ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 12 Ιούλη 2005
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΚΕ - ΟΥΓΓΡΙΚΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ
Πολύτιμη ανταλλαγή εμπειριών

Από τη συνάντηση με τον δήμαρχο Νίκαιας Στέλιο Μπενετάτο
Από τη συνάντηση με τον δήμαρχο Νίκαιας Στέλιο Μπενετάτο

Συνεχίζεται και ολοκληρώνεται σήμερα η επίσκεψη στη χώρα μας αντιπροσωπείας του Ουγγρικού Εργατικού Κόμματος, με επικεφαλής τον Πρόεδρό του Γκιούλα Τιούρμερ, και τους Γιάνος Βάιντα, αντιπρόεδρο του Κόμματος και τον Ατίλα Μπάλογκ, μέλος της ΚΕ.

Οι προσκεκλημένοι του ΚΚΕ σήμερα θα έχουν συνάντηση με την Επιτροπή Πόλης της Κομματικής Οργάνωσης Αθήνας, και την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ.

Συνάντηση με την ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Την Κυριακή είχαν συνάντηση με αντιπροσωπεία της ΕΠ της ΚΟ Πειραιά και χτες με αντιπροσωπεία του Εργατικού Συνδικαλιστικού Τμήματος της ΚΕ και της ευρωκοινοβουλευτικής ομάδας.

Επίσης, χτες το πρωί, πραγματοποιήθηκε συνάντηση του προέδρου του Ουγγρικού Εργατικού Κόμματος Γκ. Τιούρμερ και του αντιπροέδρου Γ.Βάιντα, με αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ, με επικεφαλής την ΓΓ Αλέκα Παπαρήγα, στην οποία επίσης συμμετείχαν ο Δημήτρης Κουτσούμπας, μέλος του ΠΓ και ο Ηλίας Λέγγερης, μέλος της ΚΕ και του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων.

Η Αλ. Παπαρήγα αναφέρθηκε στις εξελίξεις που σημειώνονται αυτό το διάστημα στην Ελλάδα με τη νέα επίθεση ενάντια στα δικαιώματα και τις κατακτήσεις των εργαζόμενων από την κυβέρνηση και την ΕΕ που αφορά στα ασφαλιστικά δικαιώματα, στην αύξηση της ηλικίας σύνταξης σε άνδρες και γυναίκες, στην επίθεση στο 8ωρο. Ανέδειξε και τις ευθύνες του ΠΑΣΟΚ που ως κυβέρνηση είχε ανοίξει το δρόμο με τους νόμους που είχε ψηφίσει και τώρα ασκεί μια αντιπολίτευση για το θεαθήναι μια και συμφωνεί στην ουσία των μέτρων αυτών.

Από τη συνάντηση με την Γενική Γραμματέα της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα
Από τη συνάντηση με την Γενική Γραμματέα της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα
Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στις εξελίξεις στην ΕΕ και τα αποτελέσματα των δημοψηφισμάτων στη Γαλλία και την Ολλανδία που δείχνουν μια δυναμική αμφισβήτησης από τους εργαζόμενους αυτής της ένωσης του κεφαλαίου και υπογραμμίζουν την ανάγκη να αναδειχτεί η αντίθεση και στα διάφορα νεοαριστερά σχήματα που εξωραΐζουν τον καπιταλισμό.

Αναφέρθηκε στην απόφαση του 17ου Συνεδρίου του ΚΚΕ για το διεθνές κομμουνιστικό κίνημα. Τόνισε την ανάγκη να δυναμώσει η συνεργασία, ο συντονισμός και η αλληλεγγύη με τα Κομμουνιστικά και Εργατικά κόμματα, παρά τις διαφορές που υπάρχουν, στην πάλη κατά του ιμπεριαλισμού και των ιμπεριαλιστικών πολέμων, κατά των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων καθώς και την ανάγκη να αναδειχτεί ο διακριτός ρόλος των κομμουνιστών και η κομμουνιστική άποψη για την αναγκαιότητα της σοσιαλιστικής διεξόδου απ' αυτό το σύστημα.

Το ΚΚΕ, είπε, στέκεται αλληλέγγυο στον αγώνα του Ουγγρικού ΕΚ να υπάρχει και να δρα στις συνθήκες της αντεπανάστασης, στην υπεράσπιση των κατακτήσεων του ουγγρικού λαού επί σοσιαλισμού.

Ο Γκιούλα Τιούρμερ αναφέρθηκε στις δύσκολες συνθήκες που δρα σήμερα το κόμμα του μετά την καπιταλιστική αντεπανάσταση. Αν και δεν αντιπροσωπεύεται στη Βουλή, η δράση του προκαλεί ανησυχίες στα κυβερνητικά κόμματα. Η συγκέντρωση υπογραφών για τη διενέργεια δημοψηφίσματος ενάντια στην ιδιωτικοποίηση των νοσοκομείων και της δημόσιας υγείας στην Ουγγαρία ανάγκασε την κυβέρνηση του Σοσιαλιστικού Κόμματος να το ξανασκεφτεί και να παγώσει προσωρινά το νόμο για την ιδιωτικοποίηση.

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στην αλληλεγγύη και τη συμπαράσταση του ΚΚΕ καθώς και στη σπουδαιότητα των διεθνών συναντήσεων των Κομμουνιστικών και Εργατικών κομμάτων που φιλοξενεί εδώ και χρόνια το ΚΚΕ στην Αθήνα.

Ο πρόεδρος του Ουγγρικού ΕΚ, παραχώρησε συνεντεύξεις στον «902 ΤV» και στο «Ρ», ενώ ο αντιπρόεδρος του κόμματος επισκέφτηκε τις εγκαταστάσεις του «Ριζοσπάστη» και της «Τυποεκδοτικής» και ενημερώθηκε για την εκδοτική δραστηριότητα του ΚΚΕ.

Στο Δήμο Νίκαιας

Χτες το απόγευμα, η αντιπροσωπεία του Ουγγρικού ΕΚ, που συνοδεύονται και από τον πρόεδρο της Ελληνικής Κοινότητας Ουγγαρίας, Θόδωρο Σκεύη επισκέφτηκε τον Δήμο Νίκαιας και έγινε δεκτή από τον δήμαρχο της πόλης Στέλιο Μπενετάτο και μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου. Ο δήμαρχος Νίκαιας αναφέρθηκε στα προβλήματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και την έλλειψη πόρων. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ουγγρικού Εργατικού Κόμματος υπογράμμισε επίσης τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι δήμοι μετά την ένταξη της χώρας στην ΕΕ.

Μετά το τέλος της συνάντησης, η αντιπροσωπεία επισκέφτηκε τη Μάντρα του μπλόκου της Κοκκινιάς όπου και κατέθεσαν λουλούδια.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ