ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 13 Ιούλη 2005
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΙΒΑΝΟΣ
Νέα δολοφονική επίθεση

Από τη χτεσινή δολοφονική απόπειρα

Associated Press

Από τη χτεσινή δολοφονική απόπειρα
ΒΗΡΥΤΟΣ.-

Εκτός κινδύνου νοσηλεύεται ο υπηρεσιακός υπουργός Αμυνας και αντιπρόεδρος της προσωρινής κυβέρνησης, Ελίας Μουρ, που έγινε στόχος δολοφονικής απόπειρας χθες. Αντίθετα, δύο μέλη της αυτοκινητοπομπής του σκοτώθηκαν και 9 ακόμη άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων πολλών περαστικών, τραυματίστηκαν.

Η επίθεση, που έγινε και πάλι με παγιδευμένο αυτοκίνητο, σημειώθηκε νωρίς το πρωί, στη χριστιανική συνοικία της βόρειας Βηρυτού, Νακάς. Ο Μουρ φαίνεται να γλίτωσε, επειδή το αυτοκίνητό του, το οποίο οδηγούσε ο ίδιος, δεν ήταν αυτό που επλήγη περισσότερο από την έκρηξη.

Ο Μουρ είναι γαμπρός του Προέδρου Εμίλ Λαχούντ και ο πατέρας του, βουλευτής Μισέλ Μουρ, όπως και ο ίδιος, θεωρούνται από τις σημαντικότερες πολιτικές προσωπικότητας, που πρόσκεινται σχετικώς φιλικά προς τη Δαμασκό. Αυτό προκάλεσε αμηχανία στις «αντισυριακές» πολιτικές δυνάμεις του Λιβάνου, που σε όλες τις προηγούμενες ανάλογες περιπτώσεις είχαν σπεύσει να εκτοξεύσουν κατηγορίες κατά της Συρίας.

Ο εντολοδόχος πρωθυπουργός Φουάντ Σαντόρα μίλησε για «πράξη δειλών που στοχεύει στη σταθερότητα της χώρας». Ο Σάαντ Χαρίρι, γιος του δολοφονημένου Ραφίκ Χαρίρι και μεγάλος νικητής των πρόσφατων εκλογών, εμφανίστηκε εξαιρετικά συγκρατημένος, σε σύγκριση με παλαιότερα, και έκανε λόγο για «μυστικά κέντρα που υποσκάπτουν τη σταθερότητα της χώρας». Αντίθετα, στις γνωστές του αντισυριακές θέσεις, επέμεινε ο ηγέτης των Δρούζων, και πάλαι ποτέ στενότατος σύμμαχος της Συρίας, Ουαλίντ Τζουμπλάντ, ο οποίος εκτίμησε ότι «η επίθεση σχετίζεται με το γεγονός ότι ο Μουρ και ο πατέρας του, προσφάτως, πήραν αποστάσεις από τη Συρία».

Η Δαμασκός, με ανακοίνωσή της, καταδίκασε την «τρομοκρατική αυτή πράξη, που, μετά από σειρά άλλων, στοχεύει στην αποσταθεροποίηση και στην εξασθένηση της εθνικής ενότητας του Λιβάνου. Γι' αυτό και στόχος γίνονται προσωπικότητες από όλους τους πολιτικούς χώρους».

Βέβαια, δημοσιογραφικές πηγές υπενθύμιζαν ότι ο Ελίας Μουρ θα μπορούσε να έχει και άλλους «εχθρούς». Τον περασμένο Σεπτέμβρη, ως υπουργός Εσωτερικών, είχε επιβλέψει τις έρευνες και την εξάρθρωση ενός «πυρήνα της αλ Κάιντα», όπως είχε και ο ίδιος ανακοινώσει, που δρούσε στο Λίβανο και σχετιζόταν με βομβιστικές επιθέσεις κατά των πρεσβειών Ιταλίας - Ουκρανίας, με δολοφονικές επιθέσεις κατά ξένων διπλωματών και επιθέσεις κατά λιβανικών εγκαταστάσεων. Ενας από τους 10 συλληφθέντες, τότε, είχε μυστηριωδώς «πεθάνει από καρδιακή προσβολή» κατά τη διάρκεια της κράτησής του και ο Μουρ θεωρήθηκε πολιτικά υπεύθυνος για τις «μεθόδους» ανάκρισης που ακολουθήθηκαν.

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Επιθέσεις οξύνουν τα πνεύματα

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΡΑΜΑΛΑ.-

Η πρώτη επίθεση αυτοκτονίας μετά από αρκετούς μήνες ηρεμίας και εφαρμογής της κατάπαυσης του πυρός μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων σημειώθηκε, χθες το απόγευμα, στη Νετάνια. Καμικάζι αυτοκτονίας ανατινάχτηκε σε κεντρικό εμπορικό κέντρο της ισραηλινής πόλης, που βρίσκεται μόλις 15 χιλιόμετρα από τη Δυτική Οχθη. Εκτός του ίδιου, σκοτώθηκαν 2 Ισραηλινές και τραυματίστηκαν 40 ακόμη περαστικοί.

Οι ισραηλινές αρχές έσπευσαν να αποδώσουν την ευθύνη στην ισλαμιστική οργάνωση «Τζιχάντ», τονίζοντας ότι ο βομβιστής ήταν 18χρονος - μέλος της οργάνωσης. Η ταυτότητα του βομβιστή φέρεται να επιβεβαιώνεται και από παλαιστινιακές πηγές, όμως, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, η «Τζιχάντ» απέφυγε να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει την εμπλοκή της στην επίθεση.

Ισραηλινοί αξιωματούχοι κατηγόρησαν, για άλλη μια φορά, την Παλαιστινιακή Αρχή ότι «δεν έχει καταστείλει την τρομοκρατία». Δεν έκαναν, κατ' αρχάς τουλάχιστον, λόγο για αντίποινα. Καταδικαστική ανακοίνωση εξέδωσε και η Παλαιστινιακή Αρχή, ενώ εξαιρετικά σκληρές δηλώσεις έκανε ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος. Ο Μαχμούντ Αμπάς χαρακτήρισε την επίθεση «έγκλημα κατά του παλαιστινιακού λαού, αφού γίνεται στο συγκεκριμένο χρονικό διάστημα λίγο πριν την αποχώρηση από τη Γάζα και εν μέσω των προσπαθειών εφαρμογής του οδικού χάρτη». Ο Αμπάς δε δίστασε να χαρακτηρίσει τους δράστες «προδότες του παλαιστινιακού αγώνα».

Λίγο νωρίτερα, παλαιστινιακό αυτοκίνητο που μετέφερε 3 φιάλες αερίου εξερράγη στην είσοδο του εποικισμού Σαβέι Σομρόν, στη βόρεια Δυτική Οχθη. Ο οδηγός του τραυματίστηκε σοβαρά. Αρχικώς, οι ισραηλινές αρχές, επίσης, χαρακτήρισαν το συμβάν απόπειρα επίθεσης αυτοκτονίας και ονόμασαν μέλος της «Τζιχάντ» τον οδηγό. Κάποιες ώρες μετά, ορισμένες ισραηλινές πηγές άφηναν να εννοηθεί ότι μπορεί να επρόκειτο και για ατύχημα.

Χθες το πρωί, πάντως, το ισραηλινό υπουργικό συμβούλιο αποφάσισε την επιβολή σκληρών ποινών σε βάρος των στρατιωτών, που θα αρνηθούν να συμμετάσχουν στην επιχείρηση αποχώρησης από τη Λωρίδα της Γάζας. Μέχρι στιγμής, φέρονται να έχουν αρνηθεί 30.

Επίσης, το υπουργικό συμβούλιο αποφάσισε να καταργήσει τη στρατιωτική ισραηλινή κυβέρνηση που «λειτουργούσε» στην κατεχόμενη Λωρίδα, σε μια εμφανή προσπάθεια να απαλλαγεί των νομικών ευθυνών για τα τεκταινόμενα εντός της περιοχής, μετά τη στρατιωτική αποχώρηση. Την άποψη αυτή του Τελ Αβίβ αμφισβητούν τόσο οι Παλαιστίνιοι όσο και ο ΟΗΕ, καθώς ο ισραηλινός στρατός θα ελέγχει τα σύνορα, επίγεια, θαλάσσια και εναέρια, της Λωρίδας της Γάζας, οπότε φέρει και την ευθύνη, με βάση το Διεθνές Δίκαιο για το βιοτικό επίπεδο των Παλαιστινίων που θα ζουν έγκλειστοι.

Ανησυχητικό κρούσμα βίας

Ενοπλοι μασκοφόροι ξυλοκόπησαν έντονα «με αιχμηρό αντικείμενο» και τραυμάτισαν σοβαρά, χθες το πρωί, τον Ιμπραχίμ Σαλάμε, ανώτερο αξιωματούχο του υπουργείου Εσωτερικών και σύμβουλο του υπουργού Νάσερ Γιουσέφ. Το συμβάν σημειώθηκε στη Ραμάλα, όπου οι μασκοφόροι ανάγκασαν τον Σαλάμε να σταματήσει το αυτοκίνητό του με πυροβολισμούς.

Ο Μαχμούντ Αμπάς καταδίκασε την επίθεση ως «αποτρόπαια πράξη» και τόνισε ότι έχει εξαπολυθεί ανθρωποκυνηγητό για τη σύλληψη και τιμωρία των ενόχων. Κανείς δεν ανέλαβε την ευθύνη της επίθεσης, αν και είναι γνωστό ότι ορισμένα παρακλάδια των «Ταξιαρχιών του αλ Ακσα» έχουν εκφράσει έντονα τη δυσαρέσκειά τους για την καθυστέρηση που παρατηρείται στην υλοποίηση της υπόσχεσης της Παλαιστινιακής Αρχής να ενσωματώσει τους μαχητές στις δυνάμεις ασφαλείας. Εντούτοις, ουδείς ήταν σε θέση να βεβαιώσει ότι η επίθεση σχετίζεται με τη συγκεκριμένη υπόθεση.

ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Κατά του χρονοδιαγράμματος ο Τζαφάρι

ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Την αντίθεσή του στον ορισμό σαφούς χρονοδιαγράμματος αποχώρησης των κατοχικών δυνάμεων επανέλαβε, για άλλη μια φορά, χτες, ο Ιρακινός «πρωθυπουργός». Ο Ιμπραχίμ αλ Τζαφάρι συναντήθηκε, εντός της ασφυκτικά περιφρουρημένης «Πράσινης ζώνης», με τον Αμερικανό υφυπουργό Εξωτερικών, Ρόμπερτ Ζέλιγκ.

Μετά το τέλος της συνάντησης, ο Τζαφάρι υποστήριξε ότι έχει «γίνει κάποια πρόοδος» στον τομέα της ασφάλειας και πρότεινε τη σταδιακά απομάκρυνση των κατοχικών δυνάμεων από το κέντρο ορισμένων μεγάλων πόλεων προς την περίμετρό τους. Εντούτοις, επέμεινε ότι οι ιρακινές δυνάμεις δεν είναι ακόμη σε θέση να αναλάβουν τον έλεγχο της χώρας γι' αυτό και εκτίμησε ως καταστροφικό τον ορισμό συγκεκριμένων ημερομηνιών.

Ο Ζέλιγκ, από την πλευρά του, επανέλαβε όσα νωρίτερα αξιωματούχοι του Πενταγώνου είχαν πει, ότι, δηλαδή, δεν υπάρχει ειλημμένη απόφαση περί αποχώρησης και ότι αυτό θα γίνει «όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν». Απέφυγε, πάντως, να διαψεύσει κατηγορηματικά δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών που μιλούν για αποφασισμένη σημαντική μείωση των κατοχικών στρατευμάτων μέχρι τα μέσα του 2006.

Μετά το μπαράζ των αντικατοχικών επιθέσεων που σημειώθηκε το Σαββατοκύριακο, χτες, ο αριθμός τους μειώθηκε αισθητά. Στο Κιρκούκ, 3 πολίτες σκοτώθηκαν και 15 τραυματίστηκαν από επίθεση αυτοκτονίας με παγιδευμένο αυτοκίνητο, που στόχευε αμερικανική περίπολο. Στη Βαγδάτη, δολοφονήθηκε αξιωματούχος της ιρακινής αστυνομίας, ενώ στη συνοικία Τζαμάα άγνωστοι ένοπλοι εισέβαλαν στα γραφεία του τοπικού παραρτήματος της Διεθνούς Οργάνωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και σκότωσαν τον Πρόεδρο και 3 ακόμη μέλη, ενώ τραυμάτισαν ένα 4ο μέλος. Ολα τα θύματα ήταν Ιρακινοί.

Αργά το βράδυ της Δευτέρας, κοντά στη Μαχμουντίγια, από βομβιστική επίθεση σκοτώθηκε 1 Αμερικανός στρατιώτης και τραυματίστηκαν άλλοι 3. Τέλος, οργή και θρήνος επικρατούσε, χτες, στη σουνιτική κοινότητα, κατά τη διάρκεια της κηδείας των 9 σουνιτών οικοδόμων, που πέθαναν από ασφυξία, ενώ κρατούνταν, άνευ εξηγήσεων, από την ιρακινή αστυνομία επί ώρες σε κοντέινερ κάτω από τον καυτό ήλιο. Οι μεγαλύτερες σουνιτικές οργανώσεις και τα πολιτικά κόμματα καταδίκασαν το γεγονός και ζητούν διαλεύκανση της υπόθεσης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ