ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 17 Ιούλη 2005
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Οργανισμός Ηνωμένων Εισβολέων;

Οι προτάσεις του Κόφι Ανάν για την αποτελεσματικότερη προσαρμογή της δράσης του ΟΗΕ στην ιμπεριαλιστική δράση

Την προσαρμογή του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στις νέες πραγματικότητες και ισορροπίες, που επιβάλλει η άκρατη ιμπεριαλιστική βαρβαρότητα με τις επεμβάσεις και τους πολέμους, προτείνει ο ΓΓ του Οργανισμού Κ. Ανάν, υπακούοντας, προφανώς, στις εντολές της Ουάσιγκτον και όχι μόνο. Η δράση του ΟΗΕ για την επιβολή της ιμπεριαλιστικής ειρήνης και η δυνατότητα επέμβασης για τη δήθεν προστασία ατομικών ελευθεριών, ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της... δημοκρατίας αποτελούν το σκελετό των προτάσεων του ΓΓ, οι οποίες, εκτός απροόπτου, θα υιοθετηθούν τον προσεχή Σεπτέμβρη.

Οι προτάσεις του ΓΓ του ΟΗΕ για την αναπροσαρμογή του Οργανισμού στα δεδομένα που διαμορφώνουν τα ιμπεριαλιστικά κράτη, με ηγέτη τις ΗΠΑ, είναι μια εμπεριστατωμένη μελέτη 150 σελίδων, που έχει παραδοθεί στα κράτη - μέλη από τον περασμένο Μάρτη και στόχος είναι να υιοθετηθεί στη Γενική Συνέλευση τον προσεχή Σεπτέμβρη. Σύμφωνα με τον Κ. Ανάν, η έκθεση προσεγγίζει τρία θεμελιώδη για τα μονοπώλια ζητήματα με την ίδια βαρύτητα: Ανάπτυξη, δηλαδή ενίσχυση των μονοπωλίων, ασφάλεια, δηλαδή θωράκισή τους από την ανατρεπτική πάλη των λαϊκών κινημάτων και ανθρώπινα δικαιώματα, δηλαδή το δικαίωμα στην ολοένα αυξανόμενη εκμετάλλευση.

Οπως υποστηρίζει ο ΓΓ του ΟΗΕ, όλα αυτά τα ζητήματα πρέπει να διέπονται από τους κανόνες του δικαίου, διευκρινίζοντας ότι «κάποια από τα κράτη ίσως θα πρέπει να δώσουν προτεραιότητα σε κάποιο από αυτά τα τρία ζητήματα, κάποια άλλα κράτη σε κάποιο άλλο».

Για το νέο πρόσωπο του ΟΗΕ θα προηγηθεί έντονη διαβούλευση σε υψηλό πολιτικό επίπεδο, στη βάση των προτάσεων που έχει καταθέσει ο ΓΓ. Βέβαια, οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν από τους αρχηγούς των κρατών, καθώς αντιμετωπίζονται μείζονα ζητήματα τα οποία δεν μπορούν να αφεθούν σε τεχνοκρατικές μελέτες. Αυτό πάντως που υπογραμμίζει ο Κ. Ανάν είναι ότι η μελέτη και οι προτάσεις του έχουν μια λογική και απαρτίζουν ένα «όλο» και δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν τμηματικά, ούτε να υιοθετηθούν εν μέρει.

Τα όμορφα τα λόγια...

Ο ΓΓ του ΟΗΕ έχει τιτλοφορήσει την έκθεσή του για τις αλλαγές στον Οργανισμό «Για μεγαλύτερη ελευθερία» (In larger freedom) γιατί, όπως λέει, πιστεύει ότι αυτές οι λέξεις από τον Καταστατικό Χάρτη του Οργανισμού «συνάδουν με την αντίληψη ότι η ανάπτυξη, η ασφάλεια και τα ανθρώπινα δικαιώματα πηγαίνουν χέρι χέρι».

Τα «όμορφα λόγια» είναι συνηθισμένη πρακτική για τον ΓΓ, όταν επιχειρεί να καλύψει την πραγματικότητα. Ετσι, λοιπόν, στη δήλωση, που ταυτόχρονα ήταν και το διαβιβαστικό που συνόδευε τις προτάσεις του προς τους αρχηγούς των κρατών, αναφέρει, μεταξύ άλλων:

«Σε ένα κόσμο με κοινούς φόβους, απειλές και ευκαιρίες είναι προς το κοινό συμφέρον κάθε χώρας να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά όλες οι προκλήσεις. Το αίτημα για διεύρυνση της ελευθερίας μπορεί να ικανοποιηθεί, μόνο αν όλα τα έθνη εργαστούν συλλογικά. Ο ΟΗΕ μπορεί να συμβάλει προς αυτή την κατεύθυνση, μόνο αν μετατραπεί σε εργαλείο για την επίτευξη των κοινών στόχων». Και όταν μιλά για ελευθερία, εννοεί την ελευθερία των επεμβάσεων και των πολέμων, της καταστολής των λαϊκών κινημάτων, της παρεμπόδισης των λαών να επιλέγουν σε ποιο σύστημα θέλουν να ζουν.

Οι προτάσεις του ΓΓ χωρίζονται σε τέσσερα βασικά μέρη:

Τα τρία πρώτα μέρη θέτουν προτεραιότητες για δράση στους τομείς της «ανάπτυξης», της «ασφάλειας», και της «προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων». Μάλιστα, όπως υπογραμμίζει ο ΓΓ του ΟΗΕ, ο Οργανισμός αναλαμβάνει την υποχρέωση να γίνει το αποτελεσματικό εργαλείο για την προώθηση αυτών των προτεραιοτήτων.

Οι προτεραιότητες

Το πρώτο από αυτά τα τρία μέρη έχει τον τίτλο «Απελευθέρωση από την ανάγκη» (Freedom from want) και προτείνει τη λήψη συγκεκριμένων αποφάσεων για τις σχέσεις μεταξύ αναπτυγμένων και υπό ανάπτυξη χωρών.

Σύμφωνα με τις διατυπώσεις που χρησιμοποιεί ο Κ. Ανάν καλεί τις κυβερνήσεις των αναπτυγμένων χωρών να επιβάλουν το νόμο, να καταπολεμήσουν τη διαφθορά, να δημιουργήσουν συνθήκες ανάπτυξης και κυρίως να δημιουργήσουν χώρο για να παίξουν η κοινωνία των πολιτών και ο ιδιωτικός τομέας το ρόλο τους. Μάλιστα, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο Κ. Ανάν, η πρόκληση της ανάπτυξης είναι πολύ μεγάλη για να αντιμετωπιστεί μόνο από τις κυβερνήσεις.

Η διατύπωση αυτή δε χωρά αμφιβολία πως είναι κομμένη και ραμμένη στα μέτρα των μονοπωλίων και της κυριαρχίας τους, αλλά και των ύποπτης δραστηριότητας κάθε λογής Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων...

Προκειμένου να προωθηθεί η ανάπτυξη, ο Κ. Ανάν στις προτάσεις του ζητά από τις «υπό ανάπτυξη χώρες» να υποστηρίξουν αυτές τις πολιτικές επιλογές, αυξάνοντας τις δαπάνες για υποδομές και διεκδικώντας το ρόλο τους στο χώρο του παγκόσμιου εμπορίου.

Η διατύπωση αυτή μοιάζει σαρκαστική, καθώς ζητά από τα φτωχά κράτη να επενδύσουν σε υποδομές, καταβάλλοντας χρήματα σε μεγάλες εταιρίες των ισχυρών καπιταλιστικών κρατών που, τελικά, θα πάρουν τις εργολαβίες. Οσο για την παρότρυνση για τη διεκδίκηση ρόλου στην παγκόσμια αγορά από τις φτωχές χώρες, μοιάζει με κακόγουστο ανέκδοτο καθώς ο Κόφι Ανάν ξέρει καλύτερα από τον καθένα ποιοι είναι αυτοί και πώς διαμορφώνουν τους κανόνες του Παγκόσμιου Εμπορίου.

Ελευθερία για επεμβάσεις

Στο διαβιβαστικό που συνοδεύει τις προτάσεις Ανάν προς τους αρχηγούς των κρατών μελών του ΟΗΕ αναφέρεται ότι απαιτείται από όλα τα κράτη να υιοθετήσουν μια νέα συμφωνία για την ασφάλεια, μέσα στην οποία να διατυπώνεται η δέσμευση να αντιμετωπίζουν την απειλή καθενός σαν απειλή προς όλους και να εργαστούν συλλογικά για να αποτρέψουν τρομοκρατικές πράξεις, να σταματήσουν την εξάπλωση θανατηφόρων όπλων και να οικοδομήσουν την ειρήνη σε χώρες που μαστίζονται από μακροχρόνιους εμφύλιους πολέμους.

Ειδικότερα, οι προτάσεις του ΓΓ σε αυτόν τον τομέα, ζητούν από τα κράτη να κάνουν ή να συμμετέχουν σε προληπτικούς πολέμους στο όνομα δήθεν της αντιμετώπισης της τρομοκρατίας όταν τρομοκράτης είναι ο ίδιος ο ιμπεριαλισμός. Ζητά λοιπόν να ολοκληρώσουν, να υπογράψουν και να εφαρμόσουν μια εκτενή σύμβαση για την αντιμετώπιση δήθεν της τρομοκρατίας, στο όνομα της μη εξάπλωσης όπλων μαζικής καταστροφής όταν αυτά τα όπλα παράγονται μαζικά από τα ισχυρά ιμπεριαλιστικά κράτη με πρώτο απ' όλα τις ΗΠΑ. Επιπροσθέτως, ζητά από τα κράτη - μέλη να συμφωνήσουν στη δημιουργία επιτροπής για την οικοδόμηση της ειρήνης (την επιβολή ακόμη και με πόλεμο της ιμπεριαλιστικής ειρήνης), μέσα από την οποία ο ΟΗΕ θα βοηθά χώρες να κάνουν δήθεν τη μετάβαση από τον πόλεμο στην ειρήνη.

Στο τρίτο κεφάλαιο ελευθερίας υπό τον τίτλο «Να ζεις με αξιοπρέπεια», οι προτάσεις του ΓΓ ολοκληρώνουν το επεμβατικό πλαίσιο μέσα στο οποίο θα κινείται ο ΟΗΕ. Ζητά από τις χώρες να συμφωνήσουν για να επιβάλουν το νόμο για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της δημοκρατίας ακόμη και με δυναμικούς τρόπους. Δηλαδή με κάθε κατασταλτικό ενάντια στους λαούς μέσο.

Ειδικότερα, ζητά από τα κράτη να υιοθετήσουν την αρχή «της ευθύνης να προστατεύουν», σαν βάση για συλλογική δράση εναντίον γενοκτονιών, εθνικών εκκαθαρίσεων και εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας. Αυτό το έχουμε ξαναζήσει με την υποδαύλιση των εθνικιστικών αντιθέσεων στα Βαλκάνια από ΕΕ και ΗΠΑ, προκειμένου να επεμβαίνουν για να επιβάλλουν τα συμφέροντά τους. Οπως διευκρινίζει στις προτάσεις του ο Κ. Ανάν, αυτή «η ευθύνη να προστατεύεις», αφορά, πρώτα απ' όλα, κάθε ξεχωριστό κράτος, το οποίο αν δεν μπορεί ή αν δε θέλει να προστατεύει τους πολίτες του, η ευθύνη μετατοπίζεται στη διεθνή κοινότητα και κυρίως στο ΣΑ του ΟΗΕ, που μπορεί να αποφασίσει δράση σύμφωνα με όσα προβλέπει ο Χάρτης. Αν αυτό δεν είναι ανοιχτή επέμβαση σε κάθε κράτος που θα αποφασίζουν οι ισχυροί ιμπεριαλιστές, τότε τι είναι;

Το τέταρτο κεφάλαιο των προτάσεων αφορά τους μηχανισμούς και τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων για την ενδυνάμωση του ΟΗΕ να παίξει το νέο του ρόλο...


Δ. Μ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ