ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 13 Ιούλη 2005
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΑΖΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΣΤΗ ΒΡΑΖΙΛΙΑ
Κριτική στήριξη στον Λούλα

Associated Press

Εδώ και δύο περίπου μήνες η Βραζιλία, το Εργατικό Κόμμα, που έχει και την κυβέρνηση, με επικεφαλής τον Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, περνάει μια κρίση που εν πολλοίς έχει προκληθεί από τη δράση της αντιπολίτευσης και τις πιέσεις που αυτή ασκεί για να προκαλέσει πρόωρη προσφυγή σε κάλπες. Τελευταίο «επεισόδιο» αυτής της κατάστασης είναι η παραίτηση του προέδρου του Εργατικού Κόμματος, Χοσέ Τζερόνιμο, που έρχεται σε συνέχεια των παραιτήσεων του γενικού γραμματέα Σίλβιο Περέιρα, του γραμματέα Οικονομικών Ντελούμπιο Σοάρες, και του υπουργού Οικισμών Χοσέ Ντιρσέου.

Τα στελέχη αυτά κατηγορούνται από την αντιπολίτευση για «διαφθορά» και ότι «εξαγόραζαν την ψήφο αντιπάλων βουλευτών προκειμένου να περνάνε νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης».

Σε δηλώσεις στον Τύπο ο Χ. Τζερόνιμο, σημείωσε ότι «εμείς κάναμε λάθη, έχουμε ελλείψεις και ανεπάρκειες, αλλά ως Εργατικό Κόμμα δε χρησιμοποιούμε μεθόδους εξαγοράς. Παλεύουμε για την αλλαγή της χώρας με την πολιτική μας, που αναζητά τρόπους να απελευθερώσει νέες δυνάμεις και δυνατότητες». Και πρόσθεσε: «Υπάρχουν αξίες που είναι πολύ πάνω από τις προσωπικές καριέρες και επιδιώξεις».

Χτες ο Λούλα μίλησε σε μεγάλη συγκέντρωση συνδικαλιστών στο Ρίο ντε Τζανέιρο, η οποία και αποτέλεσε βήμα στήριξης της κυβέρνησής του και καταγγελίας της επίθεσης που γίνεται από την αντιπολίτευση. Ταυτόχρονα όμως απαιτήθηκε διαλεύκανση της υπόθεσης και εφόσον υπάρξουν αποδείξεις να υπάρξει και τιμωρία. Οι συνδικαλιστές όμως προχώρησαν και σε κριτική της πολιτικής Λούλα, που πρέπει να γίνει πιο ριζοσπαστική και να ενισχύει την κινητοποίηση των λαϊκών μαζών. Ετσι διατύπωσαν και συγκεκριμένα αιτήματα που αναφέρονται σε αλλαγή της οικονομικής πολιτικής, αυξήσεις των μισθών των εργατών, μείωση του χρόνου εργασίας χωρίς μείωση αποδοχών, συνδικαλιστική, πολιτική και εκλογική μεταρρύθμιση. Τα αιτήματα αυτά είναι ίδια με αυτά που διατυπώθηκαν και πριν μερικές μέρες από το Συντονιστικό των Κοινωνικών Κινημάτων, που συγκροτούν πάνω από 40 οργανώσεις και κινήσεις, οι οποίες καλούν την κυβέρνηση Λούλα να ενισχύσει τους δεσμούς της με το λαϊκό κίνημα και να προχωρήσει πιο θαρρετά σε φιλολαϊκά μέτρα.

Ο ίδιος ο Λούλα υπογράμμισε ότι θα ερευνηθούν όλες οι περιπτώσεις και θα αποδοθούν ευθύνες όπου υπάρχουν με τις ανάλογες επιπτώσεις. Πάντως, σύμφωνα με αναλυτές, η συμβολική κίνηση να τοποθετηθεί στη θέση του υπουργού Εργασίας ο πρόεδρος της Ενωτικής Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας (CUT), δείχνει τη διάθεση της κυβέρνησης να ενισχύσει τη σχέση με το λαϊκό κίνημα.

ΗΠΑ
Ερευνες για φερόμενο πληροφοριοδότη

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Σε σκάνδαλο τείνει να εξελιχθεί η «υπόθεση» της πράκτορα της CIA Βάλερι Πλέιμ, συζύγου του πρεσβευτή Τζόζεφ Ουίλσον, ο οποίος είχε κατηγορήσει την αμερικανική κυβέρνηση για χειραγώγηση των πληροφοριών και «υπερβολή για την ιρακινή απειλή». Και αυτό γιατί πεισματική είναι η άρνηση του Λευκού Οίκου να δώσει κάποιες απαντήσεις στις ερωτήσεις για τον πιθανό ρόλο που διαδραμάτισε ο πολιτικός σύμβουλος του Προέδρου Τζορτζ Μπους, Καρλ Ρόουβ, που φέρεται να είναι ο πληροφοριοδότης του ονόματος της πράκτορα της CIA. Ο Λευκός Οίκος αρκείται μόνο να δηλώνει ότι διεξάγονται έρευνες.

Την ίδια στιγμή η δημοσιογράφος Τζούντιθ Μίλερ, που ανέδειξε το θέμα, εξακολουθεί να παραμένει στη φυλακή επειδή δεν αποκάλυψε την πηγή της.

Η δημοκρατική πτέρυγα αξίωσε χτες εξηγήσεις από τον Λευκό Οίκο κι από τον ίδιο τον Καρλ Ρόουβ, σχετικά με το άρθρο του περιοδικού «Νιούσγουικ», που αποκαλύπτει πως ήταν ο σύμβουλος του Μπους εκείνος που διέρρευσε στον Τύπο το όνομα της πράκτορα της CIA Βάλερι Πλέιμ. Και πιο συγκεκριμένα ήταν οι αιτιάσεις του δημοσιογράφου Μάθιου Κούπερ που αποκάλυψε ότι ο Ρόουβ τον είχε πλησιάσει αρκετές μέρες νωρίτερα από την αποκάλυψη του ονόματός της, το 2003.

Στο μεταξύ σε μία άλλη υπόθεση, το Πεντάγωνο επιβεβαίωσε την αποκάλυψη των «LA Times» ότι ο Ρόμπερτ Ερλ, ο οποίος είχε καταστρέψει έγγραφα υψίστης εθνικής ασφαλείας κατά τη διάρκεια του σκανδάλου Ιράν - Κόντρας στη δεκαετία του 1980, εργάζεται ως προσωπάρχης στο γραφείο του αναπληρωτή υπουργού Αμυνας Γκόρντον Ινγκλαντ.

Ο Ερλ είχε καταστρέψει και κλέψει έγγραφα εθνικής ασφάλειας ενώ εργαζόταν στο γραφείο του αντισυνταγματάρχη Ολιβερ Νορθ κατά τη διάρκεια της μυστικής συμφωνίας με το Ιράν για την πώληση όπλων, τα χρήματα από την οποία διατίθονταν από τις ΗΠΑ για την ενίσχυση των ανταρτών Κόντρας στη Νικαράγουα. Στον Ερλ είχε χορηγηθεί αμνηστία για την κατάθεσή του περί του σκανδάλου Ιράν - Κόντρας και ποτέ δε διώχτηκε ποινικά.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΣΟΦΙΑ.- Τρεις τραυματισμούς προκάλεσε χθεσινή έκρηξη στην πόλη Κόστενετς της Βουλγαρίας, που η αστυνομία εκτιμά ότι ίσως οφείλεται σε δράση «εγκληματικών συμμοριών», σύμφωνα με το Reuters.

ΣΚΟΠΙΑ.- Ενοπλοι άνοιξαν πυρ εναντίον αστυνομικού τμήματος στο χωριό Βράτνιτσα χθες κοντά στα σύνορα με το Κοσσυφοπέδιο. Δεν αναφέρθηκαν τραυματισμοί, αλλά η ενέργεια εγείρει εκ νέου «φόβους» για νέα έξαρση της εθνοτικής σύγκρουσης στην πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας.

ΤΙΡΑΝΑ.- Η εκδίκαση υπόθεσης τριών ανδρών, που φέρονται να μετέφεραν εγκύους γυναίκες στην Ελλάδα και να πωλούσαν τα βρέφη τους έναντι 490 δολαρίων το καθένα (!) άρχισε χθες σε αλβανικό δικαστήριο. «Δεν έχει διευκρινιστεί» το ποσό που αποκόμιζαν οι φερόμενοι ως λαθρέμποροι σάρκας.

ΜΟΣΧΑ /ΒΛΑΝΤΙΚΑΒΚΑΖ.- Σε 24 αυξήθηκαν χθες οι νεκροί από την πυρκαγιά σε εμπορικό κέντρο της πόλης Ούχτα της Ρωσίας, μετέδωσε χθες το Γαλλικό Πρακτορείο. Σύμφωνα με το ίδιο πρακτορείο, που επικαλείται Ρώσο αξιωματούχο, 10 στρατιώτες σκοτώθηκαν και 14 τραυματίστηκαν μέσα σε 24 ώρες στην Τσετσενία.

ΜΟΥΛΤΑΝ.- Τουλάχιστον 42 άνθρωποι πέθαναν από γαστρεντερίτιδα (!) στην επαρχία Πουντζάμπ του Πακιστάν τις τελευταίες δύο βδομάδες, ενώ νοσηλεύονται πάνω από 104 άνθρωποι σε «σοβαρή κατάσταση», μετέδωσε χθες το Γαλλικό Πρακτορείο. Οι αρχές ενοχοποιούν το «μολυσμένο νερό».

ΣΕΟΥΛ.- Η Νότια Κορέα συμφώνησε να αποστείλει 500 χιλιάδες τόνους ρυζιού στη ΛΔ Κορέας για να αποφευχθεί μια ενδεχόμενη «επισιτιστική κρίση», μετέδωσε χθες το Reuters. Η «προσφορά» αυτή ανακοινώθηκε στο πλαίσιο των «θελγήτρων» για την επιστροφή της Πιονγιάνγκ στις συνομιλίες για το πυρηνικό της πρόγραμμα.

ΤΣΙΤΑΝΓΚΟΝΓΚ.- Τουλάχιστον 50 άνθρωποι τραυματίστηκαν, όταν η αστυνομία συγκρούστηκε με φτωχούς κατοίκους της μεγαλύτερης πόλης του Μπανγκλαντές, που είχαν «καταλάβει» κτίριο του οργανισμού του λιμανιού της Τσιτανγκόνγκ.

ΜΑΔΡΙΤΗ.- Τέσσερις εκρήξεις σημειώθηκαν χθες κοντά σε σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στη Χώρα των Βάσκων. Οι επιθέσεις, που πραγματοποιήθηκαν στην πόλη Αμορεμπιέτα, φέρουν τη σφραγίδα της αυτονομιστικής οργάνωσης των Βάσκων, ΕΤΑ, σύμφωνα με την αστυνομία.

ΒΑΡΚΕΛΩΝΗ.- Μικρής ισχύος έκρηξη σημειώθηκε χθες το πρωί από αυτοσχέδιο μηχανισμό που είχε τοποθετηθεί μέσα σε μία καφετιέρα(!) στην είσοδο του Ιταλικού Ινστιτούτου στη Βαρκελώνη. Η αστυνομία εξετάζει το ενδεχόμενο οι δράστες να ανήκουν σε κύκλους των Ιταλών αναρχικών.

ΠΟΡΤ - Ο - ΠΡΕΝΣ.- Τουλάχιστον 40 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από το πέρασμα του κυκλώνα Ντένις στην Αϊτή, ανακοινώθηκε από την Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας. Εκτός από τους νεκρούς υπάρχουν ακόμη 16 αγνοούμενοι και 22 τραυματίες, ενώ συνολικά επλήγησαν περίπου 15.000 άνθρωποι, καταστράφηκαν 609 σπίτια και 1.032 υπέστησαν ζημιές.

ΣΑΝ ΧΟΣΕ.- Τουλάχιστον 17 άνθρωποι, κυρίως ασθενείς, έχασαν τη ζωή τους από την πυρκαγιά που ξέσπασε στους ορόφους με τη νευροχειρουργική και τη μονάδα εντατικής θεραπείας στο νοσοκομείο Ραφαέλ Ανχελ Καλντερόν Γκουάρντια, της Κόστα Ρίκα. Για τα αίτιά της δεν υπάρχει προς το παρόν καμία πληροφορία.

ΑΜΣΤΕΡΝΤΑΜ.- Ο μαροκινής καταγωγής Μοχάμεντ Μπουγερί ομολόγησε ενώπιον του δικαστηρίου ότι δολοφόνησε τον Ολλανδό σκηνοθέτη Τέο βαν Γκογκ, σπάζοντας τη σιωπή του σε μία υπόθεση που έχει προκαλέσει θρησκευτική και φυλετική ένταση στην Ολλανδία.

ΑΣΜΑΡΑ.- Πενήντα έξι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 30 τραυματίστηκαν νότια της πρωτεύουσας Ασμάρα, της Ερυθραίας, όταν το λεωφορείο στο οποίο επέβαιναν ξέφυγε από το δρόμο και έπεσε σε χαράδρα βάθους 100 μέτρων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ