ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 12 Ιούλη 2005
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«Εφυγε» ο αντιφασίστας Κλοντ Σιμόν

Η αντιφασιστική αντίσταση και λογοτεχνία έχασε μια επιφανή μορφή της. Τον σπουδαίο Γάλλο συγγραφέα αλλά και συμμαχητή του ισπανικού λαού κατά του φρανκικού φασισμού και μαχητή της Εθνικής Αντίστασης του γαλλικού λαού Κλοντ Σιμόν, ο οποίος, πλήρης ημερών, στα 91 του χρόνια, πέθανε στις 6/7, στο Παρίσι.

Ο Κλοντ Σιμόν γεννήθηκε στη Μαδαγασκάρη, το 1913. Ο αξιωματικός πατέρας του σκοτώθηκε στο Α' Παγκόσμιο Πόλεμο, γεγονός που επέδρασε στο αντιπολεμικό, αντιιμπεριαλιστικό αίσθημα του ορφανεμένου σε τρυφερή ηλικία Κλοντ Σιμόν, του οποίου η οικογένεια αναγκάστηκε να μετακομίσει στη Γαλλία και να ζήσει στη φτωχική αγροτική περιοχή του Περπινιάν. Παρά τη φτώχεια η φιλομάθεια οδήγησε το νεαρό αγρότη σε σπουδές, που έφθασαν μέχρι τα πανεπιστήμια της Οξφόρδης και του Καίμπριτζ, ενώ παράλληλα ασχολούνταν με τις εικαστικές τέχνες.

Μυημένος στις αριστερές ιδέες, ο Κλοντ Σιμόν, το 1936 εντάχθηκε σε γαλλική διεθνιστική μπριγάδα και πολέμησε στο πλευρό του ισπανικού λαού, ενάντια στον πεμπτοφαλαγγίτη Φράνκο. Επιστρέφοντας στη Γαλλία, πρωτοστατεί στο προοδευτικό λογοτεχνικό κίνημα «νέο κοινωνικό μυθιστόρημα» ή «Σχολή του βλέμματος», το οποίο ασκούσε τολμηρή κριτική στην άρχουσα αστική τάξη και φιλοφασιστική κυβέρνηση του Βισσύ. Το 1940 αιχμαλωτίζεται από τους ναζί, κλείστηκε σε στρατόπεδο συγκέντρωσης, αλλά καταφέρνει να δραπετεύσει και να πάει στο Περπινιάν, όπου παντρεύτηκε μια Ελληνίδα και όπου έζησε μετά τον πόλεμο βιοποριζόμενος ως αμπελουργός.

Με τη συγκρότηση του Αντιφασιστικού Μετώπου των Γάλλων διανοουμένων εντάσσεται σ' αυτό και μετέχει στο Διεθνές Συνέδριο Αντιφασιστών Συγγραφέων που έγινε στη Μόσχα. Με τη δημιουργία της Γαλλικής Εθνική Αντίσταση, εντάσσεται σ' αυτήν ως μαχητής της.

Οι εμπειρίες του από τον ισπανικό εμφύλιο και τον αντιφασιστικό αγώνα του γαλλικού λαού, αλλά και ο αντιφασιστικός αγώνας άλλων ευρωπαϊκών λαών έπνευσαν αρκετά μυθ-ιστορικά έργα του. Λ.χ., το «Τεντωμένο σχοινί» αφορά στον ισπανικό εμφύλιο. Το «Ιστορία» στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και στην αντίσταση. Το «Η μάχη των Φαρσάλων» αφορά στη δική μας Εθνική Αντίσταση, καθώς ο Σιμόν θαύμαζε τη δική μας αντίσταση. Χαρακτηριστικά αντιφασιστικά έργα του είναι το «Ο δρόμος της Φλάνδρας», όπου ιστορεί την παράδοση της Γαλλίας στους ναζί και έπειτα υμνεί την απελευθερωτική Γαλλική Εθνική Αντίσταση και το «Ο άνεμος». Αλλα μυθιστορήματα του νομπελίστα (1985) Κλοντ Σιμόν είναι τα: «Γκιούλιβερ», «Η ιεροτελεστία της άνοιξης», «Το μέλαθρο», «Γεωργικά» (αναφέρεται στον ισπανικό εμφύλιο). «Το τραμ».

Μουσικές συναντήσεις

Συναυλία στο Βεάκειο του Πειραιά δίνει σήμερα ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου, προσκαλώντας τους θαυμαστές του σε νέες ροκ μουσικές εμπειρίες. Σε βραδιές με τη «σφραγίδα» της μοναδικής ερμηνείας του, αλλά και των φυσικών οργάνων που δίνουν άλλη διάσταση στα τραγούδια του. Με τη συνοδεία πιάνου, κιθάρας, κοντραμπάσου, βιολιού και κρουστών, επιχειρεί για πρώτη φορά μια μουσική «ανατροπή», με ένα πρόγραμμα που τιτλοφορείται «Νύχτες για ένα γάτο και... πέντε σειρήνες».

  • Αφιέρωμα στο ελληνικό τραγούδι παρουσιάζει ο Λίνος Κόκοτος, σήμερα (9μμ), στο «Αττικό Θέατρο» (Αττικό Αλσος, Γαλάτσι). Το πρόγραμμα περιλαμβάνει αποσπάσματα από τους κύκλους τραγουδιών: «Οι ώρες», «Θαλασσινό Τριφύλλι» σε ποίηση Οδυσσέα Ελύτη, «Αποχαιρετισμός» (στίχοι Λευτέρη Παπαδόπουλου), «Το Ποτάμι» (στίχοι Φώντα Λάδη) κ.ά.
  • Αύριο (9μμ), στον ίδιο χώρο η ομάδα «Ιστορίες για Κρουστά» με τον Βασίλη Βασιλάτο δίνει συναυλία με επίκεντρο τα κρουστά. Ενα μικρό μουσικό σύνολο και ένα σύνολο κρουστών - σε παράλληλη δράση - συνδιαλέγονται επί σκηνής. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει καινούρια τραγούδια και instrumentals της ομάδας - από τη συνεργασία με τη θεατρική ομάδα «άρτος + θέαμα», καθώς και διασκευές από την ελληνική παράδοση, αλλά και τη διεθνή σκηνή. Μικρές ιστορίες, που με τα ηχοχρώματα και το ρυθμό εξερευνούν τις μελωδικές και αρμονικές δυνατότητες των κρουστών. Μια μεγάλη ποικιλία οργάνων - από τα αφροκουβανέζικα congas, το ισπανικό cajon και το νταούλι των Βαλκανίων, μέχρι την κλασικότροπη marimba και το vibraphone - δίνει σύγχρονη, ιδιαίτερη διάσταση στον ήχο της ομάδας. Συμμετέχει το αντιπροσωπευτικό σύνολο της Ομάδας Κρουστών του Μουσικού Τμήματος του ΕΜ Πολυτεχνείου. Είσοδος ελεύθερη.
  • Ο Γιώργος Χατζηνάσιος παρουσιάζει αύριο στο Ηρώδειο την «Ωδή στο Μέγα Αλέξανδρο», με σολίστ τον Πέτρο Γαϊτάνο. Αφήγηση: Γρηγόρης Βαλτινός. Συμμετέχουν: Fons Mysicalis, Ορχήστρα Εναρμόνια.
  • Μονωδίες, διφωνίες, ομαδικό και αντιφωνικό τραγούδι απ' όλη την Ελλάδα, αύριο στις 9.30μμ, στο Θέατρο Πέτρας. Συμμετέχουν: Σάββας Σιάτρας, «Χαονία», μοιρολογίστρες του Παρακαλάμου, Γ. Κλαδάκης, Μ. Ζωγραφίδης, Γ. Σαραγούδα, Κ. Παπαδοπούλου, Μ. Κουτσαγγελίδης, γυναίκες του Βόλακα Δράμας, «Δροσουλίτες», Χορωδία Αιγαίου του ΚΑΛΜΕ, Γ. Αμαραντίδης, «Ιώ».
Ροκ ποίηση στο Λυκαβηττό

Η Πάτι Σμιθ, μία από τις πιο σημαντικές γυναικείες παρουσίες, με μεγάλη επίδραση στην ιστορία του ροκ, ανηφορίζει αύριο στο θέατρο Λυκαβηττού, για να «διηγηθεί» κάποιες από τις πιο δυνατές «ιστορίες» της. Η ποιήτρια, συνθέτις, ερμηνεύτρια, συγγραφέας και πρωτεργάτρια του πανκ ροκ θα δώσει μια μοναδική συναυλία, ερμηνεύοντας μερικά από τα σημαντικότερα τραγούδια κοινωνικοπολιτικής διαμαρτυρίας από την πολύχρονη πορεία της και βεβαίως από το τελευταίο άλμπουμ της «Trampin». Μια δουλιά που χαρακτηρίζεται από αντιπολεμικά μηνύματα και από τη διακηρυγμένη θέση της δημιουργού ότι οι άνθρωποι έχουν τη δύναμη να αλλάξουν τον κόσμο.

Αναμφίβολα η Πάτι Σμιθ με τη μουσική και το συνολικότερο έργο της έχει ασκήσει μεγάλη επίδραση στη ροκ και αποτελεί σύμβολο για πολλές γενιές καλλιτεχνών. Η μουσική της αποτελεί ένα συναρπαστικό μείγμα ροκ και ποίησης, ενώ οι ζωντανές εμφανίσεις της αποτελούν μια αξέχαστη εμπειρία, καθώς τραγουδά και ψάλλει τους στίχους της με την ανεκπαίδευτη, αλλά ωστόσο εκπληκτική φωνή της. Οι πιο αβανγκάρντ κυκλοφορίες της δίνουν την αίσθηση αυτοσχεδιασμού και αλληλεπίδρασης από τη φρι τζαζ, παρότι είναι ριζωμένες στο θορυβώδες, πρωτόγονο ροκ εν ρολ των τριών ακόρντων. Οπως και να 'χει η σχεδόν 60χρονη σήμερα Π. Σμιθ συνεχίζει εδώ και περίπου 30 χρόνια να γράφει με το πάθος του αυθεντικού καλλιτέχνη τη δική της σελίδα στην ιστορία του ροκ. Στην αθηναϊκή συναυλία της θα έχουμε την ευκαιρία να την απολαύσουμε στο γνωστό και αγαπημένο χαρμάνι της ροκ ποίησής της, την οποία προσφέρει με ιδιόμορφο, δυναμικό και συνάμα λυρικό τρόπο.

Αρχή από Καβάλα

Με την παράσταση του «Μοσκώφ - Σελήμ» από την αριστουργηματική νουβέλα του Βιζυηνού, ξεκινά αύριο στο Κάστρο της Καβάλας (9μ.μ.) το πρόγραμμα πολιτιστικών δράσεων στην Ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη και τα νησιά, με την καλλιτεχνική ευθύνη του Κέντρου Δράματος του Παντείου Πανεπιστημίου. Το κείμενο και η σκηνοθεσία της παράστασης είναι του Κίμωνα Ρηγόπουλου, τα σκηνικά του Σταύρου Μπονάτσου, τα κοστούμια της Αντζυς Καρατζά, η μουσική του Β. Βέτσου και η χορογραφία της Αν. Γύρα. Παίζουν οι: Π. Σταματόπουλος, Δ. Κοτζιάς, Χ. Καγιάς, Π. Ραπτάκης, Τζ. Σκαρλάτου κ.ά. Στον ίδιο χώρο, στις 14/7 (9μ.μ.) φιλοξενείται το συγκρότημα δερβίσηδων Σούφι «Ο Σέιχ Χασάν και οι φίλοι του», υπό τη διεύθυνση Χασάν Πέτερ Ντικ. Ανάγνωση κειμένων: Αλκίνοος Ιωαννίδης.

Στην πολυγραφότατη πεζογράφο Μαρία Λαμπαδαρίδου - Πόθου, για το σύνολο της λογοτεχνικής προσφοράς της, απονεμήθηκε το «Αριστείο» του φετινού πανελλήνιου διαγωνισμού ποίησης «Κούρος Ευρωπού» που διοργανώνει ο Δήμος Κιλκίς. Επίσης, απονεμήθηκαν τα εξής βραβεία: Α' στη συλλογή υπό το ψευδώνυμο «Οδυσσέας Δρίβας» (Αντώνης Αντωνίου). Β' στη συλλογή υπό το ψευδώνυμο «Anonimus Anonimous» (Φώτης Μιτσόπουλος), Γ' στη συλλογή υπό το ψευδώνυμο «Γαία» (Καλλιόπη Εξάρχου). Επαινοι δόθηκαν στους: Ελίνα Τραϊφόρου, Μιλτιάδη Ζέρβα, Ζωή Παπάζογλου, Αλεξάνδρα Πασχαλίδου.

Με τις κωμωδίες του Δημήτρη Ρήτα «Κύριε υπουργέ, τι έγινε με το θέμα μ';» και «Τι είχαν να δουν τα μάτια μ'!», περιοδεύει το Περιφερειακό Θέατρο Καρδίτσας. Οι προσεχείς παραστάσεις είναι: 18/7 στην Αργιθέα Καρδίτσας, 21/7 στη Θεόπετρα Τρικάλων, 22/7 στη Νέα Τρίγλια Χαλκιδικής, 23/7 στο Αττικό Αλσος της Αθήνας, 24/7 στην Οξύνεια Τρικάλων, 27/7 στο Κεραμίδι Μαγνησίας, 26/7 στα Κανάλια Μαγνησίας, 27/7 στη Μούχα Καρδίτσας, 28/7 στη Μολόχα Καρδίτσας, 29/7 στο Νεραϊδοχώρι Τρικάλων, 30/7 στον Κισσό Μαγνησίας, στις 31/7 στους Σταγιάτες Μαγνησίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ