ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 16 Ιούλη 2005
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Εκρηκτική κλιμάκωση

Οι Ισραηλινοί συγκεντρώνουν δυνάμεις στη Γάζα. Ανησυχητικό στοιχείο και οι πρώτες ενδοπαλαιστινιακές συγκρούσεις

Associated Press

Οι Ισραηλινοί συγκεντρώνουν δυνάμεις στη Γάζα. Ανησυχητικό στοιχείο και οι πρώτες ενδοπαλαιστινιακές συγκρούσεις
ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΡΑΜΑΛΑ - ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ.--

Εντολή «να πράξει εν λευκώ ό,τι είναι απαραίτητο κατά των τρομοκρατικών οργανώσεων, χωρίς κανέναν περιορισμό στις κινήσεις του» έλαβε, χτες, ο ισραηλινός στρατός από τον πρωθυπουργό Αριέλ Σαρόν. Η ένταση, το τελευταίο 24ωρο, έχει οξυνθεί κατακόρυφα με αλλεπάλληλες ισραηλινές αεροπορικές επιθέσεις. Η κατάσταση είναι εκρηκτική, καθώς η χτεσινή μέρα σημαδεύτηκε από τις πρώτες σοβαρότατες ενδοπαλαιστινιακές συγκρούσεις μεταξύ Παλαιστινίων αστυνομικών και ενόπλων της «Χαμάς».

Ισχυρές ισραηλινές δυνάμεις συγκεντρώθηκαν, χτες, στα σύνορα του Ισραήλ με τη Λωρίδα της Γάζας. Αργά το βράδυ, ο υπουργός Αμυνας, Σαούλ Μοφάζ, φέρεται να έδωσε εντολή στους διοικητές να εκπονήσουν σχέδιο «επίγειων επιχειρήσεων». Ισραηλινοί αξιωματούχοι διέρρεαν ότι η κυβέρνηση Σαρόν «δεν έχει πολλά περιθώρια χρόνου και υπομονής προκειμένου να δει αν η Παλαιστινιακή Αρχή θα θελήσει να καταστείλει τους τρομοκράτες».

Παραλλήλως, αλλεπάλληλες ήταν οι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές, μετά το μπαράζ ρουκετών «Κασάμ» που έπληξε περίχωρα ισραηλινών πόλεων και εποικισμών, κατά τη διάρκεια της νύχτας της Πέμπτης προς Παρασκευή, σκοτώνοντας μία νεαρή Ισραηλινή. Αεροπορικές επιδρομές έγιναν, τη νύχτα, στους προσφυγικούς καταυλισμούς Κχαν Γιούνις, Ντάιρ αλ Μπάλαχ και Τζαμπαλίγια, της Γάζας.

Κατά τη διάρκεια της μέρας, ισραηλινά ελικόπτερα έπληξαν αποθήκη της «Χαμάς» στο Σάλφιτ της Δυτικής Οχθης και φορτηγάκι με πυρομαχικά στην πόλη της Γάζας, σκοτώνοντας, συνολικά, 5 μέλη της οργάνωσης. Σε συγκρούσεις στρατιωτών και διαδηλωτών, στο Σάλφιτ, τραυματίστηκε σοβαρά 1 16χρονος Παλαιστίνιος. Εκπρόσωπος της «Χαμάς» προειδοποίησε ότι το «Ισραήλ άνοιξε τις πύλες της κόλασης». Συμπλήρωσε ότι «εξετάζεται το ενδεχόμενο τερματισμού της εκεχειρίας».

Ενδοπαλαιστινιακές μάχες

Προχωρώντας, για πρώτη φορά, σε ευθεία αντιπαράθεση με τη «Χαμάς», άνδρες της παλαιστινιακής αστυνομίας επέδραμαν, τα ξημερώματα χτες, στη συνοικία Ζαϊτούν της πόλης της Γάζας, με εντολή να σταματήσουν την εκτόξευση ρουκετών. Σημειώθηκαν σφοδρές μάχες μεταξύ αστυνομικών και μελών της «Χαμάς», οι οποίοι πυρπόλησαν το αστυνομικό τμήμα, 3 αυτοκίνητα και ένα θωρακισμένο όχημα.

Σκοτώθηκαν 2 έφηβοι περαστικοί και τραυματίστηκαν 25 ακόμη άνθρωποι (6 αστυνομικοί και 19 πολίτες). Δε γνωστοποιήθηκε αριθμός θυμάτων από την πλευρά της «Χαμάς». Αργότερα, η αστυνομία αποσύρθηκε και ένοπλοι της «Χαμάς» πήραν θέσεις σε όλη τη συνοικία.

Η «Χαμάς» τόνισε ότι δέχτηκε επίθεση από την αστυνομία και αμύνθηκε. Η Παλαιστινιακή Αρχή διαμήνυσε ότι δε θα ανεχτεί παρόμοια περιστατικά. Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι υποστήριζαν ότι οι διαρκείς συλλήψεις και επιδρομές του Ισραήλ δυναμιτίζουν κάθε προσπάθεια ηρεμίας.

ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Καταιγισμός επιθέσεων κατά του ιρακινού στρατού

ΒΑΓΔΑΤΗ.-

Ο ήχος των επιθέσεων αυτοκτονίας κάλυψε, χθες, κάθε άλλο θόρυβο στη Βαγδάτη, η οποία συγκλονίστηκε συθέμελα από περισσότερες από 6 αντικατοχικές επιθέσεις. Πρόκειται, ίσως, για την πλέον γλαφυρή απόδειξη ότι όσες εκκαθαριστικές επιχειρήσεις και αν διεξαχθούν, όπως η «Αστραπή» τα αποτελέσματα της οποίας πανηγυρίστηκαν στις αρχές της βδομάδας, δε θα φέρουν τα επιδιωκόμενα, για τους κατακτητές, αποτελέσματα. Στόχος των επιθέσεων των καμικάζι με παγιδευμένα αυτοκίνητα ήταν, κυρίως, φυλάκια και περίπολοι του ιρακινού στρατού, αλλά και των αμερικανικών δυνάμεων.

Οι επιθέσεις σημειώθηκαν στη συνοικία Ας Σάαμπ, στην πλατεία Ανταλούς, στη γέφυρα πολύ κοντά στο σπίτι του Προέδρου Τζαλάλ Ταλαμπανί, και συνοικίες της δυτικής Βαγδάτης. Τουλάχιστον 20 Ιρακινοί στρατιώτες σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 40 τραυματίστηκαν από τις επιθέσεις. Επίσης, τραυματίστηκαν και 2 Αμερικανοί στρατιώτες, ενώ τα ξημερώματα είχε ανακοινωθεί ότι σκοτώθηκαν σε βομβιστική επίθεση άλλοι 2 Αμερικανοί στρατιώτες, κοντά στα σύνορα με την Ιορδανία. Επίσης, άλλοι 2 Ιρακινοί στρατιώτες σκοτώθηκαν στην πόλη Ας Σαρκάτ, σε ανάλογη επίθεση, ενώ στο Μπαϊτζί τραυματίστηκαν 4 πολίτες από βομβιστική επίθεση.

Στο περιθώριο αυτού του ανελέητου καταιγισμού επιθέσεων αυτοκτονίας, εντοπίστηκαν στην πρωτεύουσα, στην ανατολική συνοικία Μααμέλ, οι σοροί άλλων 5 ανδρών, που εκτελέστηκαν με μια σφαίρα στο κεφάλι, ενώ έφεραν χειροπέδες και κουκούλες. Αν και δεν είχε, μέχρι το βράδυ, επιβεβαιωθεί αν πρόκειται για σουνίτες, γεγονός που θα καθιστούσε το χθεσινό «εύρημα», το τρίτο μέσα σε λίγες μέρες για τη σουνιτική κοινότητα, η είδηση έκανε γρήγορα το γύρο της πόλης, κλιμακώνοντας την τεταμένη ατμόσφαιρα μεταξύ σουνιτών και σιιτών.

ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ
24ωρη απεργιακή κινητοποίηση

ΛΙΣΑΒΟΝΑ.--

Ημέρα γενικής απεργίας σε πανεθνικό επίπεδο, η χτεσινή, για τους εργαζόμενους Πορτογάλους στο δημόσιο τομέα, που διαμαρτύρονται για τις προθέσεις και τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης του σοσιαλιστή πρωθυπουργού Ζοζέ Σόκρατες, να περιστείλει δραστικά τις δαπάνες του δημόσιου και του κοινωνικού τομέα.

Την απεργία κήρυξαν οι Ενώσεις των Εργαζομένων στο Δημόσιο, που έχουν δημιουργήσει «Κοινό Μέτωπο» και, σύμφωνα με το BBC, συντριπτική ήταν η συμμετοχή των εργαζομένων στην καθαριότητα, αλλά και στα νοσοκομεία, τα κέντρα υγείας, τα λιμάνια, τη δημόσια συγκοινωνία και άλλους τομείς της δημόσιας ζωής. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, στη χτεσινή 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση πήραν μέρος περισσότερο από μισό εκατομμύριο εργαζόμενοι.

Οπως αναμένεται οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν, καθώς ο πρωθυπουργός φαίνεται αμετάπειστος στις προθέσεις του να καταρτίσει τον προϋπολογισμό του 2006 βάσει των διαταγών της ΕΕ για τη σημαντική μείωση του εξωτερικού ελλείμματος μέχρι το 2008, που σημαίνει αύξηση των φόρων και περιστολή των δαπανών.

ΡΟΥΜΑΝΙΑ - ΟΥΓΓΑΡΙΑ
Φονικές πλημμύρες

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ - ΒΟΥΔΑΠΕΣΤΗ.-

Δέκα νεκροί, δύο αγνοούμενοι και χιλιάδες άστεγοι είναι ο μέχρι στιγμής απολογισμός από τις σαρωτικές πλημμύρες, τις μεγαλύτερες των 30 τελευταίων χρόνων, που έπληξαν αυτή την εβδομάδα τη Ρουμανία.

«Ο αριθμός των θυμάτων μπορεί να αυξηθεί αφού υπάρχουν άτομα ηλικιωμένα που αρνούνται να εγκαταλείψουν τα πλημμυρισμένα σπίτια τους» δήλωσε ο Ρουμάνος πρωθυπουργός Κάλιν Ταριτσεάνου.

Συνολικά 12.166 άνθρωποι εγκατέλειψαν τις εστίες τους, ενώ από τις 581 περιοχές που έχουν πλημμυρίσει, οι 229 δεν έχουν ηλεκτρικό ρεύμα. Εχουν υποστεί ζημιές δρόμοι σε μήκος 1.273 χιλιομέτρων και 425 γέφυρες.

Το υπουργείο Υγείας από την πλευρά του έκανε λόγο για κίνδυνο επιδημιών στις πληγείσες περιοχές και διατύπωσε έκκληση για αποστολή φαρμάκων και υγειονομικού υλικού προς τους πλημμυροπαθείς. Ο πρόεδρος Μπασέσκου έκανε χτες έκκληση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για έκτακτη οικονομική βοήθεια ύψους 20 εκατ. ευρώ.

Στο μεταξύ, στη γειτονική Ουγγαρία ο Δήμος Βουδαπέστης με ανακοίνωσή του απαγορεύει την κυκλοφορία στους δρόμους της ουγγρικής πρωτεύουσας κατά μήκος του Δούναβη, εξαιτίας της επικίνδυνης ανόδου της στάθμης των υδάτων.

ΚΟΛΟΜΒΙΑ - ΟΗΕ
Στο επίκεντρο οι παραστρατιωτικοί

Στήριξη Ουρίμπε στην ευρωπαϊκή περιοδεία του από Μπλερ και Θαπατέρο

ΛΟΝΔΙΝΟ - ΜΠΟΓΚΟΤΑ.-

Ενόσω ο Πρόεδρος της Κολομβίας βρίσκεται σε περιοδεία στην Ευρώπη, προκειμένου να βρει υποστηρικτές στα σχέδιά του για την υποτιθέμενη «ειρηνευτική διαδικασία», δηλαδή τον βρώμικο πόλεμο ενάντια στο λαϊκό κίνημα, τα Ηνωμένα Εθνη κάλεσαν την κυβέρνηση της Κολομβίας να διακόψει τις σχέσεις της με τις παραστρατιωτικές ομάδες, κάτι που είναι πλέον εξόφθαλμο και ο ΟΗΕ δεν μπορεί να κρύψει.

Μετά από έρευνα, με αντικείμενο 897 εξαφανίσεις, για τις οποίες υπάρχουν στοιχεία ότι ενέχονται στελέχη του κρατικού μηχανισμού και παραστρατιωτικοί, επιτροπή του ΟΗΕ κάλεσε την κυβέρνηση της Κολομβίας να ασκήσει διώξεις σε βάρος των μελών των δυνάμεων ασφαλείας και των δημοσίων λειτουργών, οι οποίοι ενεπλάκησαν σε εγκλήματα που διέπραξαν οι παραστρατιωτικές ομάδες.

Οι παραστρατιωτικές ομάδες, ευθύνονται για πολλές σφαγές σε όλη τη διάρκεια του πάνω από 40 χρόνια εμφυλίου πολέμου με το αντάρτικο ένοπλο επαναστατικό κίνημα. Αυτούς τους φονιάδες προσπαθεί σήμερα να αμνηστεύσει η κυβέρνηση Ουρίμπε, στο πλαίσιο της υποτιθέμενης «ειρηνευτικής διαδικασίας».

Μάλιστα, η επιτροπή του ΟΗΕ κάλεσε την κυβέρνηση Ουρίμπε να μην κυρώσει το νόμο με τον οποίο διατάσσεται η διάλυση των παραστρατιωτικών ομάδων, στο πλαίσιο της «ειρηνευτικής διαδικασίας», αφού είναι «πολύ επιεικής»... Οσο για την πενθήμερη περιοδεία Ουρίμπε σε Ισπανία και Βρετανία καταλήχτηκαν κάποιες διμερείς συμφωνίες για «αντιτρομοκρατική» και «αντιναρκωτική» συνεργασία, αντίστοιχα. Ετσι, ειδικοί θα μεταβούν στην Κολομβία για να συμβάλουν ουσιαστικά στο χτύπημα του λαϊκού κινήματος.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ