ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 3 Ιούλη 2005
Σελ. /32
ΜΝΗΜΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

Βενετσάνης Βενετσανόπουλος
Βενετσάνης Βενετσανόπουλος
Φωτ.

Με τη συμπλήρωση τεσσάρων χρόνων από την «απώλεια» του αγαπημένου μας συζύγου και θείου ΔΗΜΟΣΘΕΝΗ ΜΕΡΚΟΥ, προσφέρουμε στη μνήμη του 150 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ «Αγ. Φανούριου» και 150 ευρώ, μέσω ΚΟΒ Κάτω Τούμπας.

Η σύζυγος: Ευανθία Μέρκου.

Τα ανίψια: Χαρούλα - Αγαπητός.

* * *

Ο ΣΤΡΑΤΗΣ ΔΗΜΟΥΔΗΣ από τα Ρύζια Ορεστιάδας έφυγε από τη ζωή. Ηταν μέλος του ΚΚΕ, αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης και μαχητής του ΔΣΕ.

Οσοι τον γνώρισαν θα τον θυμούνται για την αγάπη και τη στοργή που έδειχνε σε όλους τους συντρόφους.

Στη μνήμη του, προσφέρουμε 50 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Νεάπολης - Περισσού - Σαφράμπολης.

Φωτεινή Κατσαρού

Τα παιδιά της: Φιλίτσα - Γιάννης

***

Φωτ.

Στη μνήμη του ΚΛΕΑΝΘΗ ΛΥΧΟΥΝΑ, αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης, η σύζυγός του προσφέρει στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Κέντρου Καλλιθέας 100 ευρώ.

***

Πέρασαν 6 μήνες από τότε που έφυγε από τη ζωή ο αξέχαστος και πολυαγαπημένος μας σύζυγος και πατέρας ΑΓΓΕΛΟΣ ΚΑΤΣΑΡΟΣ, αγωνιστής από τα νεανικά χρόνια του, ΕΠΟΝίτης στην Κατοχή, βγήκε αντάρτης στον ΕΛΑΣ και πολέμησε ενάντια στους Ιταλούς και Γερμανούς κατακτητές.

Μετά την Απελευθέρωση κυνηγήθηκε άγρια από τις κυβερνήσεις της Δεξιάς. Στις αρχές του Εμφύλιου, καταδικάστηκε από το στρατοδικείο της Θεσσαλονίκης σε ισόβια για την υπόθεση της ΟΠΛΑ. Πέρασε 14 χρόνια στις φυλακές, από το 1947 έως το 1960 και 4 χρόνια στην εξορία στη διάρκεια της χούντας.

Αναστάσιος Μάνος
Αναστάσιος Μάνος
Είχε βαθιά πίστη ότι κανένας αγώνας δεν πάει χαμένος. Παρέμεινε πιστός στα ιδανικά του μαρξισμού - λενινισμού ως το τέλος της ζωής του.

Στη μνήμη του η γυναίκα του, τα παιδιά του και ο γαμπρός του προσφέρουν 200 ευρώ στο ΚΚΕ.

* * *

Φωτ.

Στις 21 Ιούνη 2005 «έφυγε» από κοντά μας ο αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης και μαχητής του ΔΣΕ ΓΙΑΝΝΟΥΛΗΣ ΓΑΡΓΑΛΑΣ. Γεννήθηκε στην Αετομηλίτσα Κόνιτσας το 1923. Μαχητής του ΔΣΕ στον Εμφύλιο, το 1949 τραυματίστηκε βαριά στα πόδια. Μεταφέρθηκε για θεραπεία στη Ρουμανία και μετά την αποθεραπεία του έζησε πολιτικός πρόσφυγας εκεί. Παντρεύτηκε και απέκτησε δύο κόρες.

Επαναπατρίστηκαν το 1977 και ζούσαν στο χωριό Καλή της Σκύδρας. Υπήρξε καλός οικογενειάρχης, υπόδειγμα κομμουνιστή με κύρος και αξιοπρέπεια.

Εμεινε πιστός στα ιδανικά του σοσιαλισμού, για τα οποία αγωνίστηκε, ως το τέλος της ζωής του. Οσοι τον γνώρισαν θα τον θυμούνται για το ήθος, τη σεμνότητα και την αγάπη του για τους συνανθρώπους.

Στη μνήμη του προσφέρουν: Η σύζυγός του Σταμάτω, τα παιδιά του Νίκη - Κώστας, Αφροδίτη και τα εγγόνια του Βλαδίμηρος και Βαλεντίνα 100 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Τυποεκδοτικής και 60 ευρώ στο περιοδικό της ΠΕΑΕΑ. Η κουνιάδα του Νίκη Γρηγοριάδου και οι κόρες της Ρόζα και Ιρις 20 ευρώ στο «Ριζοσπάστη» και ο συμπέθερός του Αχιλλέας Παπαγεωργίου από το Αρδάνι Τρικάλων 50 ευρώ για ενίσχυση του «Ριζοσπάστη» του οποίου ήταν τακτικός αναγνώστης.

Ορέστης Μακρίδης
Ορέστης Μακρίδης
* * *

Φωτ.

Στις 16 Μάη 2005 έφυγε από τη ζωή ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΛΕΞΟΠΟΥΛΟΣ επίτιμος δικηγόρος, αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης και του αντιδικτατορικού αγώνα, στέλεχος του ΚΚΕ. Γεννήθηκε το 1914 στον Αγιο Ηλία του νομού Ηλείας από γονείς αγρότες. Το 1940 αποφοίτησε από τη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθήνας. Στον πόλεμο του 1940-41 υπηρέτησε στο μέτωπο ως έφεδρος Ανθυπολοχαγός στο ΙΙο Σύνταγμα Πεζικού και παρασημοφορήθηκε με το Αριστείο Ανδρείας, Πολεμικό Σταυρό Γ' Τάξεως.

Στην Κατοχή οργανώθηκε στο ΕΑΜ Μεσσηνίας. Στις 3 Ιούνη 1943 πιάστηκε από τους Ιταλούς και κρατήθηκε στις φυλακές της Καλαμάτας ως το Σεπτέμβρη του ίδιου χρόνου, οπότε δραπέτευσε μαζί με άλλους κρατούμενους κομμουνιστές. Κατατάχτηκε στον ΕΛΑΣ ως διμοιρίτης Αξιωματικός στις δυνάμεις του Ωρίωνα.

Την Πρωτοχρονιά του 1944 του ανατέθηκε η διοίκηση Λόχου, με τον οποίον εκτέλεσε επιτυχείς αποστολές ενάντια στους κατακτητές. Εστησε ενέδρα σε γερμανική φάλαγγα αυτοκινήτων που κατευθυνόταν στην Καλαμάτα, κοντά στο χωριό Αγιος Φλώρος, η οποία υπήρξε επιτυχής.

Εγινε μέλος του ΚΚΕ το 1944.

Μετά την Απελευθέρωση εξέτισε ποινή φυλάκισης 2 ετών για μη δήλωση κατοικίας και εξορίστηκε στα Γιούρα.

Ηταν υποψήφιος βουλευτής της προδικτατορικής ΕΔΑ σε όλες τις εκλογές.

Στις 21 Απρίλη 1967 πιάστηκε από τη δικτατορία των συνταγματαρχών κι εξορίστηκε στα Γιούρα και στο Παρθένι της Λέρου για τριάμισι χρόνια. Για χρόνια ήταν συνδικαλιστής στο χώρο των δικηγόρων.

Μετά την πτώση της δικτατορίας ήταν υποψήφιος βουλευτής με την τότε Ενωμένη Αριστερά στο νομό Ηλείας, διατέλεσε μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Δικηγορικού Συλλόγου Αθήνας και μετά τη συνταξιοδότησή του, πρόεδρος του Συλλόγου Συνταξιούχων Δικηγόρων.

Κώστας Γερογιάννης
Κώστας Γερογιάννης
Ο Δημήτρης Παπαλεξόπουλος αφιέρωσε τη ζωή του στην υπεράσπιση των ιδανικών της εργατικής τάξης και του κομμουνιστικού κινήματος, τα οποία υπηρέτησε χωρίς ταλαντεύσεις, με αφοσίωση, ανιδιοτέλεια και σεμνότητα και αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση για τους νεότερους κομμουνιστές.

Στη μνήμη του προσφέρουμε στο ΚΚΕ 200 ευρώ.

Οικογένεια Κώστα Γκίκιζα

* * *

Αυτές τις μέρες «έφυγε» για πάντα από κοντά μας ο ΒΑΣΙΛΗΣ ΤΣΙΡΑΣ, μέλος του ΚΚΕ, συνδικαλιστικό στέλεχος του Δικηγορικού Συλλόγου. Οι φίλοι και σύντροφοί του, που λυπήθηκαν για το θάνατό του, κατέθεσαν στεφάνι στη σορό του. Η ταφή του έγινε στο χωριό του Παλαμά Καρδίτσας.

Στη μνήμη του, καθώς επίσης στη μνήμη του Μήτσου Παπαλεξόπουλου, οι σύντροφοί τους προσφέρουν 100 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Δικηγόρων.

* * *

Φωτ.2

Στη μνήμη των συντρόφων μου λαϊκών αγωνιστών: ΒΕΝΕΤΣΑΝΗ ΒΕΝΕΤΣΑΝΟΠΟΥΛΟΥ ο οποίος πέθανε πριν από 3 χρόνια. Στη ζωή του αγωνίστηκε για να δει ο λαός καλύτερες μέρες και αυτό το πλήρωσε ακριβά με πολύχρονες φυλακίσεις και εξορίες (Μακρονήσι, Αϊ Στράτη και αλλού) και του ΟΡΕΣΤΗ ΜΑΚΡΙΔΗ, ο οποίος βασανίστηκε άγρια στα κρατητήρια της Ασφάλειας, καταδικάστηκε σε θάνατο από έκτακτο Στρατοδικείο και εκτελέστηκε τον Ιούνη του 1948, προσφέρω 100 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Σαφράμπολης Νέας Ιωνίας.

Η συντρόφισσά τους Δέσποινα Βενετσανοπούλου.

* * *

Φωτ.

Ο ΙΓΝΑΤΙΟΣ ΒΟΥΡΛΙΩΤΗΣ γεννήθηκε το 1920 στη Μυτιλήνη. Μέλος του ΚΚΕ από τα εφηβικά χρόνια του και ως το θάνατό του, για τις προοδευτικές ιδέες και τη δράση του πιάστηκε, φυλακίστηκε και εξορίστηκε επανειλημμένα.

Τα τελευταία χρόνια ζούσε στο Κορδελλιό Θεσσαλονίκης.

Με τη συμπλήρωση 5 χρόνων από το θάνατό του, η αδελφή του Δήμητρα προσφέρει, μέσω ΚΟΒ Ελευθερίου Κορδελλιού, 100 ευρώ στο ΚΚΕ, 50 ευρώ στο «Ριζοσπάστη» και 50 ευρώ στο τοπικό Παράρτημα της ΠΕΑΕΑ.

Θανάσης Παπαθανασίου
Θανάσης Παπαθανασίου
* * *

Φωτ.

Στη μνήμη του αξέχαστου αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης ΘΑΝΑΣΗ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ βουλευτή της προδικτατορικής ΕΔΑ και έφεδρου Αξιωματικού, ο οποίος πέθανε πρόσφατα, και αντί για λουλούδια στον τάφο του προσφέρω 20 ευρώ στην ΚΟΒ Καλλιθέας Θεσσαλονίκης.

Τα θερμά συλλυπητήριά μου στην οικογένειά του και στον αδελφό του Νίκο.

Βασίλης Σακέττας

* * *

Φωτ. 2

Ολη η οικογένεια Ελευθερίου εντάχθηκε πολύ νωρίς στο λαϊκό κίνημα Λιτόχωρου. Υπέστη και πρόσφερε πολλά στους αγώνες του λαού για την απελευθέρωση της πατρίδας και την κοινωνική πρόοδο.

Ο ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ (Φωτεινός) υπήρξε από τους πρωτοπόρους αγωνιστές του Λιτόχωρου με σημαντική δράση ως Αξιωματικός του ΕΛΑΣ και του ΔΣΕ. Τραυματίστηκε πολλές φορές στις μάχες και πέθανε πολιτικός πρόσφυγας στη Βουλγαρία.

Ο αδελφός του ΓΙΑΝΝΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ (Ραγιάς) έζησε και αυτός πολιτικός πρόσφυγας στις ανατολικές χώρες, επαναπατρίστηκε και πέθανε πρόσφατα πιστός στα ιδανικά του ΚΚΕ και της Εθνικής Αντίστασης.

Στη μνήμη του Γεωργίου και του Γιάννη Ελευθερίου και των αδελφών τους ΚΑΤΙΝΑΣ, ΒΑΓΓΕΛΙΩΣ και ΒΑΣΙΛΙΚΗΣ η Αλεξάνδρα και η Ελένη Ελευθερίου προσφέρουν 50 ευρώ στην ΚΟΒ Λιτόχωρου.

* * *

Φωτ.

Στις 18 Ιούνη 2002 απρόσεκτος οδηγός αυτοκινήτου παρέσυρε και σκότωσε λίγα μέτρα έξω από το σπίτι του στον Αγιο Χριστόφορο Πτολεμαΐδας τον ΑΝΑΣΤΑΣΙΟ ΜΑΝΟ.

Ο Αν. Μάνος γεννήθηκε το 1929. Ηταν μέλος του ΚΚΕ και αγωνιστής του λαϊκού κινήματος. Ο θάνατος του γελαστού και καλοσυνάτου Τάσου βύθισε την οικογένειά του στην απόγνωση και τη θλίψη για τον άδικο χαμό του.

Με τη συμπλήρωση τριών χρόνων από το θάνατό του οι κόρες του προσφέρουν 30 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Πτολεμαΐδας.

* * *

Η ΕΥΔΟΞΙΑ ΤΣΙΟΛΑ το γένος Σκεύη γεννήθηκε το 1931 στο χωριό Λιά Θεσπρωτίας. Κόρη μεγάλης οικογένειας αγώνων και θυσιών, από μικρή βίωσε, όπως και όλη η οικογένεια, τις συνέπειες των κατατρεγμών και του ξεκληρίσματος. Στην Κατοχή, αν και μικρή, μετέφερε σημειώματα και πληροφορίες στην τοπική οργάνωση της Εθνικής Αντίστασης.

Μετά τη Συμφωνία της Βάρκιζας, το 1945, οι διώξεις, οι φυλακίσεις, οι εξορίες και οι εκτελέσεις αγωνιστών, έγιναν καθημερινό φαινόμενο. Ετσι η οικογένεια Σκεύη με πρώτους τον Σπύρο και τον Προκόπη, καταφεύγουν στα πρώτα Τμήματα του ΔΣΕ. Στην περιοχή οι βομβαρδισμοί των χωριών, ανάγκασαν τον ΔΣΕ, να συγκεντρώσει τον άμαχο πληθυσμό και κυρίως τα παιδιά, και να τους μεταφέρει στις σοσιαλιστικές χώρες.

Η αδελφή μας Ευδοξία φιλοξενήθηκε στην Ουγγαρία. Εκεί μεγάλωσε και σπούδασε. Αργότερα συναντήθηκε με την υπόλοιπη οικογένεια στην Τασκένδη.

Επέστρεψε στην πατρίδα με το σύζυγο και τα τρία παιδιά της το 1973. Ζούσε στην Αθήνα, όπου και πέθανε, έπειτα από βαριά αρρώστια στις 13 Ιούνη 2005.

Στη μνήμη της και αντί για στεφάνι στον τάφο της, προσφέρουμε 60 ευρώ στο ΚΚΕ.

Τα αδέλφια της Λεωνίδας και Σταυρούλα με την οικογένειά τους.

* * *

Στις 28 Μάη 2005 η Βάσω Μανωλίτση μετέφερε τα οστά του συντρόφου της ΤΑΣΟΥ ΜΑΝΩΛΙΤΣΗ, σύμφωνα με επιθυμία του, στη γενέτειρά του Νικαιάνα Λευκάδας. Ο αξέχαστος σύντροφος Τάσος ήταν μέλος του ΚΚΕ από το 1943 και αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης.

Στη μνήμη του, προσφέρουμε 150 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ «Αγιου Σπυρίδωνα».

Ανθούλα και Δημήτρης Βασιλόπουλος.

* * *

Φωτ. 2

Το 1996 πέθανε ο αγωνιστής ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΓΕΡΟΓΙΑΝΝΗΣ.

Στις 27 Μάη 2005 πέθανε ο αδελφός του ΚΩΣΤΑΣ ΓΕΡΟΓΙΑΝΝΗΣ και το μνημόσυνό του γίνεται σήμερα, Κυριακή 3 Ιούλη.

Και οι δύο πέθαναν πιστοί στα ιδανικά του κινήματος, αγωνστές ως το τέλος της ζωής τους.

Στη μνήμη τους τα αδέλφια τους Βασίλης Γερογιάννης, Ειρήνη Γερογιάννη- Σπηλιοπούλου και Αρετή Γερογιάννη-Σκούρα προσφέρουν 60 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Καματερού.

Θάνατος αγωνίστριας

Στις 2 Ιούνη 2005 πέθανε στο Τορόντο του Καναδά η ΓΕΩΡΓΙΑ Χρήστου ΚΡΟΥΠΗ, το γένος Νασοπούλου από το Βόλο.

Στη μνήμη της και αντί για λουλούδια τον τάφο της ο κουμπάρος της και η οικογένειά του προσφέρουν στην ΚΕ του ΚΚΕ 100 δολάρια Καναδά, μέσω ΚΟΒ Εργατοϋπαλλήλων Πατησίων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ