ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 16 Ιούλη 2005
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
«Ομόφωνα» εκτέλεση του 8ωρου
  • Με συνοπτικές διαδικασίες και υπό τα ενθουσιώδη χειροκροτήματα του ΣΕΒ, η κυβέρνηση Καραμανλή έστησε στον τοίχο το 8ωρο
  • Γερές πλάτες από το ΠΑΣΟΚ, που συμμετέχει ενεργά στη συσκότιση και τον αποπροσανατολισμό

Η συμπαιγνία ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ, τη ΝΔ, το ΣΕΒ και την πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, επιβεβαίωσε για μια ακόμη φορά την ανάγκη οι εργαζόμενοι να πάρουν στα δικά τους χέρια την υπόθεση οργάνωσης των αγώνων τους
Η συμπαιγνία ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ, τη ΝΔ, το ΣΕΒ και την πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, επιβεβαίωσε για μια ακόμη φορά την ανάγκη οι εργαζόμενοι να πάρουν στα δικά τους χέρια την υπόθεση οργάνωσης των αγώνων τους
Ομόφωνα, και με τις ευλογίες του ΠΑΣΟΚ, η κυβέρνηση Καραμανλή με «συνοπτικές διαδικασίες» έδωσε τη χαριστική βολή στο 8ωρο, μια ιστορική κατάκτηση της εργατικής τάξης, αποσπώντας τα εύσημα και τα ενθουσιώδη χειροκροτήματα του ΣΕΒ και της πλουτοκρατίας.

Επιστρατεύοντας τερατώδη ψέματα, όπως ότι μόνο έτσι θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας πατώντας γερά πάνω στο πρόβλημα της ανεργίας, προσπάθησαν να ρίξουν στάχτη στα μάτια των εργαζομένων, ώστε να μην αντιληφθούν έγκαιρα το μέγεθος του πλήγματος και της βαθιάς οπισθοδρόμησης. Στη συσκότιση και τη σύγχυση βοήθησε τα μέγιστα η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ και η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ που επικέντρωσαν στο πώς θα ασκείται το διευθυντικό δικαίωμα και όχι στην ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων και της ζωής των εργαζομένων.

Ούτε δύο ώρες δε χρειάστηκαν για να δώσει η Κυβερνητική Επιτροπή το «πράσινο φως» και το αντεργατικό νομοσχέδιο πήρε το δρόμο για τη Βουλή, όπου την ερχόμενη Τετάρτη θα «συζητηθεί» στην αρμόδια επιτροπή, με στόχο να ψηφιστεί τις αμέσως επόμενες μέρες και κυρίως να εφαρμοστεί το συντομότερο.

Ολα τα κυβερνητικά στελέχη που συμμετείχαν στη συνεδρίαση ανέλαβαν με πανομοιότυπες δηλώσεις τους να στηρίξουν το αντεργατικό τερατούργημα, δημιουργώντας μια εικόνα σύμπνοιας και ομοψυχίας, ώστε να μην υπάρχει χώρος για «ανησυχία» και «αμφιβολίες». Εξάλλου, δεν υπήρξε καμία διαφορετική φωνή ή διαφωνία που να χαλάει τη σιωπή του νεκροταφείου στο κυβερνών κόμμα.

Το στίγμα το έδωσε εξερχόμενος από το Μ. Μαξίμου ο Γ. Αλογοσκούφης. Οι ρυθμίσεις για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας και τις υπερωρίες στοχεύουν, ώστε «οι ελληνικές επιχειρήσεις να γίνουν πιο ανταγωνιστικές, να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε το μεγάλο πρόβλημα της ανεργίας, το μεγάλο πρόβλημα της ανταγωνιστικότητας που έχουμε, να προσελκύσουμε ξένες επενδύσεις και να εμποδίσουμε και τη φυγή επιχειρήσεων προς το εξωτερικό», υποστήριξε.

Στο ίδιο μήκος κύματος, αργότερα, ο Θ. Ρουσόπουλος: «Δεν υπάρχει άλλος δρόμος για την αύξηση της απασχόλησης και την αντιμετώπιση της ανεργίας. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος για την ευημερία, για τη δικαιότερη κατανομή της». Ο εκπρόσωπος, αναφερόμενος γενικότερα στις αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις, αρχικά είπε ότι «γίνονται για το συλλογικό συμφέρον», αλλά στη συνέχεια το έκανε συγκεκριμένο. Πρόκειται είπε για «μεταρρυθμίσεις που ενθαρρύνουν την επιχειρηματικότητα και ενισχύουν την ανταγωνιστικότητα. Που βοηθούν τις επιχειρήσεις να γίνουν πιο ανταγωνιστικές, ώστε να επιβιώσουν, να παραμείνουν στην Ελλάδα, να αναπτυχθούν, να διασφαλίσουν τις υπάρχουσες και να δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας». Ακόμα, οι μεταρρυθμίσεις αυτές «δημιουργούν ένα νέο πιο φιλικό, πιο ασφαλές περιβάλλον για την επιχειρηματικότητα και καθιστούν επιτέλους την Ελλάδα πιο ελκυστικό προορισμό για ξένες επενδύσεις».

Ο ίδιος ο Κ. Καραμανλής μιλώντας χτες το βράδυ σε εκδήλωση της ΟΝΝΕΔ στη Λήμνο απέφυγε οποιαδήποτε συγκεκριμένη αναφορά και προτίμησε τις εύηχες αοριστολογίες, του τύπου «η ελληνική κοινωνία επέλεξε το δρόμο του μέλλοντος, της εξυγίανσης και της φυγής προς τα εμπρός, το δρόμο των αλλαγών και των μεταρρυθμίσεων»... Σαφής όμως ήταν η επίδειξη αποφασιστικότητας, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι ο διάλογος τελείωσε. «Ακούσαμε, συζητήσαμε, προτείναμε. Οφείλουμε τώρα να προχωρήσουμε. Και αυτό κάνουμε με αποφασιστικότητα», είπε.

Πλάτες από το ΠΑΣΟΚ

Με κατάρες και γενικόλογες καταγγελίες, αποφεύγοντας να μιλήσει για την ταμπακέρα, αντέδρασε η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, επιβεβαιώνοντας ότι παραμένει ο πολύτιμος σύμμαχος της κυβέρνησης. Το ΠΑΣΟΚ «καθάρισε» με μια δήλωση του Ευ. Βενιζέλου, στην οποία όμως απουσιάζει κάθε αναφορά στην κατάργηση του 8ωρου και ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων(!). Πέρα από τις δημαγωγικού -ψηφοθηρικού χαρακτήρα διαπιστώσεις όπως ότι «η κυβέρνηση εμφάνισε απροκάλυπτα το κοινωνικά μονομερές και άδικο πρόσωπό της» (sic), επικεντρώνει στο διευθυντικό δικαίωμα, συμμετέχοντας έτσι ενεργά στον αποπροσανατολισμό των εργαζομένων. Αναγνωρίζει ότι η κυβέρνηση «δεν τόλμησε να αναγνωρίσει το απόλυτο διευθυντικό δικαίωμα»(!), αλλά την επικρίνει για «την εξίσου προκλητική επιλογή της υποχρεωτικής διαιτησίας, γυρίζοντας τη χώρα στη δεκαετία του 1950, με ρυθμίσεις κραυγαλέα αντίθετες στο Σύνταγμα και τις Διεθνείς Συμβάσεις Εργασίας». Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ίδιος ο Γ. Παπανδρέου προτίμησε τη σιωπή, προφανώς για να μη γίνει αντιληπτός ο ρόλος του...

Από την πλευρά του ΣΥΝ, ο υπεύθυνος για την εργατική πολιτική Δημ. Στρατούλης εξαπέλυσε κεραυνούς κατά της κυβέρνησης Καραμανλή («το 1919 θεσπίστηκε διεθνώς το 8ωρο, το 2005 η κυβέρνηση το καταργεί»), αλλά αφήνει στο απυρόβλητο τη συναίνεση και τις ευθύνες του ΠΑΣΟΚ, όπως και των συμβιβασμένων πλειοψηφιών σε ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ. Το διά ταύτα είναι ότι «ο ΣΥΝ θα αγωνιστεί για να μη γίνει η χώρα μας κοινωνικό νεκροταφείο», χωρίς όμως να διαφωτίζει πώς θα το καταφέρει...

ΘΕΣΣΑΛΙΑ - ΠΑΤΡΑ
Αγωνιστικός συναγερμός

Οι εργαζόμενοι οργανώνουν την πάλη τους για να ακυρώσουν στην πράξη τα αντιδραστικά σχέδια κυβέρνησης - κεφαλαίου και συμβιβασμένων συνδικαλιστικών ηγεσιών
Οι εργαζόμενοι οργανώνουν την πάλη τους για να ακυρώσουν στην πράξη τα αντιδραστικά σχέδια κυβέρνησης - κεφαλαίου και συμβιβασμένων συνδικαλιστικών ηγεσιών
Αγωνιστικό συναγερμό έχουν σημάνει οι ταξικές δυνάμεις και στη Θεσσαλία και την Πάτρα, μετά τη χτεσινή κατάθεση του αντεργατικού νομοσχεδίου για τη διευθέτηση και τη μείωση της αμοιβής των υπερωριών.

Στη Λάρισα, σε μεγάλη, μαζική σύσκεψη διοικήσεων Σωματείων, που συγκάλεσε το Εργατικό Κέντρο, αποφασίστηκε για την Τετάρτη πικετοφορία στους δρόμους της πόλης, στις 7.30 μ.μ., ενώ ήδη ξεκίνησαν περιοδείες και εξορμήσεις στους χώρους δουλιάς.

Το αγωνιστικό τους πρόγραμμα θα καθορίσουν και οι εργαζόμενοι της Μαγνησίας σε σύσκεψη που συγκαλεί την ερχόμενη Τρίτη, 19 Ιούλη, η τοπική Γραμματεία του ΠΑΜΕ, στις 8 μ.μ., στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου. Επίσης, την Τετάρτη, 20 Ιούλη, το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Μετάλλου Νομού Μαγνησίας «Μήτσος Παπαρήγας» συγκαλεί σύσκεψη στις 7 μ.μ., επίσης, στο Εργατικό Κέντρο.

Στην Καρδίτσα, τη Δευτέρα το απόγευμα η Τοπική Γραμματεία του ΠΑΜΕ, η Επιτροπή Αγώνα Εργαζομένων - Αυτοαπασχολούμενων - Μικρεμπόρων διοργανώνουν πανεξόρμηση ενημέρωσης στο κέντρο της πόλης, ενώ την Τετάρτη στις 7.30 μ.μ. θα πραγματοποιηθεί πικετοφορία στους δρόμους.

Και οι εργαζόμενοι των Τρικάλων συντονίζουν τη δράση τους. Το πρώτο αγωνιστικό ραντεβού ορίστηκε για την Τρίτη, στις 6 μ.μ., στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης, όπου θα γίνει συγκέντρωση.

Στην Πάτρα

Μαζική ενημέρωση στο πολυεθνικό κατάστημα «ΚΑΡΦΟΥΡ» πραγματοποιούν η Επιτροπή Αγώνα των Εμποροϋπαλλήλων και η Επιτροπή Αγώνα των ΕΒΕ στην Πάτρα τη Δευτέρα 18 Ιούλη, στις 5 μ.μ., ενώ την ίδια ημέρα, στις 8 το βράδυ, η Επιτροπή Αγώνα Εμποροϋπαλλήλων καλεί τους εργαζόμενους του κλάδου σε μαζική συμμετοχή στη Γενική Συνέλευση, με στόχο την απόφαση για προκήρυξη 24ωρης απεργίας.

Τέλος, η Γραμματεία Πάτρας του ΠΑΜΕ καλεί σε πλατιά σύσκεψη τους εργαζόμενους την Τετάρτη 20 Ιούλη, στις 7.30 μ.μ., στον Παμμικρασιατικό Σύλλογο με θέμα τις νέες αντεργατικές επιλογές της κυβέρνησης και την ανάγκη καλύτερης οργάνωσης των αγώνων.

Η εκκωφαντική σιωπή των εφημερίδων

Εβγαζαν μάτι τα χτεσινά πρωτοσέλιδα των μεγάλων «αντιπολιτευόμενων» εφημερίδων της «δημοκρατικής παράταξης». Μάταια αναζητούσε κάποιος μια λέξη(!) για τη χτεσινή απόφαση της κυβέρνησης να καταργήσει το 8ωρο, για τις απλήρωτες υπερωρίες κ.ο.κ. Το... σκληρό «Εθνος» ούτε ένα αναγγελτικό στην πρώτη σελίδα, όπως και η «Ελευθεροτυπία» και το «Βήμα». Τα «Νέα» διασώζονταν με ένα διακριτικό («με το συμπάθιο»)αναγγελτικό με τίτλο «Συμπαιγνία ΣΕΒ - Κυβέρνησης: Με φερετζέ καταργούν το 8ωρο». Για την έγκυρη «Καθημερινή» ας μη γίνεται λόγος. Είχε «βυθιστεί» στα σκάνδαλα του ΠΑΣΟΚ... Φυσικά και γνώριζαν όχι μόνο ότι θα συνεδρίαζε χτες η Κυβερνητική Επιτροπή για να εγκρίνει το αντεργατικό νομοσχέδιο, αλλά γνώριζαν και τις διατάξεις του μέχρι την τελευταία λεπτομέρεια... Δεν μπορούσαν όμως να απαρνηθούν την ταξική τους φύση, ως εφημερίδες δηλαδή της πλουτοκρατίας και του κατεστημένου. Η κατάργηση του 8ωρου είναι ένας μύχιος πόθος που χρόνια τώρα τους καίει... Από την άλλη ο Κ. Καραμανλής όχι μόνο δεν έχει καμία διάθεση να τα βάλει με τους «πέντε νταβατζήδες» των ΜΜΕ, αλλά τα «έχει βρει» προ πολλού μαζί τους και τα πάνε μια χαρά με τη μοιρασιά της πίτας, όπως τα πήγαιναν και με τον Κ. Σημίτη... Η «εποχή των καβγάδων» έχει παρέλθει... Οι εργαζόμενοι μόνο στις δικές τους δυνάμεις μπορούν να στηριχτούν για να προχωρήσουν μπροστά.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ