλαϊκής τους πολιτικής

Η απόφαση της κυβέρνησης να εφαρμόσει την ενδιάμεση αναθεώρηση της ΚΑΠ, με ολική αποδέσμευση των επιδοτήσεων από την αγροτική παραγωγή, θα δώσει τη «χαριστική βολή» στην αγροτική οικονομία, στους μικρομεσαίους και τους νέους αγρότες και θα καταδικάσει σε οικονομικό και κοινωνικό μαρασμό την ύπαιθρο.

Με την απόφαση αυτή θα συρρικνωθεί δραστικά η γεωργία, ενώ ορισμένες καλλιέργειες, όπως ο καπνός, θα εγκαταλειφθούν. Θα κλείσουν πολλά εργοστάσια μεταποίησης αγροτικών προϊόντων και θα αυξηθεί η ανεργία στην ύπαιθρο. Θα αυξηθούν τα ελλείμματα στο αγροτικό εμπορικό ισοζύγιο και θα ενταθεί η διατροφική εξάρτηση του λαού μας από αμφίβολης ποιότητας προϊόντα. Θα συρρικνωθούν οι δραστηριότητες των επαγγελματοβιοτεχνών στην ύπαιθρο και ειδικά εκείνων που σχετίζονται με την αγροτική παραγωγή. Θα ερημώσουν χωριά και κεφαλοχώρια, επειδή η απόφαση αυτή είναι ιδιαίτερα αρνητική για τους νέους αγρότες.

Τις συνέπειες αυτές, που έμμεσα τις αποδέχεται και η κυβέρνηση, προσπαθεί να τις συγκαλύψει με τα αργύρια των επιδοτήσεων και με διάφορα σαθρά επιχειρήματα, όπως της στροφής προς την ποιοτική γεωργία και την αύξηση των τιμών των αγροτικών προϊόντων που θα προκαλέσει η ενδιάμεση αναθεώρηση της ΚΑΠ.

Η κυβέρνηση προβάλλει τις επιδοτήσεις για να συγκαλύψει το αντίτιμό τους που είναι η δραστική συρρίκνωση της γεωργίας. Αναφέρει συχνά το ποσό των επιδοτήσεων που το θεωρεί μεγάλο, αλλά συνειδητά αποφεύγει να πει ότι ίδιο περίπου ποσό πληρώνουμε για να εισάγουμε τα απαραίτητα στη χώρα μας αγροτικά προϊόντα, που όμως μπορούσαμε να τα παράγουμε. Αποφεύγει επίσης να πει ότι αυτές οι επιδοτήσεις θα μειωθούν και μάλιστα πολύ σύντομα, ενώ οι ανάγκες σε αγροτικά προϊόντα θα αυξάνονται με γρήγορους ρυθμούς με συνέπεια το τελικό οικονομικό αποτέλεσμα να είναι αρνητικό για τη χώρα μας και επιπλέον να δημιουργούνται και τεράστια κοινωνικά προβλήματα, όπως της ανεργίας κ.ά.

Σαθρά επιχειρήματα

Το επιχείρημα της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και της ΕΕ ότι η ενδιάμεση αναθεώρηση της ΚΑΠ και η πλήρης αποσύνδεση των επιδοτήσεων αποσκοπεί στην ποιοτική γεωργία, είναι υποκριτικό. Και αυτό γιατί η αποσύνδεση των επιδοτήσεων από την αγροτική παραγωγή καταργεί το σημαντικότερο ίσως κίνητρο βελτίωσης της ποιότητας, επειδή ένα σημαντικό μέρος του εισοδήματός τους οι αγρότες θα το παίρνουν από τις επιδοτήσεις, ανεξάρτητα από την ποσότητα και ποιότητα της παραγωγής. Μάλιστα, σε ορισμένα προϊόντα, όπως στον καπνό κ.ά, το ποσοστό της επιδότησης είναι τόσο μεγάλο που οι αγρότες θα εγκαταλείψουν τις αντίστοιχες καλλιέργειες.

Νέα Δημοκρατία, ΠΑΣΟΚ και ΕΕ, που τάχα επιδιώκουν στροφή στην ποιοτική γεωργία, απελευθέρωσαν τη χρησιμοποίηση των μεταλλαγμένων στη γεωργία, νομιμοποίησαν τη νοθεία του ελαιολάδου με σπορέλαιο και αποδέχτηκαν κανονισμό που δίνει τη δυνατότητα στη Γερμανία να παράγει, με χρησιμοποίηση ζάχαρης, κρασί ανώτερης ποιότητας.

Το επιχείρημα της ποιοτικής γεωργίας αποτελεί παραλογισμό σε μια χώρα όπως η Ελλάδα, που το έλλειμμα στο αγροτικό εμπορικό ισοζύγιο καλπάζει και το 2004 έφθασε στα 2,468 δισ. ευρώ. Σε μια χώρα που η ποιότητα των αγροτικών της προϊόντων είναι αρκετά ικανοποιητική, επειδή στηρίζεται στα μικρομεσαία αγροτικά νοικοκυριά και όχι σε επιχειρηματικές εκμεταλλεύσεις που μπορούν να χρησιμοποιήσουν τρόπους παραγωγής επικίνδυνους για τη δημόσια υγεία, όπως στις ανεπτυγμένες χώρες της ΕΕ με τα κρεατάλευρα, τα ορυκτέλαια κ.ά., που είχαν ως συνέπειες τις γνωστές διατροφικές κρίσεις της Σπογγώδους Εγκεφαλοπάθειας Βοοειδών, των διοξινούχων κοτόπουλων κ.ά.

Σκόπιμα το επιχείρημα αυτό το χρησιμοποιούν ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΕΕ για να φορτώσουν τις ευθύνες της αντιαγροτικής ΚΑΠ στους ίδιους τους αγρότες. Και αυτό γιατί αν οι αγρότες αποδεχτούν ότι το πρόβλημα της ελληνικής γεωργίας είναι η ποιότητα, τότε ευθύνονται οι ίδιοι που δεν παράγουν ποιοτικά προϊόντα και δεν πωλούνται ή αν πωλούνται, οι τιμές είναι πολύ χαμηλές. Αν όμως γίνει αποδεκτό ότι το πρόβλημα της ελληνικής γεωργίας είναι κυρίως ποσοτικό, τότε ευθύνονται οι ελληνικές κυβερνήσεις και η ΚΑΠ, που με τις ποσοστώσεις και τα πρόστιμα συνυπευθυνότητας καθήλωσαν την ελληνική γεωργία και δεν την αφήνουν να αναπτυχθεί. Το αίτημα της ελληνικής γεωργίας να πάνε στην απόσταξη κρίσης 80 χιλ. τόνοι κρασί πρώτης ποιότητας (ονομασίας προέλευσης), αποδείχνει πόσο έωλο είναι το επιχείρημα της ποιοτικής γεωργίας.

Εντελώς σαθρό είναι και το επιχείρημα ότι η πλήρης αποσύνδεση των επιδοτήσεων από την παραγωγή θα αυξήσει τις τιμές των αγροτικών προϊόντων, επειδή οι αγρότες με τις επιδοτήσεις θα έχουν εξασφαλισμένο ένα σημαντικό μέρος του εισοδήματός τους και θα παράγουν μόνο αν οι τιμές είναι συμφέρουσες. Το επιχείρημα αυτό θα είχε κάποια βάση αν η αγορά της χώρας μας ήταν κλειστή και οι τιμές των αγροτικών προϊόντων διαμορφώνονταν με βάση την εγχώρια προσφορά και ζήτηση. Ομως ένας από τους βασικούς λόγους της ενδιάμεσης αναθεώρησης της ΚΑΠ ήταν και η προσαρμογή της στη συμφωνία του ΠΟΕ, που σημαίνει μεγαλύτερο άνοιγμα στη διεθνή αγορά με κατάργηση όλων των εμποδίων στις εισαγωγές αγροτικών προϊόντων (δασμούς κ.ά.), με αποτέλεσμα οι τιμές στην εγχώρια αγορά να διαμορφώνονται με βάση τις διεθνείς τιμές, που είναι πολύ χαμηλές και θα γίνουν ακόμα χαμηλότερες.

Σύμφωνα με επίσημες εκτιμήσεις του Διεθνούς Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας, θα συνεχιστεί η μείωση των τιμών των αγροτικών προϊόντων, τουλάχιστον στο ορατό μέλλον.

Ο πραγματικός τους στόχος

Τα επιχειρήματα αυτά ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΕΕ τα χρησιμοποιούν για να δικαιολογήσουν την ολική αποδέσμευση και το κυριότερο να συγκαλύψουν τους πραγματικούς λόγους της ενδιάμεσης αναθεώρησης της ΚΑΠ, βασικότεροι από τους οποίους είναι:

  • Η δραστική περικοπή των γεωργικών κονδυλίων του κοινοτικού προϋπολογισμού, προκειμένου τα κονδύλια αυτά να δοθούν στη δημιουργία και λειτουργία των κοινοτικών κατασταλτικών μηχανισμών, όπως του ευρωστρατού, της ευρωαστυνομίας κ.ά. Σύμφωνα με το δημοσιονομικό πλαίσιο της ενδιάμεσης αναθεώρησης οι συνολικές γεωργικές δαπάνες του κοινοτικού προϋπολογισμού από 45% το 2006, θα μειωθούν στο 35% το 2013. Με αυτό το πλαίσιο διαφωνούν πολλές και ισχυρές χώρες της ΕΕ, με επικεφαλής την Αγγλία, οι οποίες προτείνουν νέα αναθεώρηση, έτσι ώστε το 2010 να μειωθούν κατά 25-50% οι αγροτικές επιδοτήσεις.
  • Η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και της γεωργίας για να ανταποκριθεί στον αντίστοιχο στόχο της Λισαβόνας, που θα γίνει με επιτάχυνση των ρυθμών συγκέντρωσης της γης και της παραγωγής σε λίγους μεγαλοαγρότες και το μαζικό ξεκλήρισμα των μικρομεσαίων αγροτών.
  • Η αύξηση των κερδών των εμποροβιομηχάνων με την εξασφάλιση φθηνής πρώτης ύλης που θα γίνει με τη μείωση των τιμών των αγροτικών προϊόντων για να εξισωθούν με τις λεγόμενες διεθνείς, οι οποίες είναι χαμηλότερες από τις κοινοτικές και θα γίνουν πιο χαμηλές.

Με αυτούς τους στόχους πρέπει να κρίνουν όλοι οι μικρομεσαίοι αγρότες την ενδιάμεση αναθεώρηση της ΚΑΠ και να καταδικάσουν τα κόμματα του ευρωμονόδρομου που συμφωνούν και την εξωραΐζουν. Να απομονώσουν τις ηγεσίες των ΠΑΣΕΓΕΣ - ΣΥΔΑΣΕ - ΓΕΣΑΣΕ, που κάνουν ό,τι μπορούν για να αποπροσανατολίσουν τους αγρότες για να υλοποιηθούν αυτοί οι στόχοι. Να αναπτύξουν την πάλη τους και να τη συντονίσουν με όλα τα λαϊκά στρώματα για να ανατρέψουν την ΚΑΠ και να συμβάλουν στη δημιουργία του λαϊκού μετώπου, που στα πλαίσια μιας λαϊκής οικονομίας - λαϊκής εξουσίας θα αναπτύξει και τη γεωργία σε όφελος του λαού και των μικρομεσαίων αγροτών.

Ειδικά οι ηλικιωμένοι αγρότες πρέπει να καταλάβουν ότι οι επιδοτήσεις είναι το αντίτιμο για να ξεπουλήσουν το μέλλον της γεωργίας, το μέλλον της υπαίθρου, το μέλλον των νέων αγροτών, το μέλλον των ίδιων των παιδιών τους. Οτι οι αποσυνδεδεμένες από την παραγωγή επιδοτήσεις είναι κάτι ανάλογο με τα κίνητρα που έδωσε η κυβέρνηση στους παλιούς εργαζόμενους του ΟΤΕ για να θάψουν τα δικαιώματα των νέων εργαζομένων, δηλαδή των παιδιών τους. Σ' αυτές τις διασπαστικές και αντιλαϊκές πολιτικές πρέπει συλλογικά να αντισταθούν όλα τα λαϊκά στρώματα, γιατί αυτά θα πληρώσουν τις συνέπειες αυτών των πολιτικών.


Του
Γιάννη ΣΦΥΡΗ
Υπεύθυνος του Αγροτικού Τμήματος της ΚΕ του ΚΚΕ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ