ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 7 Ιούλη 2005
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Κυρώσεις για καθυστερήσεις στην «απελευθέρωση»

Το διευθυντήριο των Βρυξελλών παραπέμπει την Ελλάδα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο λόγω της μη ενσωμάτωσης οδηγίας για την ηλεκτροπαραγωγή

Αυξάνονται οι πιέσεις της Κομισιόν στο θέμα της ενέργειας και σκληραίνει τη στάση της απέναντι στην Ελλάδα και σε άλλα τέσσερα κράτη - μέλη που τα παραπέμπει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τη μη ενσωμάτωση στην εθνική τους νομοθεσία των οδηγιών 2003/54 και 2003/55 για την «απελευθέρωση» των αγορών ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου. Επίσης το διευθυντήριο των Βρυξελλών, εγκαλεί την Πορτογαλία με «αιτιολογημένη γνώμη», ένα στάδιο πριν την παραπομπή στο Δικαστήριο, για τη μη ενσωμάτωση της οδηγίας για την ηλεκτρική ενέργεια.

Ο αρμόδιος κοινοτικός Επίτροπος Α. Πίμπαλγκς, επισήμανε χαρακτηριστικά ότι «η νομοθεσία αυτή αποτελεί ουσιαστικό βήμα προόδου για την ολοκλήρωση μιας πραγματικά ανταγωνιστικής αγοράς ενέργειας στην ΕΕ και έχει ζωτική σημασία για την επιτυχία της στρατηγικής της Λισαβόνας».

Η Ελλάδα παραπέμπεται ειδικά για την καθυστέρηση θεσμοθέτησης της οδηγίας για την ηλεκτρική ενέργεια, αν και ο υπουργός Ανάπτυξης Δ. Σιούφας έχει ανακοινώσει ότι το θέμα θα λήξει σύντομα.

Παρά το περιθώριο που μας έχει δοθεί για το φυσικό αέριο μέχρι το 2006, η κυβέρνηση προχωρά από τώρα στην ενσωμάτωση της οδηγίας και για το φυσικό αέριο. Και δεν είναι το μόνο που έχει κάνει. Εφαρμόζει την πολιτική της για την παράδοση της ενέργειας στους ιδιώτες με ρυθμούς «χιονοστιβάδας», διαμόρφωσε ήδη τους κανόνες της αγοράς της ηλεκτρικής ενέργειας, αύξησε τις χρηματοδοτήσεις για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, προχωρά σε πολεοδομικές και χωροταξικές «διευκολύνσεις», κλείνει διακρατικές συμφωνίες για ιδιωτικούς αγωγούς καθορίζοντας και φορολογικές ελαφρύνσεις. Εχει διαμορφώσει ήδη ένα προκλητικά ευνοϊκό πλαίσιο εισβολής των ιδιωτών στην ηλεκτροπαραγωγή, για εξαιρετικά σύντομη απόσβεση της «επένδυσης», με προνομιακή τιμολογιακή πολιτική και πολλά ακόμη.

Στην ανακοίνωση της Κομισιόν αναφέρεται ότι οι δύο οδηγίες «έχουν θεμελιώδη σημασία για το άνοιγμα των αγορών ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου στην ΕΕ». Η σπουδή του διευθυντηρίου των Βρυξελλών να παραπέμψει τις πέντε χώρες στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο δεν είναι άσχετη και με τις προσπάθειες για τη διαμόρφωση περιφερειακών αγορών ενέργειας όπως αυτή της ΝΑ Ευρώπης για την οποία πρωτοστατεί η ελληνική κυβέρνηση, παρά τις τυπικές νομοθετικές καθυστερήσεις από την πλευρά της.

ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
Αξιώνουν «γενναίες αποφάσεις»...

Επιδοκιμαστικός εμφανίστηκε χτες ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων για ορισμένες πλευρές της κυβερνητικής πολιτικής, αλλά το συμπέρασμα της τοποθέτησής του είναι ότι πολλά λέγονται και λίγα γίνονται, γι' αυτό ζήτησε «γενναίες αποφάσεις», μια φράση που συνήθως παροτρύνει σε γενναίες αντιλαϊκές ρυθμίσεις και παράδοση στο μεγάλο κεφάλαιο δημόσιας περιουσίας με ποικίλους τρόπους. Σ' αυτό το πλαίσιο ιδιαίτερη αξία έχει η απαίτηση των επιχειρηματιών του τουρισμού, όπως εκφράστηκε από τον πρόεδρο του ΣΕΤΕ Σ. Ανδρεάδη, να προχωρήσει η κυβέρνηση «μέσω διαγωνισμών σε μακροχρόνιες μισθώσεις δημοσίων εκτάσεων, που μένουν σήμερα σε πλήρη απραξία, προς ιδιώτες επενδυτές, που θα εκμεταλλευτούν την επένδυσή τους για ορισμένο χρονικό διάστημα, μετά το οποίο τόσο η γη όσο και η επένδυση θα επανέλθουν στο δημόσιο».

Βεβαίως, η ιδέα της εκμετάλλευσης για ένα «κομμάτι ψωμί» εκτάσεων ιδιαίτερης οικονομικής, αλλά πολλές φορές και περιβαλλοντικής, αξίας δεν είναι νέα. Ούτε αποτελεί «κελεπούρι» η επιστροφή στο δημόσιο μιας ερειπωμένης εγκατάστασης που δε «βγάζει τα λεφτά της» πια, σε μια περιοχή που στο μεταξύ έχει υποστεί τις οδυνηρές κερδοσκοπικές συνέπειες της αυθαίρετης ιδιωτικής παρέμβασης. Ζητήθηκε επίσης γενική νομοθετική ρύθμιση για τη νομιμοποίηση των πολεοδομικών αυθαιρεσιών ξενοδοχειακών μονάδων και κίνητρα για την απόσυρση παλιών ξενοδοχείων που υποβαθμίζουν τη συνολική εικόνα του τουρισμού στην Ελλάδα.

Γενικά ο ΣΕΤΕ εμφανίστηκε μάλλον ανήσυχος για την εξέλιξη των πραγμάτων, αν και παρουσίασε στοιχεία ότι αυξήθηκαν οι αεροπορικές αφίξεις κατά 12,5% το διάστημα Γενάρης - Μάης 2005.

«ΔΑΝΕ»
Την ξεζούμισαν και την κλείνουν

Απλήρωτοι οι ναυτεργάτες για δεδουλευμένα ετών

Eurokinissi

Αφού πρώτα την ξεκοκάλισαν τώρα ήρθε η ώρα και να τη... θάψουν. Ο λόγος για την πολύπαθη «Δωδεκανησιακή Ανώνυμη Ναυτιλιακή Εταιρία» (ΔΑΝΕ), η οποία αναμένεται να τεθεί σε καθεστώς εκκαθάρισης με αίτηση που κατέθεσε στο Εφετείο των Δωδεκανήσων η ΑΝΕΚ.

Η ΔΑΝΕ και κυρίως οι μικρομέτοχοί της και οι ναυτεργάτες των πλοίων, αποτελεί ένα από τα πρώτα θύματα του σκληρού ανταγωνισμού που πυροδότησε μεταξύ των ακτοπλοϊκών εταιριών ο διαλυτικός κανονισμός 3577/92 της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την άρση του καμποτάζ, δηλαδή του κάθε είδους προστατευτισμού στις θαλάσσιες ενδομεταφορές.

Το 1999, οπότε και βρισκόταν σε εξέλιξη ο αγώνας δρόμου των ακτοπλοϊκών εταιριών για να «υποδεχτούν» την «απελευθέρωση», δηλαδή την εφαρμογή του κανονισμού, με τη συνδρομή της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, δεκάδες εταιρίες έκλεισαν, συγχωνεύτηκαν και απορροφήθηκαν, με αποτέλεσμα τη δημιουργία των 3 μονοπωλίων - ΑΝΕΚ, «Μινωικές Γραμμές» και «Επιχειρήσεις Αττικής» - που λυμαίνονται τις ελληνικές θάλασσες, που κι αυτών πλέον σήμερα τα όρια είναι δυσδιάκριτα, αφού κατέχουν μετοχές η μία της άλλης. Στα πλαίσια αυτά η ΔΑΝΕ παραδόθηκε από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ στην ΑΝΕΚ, η οποία είχε εμφανιστεί ως «στρατηγικός επενδυτής» και - υποτίθεται - «σωτήρας».

Τώρα η ΑΝΕΚ κι αφού ξεζούμισε όσα μπορούσε από τη Δωδεκανησιακή εταιρία ζητάει και τα ρέστα. Η συνεδρίαση του Εφετείου έγινε τη Δευτέρα κι η απόφαση θα εκδοθεί την επόμενη βδομάδα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από τα καράβια της ΔΑΝΕ, 2 σκουριάζουν στο μόλο Δραπετσώνας κι 1 στο λιμάνι του Πειραιά, ενώ στους ναυτεργάτες και στους εργαζόμενους, εκτός από κάποια μικροποσά που είχαν πάρει ως έναντι, μετά από αγωνιστικές κινητοποιήσεις, οφείλονται δεδουλευμένα ετών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ