ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 16 Ιούλη 2005
Σελ. /28
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα ψέματα έχουν κοντά ποδάρια

Οσα ψέματα κι αν πουν, όση διαστρέβλωση των πραγματικών γεγονότων κι αν επιχειρήσουν, όσο κι αν αποστηθίσουν και χρησιμοποιήσουν την τεχνική του Γκαίμπελς, όσες ενορχηστρωμένες προσπάθειες κι αν γίνουν από δεξιούς, «σοσιαλιστές» και «αριστερούς» πολιτικάντηδες και κονδυλοφόρους, η ιστορία δεν ξαναγράφεται. Μάλλον, αυτό που προσπαθούν να πασάρουν σαν ιστορία το πολύ - πολύ να μείνει σαν κακόγουστη... μυθολογία.

Στην εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ (Κυριακή 08/05/2005) αναδημοσιευόταν άρθρο της «Guardian» του δημοσιογράφου Jonathan Steele (που μάλλον δεν είναι... κομμουνιστής), ο οποίος ανάμεσα στις... αναγκαίες αναφορές του στον αντισοβιετισμό και αντισταλινισμό, που τόσο πουλάνε βέβαια στην εποχή μας, αναγκάζεται να πει και ορισμένες αλήθειες και να καταλήξει με το ότι «η ιστορία αποδεικνύει ότι η συμβολή της Σοβιετικής Ενωσης στην ήττα του Χίτλερ και του Ναζισμού ήταν καταλυτική». Δε νομίζω ότι τον παραπάνω δημοσιογράφο τον πήρε ο πόνος να ομολογήσει και ορισμένες αλήθειες, απλά μάλλον καταλαβαίνει ότι δεν είναι καθόλου εύκολο να κάνεις το άσπρο - μαύρο χωρίς να χάσεις την αξιοπρέπεια και αξιοπιστία σου.

Σε διπλανή στήλη της ίδιας εφημερίδας αναφέρεται, επίσης, σε απόσπασμα από το βιβλίο του Αντονι Μπίβορ «Η πτώση του Βερολίνου», ότι αιχμάλωτοι μαχητές των SS, όχι Γερμανοί, οι οποίοι αντιστάθηκαν μέχρι τέλους στην επέλαση του Κόκκινου Στρατού, δήλωσαν ότι το μόνο που τους κράτησε ζωντανούς ήταν ο ιερός σκοπός τους: να σταματήσουν τον κομμουνισμό!!!! Αντε τώρα να πείσουν και οι εγχώριοι «προοδευτικοί» με τα... επιστημονικώς τεκμηριωμένα επιχειρήματά τους, περί κόκκινου και μαύρου φασισμού και λοιπών τέτοιων ανιστόρητων ιδεολογημάτων.

ΝΙΚΟΣ ΒΟΥΡΤΣΑΝΗΣ, Αθήνα

Παράλογα και άδικα

Κύριε πρωθυπουργέ,

... Η πολεοδομία Αγρινίου με τίμησε - ύστερα από καταγγελία - με την επιβολή βαρύτατων προστίμων. Επειδή διέπραξα το «έγκλημα» να κατασκευάσω, δίπλα στο πατρικό μου σπίτι, στο χωριό μου (Ραΐνα), μια κουζίνα και ένα τσίγκινο στέγαστρο.Επισκευές αναγκαίες για την επιβίωσή μου, που δεν ενοχλούν κανένα. Πράγμα που κάνουν, όπως πολύ καλά γνωρίζετε, όλοι, σχεδόν, οι άνθρωποι της υπαίθρου και όχι μόνον.

Το πατρικό μου σπίτι, κ. πρωθυπουργέ, χτίστηκε το 1938. Και με τα δεδομένα της εποχής εκείνης, δε διέθετε τους απαραίτητους βοηθητικούς χώρους. Γεγονός, που σημαίνει ότι θα ήταν - με τα σημερινά δεδομένα - αδύνατη η διαβίωση κάποιων ανθρώπων. Ιδιαίτερα, όταν σε μεγάλη ηλικία, μέσα στο χειμώνα, τη νύχτα με βροχή και πολικό ψύχος είναι υποχρεωμένοι να βγαίνουν συχνά στο ύπαιθρο.

Δεν περιφρόνησα τη νομιμότητα. Ρώτησα. Αλλά οι υπέρογκες νόμιμες απαιτήσεις ήταν απαγορευτικές για τις οικονομικές μου δυνατότητες. Γιατί, κύριε πρωθυπουργέ, πρέπει κάποτε εσείς οι έχοντες και οι κατέχοντες να καταλάβετε ότι δεν μπορείτε κάποιον, που, μετά βίας μπορεί να σηκώσει 20 κιλά να τον φορτώνετε 200. Κι ακόμη χειρότερα δεν μπορείτε αυτόν, που δεν μπόρεσε να σηκώσει τα 200 κιλά να τον συνθλίβετε κάτω απ' το πολλαπλάσιο φορτίο των παράλογων προστίμων.

Που σημαίνει ότι οι οποιεσδήποτε απαιτήσεις των νόμιμων αρχών πρέπει να συναρτώνται με τις οικονομικές δυνατότητες του πολίτη και όχι με τη λογική του Προκρούστη. Για να έχουμε εκτροπή από κάθε έννοια Δικαίου.

... Είναι δε φοβερό το ότι τα παράλογα πρόστιμα επιβάλλονται με τη μορφή του εκβιαστικού και ιταμού διλήμματος: «Ή πληρώνεις το χαράτσι ή σου παίρνω το κεφάλι»! Σου καταστρέφουμε, για παράδειγμα, το κτίσμα και σου κάνουμε «τα έσχατα χείρονα των πρώτων». Κι αυτό, όταν κάποιοι καρεκλοκένταυροι εθελοτυφλούν μπροστά στο όργιο της αυθαιρεσίας κάποιων χρυσοκανθάρων...

Μάταια ψάχνω ν' ανακαλύψω μέσα σ' αυτόν τον παραλογισμό τα ίχνη κάποιου στοιχειώδους, έστω, ανθρωπισμού. Αυτό, που αισθάνομαι, να ακούω είναι κάτι σαν το ανατριχιαστικό ουρλιαχτό των λύκων ή το κροτάλισμα των γερμανικών πολυβόλων. Συμπεριφορά κατακτητών απέναντι σε κατακτημένους. Και αναρωτιέμαι:

Μια δημόσια υπηρεσία, που θα ήθελε να είναι συνεπής προς τη νόμιμη, αλλά και την ηθική τάξη δε θα έπρεπε με πνεύμα δικαιοσύνης και ανθρωπιάς - και όχι με κατεδαφίσεις και τερατώδη πρόστιμα - να ρυθμίζει τις οποιεσδήποτε παρεκκλίσεις απ' τη νομιμότητα; Με ποια λογική και ηθική δεοντολογία περιμένει, προκειμένου να ελέγξει τη νομιμότητα, τις καταγγελίες των οποιωνδήποτε, που θέλουν να κατεδαφίσουν και να δολοφονήσουν τους συνανθρώπους τους; Δεν παίζει στην περίπτωση αυτή ρόλου δημίου;

Με απέραντη οδύνη

ΠΑΠΑ - ΗΛΙΑΣ ΥΦΑΝΤΗΣ

Εκδηλώσεις μίσους

Σύμφωνα με όσα έγραψαν η εφημερίδα «ΝΕΑ» της 17/5/2005 και η τοπική εφημερίδα «ΛΟΓΟΣ» του μηνός Απρίλη 2005, η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Φωκίδας και ο Δήμος Ευπαλίου συνδιοργάνωσαν, την 15/5/2005, στο χωριό Κλήμα του Νομού Φωκίδας, μνημόσυνο για τους πεσόντες του 5/42 Συντάγματος του Δ. Ψαρού, κατά τη γνωστή τραγική εμφύλια σύρραξη του Απρίλη του 1944, στην οποία βρήκε τραγικό θάνατο ο Συνταγματάρχης Δημήτριος Ψαρός.

Επρόκειτο για μια καθαρή εκδήλωση - εορτή μίσους, από αυτές που οφείλουμε όλοι οι Ελληνες να αποφεύγουμε και να τις καταδικάζουμε όταν και όπου συμβαίνουν. Το ιδιαίτερα ανησυχητικό στην περίπτωση αυτή είναι τόσο η επισημότητα της εκδήλωσης που οργανώθηκε από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση και το Δήμο Ευπαλίου - που κατέχονται από στελέχη της Νέας Δημοκρατίας - όσο και από τη συμμετοχή, σ' αυτήν την αυτόχρημα εκδήλωση μίσους, τόσο του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας του Νομού κ. Γ. Μπουγά και του πρώην υπουργού και βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Ν. Γκελεστάθη, όσο και του σημερινού υφυπουργού Εσωτερικών κ. Α. Ανδρεουλάκου.

Κατά την τελετή έγινε προσκλητήριο πεσόντων του 5/42 Συντάγματος (Δ. ΨΑΡΟΥ) και αναγνώστηκε κείμενο καταγγελίας του Κομμουνισμού! Η απορία μου και τα ερωτηματικά μου είναι πώς συμβιβάζεται η συμμετοχή σε μια εκδήλωση μίσους, που αναμοχλεύει τις τραγικότερες στιγμές πρόσφατων εμφυλίων συγκρούσεων, βουλευτών και υπουργών της κυβέρνησης Καραμανλή και την ίδια ώρα ο πρωθυπουργός μιλάει για, δήθεν, κατάργηση διαχωριστικών γραμμών και άλλα τέτοια;

...Τελειώνοντας θέλω να επισημάνω ότι τα υποστηριζόμενα από τον βουλευτή της ΝΔ κ. Γ. Μπουγά πως η εκδήλωση έγινε για να τονιστεί η τραγικότητα των γεγονότων και η ανάγκη αποφυγής παρόμοιων στο μέλλον, μόνο ως αστείο μπορεί να θεωρηθούν.


ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΑΣΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΣ
Αντιστασιακός

Αυθαιρεσία

Προς τον υπουργό και τον δ/ντή της ΔΕΗ

Θα ήθελα να αναφέρω τι γίνεται στην περιφέρεια Σούρπη Μαγνησίας για να μάθουμε κι εμείς. Εχει το δικαίωμα η ΔΕΗ να πηγαίνει στο κτήμα κάποιου αγρότη και να καταπατά το χωράφι του δίχως καν να ρωτήσουν; Να καταστρέφουνε, δηλαδή, το δικό μου χωράφι και να φτιάχνουνε το διπλανό; Γιατί πήγανε να σηκώσουν τρεις στύλους και ρίξανε και τρεις αντέρηδες για να εξυπηρετήσουν το διπλανό χωράφι...

Και έρχομαι να ρωτήσω, γιατί δεν τα βάλανε μέσα στο χωράφι το δικό του και καταστρέφουν το δικό μου. Εγώ δε θέλω ούτε νερό που θέλει εκείνος ούτε στύλους στο χωράφι μου, ούτε αντέρηδες για να μπορώ να το καλλιεργώ πιο ελεύτερα. Ας μας πει ο κύριος διευθυντής της ΔΕΗ αν ο υπάλληλος αυτός είχε το δικαίωμα αυτό. Και αν θα του άρεσε, αν ήταν στη θέση μου.

ΠΡΙΑΓΓΕΛΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

Ν. Φιλαδέλφεια

Να βάλουμε όλοι ένα λιθαράκι

Αγαπημένοι μου συναγωνιστές, δε θυμάμαι ποιος είχε πει «αν δεν μπορείς να κάνεις πολλά, το χειρότερο είναι να μην κάνεις τίποτα». Οσο μικρές δυνατότητες κι αν έχουμε, ας βάλουμε όλοι από ένα τόσο δα μικρό μικρό λιθαράκι για το καλύτερο, όπως ο κάθε απλός μεροκαματιάρης στη Γαλλία και Ολλανδία που καταψήφισαν το εξάμβλωμα του Ευρωσυντάγματος!

H υγεία μου δε μου επιτρέπει πολλά πολλά, αλλά τις προάλλες που οι τράπεζες απεργούσαν, επρόκειτο μια γνωστή μου να μου καταθέσει ένα ποσό στην τράπεζα. Στη γειτονιά μου, η τράπεζα τις μέρες της απεργίας λειτουργούσε. Είπα, λοιπόν, στη γνωστή μου να μην πάει στην τράπεζα να μου καταθέσει αυτό το ποσό, γιατί έτσι δικαιώνουμε την απεργοσπασία, και δεν πήγε. Ας μου επιτραπεί να επισημάνω ότι ήμουν αδέκαρη και τα είχα ανάγκη τα χρήματα. Δεν πειράζει, αδέκαρη μεν, συνεπής προς την ιδεολογία μου δε. Ενα λιθαράκι στον αγώνα, δε νομίζετε; Σημειωτέον ότι ο πατέρας μου είναι συνταξιούχος τραπεζικός, και πληττόμαστε οικογενειακώς από τα μέτρα αυτά! Ενα λιθαράκι, όμως, το έβαλα!

Για να πάμε σε ένα άλλο φλέγον θέμα, που ανέκυψε ξανά, με τη βία των ΜΑΤ στα Α. Λιόσια. Πρέπει, συναγωνιστές, να τεθεί ακόμα πιο πειστικά προς τον Βουλγαράκη το θέμα της αστυνομικής βίας εναντίον των πολιτών. Είναι μείζον θέμα και το Κόμμα μας επιβάλλεται να στριμώξει την κυβέρνηση σχετικά. Τέτοιες τακτικές θυμίζουν χούντα!

Σας χαιρετώ με αγάπη. Να ξέρετε ότι απ' το υστέρημά μου, καθημερινά μοιράζω την εφημερίδα μας από δω κι από κει, μήπως και ξυπνήσει ο κοσμάκης και σταματήσει να λέει «μα, δε γίνεται αλλιώς, ΝΑΤΟική χώρα είμαστε», ή «μπα, εμείς δεν κινδυνεύουμε από τίποτα, ανήκουμε στην Ευρώπη»! Αχ, κοσμάκη ξύπνα, σταμάτα να σκέφτεσαι όπως οι επιβάτες του «Τιτανικού».

Κλείνοντας θα ήθελα να σας πω ότι ο καπετάν Διαμαντής από την Αγόριανη, ήταν θείος μου.

ΕΛΙΝΑ ΣΤΡΟΥΛΙΑ

Δεν τους έσωσαν τα τρομομέτρα...

Ο ολοκληρωτικός νόμος που ισχύει για την τρομοκρατία στην Αγγλία δεν απέτρεψε το μοιραίο. Η Αγγλία πληρώνει πολύ ακριβά την τυφλή συμπαράσταση στις ΗΠΑ. Οι Αγγλοι κουνούσαν στους Ελληνες υπεροπτικά το δάκτυλο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, χωρίς κανένα απολύτως λόγο και χωρίς να μας αποζημιώσουν, αφού χάσαμε τρισεκατομμύρια ευρώ άδικα. Τώρα το Λονδίνο το φοβούνται όλοι. Ετσι, όποιοι, με τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις τους γεννούν εκατομμύρια θυμάτων και σκοτώνουν παιδιά και αμάχους, είναι βέβαιο πως θα εισπράξουν το μένος τους. Πολλοί δηλώνουν πως εάν Αμερικανοί και Αγγλοι αποχωρήσουν από το Ιράκ θα σταματήσει και η τρομοκρατία.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΤΡΑΝΤΑΛΙΔΗΣ, δικηγόρος



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ