ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 13 Ιούλη 2005
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΚΕΦΑΛΑΙΟ
Θέλουν εργάτες - δούλους

Με προκλητικούς για την εργατική τάξη ισχυρισμούς, ο υπουργός Απασχόλησης ανακοίνωσε χτες ότι η κατάθεση του νομοσχεδίου για το Εργασιακό είναι θέμα ημερών

Ολοταχώς στην εφαρμογή των αντεργατικών σχεδιασμών που εξασφαλίζουν ακόμα περισσότερη απλήρωτη εργασία για τους εργοδότες προχωρά η κυβέρνηση, καθώς - σύμφωνα με πληροφορίες - το νομοσχέδιο με το οποίο προωθείται παραπέρα η διευθέτηση του χρόνου εργασίας και μειώνεται η αμοιβή των υπερωριών αναμένεται να κατατεθεί εντός των ημερών, πιθανόν μέχρι και την Παρασκευή.

Σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου που έδωσε ο υπουργός Απασχόλησης, Π. Παναγιωτόπουλος, επιχείρησε δημαγωγικά να κάνει το άσπρο - μαύρο, ισχυριζόμενος ότι η αναμόρφωση της διευθέτησης του χρόνου εργασίας σε ακόμα πιο αντιδραστική κατεύθυνση και η μείωση της αμοιβής των υπερωριών είναι προς όφελος των ανέργων! Μόνο έτσι, επανέλαβε προκλητικά, θα μπορέσουμε να αποτρέψουμε τη διαρροή θέσεων εργασίας σε άλλες χώρες όπως Βουλγαρία, Ρουμανία, Σκόπια και αλλού.

Με άλλα λόγια, ο υπουργός επιχειρεί να πείσει τους εργαζόμενους να μειώσουν τις απαιτήσεις τους, να γίνει ακόμα πιο φθηνή η εργατική δύναμη για να μη φεύγουν οι επιχειρήσεις σε χώρες με φτηνότερα εργατικά χέρια. Να δουλεύουν σαν δούλοι και όχι σαν εργάτες. Και, φυσικά, ο υπουργός ξέχασε να πει ότι αυτοί που επέτρεψαν στο μεγάλο κεφάλαιο να μεταφέρεται ελεύθερα όπου βρίσκει πιο φθηνή εργατική δύναμη είναι τα κόμματα της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ, που υπέγραψαν και στήριξαν τη Συνθήκη του Μάαστριχτ.

Φανερώνοντας την πρεμούρα του ντόπιου και ξένου κεφαλαίου να αυξήσει την υπερκερδοφορία του, ο υπουργός ανέφερε ότι δεν μπορεί να χαθεί άλλος χρόνος, καθώς ένας νόμος που θα ψηφιστεί το καλοκαίρι θέλει περίπου έξι μήνες για να έχει χειροπιαστά αποτελέσματα, δηλαδή για να αρχίσουν να μετράνε νέα κέρδη οι εργοδότες από την εφαρμογή του.

Στο πέρασμα της αντεργατικής επίθεσης τεράστιες είναι ευθύνες και της συμβιβασμένης πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ, που στήριξε και στηρίζει τις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις, προστρέχει σε κάθε «κοινωνικό διάλογο» προωθώντας την ταξική συνεργασία και την αντεργατική πολιτική, ενώ οι όποιες δημαγωγικές κορόνες υψώνει τούτες τις ημέρες ο πρόεδρός της Χρ. Πολυζωγόπουλος έχουν καθαρά αντιπολιτευτικό χαρακτήρα, με στόχο τον εγκλωβισμό των εργαζομένων στη λογική του δικομματισμού.

Δεκανίκι και από τη ΓΣΕΒΕΕ

Υπέρ της διευθέτησης του χρόνιου εργασίας, υπέρ της 10ωρης εργασίας και υπέρ της μείωσης της υπερωριακής αμοιβής τάσσεται η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων (ΓΣΕΒΕΕ) στην απάντησή της προς τον υπουργό Απασχόλησης Π. Παναγιωτόπουλο. Η ΓΣΕΒΕΕ αναφέρει συγκεκριμένα ότι:

  • Πρέπει να τεθεί χρονικό όριο 4 μηνών, μέσα στο οποίο θα επιτρέπονται διευθετήσεις στις ώρες εργασίας.
  • Πρέπει να τεθεί όριο ωρών πρόσθετης εργασίας, που να μην υπερβαίνει τις 2 ώρες ημερησίως και για το χρονικό διάστημα που αφορά τη διευθέτηση.
  • Το κόστος των υπερωριών πρέπει να είναι εύλογο, ώστε να μην είναι απαγορευτικό. Το απαγορευτικό κόστος δυσκολεύει την επιχείρηση.

Επίσης η ΓΣΕΒΕΕ διαμαρτύρεται επειδή δεν κυρώθηκε με νόμο η συμφωνία (στο πλαίσιο της ΕΓΣΣΕ 2004) ώστε υπερωρίες μέχρι και 5 ώρες τη βδομάδα να μη δηλώνονται στις Επιθεωρήσεις Εργασίας και ζητά το όριο αυτό να επεκταθεί στις 7 ώρες.

ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ
Αξιοι συμπαίχτες κυβέρνησης - κεφαλαίου

Οι δυνάμεις της συναίνεσης απέρριψαν την πρόταση του ΠΑΜΕ για άμεση απεργιακή απάντηση και αποφάσισαν να κάνουν... διευρυμένες διακοπές ένα από τα επόμενα Σαββατοκύριακα

Χειραψίες, χαμόγελα και χαριεντισμοί. Σαν καλοί συνέταιροι στο αντεργατικό μπαράζ ενάντια στα δικαιώματα της εργατικής τάξης...

Eurokinissi

Χειραψίες, χαμόγελα και χαριεντισμοί. Σαν καλοί συνέταιροι στο αντεργατικό μπαράζ ενάντια στα δικαιώματα της εργατικής τάξης...
Το ρόλο του συμπαίχτη στο πλευρό κυβέρνησης - κεφαλαίου επιβεβαίωσαν για ακόμα μια φορά οι συμβιβασμένες πλειοψηφίες στη ΓΣΕΕ και την ΑΔΕΔΥ. Την ίδια ώρα που η κυβέρνηση της ΝΔ, με βάση τις κατευθύνσεις της ΕΕ και τις εντολές του κεφαλαίου, κλιμακώνει τη σαρωτική επίθεση στο σύνολο των δικαιωμάτων των εργαζομένων, απλώνουν γέφυρα για το πέρασμα των πιο σκληρών αντεργατικών μέτρων.

Στη χτεσινή κοινή συνεδρίαση των Εκτελεστικών Επιτροπών των δυο τριτοβάθμιων συνδικαλιστικών Οργανώσεων, την ώρα που η κυβέρνηση ετοιμάζεται από μέρα σε μέρα να καταθέσει το αντεργατικό της νομοσχέδιο, απέρριψαν την πρόταση που κατέθεσαν τα στελέχη του ΠΑΜΕ για την κήρυξη 24ωρης πανελλαδικής πανεργατικής απεργίας, ώστε άμεσα να δοθεί ξεκάθαρη αγωνιστική απάντηση στην κυβέρνηση και τους βιομηχάνους.

Αναλώθηκαν σε συζητήσεις για την οργανωτική προετοιμασία της συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Φόρουμ την άνοιξη του 2006 στην Ελλάδα (!), για την προώθηση της συνεργασίας των δυο οργανώσεων κλπ. Αναψαν το «πράσινο φως» στην κυβέρνηση για την προώθηση των αντεργατικών της μέτρων, καθώς συμφώνησαν να προκηρυχτεί μια απεργία, για τα «μάτια του κόσμου», όταν θα δοθεί στη δημοσιότητα το νομοσχέδιο του υπουργείου Απασχόλησης. Προσανατολίζονται μάλιστα για μια ακόμα φορά στην κήρυξη απεργίας μια μέρα πριν ή μετά το Σαββατοκύριακο (κάποια από τις επόμενες Παρασκευές ή Δευτέρες), επαναφέροντας στο συνδικαλιστικό κίνημα ήθη και πρακτικές που έχουν καταδικαστεί από τους εργαζόμενους.

Τα στελέχη του ΠΑΜΕ κατήγγειλαν τις γενικευμένες και πολλαπλές ευθύνες των πλειοψηφιών του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού, που με τη στάση τους και τη συμμετοχή τους στον «κοινωνικό διάλογο» νομιμοποιούν την επίθεση της κυβέρνησης. Οπως χαρακτηριστικά τόνισε ο Γιώργος Μαυρίκος, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, «οι πλειοψηφίες που συγκροτείτε εσείς, ξέρουμε ότι δεν μπορούν και δε θέλουν να ορθώσουν ανάστημα απέναντι σ' αυτήν την επίθεση. Γιατί η καρδιά του προβλήματος είναι ότι τα ζητήματα αυτά τα αντιμετωπίζετε από την πλευρά και το συμφέρον της αστικής τάξης και όχι των εργαζομένων».

Η μάχη θα ενταθεί, όπως επισήμαναν τα στελέχη του ΠΑΜΕ, για την αποκάλυψη του ρόλου αυτών των πλειοψηφιών, για να οργανωθεί η γενικευμένη αντεπίθεση της εργατικής τάξης απέναντι στην επίθεση κυβέρνησης - κεφαλαίου. Και ταυτόχρονα υπογράμμισαν την ανάγκη το συνδικαλιστικό κίνημα να αποτρέψει και τη γενικευμένη επίθεση που ετοιμάζεται σε βάρος των δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών των εργαζομένων, με άλλοθι τα πρόσφατα γεγονότα στο Λονδίνο.

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΙΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ
Αύριο η παράσταση διαμαρτυρίας

Στις 6.30 το απόγευμα, έξω από το υπουργείο Εργασίας

Συνέχεια στους εργατικούς αγώνες κατά της πολιτικής που πετάει στο δρόμο χιλιάδες εργάτες δίνει αύριο η Επιτροπή ενάντια στις απολύσεις
Συνέχεια στους εργατικούς αγώνες κατά της πολιτικής που πετάει στο δρόμο χιλιάδες εργάτες δίνει αύριο η Επιτροπή ενάντια στις απολύσεις
Κάλεσμα αντίστασης και συντονισμένου αγώνα ενάντια στις απολύσεις, τα λουκέτα και τις αντεργατικές μεθοδεύσεις απευθύνει η Επιτροπή Αγώνα, ενάντια στις απολύσεις και το κλείσιμο των επιχειρήσεων που αύριο Πέμπτη, στις 6.30 το απόγευμα διοργανώνει παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Εργασίας. Η Επιτροπή καλεί όλους τους εργαζόμενους, τους απολυμένους συμβασιούχους να συσπειρωθούν, να βγουν στους δρόμους και να δώσουν τη μάχη ενάντια στις απολύσεις, στην 65ωρη εργασία, στους άθλιους μισθούς, στη διάλυση της Κοινωνικής Ασφάλισης και των εργασιακών σχέσεων.

Το κάλεσμα υπογράφουν τα Συνδικάτα Μετάλλου, Κλωστοϋφαντουργίας, Λιθογράφων, Χαρτεργατών, Φαρμάκου, Τροφίμων - Ποτών, τα Σωματεία εργαζομένων στην «Ντέλικα», στη «Φυρογένης», στην «Αντέλκο» και οι Επιτροπές Αγώνα στην «Ελατέξ» και τη «Σόφτεξ».

«Στα πόδια της περιβόητης ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας, σφάζονται, χρόνια τώρα, ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων, πετιούνται χιλιάδες στην ανεργία. Απλήρωτοι παραμένουν εκατοντάδες εργαζόμενοι από πολλές επιχειρήσεις, χιλιάδες οι υπερωριακές απλήρωτες ώρες, δεκάδες τα εργατικά "ατυχήματα". Δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι με 2μηνες, 4μηνες συμβάσεις, με μερική απασχόληση. Αυξάνεται η μαύρη ανασφάλιστη εργασία», σημειώνει η Επιτροπή στο κάλεσμά της και παραθέτει μια ενδεικτική μόνο εικόνα για τις επιπτώσεις της αντιλαϊκής πολιτικής στις πλάτες χιλιάδων εργαζομένων:

Οι 200 εργαζόμενοι της «ΦΥΡΟΓΕΝΗΣ» παραμένουν απλήρωτοι επί 10 μήνες, οι 350 εργάτες και εργάτριες της «ΤΡΙΟΥΜΦ» βρίσκονται υπό απόλυση, οι 500 εργάτριες της «ΣΕΞ ΦΟΡΜ» ζουν με την αγωνία για το τι θα τους ξημερώσει, ο «ΚΟΡΑΣΙΔΗΣ» αναμένεται να βάλει λουκέτο και να πετάξει στο δρόμο τους εργαζόμενους, οι 200 εργαζόμενοι της «ΣΟΥΛΗΣ» βρίσκονται υπό απόλυση, οι εργαζόμενοι στην «ΠΕΤΑΛΟΥΔΑ», στην «ΚΑΖΗΣ», στην «ΙΝΤΡΑΚΟΜ» και τη «ΜΑΛΤΕΖΟΣ» αντιμετωπίζουν απολύσεις και άλλα τεράστια προβλήματα.

Η Επιτροπή τονίζει ότι η ανταγωνιστικότητα και η κερδοφορία των επιχειρήσεων ενώνει τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ και σημειώνει ότι «κάθε αντεργατικό μέτρο, χρόνια τώρα, έχει προηγούμενα περάσει από "κοινωνικό διάλογο", με την πλειοψηφία της ΓΣΕΕ να δίνει χέρι βοηθείας στα αντεργατικά μέτρα, να στηρίζει την ανταγωνιστικότητα και την κερδοφορία του κεφαλαίου».

«Με το συντονισμένο μαζικό μας αγώνα - καταλήγει, μεταξύ άλλων, το κάλεσμα της Επιτροπής - να ακυρώσουμε τα σχέδια ΕΕ - εργοδοσίας - κυβέρνησης, που ισοπεδώνουν κάθε εργασιακό δικαίωμά μας, με στόχο να μεγαλώσει ακόμα περισσότερο η κερδοφορία του κεφαλαίου».

ΔΙΑΛΟΓΟΣ - ΑΠΑΤΗ
Πανεργατική κατακραυγή

Με το ΠΑΜΕ του αγώνα, οι εργάτες θα δώσουν απάντηση στα σχέδια κυβέρνησης, εργοδοτών και εργατοπατέρων
Με το ΠΑΜΕ του αγώνα, οι εργάτες θα δώσουν απάντηση στα σχέδια κυβέρνησης, εργοδοτών και εργατοπατέρων
«Κρυφά και στα "μουλωχτά" συναντήθηκε η συμβιβασμένη πλειοψηφία της ΓΣΕΕ με τον υπουργό Εργασίας για να ξεπουλήσει για άλλη μια φορά τα εργασιακά μας δικαιώματα» σημειώνει σε ανακοίνωσή του το Συνδικάτο Μετάλλου Αθήνας «Ο Προμηθέας», καταγγέλλοντας το διάλογο - απάτη που στήθηκε για μια ακόμη φορά στις πλάτες των εργαζομένων. «Το Συνδικάτο όπως και το ΠΑΜΕ, με συνέπεια και ευθύνη, όπως πάντα, θα οργανώσει την πάλη της εργατικής τάξης ενάντια στην κατάργηση του 8ωρου, του σταθερού ημερήσιου χρόνου εργασίας που προωθεί η κυβέρνηση, κατ' εντολή του κεφαλαίου, με τη συναίνεση του ΠΑΣΟΚ, με τις πλάτες του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού», συνεχίζει η ανακοίνωση.

Το Συνδικάτο απευθύνει κάλεσμα σε όλα τα σωματεία και τους συνδικαλιστές του κλάδου να πάρουν μαζικά μέρος στη σύσκεψη που καλεί η Γραμματεία Αθήνας του ΠΑΜΕ την Τρίτη 19 Ιούλη στις 6.30 μ.μ. στο Συνδικάτο των Οικοδόμων «για να πάρουμε τα απαραίτητα μέτρα, να οργανώσουμε την απάντηση στην κυβερνητική και εργοδοτική επίθεση στα δικαιώματά μας».

Σε αγωνιστική επαγρύπνηση καλεί τους εργαζόμενους και η Ομοσπονδία Μισθωτών Τύπου και Βιομηχανίας Χάρτου, η οποία σε ανακοίνωσή της σημειώνει ότι «παλεύουμε ώστε ο εργάτης να είναι άνθρωπος με οικογενειακή προσωπική πολιτιστική ζωή, με ελεύθερο χρόνο για μόρφωση και ψυχαγωγία. Αντιστεκόμαστε στον εργασιακό μεσαίωνα και στην υποκουλτούρα του καπιταλιστικού συστήματος, αγωνιζόμαστε για μια άλλη κοινωνία κατάργησης της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο».

Κάλεσμα σε όλους τους εργαζόμενους και τα συνδικάτα να προετοιμαστούν για κινητοποιήσεις άμεσα, να οργανώσουν συνεδριάσεις και συσκέψεις, περιοδείες στους εργασιακούς χώρους και να σταλεί μήνυμα ότι αυτά τα μέτρα δε θα περάσουν, απευθύνει το Παλλεσβιακό Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Μυτιλήνης.

Σύσκεψη στη Λάρισα

Σύσκεψη εκπροσώπων των σωματείων της δύναμής του, συγκαλεί αύριο το Εργατικό Κέντρο Λάρισας (ΕΚΛ), με στόχο το συντονισμό της δράσης των εργαζομένων, σε ταξική κατεύθυνση, ώστε να οργανώσουν τον αγώνα τους κατά της ολομέτωπης επίθεσης που δέχονται τα δικαιώματα και οι κατακτήσεις τους από την κυβέρνηση και το μεγάλο κεφάλαιο. Η σύσκεψη θα γίνει, στις 7.30 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο, ενώ στο επίκεντρο της συζήτησης θα τεθεί μεταξύ των άλλων το ζήτημα του διευθυντικού δικαιώματος της διευθέτησης εργασίας που προωθείται, το οποίο, σε ανακοίνωσή του, το ΕΚΛ χαρακτηρίζει «έγκλημα σε βάρος της εργατικής τάξης».

ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
H κυβέρνηση «σπάει αυγά»... ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ ... «τα κλωσάνε»!

Να αντιπαλέψουν τα σχέδια της κυβέρνησης και να ματαιώσουν τα υπονομευτικά σενάρια των ηγεσιών της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ καλεί τους εργατοϋπάλληλους η Εκτελεστική Γραμματεία του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου. Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της κοινής συνεδρίασης των Εκτελεστικών Επιτροπών της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, με ανακοίνωσή της σημειώνει:

«Η σημερινή κοινή συνεδρίαση των Εκτελεστικών Επιτροπών της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ επιβεβαίωσε ότι τις ηγεσίες αυτές το μόνο που τις απασχολεί αυτή την περίοδο είναι η συμπόρευσή τους με την αντιπολιτευτική ταχτική της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ.

Επί της ουσίας, στηρίζουν τις στρατηγικές επιδιώξεις της κυβέρνησης, της ΝΔ, του ΣΕΒ και της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Η στήριξη που προσφέρουν γίνεται με τη συμμετοχή τους στην απάτη του λεγόμενου Κοινωνικού Διαλόγου, αλλά και με την αποδοχή της ουσίας των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων.

Σήμερα, έχει ιδιαίτερη αξία, οι εργαζόμενοι να αντιληφθούν ότι αυτές οι συνδικαλιστικές ηγεσίες πρέπει να απομονωθούν. Επιβάλλεται να ηττηθούν.

Τα στελέχη του ΠΑΜΕ κατέθεσαν στη σημερινή κοινή συνεδρίαση πρόταση για 24ωρη Πανελλαδική Πανεργατική Απεργία, άμεσα, ώστε να δοθεί μια ξεκάθαρη, αγωνιστική απάντηση στην κυβέρνηση και τους βιομηχάνους. Σημείωσαν την ανάγκη κλιμάκωσης και συντονισμού των αγώνων.

Η πρόταση αυτή απορρίφθηκε από τις δυνάμεις του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού και προφανώς επιφυλάχτηκαν να εξαγγείλουν για το θεαθήναι κινητοποίηση με τη μορφή «τουφεκιάς», όταν ο συμπαίχτης τους υπουργός Εργασίας δώσει στη δημοσιότητα το νομοσχέδιο, που στοχεύει στη διευθέτηση του χρόνου εργασίας και στο παραπέρα χτύπημα των εργατικών δικαιωμάτων. Μια «κινητοποίηση» δίχως καμιά προετοιμασία και με φιλοεργοδοτικό περιεχόμενο.

Καλούμε τις ταξικές δυνάμεις, όλους τους εργατοϋπαλλήλους σε αγωνιστική επιφυλακή, ούτως ώστε και τα σχέδια της κυβέρνησης να αντιπαλέψουμε και τα υπονομευτικά σενάρια των ηγεσιών της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ να ματαιώσουμε».

Διεκδικούν

Η Επιτροπή Αγώνα διεκδικεί έκτακτο επίδομα 1.500 ευρώ για όλους τους άνεργους και 2.000 ευρώ για τους εργαζόμενους του «ΦΥΡΟΓΕΝΗΣ» που παραμένουν απλήρωτοι για 10 μήνες. Καλεί σε συντονισμένο πανεργατικό αγώνα με το διεκδικητικό πλαίσιο του ΠΑΜΕ, για επιδότηση των ανέργων χωρίς προϋποθέσεις στο 80% των 1.200 ευρώ για όσο διάστημα είναι άνεργοι, πλήρη και σταθερή εργασία για όλους, 7ωρο - 5ήμερο - 35ωρο, ο χρόνος ανεργίας να υπολογίζεται σαν εργάσιμος χρόνος, κατώτερο μισθό 1.200 ευρώ, κατώτερο μεροκάματο 48 ευρώ, σύνταξη στα 60 για τους άνδρες και στα 55 για τις γυναίκες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ