ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 16 Ιούλη 2005
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΟΗΕ ΓΙΑ ΤΟ ΤΣΟΥΝΑΜΙ
Επτά μήνες μετά η ίδια κοροϊδία
  • Χιλιάδες οι άστεγοι στις χώρες που πληγήκανε από τη φυσική καταστροφή
  • Από τα υποσχεμένα 10 δισ. δολάρια από τον... αναπτυγμένο κόσμο έχουν φτάσει 333 εκατ. δολάρια

Οι άνθρωποι στην Ινδονησία, στη Σρι Λάνκα και αλλού εξακολουθούν να βρίσκονται ακόμα στους καταυλισμούς

Associated Press

Οι άνθρωποι στην Ινδονησία, στη Σρι Λάνκα και αλλού εξακολουθούν να βρίσκονται ακόμα στους καταυλισμούς
ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.-- Επτά μήνες συμπληρώνονται σε 11 ημέρες από το φονικό πλήγμα του τσουνάμι, του παλιρροϊκού κύματος, σε χώρες του Ινδικού Ωκεανού στην Ασία και την Αφρική την 26η Δεκέμβρη 2004, που στοίχισε τη ζωή σε χιλιάδες ανθρώπους γιατί δεν υπήρχε ένα έγκαιρο και έγκυρο σύστημα προειδοποίησης.

Ο χτεσινός απολογισμός που δόθηκε στη δημοσιότητα από τον ΟΗΕ, έκανε λόγο για 226.000 νεκρούς και τραυματίες σε 12 χώρες και συντριπτικά πλήγματα στην οικονομία των πληγεισών περιοχών. Οσο για την περιλάλητη «βοήθεια», για την οποία τα ανεπτυγμένα κράτη εκφώνησαν τόσους αυτοσυγχαρητήριους δεκάρικους... από τα υπεσχημένα σχεδόν 10 δισ. δολάρια (τα 5,2 δισ. δολάρια τα οποία δεσμεύτηκαν να παρέχουν κυβερνήσεις και διεθνείς χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί και τα 4 δισ. δολάρια που υπόσχονταν μη-κυβερνητικές οργανώσεις και συγκεντρώθηκαν σε εράνους), έχουν ξοδευτεί ως σήμερα 333 εκατομμύρια δολάρια...

Το 97% του ΑΕΠ της επαρχίας Ατσέχ της Ινδονησίας κορνιορτοποιήθηκε και η επαρχία υπέστη οικονομικές ζημίες 4,5 δισ. δολαρίων. Οι Μαλδίβες υπέστησαν ζημίες 470 εκατομμυρίων, που ισοδυναμούν με το 62% του ΑΕΠ τους. Στη Σρι Λάνκα, 70.000 κτίρια ισοπεδώθηκαν, 1,1 εκατομμύριο άνθρωποι εξακολουθούν να ζουν σε προσωρινούς καταυλισμούς, έξι μήνες μετά. 1,7 εκατομμύριο άνθρωποι εξακολουθούν ως σήμερα να ζουν εξαρτημένοι από την επισιτιστική βοήθεια.

Αυτά ανακοίνωσε συνοπτικά η επιτροπή του ΟΗΕ για την «ανάνηψη» από το τσουνάμι, σε μια τελετή παρόντος του Μπιλ Κλίντον -ειδικού απεσταλμένου του ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν για την «βοήθεια» - χτες στη Νέα Υόρκη, σύμφωνα με το Γερμανικό Πρακτορείο.

Ωστόσο η πραγματικότητα σε πολλές περιοχές - ειδικά στην Ινδονησία και τη Σρι Λάνκα, όπου μαίνονταν και εμφύλιοι πόλεμοι για χρόνια, με αυτόν στο Ατσέχ να συνεχίζεται εν μέσω της καταστροφής, και τα διεφθαρμένα καθεστώτα - είναι πολύ χειρότερη. Χιλιάδες εξακολουθούν να είναι σε άθλιους καταυλισμούς και να έχουν μηδενικό εισόδημα. Στην Ινδία, δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι που διαμένουν μόνιμα στις ακτές και δεν καταγράφηκαν καν ως θύματα.

Η κατάσταση αυτή δείχνει και το πόσο δικαιώνονται όσοι από την αρχή ήταν δύσπιστοι για τη «βοήθεια» που θα έφτανε στις πολύπαθες χώρες, όπως το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο που επέλεξε να παραδώσει το ίδιο τη βοήθεια που συνέλεξε στα αγωνιστικά συνδικάτα της περιοχής.

ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΣΤΗ ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Πλήθος ερωτημάτων και πολλοί αγνοούμενοι

Η αστυνομία ανακοίνωσε χτες ότι συνέλαβε στην Αίγυπτο το φερόμενο «εγκέφαλο»

ΛΟΝΔΙΝΟ.-

Ακούστηκε πλέον εκατομμύρια φορές: «Τέσσερις νέοι, όλοι παιδιά μεταναστών ανατινάχτηκαν με εκρηκτικά σπέρνοντας το θάνατο μόνο και μόνο κινούμενοι από το μίσος που τους εμφυτεύτηκε από το φανατικό Ισλάμ»...

Κανένας λόγος για τον πόλεμο στο Ιράκ, το Αφγανιστάν. Φυσικά, καμία ανάλυση ή εξήγηση γιατί εκατομμύρια νέοι σε Μέση Ανατολή, Ασία, Ευρώπη, Ηνωμένες Πολιτείες και Αφρική στρέφονται ή παγιδεύονται στο θρησκευτικό φανατισμό. Κανένας λόγος για τα ερωτήματα που έχουν ενσκήψει.

«Μία από τις υποθέσεις είναι ότι η Αλ Κάιντα βρίσκεται πίσω από αυτά τα γεγονότα. Ομως Αλ Κάιντα ίσον Μπους και Μπλερ. Ποιος δημιούργησε την Αλ Κάιντα; Εσείς είστε αυτοί που θα πρέπει να δικαστείτε (...) η Αλ Κάιντα είναι το νόθο παιδί σας», δήλωσε ο αγιατολάχ Αχμάντ Τζανατί, αρχηγός του Συμβουλίου των Φρουρών του Ιράν, σε κήρυγμα που μεταδόθηκε από το κρατικό ραδιόφωνο του Ιράν.

«Η άλλη πιθανότητα», συνέχισε ο Τζανατί, «είναι να δημιούργησε η ίδια η βρετανική κυβέρνηση αυτή την κατάσταση, όπως στις 11 Σεπτεμβρίου 2001, όταν αναφέρθηκε η ευθύνη των Αμερικανών».

Και εάν ο Τζανατί χαρακτηρίζεται «σκληροπυρηνικός κληρικός» και αυτομάτως απαξιώνεται η άποψή του, γιατί κανείς δεν κάνει λόγο για τους «τουλάχιστον 30 που παραμένουν παγιδευμένοι στο σταθμό του Κινγκ'ς Κρος», όπου τις πρώτες ημέρες είχαν στρέψει την προσοχή όλης της οικουμένης; Αντιθέτως, η Σκότλαντ Γιάρντ κάνει τον επίσημο απολογισμό των νεκρών που είναι πλέον 54, καθώς ο Αυστραλός Σαμ Λι πέθανε στο νοσοκομείο.

Η υπόθεση «τρόμος στο Λονδίνο» έχει εξελιχθεί σε αστυνομικό δελτίο. Ο καταζητούμενος ως «εγκέφαλος» τελικά συνελήφθη στην Αίγυπτο. Ο Μαγκντί Μαχμούντ αλ Νασάρ όμως, 33 ετών, που σπούδασε βιοχημεία στο Λιντς και εξαφανίστηκε πριν από μερικές εβδομάδες, αρνείται οποιαδήποτε ανάμειξη. Και απομένει ο άλλος εγκέφαλος, ο «κ. Κ» κατά τον βρετανικό Τύπο, πακιστανικής καταγωγής. Την ίδια στιγμή η αστυνομία στρέφει τις έρευνές της κατά της ισλαμικής βιβλιοθήκης του Λιντς..! Παρακμασμένη εργατούπολη με έντονο μεταναστευτικό στοιχείο. Κανένας λόγος δε γίνεται για την εξαθλίωση της πάλαι πότε ισχυρής βιομηχανικής ζώνης της Αγγλίας, όπου βρίσκονται το Γιορκσάιρ και το Λιντς.

Εν τω μεταξύ, αποκαλύφθηκε ότι τα εκρηκτικά που χρησιμοποιήθηκαν στις επιθέσεις του Λονδίνου είναι τελικά οι κλασικές εκρηκτικές ύλες ΤΑΤΡ. Κατέρρευσαν έτσι οι θεωρίες της αστυνομίας περί εκρηκτικών υψηλής ισχύος, για στρατιωτική χρήση, που μάλιστα προέρχονταν από τα Βαλκάνια. Μάλιστα, η Σκότλαντ Γιάρντ επιχειρεί να δημιουργηθούν συνειρμοί σχετικά με τη χημική ουσία που χρησιμοποιήθηκε, το υπεροξείδιο της ακετόνης, που μπορεί να αγοράσει κανείς από τα φαρμακεία...


ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--Υπέρ της ταχείας επίλυσης του θέματος του καθεστώτος του Κοσσόβου τάχθηκε χτες η Πρόεδρος των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) και υποψήφια για το αξίωμα του καγκελάριου στις επικείμενες πρόωρες εκλογές, Αγγελα Μέρκελ, ενστερνιζόμενη την άποψη ότι «η παράταση της εκκρεμότητας είναι πλέον αντιπαραγωγική».

ΒΑΡΚΕΛΩΝΗ.-- Βόμβα, που είχε τοποθετηθεί κοντά σε εταιρία πώλησης ιταλικών αυτοκινήτων, εξερράγη χτες το πρωί στη Βαρκελώνη. Η αστυνομία επιβεβαίωσε ότι δε σημειώθηκαν τραυματισμοί, παρά μόνο υλικές ζημιές. Η βόμβα αποτελούνταν από τρία γκαζάκια μέσα σε χύτρα ταχύτητος.

ΜΠΑΝΓΚΟΚ.-- Εκτακτα μέτρα ανακοίνωσε χτες στις μουσουλμανικές επαρχίες του νότου η κυβέρνηση της Ταϊλάνδης, μετά από εμπρησμούς και επιθέσεις με τουλάχιστον δύο νεκρούς, σύμφωνα με το BBC. Οι ταραχές από το Γενάρη του 2004 έχουν κοστίσει πάνω από 700 ζωές.

ΝΑΪΡΟΜΠΙ.- Περίπου 2.000 επίλεκτοι στρατιώτες εστάλησαν στη βόρεια Κένια για να καταδιώξουν τους «ληστές» που φέρονται να σκότωσαν 76 ανθρώπους, περιλαμβανομένων 22 παιδιών, ανακοίνωσε χτες η κυβέρνηση της χώρας. Ο Ερυθρός Σταυρός ανέφερε ότι χιλιάδες άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους υπό το φόβο νέων επιθέσεων.

ΠΕΚΙΝΟ.-- Ο Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός της Κίνας ανακοίνωσε χτες ότι μειώνει τη δύναμή του κατά 200.000 άνδρες, στα 2,3 εκατ. από τα 2,5 εκατ., στο πλαίσιο επιχειρησιακής του αναδιοργάνωσης, σύμφωνα με την «Ημερησία» της Κίνας.

ΜΑΝΙΛΑ.-- Συνεχίστηκαν χτες οι διαδηλώσεις στις Φιλιππίνες εναντίον της προέδρου Γκλόριας Αρόγιο. Αγρότες και ψαράδες, μέλη αριστερών οργανώσεων, κατέλαβαν το υπουργείο Γεωργίας για μικρό διάστημα και ανάρτησαν πανό με τα οποία αξίωσαν την παραίτησή της.

ΤΖΑΚΑΡΤΑ.-- Υποψίες ότι τρεις θάνατοι που σημειώθηκαν πρόσφατα οφείλονται στη γρίπη των πτηνών διατύπωσε ο υπουργός Υγείας της Ινδονησίας, Σίτι Φαντίλαχ Σουπάρι, μετέδωσε χτες το «Ρόιτερ».

ΓΚΡΟΖΝΥ.- Ο διορισμένος από τη Μόσχα πρόεδρος της Τσετσενίας Αλού Αλχάνοφ είπε χτες ότι δεν προτίθεται να αρχίσει συνομιλίες με τους ισλαμιστές αυτονομιστές, σύμφωνα με το AP. Κατά το Γαλλικό Πρακτορείο στο μεταξύ, αντάρτες έκλεψαν... τμήμα αγωγού αερίου μήκους σχεδόν μισού χιλιομέτρου από το Γκρόζνυ. Τέλος, χτες, στη Μόσχα ανακοινώθηκαν νέα μέτρα ασφαλείας για την αποτροπή επιθέσεων από Τσετσένους ή ισλαμιστές «παρόμοιες με αυτές του Λονδίνου».

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.-- Οι δυνάμεις ασφαλείας του Πακιστάν ανακοίνωσαν χτες ότι «ανακάλυψαν τις σορούς 24 ισλαμιστών» που φέρονται να σκοτώθηκαν σε αμερικανικό βομβαρδισμό. Επίσης χτες, ο Πρόεδρος Μουσάραφ ανακοίνωσε νέο νόμο κατά του «ισλαμικού εξτρεμισμού».

ΑΙΘΙΟΠΙΑ
170.000 παιδιά σε άμεσο κίνδυνο

ΑΝΤΙΣ ΑΜΠΕΜΠΑ.-- Εως και 170.000 παιδιά στην Αιθιοπία κινδυνεύουν με θάνατο από υποσιτισμό φέτος εάν οι «δωρήτριες» χώρες δεν τιμήσουν τις υποσχέσεις τους να χρηματοδοτήσουν την αποστολή τροφής, νερού και άλλων βασικών αγαθών, προειδοποίησε χτες ο ΟΗΕ.

Ο Μπγιορν Λούνγκβιστ, ο απεσταλμένος της UNICEF στην Αιθιοπία, δήλωσε ότι «ο σοβαρός υποσιτισμός που πλήττει τα παιδιά της Αιθιοπίας έχει φθάσει σε επίπεδα συναγερμού σε ολόκληρη τη χώρα». Η UNICEF χρειάζεται 42 εκατ. δολάρια για να τετραπλασιάσει τα επισιτιστικά κέντρα στην Αιθιοπία, που παρέχουν βιταμίνη Α, φροντίδες εναντίον των πυρετών και της ιλαράς, καθώς και τροφή σε 6,8 εκατ. παιδιά αλλά και άμεση βοήθεια όσον αφορά την ύδρευση και την υγιεινή σε 1,2 εκατ. ανθρώπους. Τα πράγματα χειροτερεύει η ξηρασία που ενέσκηψε στην Αιθιοπία το 2002-03. Συνολικά στην υποσαχάρια Αφρική, η ξηρασία δημιουργεί προβλήματα σε 150 εκατ. ανθρώπους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ