ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 8 Ιούλη 2005
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΚΕ
Ωφελημένος ο ιμπεριαλισμός

Ανακοίνωση σχετικά με τα γεγονότα στο Λονδίνο

Σε ανακοίνωση για το τρομοκρατικό χτύπημα στο Λονδίνο, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει: «Το ερώτημα είναι ποιος ωφελείται από τέτοιες ενέργειες που σκορπίζουν το θάνατο σε ανύποπτους ανθρώπους. Πιστεύουμε ότι ωφελείται ο ιμπεριαλισμός. Με πρόσχημα την πάταξη της τρομοκρατίας, θα ακολουθήσουν νέα τρομοκρατικά μέτρα κατά των λαών και χωρών, από τις ίδιες κυβερνήσεις που επιτίθενται κατά των λαϊκών δικαιωμάτων στη δουλιά, στο εισόδημα, στην Ασφάλιση, στη μόρφωση». Και καταλήγει: «Απαιτείται λαϊκή επαγρύπνηση και δράση».

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Προτείνει «αντιτρομοκρατικό» συντονισμό

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ (της ανταποκρίτριάς μας ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΣ ΦΩΤΑΚΗ).--

Βούτυρο στο ψωμί της ΕΕ ήταν το χτεσινό τρομοκρατικό χτύπημα στο Λονδίνο, δεδομένου ότι τώρα μπορεί να μιλά για την τρομοκρατική απειλή που χτυπά τις πόρτες της Ευρώπης, επομένως πρέπει η ΕΕ να αντιδράσει και να ενισχύσει τα μέτρα ενάντια στην τρομοκρατία, δηλαδή τα μέτρα ενάντια στις ελευθερίες και στα δικαιώματα των πολιτών.

Οπως έσπευσε να δηλώσει ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Χοσέ Μπαρόζο, το χτύπημα αυτό ήταν «επίθεση ενάντια στο βρετανικό λαό, επίθεση στη δημοκρατία και επίθεση ενάντια στις θεμελιώδεις ελευθερίες, που χτυπάει την καρδιά της ΕΕ». Συνεχίζοντας ο πρόεδρος της ΕΕ έκανε λόγο για μία τρομοκρατική απειλή, η οποία μπορεί να χτυπήσει «οποιοδήποτε κράτος-μέλος, οποιαδήποτε στιγμή», και για την ανάγκη να «αντιμετωπίσουμε όλοι μαζί την τρομοκρατία, σε όλες τις εκφάνσεις της». «Οι σημερινές επιθέσεις, τόνισε, ενισχύουν την ανάγκη για γενική αλληλεγγύη και δράση».

Ο Χ. Μπαρόζο κατέληξε σημειώνοντας ότι δεν πρέπει να υπάρχει μέρος στην Ευρώπη, που να υποθάλπει τρομοκρατία και τους τρομοκράτες, ισχυριζόμενος ότι θα υπερασπιστούμε όλοι μαζί τη δημοκρατία και την ελευθερία.

Ανάλογες ήταν και οι δηλώσεις των ηγετών της ΕΕ, με τον Γάλλο πρωθυπουργό, Ντομινίκ ντε Βιλπέν, να λέει χαρακτηριστικά ότι «πρέπει όλοι να επιδείξουμε ετοιμότητα και αποφασιστικότητα».

Ο Χαβιέ Σολάνα, ύπατος αρμοστής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, εξέφρασε τη λύπη του που «δεν μπορούν να προβλεφτούν τέτοια χτυπήματα», παραπέμποντας εμμέσως στις πρόσφατες αποφάσεις της ΕΕ για προληπτικό και αποτρεπτικό πόλεμο κατά της «τρομοκρατίας».

ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΩΝ ΟΚΤΩ - G8
Συναίνεση... μετά τις επιθέσεις

ΕΔΙΜΒΟΥΡΓΟ.-

Αφού οι ηγέτες του Ομίλου των Οκτώ πλέον ανεπτυγμένων βιομηχανικά κρατών καταδίκασαν τις επιθέσεις στο κέντρο του Λονδίνου, διαβεβαίωσαν ότι οι συνομιλίες της συνόδου θα συνεχιστούν, διότι αυτό θα ήταν «προς όφελος ενός καλύτερου κόσμου».

Εξάλλου, νωρίς χθες το πρωί, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Βρετανία απηύθυναν έκκληση για μια νέα συναίνεση στην αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών με χρήση εναλλακτικών καθαρότερων πηγών ενέργειας και νέων τεχνολογιών. Ετσι αργά χθες η Ομάδα των Οκτώ συμφώνησε στο κείμενο ενός ανακοινωθέντος για την καταπολέμηση της αύξησης της θερμοκρασίας του πλανήτη, όπως τόνισε ο Γερμανός διαπραγματευτής Μπερντ Φάφενμπαχ.

Οπως τόνισε ο ίδιος, η G8 συμφώνησε να προσπαθήσει να μειώσει την εκπομπή αερίων, που συμβάλλουν στο φαινόμενο του θερμοκηπίου, προωθώντας «καθαρότερη» τεχνολογία και αποτελεσματικότερες πηγές ενέργειας, αλλά επίσης κάνει αναφορά και στο Πρωτόκολλο του Κιότο - το οποίο οι ΗΠΑ, η μόνη από τις οκτώ χώρες της G8, δεν έχει υπογράψει. Στο κείμενο, πάντως, δεν αναφέρονται σαφείς στόχοι.

Σε άλλες εξελίξεις χθες αργά υπήρχε έντονη κινητικότητα των αρχών ασφαλείας και «κατάσταση συναγερμού» στο Εδιμβούργο. Πάντως, από νωρίς, η αστυνομία έχει περικυκλώσει μια κατασκήνωση με 1.000 διαδηλωτές στο Στέρλινγκ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ