ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 8 Ιούλη 2005
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Ιρανο-ιρακινές επαφές

Νεκρός είναι ο Αιγύπτιος πρέσβης, σύμφωνα με ανακοίνωση των φερόμενων ως απαγωγέων του στο διαδίκτυο

Στο Τικρίτ μετά από διαδήλωση, στην οποία οι διαδηλωτές δέχτηκαν τα πυρά των δοσίλογων ιρακινών αστυνομικών δυνάμεων

Associated Press

Στο Τικρίτ μετά από διαδήλωση, στην οποία οι διαδηλωτές δέχτηκαν τα πυρά των δοσίλογων ιρακινών αστυνομικών δυνάμεων
ΒΑΓΔΑΤΗ - ΤΕΧΕΡΑΝΗ.--

Μια νέα «εποχή στις σχέσεις Ιράν - Ιράκ έχει ήδη αρχίσει» δήλωσαν, από κοινού, οι υπουργοί Αμυνας των δύο χωρών που συναντήθηκαν στην Τεχεράνη. Στο μεταξύ, εντός Ιράκ σημειώνονταν νέες επιθέσεις ενώ η οργάνωση που αυτοπροσδιορίζεται ως παρακλάδι της «αλ Κάιντα» ανακοίνωσε ότι εκτέλεσε τον απαχθέντα Αιγύπτιο πρέσβη. Ολα αυτά ενώ το υπουργείο Εσωτερικών δημοσιοποιούσε τα «ικανοποιητικά» αποτελέσματα των εκκαθαριστικών επιχειρήσεων «Αστραπή» εντός Βαγδάτης: 1.700 συλληφθέντες και 41 νεκροί, «ύποπτοι» για συμμετοχή στην αντίσταση.

Συνάντηση με τον Ιρανό ομόλογό του, Αλί Σχαμκχάνι, αλλά και τον πρόεδρο Μουχάμαντ Χαταμί είχε, χτες, ο Ιρακινός υπουργός Αμυνας, Σααντούν αλ Ντουλάιμι, που μετέβη στην Τεχεράνη, για να προετοιμάσει την επίσκεψη, εκεί, την επόμενη εβδομάδα, του πρωθυπουργού Ιμπραχίμ αλ Τζαφάρι. Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη ιρακινής στρατιωτικής αντιπροσωπείας στο Ιράν, από την έναρξη του ιρανο-ιρακινού πολέμου. Οι δύο πλευρές συμφώνησαν στην «αναβάθμιση της συνεργασίας τους» που μπορεί να συμπεριλάβει ακόμη και «εκπαίδευση από τον ιρανικό στρατό Ιρακινών αξιωματικών». Απομένουν «να αντιμετωπιστούν στο μέλλον» τα ζητήματα των «πολεμικών αποζημιώσεων» και της επίτευξης μιας «διαρκούς ειρηνευτικής συμφωνίας».

Στο μεταξύ, εντός Ιράκ συνεχίστηκαν οι επιθέσεις. Από επίθεση όλμων στην έδρα της τοπικής κυβέρνησης στη Μοσούλη σκοτώθηκαν 6 άνθρωποι, κυρίως μέλη των δυνάμεων ασφαλείας, και τραυματίστηκαν 46. Νωρίτερα το πρωί, στη Χίλα, νοτίως της Βαγδάτης, από έκρηξη 2 παγιδευμένων αυτοκινήτων με διαφορά λίγων λεπτών μεταξύ τους, σκοτώθηκαν 13 άνθρωποι και τραυματίστηκαν 30. Στο Τικρίτ, Ιρακινοί αστυνομικοί άνοιξαν πυρ κατά διαδηλωτών που διαμαρτύρονταν κατά της τοπικής κυβέρνησης κατηγορώντας τη για τη δολοφονία τοπικού φυλάρχου και αξιωματούχου. Τέσσερις διαδηλωτές τραυματίστηκαν.

Τέλος, σε ηλεκτρονική της ανακοίνωση η οργάνωση της «αλ Κάιντα» στο Ιράκ υποστηρίζει ότι εκτέλεσε τον Αιγύπτιο πρέσβη που είχε απαχθεί από το Σάββατο το βράδυ. Στο βίντεο που δόθηκε στη δημοσιότητα ο 51χρονος Ιχάμ αλ Σέριφ εμφανίζεται να δηλώνει την ταυτότητά του και όχι να εκτελείται. Αν και ουδείς γνωρίζει τι ακριβώς έχει συμβεί, αίσθηση προκάλεσε το ότι ο Αιγύπτιος Πρόεδρος Μουμπάρακ έσπευσε να εκφράσει τη θλίψη του για την εκτέλεση αλ Σέριφ και να τονίσει ότι η στάση αλληλεγγύης προς το Ιράκ δε θα αλλάξει.

ΗΝΩΜΕΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΙΕΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ
Στη φυλακή δημοσιογράφος επειδή προστατεύει τις πηγές της

ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ.--

Στη φυλακή οδηγήθηκε, τελικά, η δημοσιογράφος Τζούντιθ Μίλερ της εφημερίδας «New York Times», καθώς επέμεινε στην άρνησή της να αποκαλύψει τις πηγές της κατά τη διάρκεια έρευνας που διεξάγει η εισαγγελία για τη δημοσιοποίηση ονόματος πράκτορα της CIA. Η εισαγγελία τονίζει πως η δημοσιοποίηση ονόματος μυστικού πράκτορα είναι ομοσπονδιακό αδίκημα και προειδοποίησε ότι η Μίλερ θα παραμείνει έγκλειστη μέχρις ότου αποκαλύψει τις πηγές της ή εκτίσει την ποινή της που λήγει τον Οκτώβρη.

Η υπόθεση αφορά στη διαρροή προς τα ΜΜΕ του ονόματος της πράκτορα της CIA Βάλερι Πλέιμ, η οποία τυγχάνει να είναι σύζυγος του Αμερικανού διπλωμάτη Τζόζεφ Γουίλσον, ο οποίος είχε ανοιχτά επικρίνει την πολιτική Μπους στον «πόλεμο κατά της τρομοκρατίας» και την, τότε επικείμενη, επίθεση στο Ιράκ. Ο Γουίλσον επανειλημμένως υποστήριξε ότι το όνομα της συζύγου του δόθηκε μέσα από τους κόλπους της ίδιας της CIA ως εκδίκηση για τις θέσεις που υιοθέτησε.

Η Μίλερ, από την πλευρά της, τόνισε, και λίγο πριν οδηγηθεί στις φυλακές, ότι «εάν δεν υπάρχει εμπιστοσύνη στους δημοσιογράφους ώστε να εγγυώνται την ασφάλεια των απόρρητων πηγών τους, τότε δεν μπορούν να εργαστούν. Παύει να υπάρχει ελευθεροτυπία». Ο διευθυντής των «New York Times», Μπιλ Κέλερ, εξέφρασε τη βαθιά ανησυχία του για την απόφαση φυλάκισης της Μίλερ, τονίζοντας ότι «δημιουργείται προηγούμενο που επιτρέπει στους εκάστοτε ιθύνοντες να κουκουλώνουν διάφορες σοβαρές υποθέσεις».

Στην ίδια υπόθεση εμπλέκεται και ο Ματ Κούπερ, δημοσιογράφος του περιοδικού «Time», ο οποίος πρωτοδίκως καταδικάστηκε επίσης σε φυλάκιση επειδή αρνήθηκε να αποκαλύψει τις πηγές του. Εντούτοις, λίγο αργότερα, ο ίδιος δήλωσε ότι είναι έτοιμος να μιλήσει στη Δικαιοσύνη καθώς «έλαβε ένα δραματικό μήνυμα από την ανώνυμη πηγή του, η οποία του έδωσε το ελεύθερο να προχωρήσει σε αποκαλύψεις».

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Στη Δαμασκό ο Αμπάς

ΝΑΜΠΛΟΥΣ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ.-

Την πρώτη του συνάντηση ως Πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής είχε, χtες, ο Μαχμούντ Αμπάς με τον Σύρο Πρόεδρο Μπάσαρ αλ Ασαντ, στη συριακή πρωτεύουσα. Οι δύο άνδρες επαναδιατύπωσαν την πρόθεσή τους για σταθερή και στενή συνεργασία και συντονισμό. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αμπάς θα συναντηθεί και με τους επικεφαλής των ενόπλων παλαιστινιακών οργανώσεων που ζουν στη Δαμασκό, μεταξύ των οποίων και ο πολιτικός ηγέτης της «Χαμάς», Κχαλέντ Μασχάλ.

Την ίδια ώρα, στη Δυτική Οχθη, ένας 16χρονος Παλαιστίνιος έπεφτε νεκρός από ισραηλινά πυρά, έξω από τη Νάμπλους. Κατά τον ισραηλινό στρατό, δύο ένοπλοι πυροβόλησαν κατά Eβραίων προσκυνητών κοντά στον προσφυγικό καταυλισμό Μπαλάτα και οι στρατιώτες ανταπέδωσαν. Κατά τους Παλαιστινίους, η συμπλοκή προκλήθηκε όταν οι στρατιώτες πυροβόλησαν κατά άοπλων διαδηλωτών που τους πετροβολούσαν.

Αλλος 1 Παλαιστίνιος σκοτώθηκε, τα ξημερώματα, από ισραηλινά πυρά έξω από τον εποικισμό Μοράγκ στη νότια Λωρίδα της Γάζας. Μαζί με άλλους 2 συμπατριώτες του προσπάθησε να προσεγγίσει τον εποικισμό. Την ευθύνη της δολοφονίας ανέλαβε η «Τζιχάντ».

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΠΑΡΑΓΟΥΑΗ - ΒΟΛΙΒΙΑ.-- Νέα στρατιωτική βάση δημιουργούν οι ΗΠΑ στο κέντρο της Λατινικής Αμερικής και συγκεκριμένα στην Παραγουάη. Εκπρόσωποι του λαϊκού κινήματος της Βολιβίας, που βρίσκεται στο δρόμο όλο αυτό το διάστημα, καλούν τους λαούς και τις κυβερνήσεις της περιοχής να καταδικάσουν αυτή τη νέα ενέργεια, η οποία αποτελεί -όπως σημειώνουν- ύψιστη απειλή για την εθνική ανεξαρτησία, τη δημοκρατία και τα λαϊκά δικαιώματα. Σημειώνουν δε ότι η νέα στρατιωτική παρουσία, σχετίζεται και με την προστασία των πολυεθνικών, που θέλουν να βάλουν στο χέρι τους πλούσιους φυσικούς πόρους της περιοχής. Από την πλευρά της η βολιβιανή κυβέρνηση σχολιάζοντας αυτή την εξέλιξη αρκέστηκε να σημειώσει ότι η βάση δεν επηρεάζει την ασφάλεια της χώρας.

ΚΙΝΓΚΣΤΟΝ - ΑΒΑΝΑ - ΠΟΡΤ Ο ΠΡΕΝΣ.-- Με ενισχυόμενη ταχύτητα προσεγγίζει την Τζαμάικα και την Κούβα ο τυφώνας «Dennis», ο οποίος έπληξε, ήδη, με σφοδρές καταιγίδες και πλημμύρες την Αϊτή και τη Δομινικανή Δημοκρατία.

ΠΑΛΕ.-- Τα νατοϊκά στρατεύματα που βρίσκονται στη Βοσνία συνέλαβαν στο Πάλε, όπως ανακοινώθηκε, τον Αλεξάντερ «Σάσα» Κάρατζιτς, γιο του Σερβοβόσνιου ηγέτη Ράντοβαν Κάρατζιτς, ο οποίος καταζητείται από το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης «για τα εγκλήματα πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία». Ο Αλεξάντερ κατηγορείται «για υπόθαλψη καταζητούμενου», και σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες συνελήφθη, χωρίς να σημειωθούν επεισόδια, και απομακρύνθηκε με κουκούλα στο κεφάλι και χειροπέδες.

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ.-- Την παραίτηση της κυβέρνησής του και του ίδιου, που θα σημάνει την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, προανήγγειλε, χτες, ο Ρουμάνος πρωθυπουργός. Ο Κάλιν Ποπέσκου Ταρισεάνου αντέδρασε με αυτόν τον τρόπο στην απόρριψη από το συνταγματικό δικαστήριο της χώρας των μεταρρυθμίσεων στον τομέα της Δικαιοσύνης, που έχει υπαγορεύσει η ΕΕ, ενόψει των τελικών συζητήσεων ένταξης της Ρουμανίας το 2007. Η κυβέρνηση Ταρισεάνου προέκυψε μετά τις εκλογές που διεξήχθησαν τον περασμένο Νοέμβρη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ