ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 16 Ιούλη 2005
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ
Εμμονή στην ιδιωτικοποίηση της αποασυλοποίησης

Συζητήθηκε Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Τάκη Τσιόγκα

Η ιδιωτικοποίηση οδηγεί στην υποβάθμιση των υπηρεσιών για τους τρόφιμους και στη χειροτέρευση των συνθηκών εργασίας για το προσωπικό
Η ιδιωτικοποίηση οδηγεί στην υποβάθμιση των υπηρεσιών για τους τρόφιμους και στη χειροτέρευση των συνθηκών εργασίας για το προσωπικό
Την εμμονή της κυβέρνησης στην ιδιωτικοποίηση των δομών αποασυλοποίησης των ψυχικά ασθενών εξέφρασε ο υφυπουργός Υγείας Γιώργος Κωνσταντόπουλος, απαντώντας σε Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ, Τάκη Τσιόγκα σχετικά με το εφαρμοζόμενο πρόγραμμα «Ψυχαργώς».

Ο Γ. Κωνσταντόπουλος παραδέχτηκε εμμέσως τη διείσδυση του ιδιωτικού τομέα στο χώρο, σημειώνοντας ότι «δεν είναι ολόκληρη αλήθεια ότι η ψυχιατρική μεταρρύθμιση γίνεται μόνο από τους ιδιώτες. Ενα πολύ μεγάλο κομμάτι γίνεται από τα ψυχιατρικά νοσοκομεία». Παράλληλα σημείωσε ουσιαστικά ότι ...συνεχίζεται η πολιτική του ΠΑΣΟΚ, λέγοντας ότι «η κυβέρνησή μας έχει ένα μεγάλο δίλημμα, να συνεχίσει μια κατάσταση, την οποία βρήκε και είχε διάφορες παιδικές ασθένειες, κάνοντας όλες εκείνες τις ενέργειες ώστε να πετύχει στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό, ή να πούμε όχι στην ψυχιατρική μεταρρύθμιση. Φυσικά το δεύτερο δεν μπορούσε να γίνει».

Το πραγματικό ερώτημα είναι «αν θα αναλάβει το κράτος με δημόσιες δομές, με δωρεάν υπηρεσίες νοσηλείας, αποκατάστασης, επανένταξης και διαβίωσης των ψυχικά ασθενών» σημείωσε στην απάντηση του ο Τάκης Τσιόγκας. Επισήμανε ότι σήμερα «υπάρχει μία τάση να κλείσουν τα δημόσια ψυχιατρεία και να περάσει όλη αυτή η δομή στους ιδιώτες» και τόνισε πως «τα ιδιωτικά ιδρύματα είναι φορείς που εκμεταλλεύονται άγρια τους εργαζόμενους, οι οποίοι είναι έρμαια του κάθε εργοδότη και ας λένε ότι είναι μη κερδοσκοπικές οργανώσεις. Εκμεταλλεύονται και οικονομάνε από αυτή την ιστορία, από την κρατική επιδότηση και δεν πληρώνουν ούτε τους κανονικούς μισθούς, ούτε τα επιδόματα, ούτε τα ανθυγιεινά, ούτε υπάρχει σταθερό ωράριο, ενώ οι απολύσεις είναι ανεξέλεγκτες».

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟ ΘΡΙΑΣΙΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ
Πολλαπλές οι συνέπειες των ιδιωτικοποιήσεων

Η πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων τομέων στα νοσοκομεία που ακολουθούν οι κυβερνήσεις και του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ έχει αρνητικές επιπτώσεις στη λειτουργία των νοσοκομείων, αλλά οδηγούν και στην παραβίαση των δικαιωμάτων των εργαζομένων, καταγγέλλει το σωματείο των εργαζομένων στο Θριάσιο Νοσοκομείο.

Σύμφωνα με την καταγγελία του Σωματείου, η εταιρία «Ανοδική ΕΠΕ», που έχει αναλάβει τον καθαρισμό του Θριάσιου, έχει καταργήσει το οχτάωρο και βάζει τους εργαζόμενους να εργάζονται λιγότερες ώρες, για να μην είναι υποχρεωμένη να τους κολλάει βαριά και ανθυγιεινά ένσημα, πληρώνει με πολύ χαμηλότερο, απ' τη συλλογική σύμβαση, ωρομίσθιο τους εργαζόμενους στο συνεργείο και καθυστερεί συστηματικά τις πληρωμές.

Το σωματείο των εργαζομένων καταγγέλλει ότι η εταιρία παραβιάζει και τη σύμβαση που έχει υπογράψει με το νοσοκομείο, απασχολώντας σε καθημερινή βάση λιγότερους καθαριστές από όσους προβλέπει η σύμβαση και ζητά απ' την Επιθεώρηση Εργασίας και τη Διοίκηση του Θριάσιου Νοσοκομείου να λάβουν άμεσα όλα τα αναγκαία μέτρα για την προστασία των εργαζομένων.

Τέλος, το σωματείο απαιτεί απ' τους ιδιοκτήτες της εταιρίας «Ανοδική ΕΠΕ» να πληρώσει τους εργαζόμενους, με βάση τη συλλογική σύμβαση εργασίας, να προσλάβουν τους εργαζόμενους που προβλέπει η σύμβαση με το νοσοκομείο, να εφαρμόσουν το νόμιμο ωράριο εργασίας και να κολλούν στους καθαριστές βαρέα και ανθυγιεινά ένσημα. «Δηλώνουμε ότι θα συνεχίζουμε να αντιπαλεύουμε την πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων που αυξάνει την εκμετάλλευση των εργαζομένων προς όφελος των κερδών της μεγαλοεργοδοσίας», καταλήγει η ανακοίνωση του σωματείου.

Η «Ενιαία Συνδικαλιστική Αγωνιστική Κίνηση Θριασίου» ζητά, επιπλέον, τη μονιμοποίηση των εργαζομένων των συνεργείων, αφού καλύπτουν πάγιες ανάγκες του νοσοκομείου.

«ΒΙΟΜΕΚ»
Να υπογραφεί η Σύμβαση

Ερώτηση στη Βουλή από τους βουλευτές του ΚΚΕ Τάκη Τσιόγκα και Νίκο Γκατζή

Τα προβλήματα των εργαζόμενων στην επιχείρηση «ΒΙΟΜΕΚ» στο Αλιβέρι Ν. Ευβοίας ανέδειξαν οι βουλευτές του ΚΚΕ, Τάκης Τσιόγκας και Νίκος Γκατζής με Ερώτησή που κατέθεσαν προς τον υπουργό Απασχόλησης.

Οι εργαζόμενοι της επιχείρησης «ΒΙΟΜΕΚ» (θυγατρική της ΤΕΡΝΑ ΑΕ) στο Αλιβέρι βρίσκονται εδώ και τέσσερις βδομάδες σε απεργιακές κινητοποιήσεις εξαιτίας της άρνησης του εργοδότη να ανταποκριθεί στην υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

Αντί ο εργοδότης να συζητήσει με τη διοίκηση του σωματείου τα αιτήματά τους, αρνείται επίμονα και προσπαθεί με διάφορες μεθοδεύσεις και τρομοκράτηση να «πείσει» τους εργαζόμενους να σταματήσουν τις απεργίες και να τους στρέψει κατά της διοίκησης του σωματείου.

Οι βουλευτές του ΚΚΕ ρωτούν τον υπουργό: «Σε τι ενέργειες θα προχωρήσει η κυβέρνηση για να υπογράψει ο συγκεκριμένος εργοδότης τη ΣΣΕ, ικανοποιώντας τα αιτήματα των εργαζομένων;».

3 ώρες και 51 λεπτά!

«

Η ημερήσια απασχόληση της εργαζόμενης συμφωνείται σε 3 ώρες και 51 λεπτά και θα παρέχεται ανελλιπώς κατά τις ημέρες λειτουργίας του Καταστήματος της Τράπεζας, σύμφωνα με τις αποφάσεις και τις υποδείξεις του εκάστοτε Διευθυντή του Καταστήματος και τις ανάγκες της Τράπεζας». Αυτός είναι ο όρος δύο (2) που συμπεριλαμβάνεται σε σύμβαση εργασίας αορίστου χρόνου μειωμένης απασχόλησης που «συμφωνήθηκε» πρόσφατα μεταξύ μιας καθαρίστριας (για ευνόητους λόγους δεν αναφέρουμε το όνομά της, ούτε το υποκατάστημα) και της Αγροτικής Τράπεζας της Ελλάδας (ΑΤΕ).

***

Τρεις ώρες και 51 λεπτά. Μάλιστα. Αν σε κάποιον ξενίζει η ακρίβεια χρόνου με την οποία δουλεύει η καθαρίστρια, τότε θα πρέπει να γίνει κοινωνός στο εξής... μυστικό: Οταν ένας εργαζόμενος συμπληρώνει 4 ώρες δουλιάς σε μια ημέρα δικαιούται ένα ένσημο. Οταν όμως δε συμπληρώνει 4 ώρες ημερησίως, τότε «δικαιούται» μισό ένσημο. Επιπρόσθετα, το μηνιαίο εισόδημά της ανέρχεται στο αστρονομικό ποσό των... 360 ευρώ. Με αυτά τα... υπέρογκα χρήματα η καθαρίστρια καλείται να συντηρήσει την οικογένειά της. Στον αντίποδα, τα καθαρά κέρδη του ομίλου της ΑΤΕ για το πρώτο τρίμηνο του 2005 είναι 60,5 εκατομμύρια ευρώ. Σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό τρίμηνο τα κέρδη... υπερτριπλασιάστηκαν!!! Οπως μάλιστα οι ίδιοι αναφέρουν, μεταξύ άλλων, στο πόνημα - συμπέρασμά τους, η εκτόξευση των κερδών επετεύχθη χάρη στη μείωση του «λειτουργικού κόστους».

***

«

Δράστης» αυτής της κατάπτυστης και παράλληλα «σύννομης» σύμβασης εργασίας, όπως αναφέραμε παραπάνω, είναι η Αγροτική Τράπεζα, η οποία δεν είναι ιδιωτική - για την ώρα - αλλά ελεγχόμενη από το κράτος. Σε αυτή την εργασιακή ζούγκλα έχουν καταδικάσει τους εργαζόμενους η κυβέρνηση και το μεγάλο κεφάλαιο. Οσο οι μάπες σφουγγαρίζουν αγόγγυστα, τα πληκτρολόγια χτυπούν ανελλιπώς και οι μηχανές δουλεύουν ακατάπαυστα, τα υπερκέρδη των τραπεζιτών και λοιπών κεφαλαιοκρατών θα γνωρίζουν ολοένα και νέα ρεκόρ. Και επειδή τα πολλά λόγια είναι φτώχεια, το σύνθημα «εργάτη πολέμα σου πίνουμε το αίμα», αφού έχει γίνει συνείδηση, πρέπει συνακόλουθα να γίνει και πράξη. Να μη μείνει απλά στη διαπίστωση, αλλά να συνειδητοποιήσει τη δύναμή του και να πολεμήσει! Και να επιβάλει το σύνθημα: «Νόμος είναι το δίκιο του εργάτη»!


Ν. ΤΣ.

ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΟΝ «ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟ»
Νίκη των αγωνιστικών δυνάμεων

Σημαντική επιτυχία σημείωσαν οι αγωνιστικές δυνάμεις στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» καθώς η «Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση» εξέλεξε το μοναδικό εκπρόσωπο των γιατρών στο Διοικητικό Συμβούλιο του νοσοκομείου, ενώ στους εργαζόμενους η ΕΣΑΚ δεν εξέλεξε τον αντιπρόσωπο για δέκα μόλις ψήφους.

Οι χτεσινές εκλογές ήταν επαναληπτικές. Η «Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση Γιατρών» βγήκε πρώτη δύναμη με 114 ψήφους έναντι των 100 που πήρε η ΔΗΚΝΙ, ενώ υπήρξαν και 14 άκυρα-λευκά. Στους εργαζόμενους η ΔΑΚΕ πήρε 339 ψήφους και η ΕΣΑΚ 329 ενώ υπήρξαν και 38 άκυρα και λευκά.

Σημειώνουμε ότι στον πρώτο γύρο είχαν πάρει μέρος και οι παρατάξεις της ΠΑΣΚ και η «Αυτόνομη Αγωνιστική Ενότητα» στους γιατρούς και στους εργαζόμενους η ΠΑΣΚΕ και «Αυτονομία Ενότητα», που δεν μπήκαν στο δεύτερο γύρο.

Σήμερα προχωρούν σε στάση εργασίας, από τις 8 το πρωί μέχρι τις 2 το μεσημέρι, οι εργαζόμενοι στα σούπερ μάρκετ «Αλιμέντα - Νόβα», με απόφαση της γενικής συνέλευσης του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, διεκδικώντας την καταβολή των αναδρομικών του 2004 και του 2005, καθώς και την πληρωμή για την τελευταία εργάσιμη Κυριακή του 2004.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ