ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 9 Ιούλη 2005
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Τραγικά επίκαιρη η «Ειρήνη»

Την «Ειρήνη» του Αριστοφάνη, παρουσιάζει το φετινό καλοκαίρι το ΚΘΒΕ, σε μετάφραση Κ. Χ. Μύρη και σκηνοθεσία Γιάννη Ιορδανίδη, με τον Θύμιο Καρακατσάνη στο ρόλο του Τρυγαίου. Η πρεμιέρα της παράστασης θα πραγματοποιηθεί στο Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων, στις 15 Ιουλίου, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Φιλίππων, ενώ στις 22 και 23 Ιουλίου η αριστοφανική κωμωδία θα ανέβει στο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου. Οπως σημειώνει ο σκηνοθέτης ,«η "Ειρήνη" βρίσκει σήμερα τις αναλογίες της σε παγκόσμιο επίπεδο, γεγονός που κάνει όχι μόνο το έργο, αλλά και τον συγγραφέα του, μετά από 2.500 χρόνια, τραγικά επίκαιρο. Η πολιτική αυτή κωμωδία, του μεγαλύτερου κωμικού ποιητή όλων των εποχών, είναι ένα ταξίδι στη σύγχρονη πραγματικότητα μέσα από τη μυθολογία και μοιάζει, με το ουτοπικό της μήνυμα, να θέλει να συνοδεύσει τα όνειρα του σύγχρονου ανθρώπου, που παλεύει απεγνωσμένα για ειρήνη, συμφιλίωση και ευημερία».

Στη συνέντευξη Τύπου που δόθηκε στη Θεσσαλονίκη ενόψει των παραστάσεων, ο Θ. Καρακατσάνης σχολίασε καυστικά την ανυπαρξία κρατικής στήριξης στο ελληνικό θέατρο: «Οι πολιτικοί λένε ότι ο πολιτισμός είναι η βαριά βιομηχανία της χώρας μας. Ομως, εγώ δεν έχω δει ούτε βιοτεχνία. Ούτε καν ένα περίπτερο για την τέχνη». Κι εξέφρασε την ελπίδα να προλάβει να δει το κράτος να ενδιαφέρεται για το θέατρο και να το στηρίζει. Αξίζει να σημειωθεί ότι στην παράσταση δε θα χρησιμοποιηθούν μικρόφωνα ούτε πλέι μπακ. Τα σκηνικά είναι του Γιώργου Σουγλίδη, τα κοστούμια του Κένυ ΜακΛέλαν, η μουσική του Γιώργου Χριστιανάκη, η χορογραφία του Ισίδωρου Σιδέρη, οι φωτισμοί του Λευτέρη Παυλόπουλου, η μουσική διδασκαλία του Νίκου Βουδούρη, ενώ βοηθός σκηνοθέτη είναι ο Χάρης Γεωργιάδης. Παίζουν επίσης: Κ. Χαλκιάς, Τ. Παπαματθαίου, Δ. Διακοσάββας, Ν. Καπέλιος, Γ. Κλίνης, Γ. Κολοβός, Γ. Λάζαρης, Γ. Γαλίτης κ.ά. Θα ακολουθήσει περιοδεία σε διάφορες πόλεις της περιφέρειας, στην Αθήνα, αλλά και στην Κύπρο.


«Μαγειρεύουν» το ξεπούλημα της Αγροτέρας

Τμήμα των ερειπωμένων ιδιοκτησιών στον αρχαιολογικό χώρο του αρχαίου ναού
Τμήμα των ερειπωμένων ιδιοκτησιών στον αρχαιολογικό χώρο του αρχαίου ναού
Να ξεπουλήσει κάθε ίχνος της πολιτιστικής μας κληρονομιάς φαίνεται ότι βάλθηκε το ΥΠΠΟ. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο Ναός Αγροτέρας Αρτέμιδος (Μετς) - ένα σημαντικό μνημείο του αρχαιοελληνικού πολιτισμού, που επιχειρείται να θυσιαστεί στα σχέδια τσιμεντοποίησης, προς όφελος ιδιωτών και σε βάρος του φυσικού, αισθητικού και ιστορικού περιβάλλοντος της Αθήνας. Οπως καταγγέλλεται από την «Πρωτοβουλία Κατοίκων Μετς», το θέμα οικοδόμηση ή μη της θέσης του ναού θα περάσει τη Δευτέρα από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ), αυτή τη φορά με τον τίτλο «Εγκριση ή μη οικοδόμησης στο οικοδομικό τετράγωνο που περιβάλλεται από τις οδούς Αρδηττού - Κούτουλα - Θωμοπούλου - Κεφάλου» και όχι ως «άμεση απαλλοτρίωση και προστασία της τοποθεσίας του Ιερού της Αγροτέρας Αρτέμιδος», όπως παλιότερα. Ενώ το ΚΑΣ, από το 1964, τάχθηκε υπέρ της απαλλοτρίωσης του χώρου και της ανάδειξης του μνημείου, σήμερα ξανατίθεται θέμα μη απαλλοτρίωσης. Να σημειώσουμε την τελευταία ομόφωνη γνωμοδότηση του ΚΑΣ (Ιούλιος 2003) υπέρ της συνολικής απαλλοτρίωσης του χώρου.

Υπενθυμίζουμε ότι τον περασμένο Απρίλη ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης, με Ερώτησή του στην Ευρωβουλή, είχε ζητήσει την άμεση λήψη μέτρων διάσωσης από την τσιμεντοποίηση του ναού της Αγροτέρας Αρτέμιδος, υπογραμμίζοντας τον άμεσο κίνδυνο κατεδάφισης, για οικοπεδοποίηση και οικοδόμηση του χώρου όπου βρίσκεται. Εκκλήσεις για την απαλλοτρίωση του χώρου έχουν κάνει, επίσης, ο Πανελλήνιος Σύλλογος Αρχιτεκτόνων και άλλοι φορείς.

Οπως φαίνεται, το ΥΠΠΟ θέλει να «ξεμπερδεύει» με την υπόθεση ...«ξεχνώντας» τις μέχρι τώρα αποφάσεις και γνωμοδοτήσεις για την απαλλοτρίωση του χώρου, αφού το θέμα επανέρχεται τώρα στο ΚΑΣ διαφορετικά. Αυτό δείχνει μία σαφή προσπάθεια απεμπλοκής από τη σταθερή θέση περί απαλλοτρίωσης του χώρου, με ορατό το ενδεχόμενο τσιμεντοποίησής του.

Η συνεδρίαση του ΚΑΣ της Δευτέρας, όπως καταγγέλλεται από την «Πρωτοβουλία κατοίκων Μετς», γίνεται αιφνιδιαστικά μόλις τέσσερις μέρες μετά την παραχώρηση των πρακτικών του ΚΑΣ (2002 και 2003) σε φορείς και μετά από 6 μήνες αναμονή, δυο αιτήσεις, δυο εξώδικες διαμαρτυρίες και μια εισαγγελική παραγγελία. Σημειώνονται επίσης αποκαλυπτικές πτυχές του θέματος, που αναφέρονται στα πρακτικά, τα οποία «για ευνόητους λόγους δεν προσκόμιζε το ΥΠΠΟ». Τονίζεται, επίσης, ότι «δεν υπάρχουν νέα στοιχεία για αναπομπή του θέματος στο ΚΑΣ και ότι οι διατάξεις του Ν. 3028/2002 "Περί προστασίας των Αρχαιοτήτων και εν γένει της Πολιτιστικής Κληρονομιάς" είναι σαφείς. Ας υλοποιήσει επιτέλους το ΥΠΠΟ τις παλαιότερες αποφάσεις του και ας πάρει θέση ο υπουργός Πολιτισμού και πρωθυπουργός».


ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ
ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ

-- «Παπαδήμας»: Γ. Κ. Κάθρι «Οι Ελληνες φιλόσοφοι από τον Θαλή ως τον Αριστοτέλη» (μετάφραση - βιβλιογραφία Αντ. Σακελλαρίου. Μελέτη με πίνακα λέξεων και κύριων ονομάτων - 5η έκδοση). Μόρτιμερ Τζ. Αντλερ «Ο Αριστοτέλης για όλους (Δύσκολος στοχασμός σε απλοποιημένη μορφή)» (μετάφραση Π. Κοτζιά - Παντελή. Μελέτη για την κοινής λογικής αριστοτελική φιλοσοφία - 4η έκδοση).

-- «Γκοβόστης»: Ράσελ Μάρτιν «Guernica (Ο πόλεμος του Πικάσο)» (μετάφραση Γιάννης Καστανάρας. Ο συγγραφέας αναφέρεται στην καταστροφή της πόλης Γκουέρνικα, που ενέπνευσε το ομώνυμο αριστούργημα του Πικάσο, στην περιπέτεια του έργου, αλλά και σε άλλες μεγάλες επιθέσεις κατά αμάχων στον 20ό αιώνα). Οι εκδόσεις κυκλοφόρησαν και το 27ο τεύχος του περιοδικού «Θέματα Λογοτεχνίας».

-- «Ινστιτούτο του βιβλίου - Α. Καρδαμίτσας»: Νίκος Α. Πουλιανός «Εισαγωγή στην Παλαιολιθική τεχνολογία και τυπολογία» (η πρώτη ελληνική μελέτη για την τυπολογία των λίθινων προϊστορικών εργαλείων και τις τεχνικές κατασκευές τους. Περιλαμβάνονται και κεφάλαια για τη σχετική διεθνή έρευνα και βασική ορολογία).

-- «Καστανιώτης»: Ερνεστ Χεμινγουέι «Τα χιόνια του Κιλιμάντζαρο» (μετάφραση Μιχάλης Μακρόπουλος. Πρόκειται για τον 1ο τόμο διηγημάτων του κορυφαίου Αμερικανού πεζογράφου, μερικά από τα οποία διδάσκονται στα αμερικάνικα εκπαιδευτήρια) και «Να έχεις και να μην έχεις» (μετάφραση Σταύρος Παπασταύρου, μυθιστόρημα, με ήρωα τον ναυτικό Χάρι Μόργκαν). Παύλος Μεθενίτης «Ο άλλος» (μυθιστόρημα).

-- «Ικαρος»: Κωνσταντίνου Δ. Σβολόπουλου «Ο Ελευθέριος Βενιζέλος και η πολιτική κρίσις εις την αυτόνομον Κρήτην (1901-1906)» (ιστορική μελέτη). Αντρέ Γκριν «Το οιδιπόδειο σύμπλεγμα στην τραγωδία» (μετάφραση Ιφιγένεια Μποτουροπούλου, επιμέλεια - πρόλογος Α. Αλεξανδρίδης. Ψυχαναλυτική μελέτη με βάση τον σοφόκλειο «Οιδίποδα τύραννο» και άλλους τραγικούς ήρωες της αρχαίας αλλά και της κλασικής δραματουργίας, λ.χ. Σαίξπηρ, Ρακίνα).

-- «Μνήμες» (210.9334.248, Εφέσου 73, 17124 Ν. Σμύρνη): Φώντα Λάδη «Οπου γη, Ελλάδα (Το έπος της μετανάστευσης σε εικόνες)» (φωτογραφικό λεύκωμα, με φωτογραφίες, καρτ-ποστάλ, άλλα ντοκουμέντα και κείμενα, για διάφορες δραστηριότητες των μεταναστών. Επανέκδοση).

-- «Πατάκης»: Βερονίκ Αντονάν Αντερσεν «Ο κόσμος μέσα από την τέχνη» (εικονογράφηση Ανρί Φέλνερ. Εξαιρετικά καλαίσθητο βιβλίο για την εισαγωγή των παιδιών στην Τέχνη). Χανς Κρίστιαν Αντερσεν «Οι αγριόκυκνοι» (εικονογράφηση Αν-Υβόν Γκίλμπερτ, απόδοση Φίλιππος Μανδηλαράς, παραμύθι του Αντερσεν, σε καλαίσθητη έκδοση). «Χανς Κρίστιαν Αντερσεν (1805-1875)» (κείμενο Λι-Γιανγκ Τσανγκ, εικονογράφηση Κίριλ Τσελόνσκιν, απόδοση Βαγγέλης Ηλιόπουλος. Βιογραφία του Αντερσεν για παιδιά). Ειρήνη Χονδράκη «Μηδέν έως Ενα» (εικονογράφηση Λήδα Βαρβαρούση. Μηνιαίος οδηγός για την ανάπτυξη του μωρού, τους πρώτους 12 μήνες. Χαρούμενο βιβλίο για μαμάδες). Σίρλεϊ Τσάκσον «Η Σταχτοπούτα και άλλα παραμύθια» (απόδοση - επιμέλεια Μαρία Αποστόλου, εικονογράφηση Ελες Πρόλε). Κόλιν και Τζάκι Χόκινς «Παραμυθένια νέα» (μετάφραση Πέτρος Χατζόπουλος, παραμύθι). Σοφία Μαντούβαλου «Η Οδοντογλυφίδα που έγινε οδοντογλυφίδα» (εικόνες Β. Ελευθερίου, παραμύθι). «Ιστορίες από τη Βίβλο» (απόδοση - επιστημονική επιμέλεια Γεωργία Παναγιωτοπούλου. Βιβλίο για παιδιά).

-- «Μεταίχμιο»: Σίλβεν Αρόν «Η φιλοσοφία της γλώσσας» (μετάφραση Θεόφιλος Τραμπούλης, επιστημονική επιμέλεια Γ. Σακελλαρίδης. Μελέτη περί της φιλοσοφίας της γλώσσας, της ποικιλίας των γλωσσών, της γλωσσικής ηθικής και τις νέες θεωρητικές και τεχνικές κατευθύνσεις εξέτασης του γλωσσικού φαινομένου). Μαίρι Λέφκοβιτς «Θνητοί και αθάνατοι (Οι θεοί των αρχαίων Ελλήνων και ο ρόλος τους στη ζωή των ανθρώπων)» (μετάφραση Αλεξάνδρα Μελίστα. Μελέτη θρησκειολογική - κοινωνιολογική). Παναγιώτης Χατζημωυσιάδης «Τρεις μνήμες και δύο ζωές» (διηγήματα). Παρασκευή Βασάλα - Ευγενία Φλογαΐτη «Ο κόσμος της θάλασσας (Διαθεματική προσέγγιση. Εναλλακτικές διδακτικές τεχνικές και σχέδια εργασίας)» (περιβαλλοντολογικό βοήθημα για τα παιδιά).

-- Φίλιππος Μακρογιώργης «Χρονογραφήματα του 20ού αιώνα» (Χρονογραφήματα, δημοσιευμένα στην εφημερίδα «Νέα Ικαρία», με γενικό τίτλο «Μωρίας εγκώμιον». Εκδοση του ίδιου, Αθήνα 2002).

-- «Περίπλους»: Βάνα ντε Αγκέλις «Οι Ευνούχοι (η εκπληκτική και απόκρυφη ιστορία τους)» (μετάφραση Μάνος Κοντάκης. Μελέτη για τους ευνούχους σε διάφορους πολιτισμούς και εποχές, ακόμη και στο Βατικανό). Νικίας Λούντζης «Μετασεισμός και μικροντόνες (2003-1953 = 50 χρόνια)» (χιουμοριστική μυθιστόρηση της Ζακύνθου τον 19ο αι., και κυρίως της μετά τους σεισμούς του 1953 Ζάκυνθου). Παναγιώτης Α. Σαλαμαλίκης «Η άλλη πορεία» (ποιήματα 1957-1999).

-- «Κουλτούρα» (Μάντζαρου 4, Αθήνα 10672, 210.3636.281) Λεωνίδας Χ. Κοβάτσης «Τρίτη ηλικία, υγεία και πολιτισμός» (μελέτη για τον γηράσκοντα άνθρωπο στο σημερινό γηράσκοντα πολιτισμό) και «Μεταφυσική και αισθητική» (μελέτη για το νόημα της ύπαρξης και τη σχέση της με τον πολιτισμό). Μιχαήλ Χατζηαθανασίου «Οι βάσεις της βυζαντινής μουσικής» (μελέτη).

-- Γεώργιος Στάινχαουερ «Η οχύρωση και η πύλη της Ηεπωνείας» (αρχαιολογική μελέτη του προϊσταμένου της Β' Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων του ΥΠΠΟ).

-- Κ. Κωστόπουλος (Βαλτετσίου 29, Αθήνα): Θάνος Ξηρός «Ακοίμητο νερό» (διηγήματα), «Εραστής του βωβού» (ποιήματα).

-- «Ο Πολίτης» (περιοδικό ποικίλης ύλης, τεύχη 127, 128, 129).

-- «Εννεάδα» (πολιτιστικό περιοδικό του ΑΣΔΑ και των 10 δήμων της Δυτικής Αθήνας, τεύχος 18).

-- «Κουάριος» (περιοδικό λόγου, τεύχος 35-36).

-- «Ιστορία» (εικονογραφημένο ιστορικό περιοδικό, τεύχος 442).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ