ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 26 Γενάρη 2000
Σελ. /36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«Ασυλο» στο κρύο και την πείνα

Το δράμα 33 Αφρικανών προσφύγων στη Θεσσαλονίκη

Αντιμέτωποι με το τσουχτερό κρύο και την πείνα ήρθαν τριάντα τρεις Αφρικανοί, που ζήτησαν και τους χορηγήθηκε από τη χώρα μας πολιτικό άσυλο, αμέσως μετά την αποφυλάκισή τους από το Τμήμα Μεταγωγών Θεσσαλονίκης, καθώς δεν υπήρχε κανένας χώρος ή κοινωνική υπηρεσία, για να απευθυνθούν και να ζητήσουν βοήθεια για τις πρώτες τουλάχιστον ημέρες της παραμονής τους στην πόλη.

Οι 275 πρόσφυγες, ανάμεσά τους άνδρες, γυναίκες και παιδιά από τις χώρες της Ασίας και της Αφρικής, είχαν φτάσει με καράβι πριν από λίγες ημέρες στη Νάξο. Οι 33 Αφρικανοί, που αποτελούσαν μέρος αυτής της ομάδας μεταφέρθηκαν στη Θεσσαλονίκη. Η κράτησή τους στο Τμήμα Μεταγωγών διήρκεσε μέχρι το περασμένο Σάββατο, οπότε και εφοδιάστηκαν με ειδικά υπηρεσιακά σημειώματα που επιτρέπουν την παραμονή τους στη χώρα μέχρι την οριστική έκδοση απόφασης για τη χορήγηση ασύλου.

Τότε όμως άρχισε και το δράμα τους, καθώς μαζί τους δεν είχαν χρήματα ούτε άλλα αντικείμενα, που θα μπορούσαν να τους εξασφαλίσουν τροφή και στέγη. Ετσι επικοινώνησαν με τη Διεύθυνση Αλλοδαπών, ζητώντας την επίσημη κρατική βοήθεια που ποτέ δεν ήρθε. Προς το παρόν, οι 15 άνδρες από τη Γουινέα - Μπισάου, οι 3 από την Γκάμπια, οι 7 από τη Δυτική Σαχάρα, οι 4 από το Σουδάν και οι 4 από τη Σενεγάλη, φιλοξενούνται στο Ναό των Αγίων Πάντων, όπου τους προσφέρεται τροφή και στέγη, αλλά, όπως δηλώνουν οι υπεύθυνοι του Ναού, η παροχή στέγης δεν μπορεί να συνεχιστεί πέραν του επόμενου Σαββάτου. Δεκάδες θεσσαλονικείς, που πληροφορήθηκαν το δράμα των προσφύγων, προσφέρουν τρόφιμα, ρούχα και κουβέρτες, προκειμένου να απαλύνουν έστω προσωρινά τον πόνο τους.

Νέα επιδείνωση του καιρού

Χαμηλές θερμοκρασίες και χιόνια προβλέπει η ΕΜΥ

Συνέχιση της χθεσινής κακοκαιρίας, με σημαντική πτώση της θερμοκρασίας και ασθενείς χιονοπτώσεις στις περισσότερες περιοχές της χώρας, προβλέπει και για σήμερα Τετάρτη και αύριο Πέμπτη, η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία.

Σύμφωνα με την πρόβλεψη, η θερμοκρασία στα βόρεια θα πέσει μέχρι και δέκα βαθμούς κάτω από το μηδέν. Στα υπόλοιπα ηπειρωτικά, η θερμοκρασία θα κυμανθεί από πέντε βαθμούς κάτω από το μηδέν έως και τέσσερις βαθμούς πάνω από το μηδέν και στα νησιά από μηδέν έως οκτώ βαθμούς Κελσίου. Στο Ιόνιο και τα Δωδεκάνησα θα υπάρχουν λίγες νεφώσεις. Στην υπόλοιπη χώρα προβλέπονται νεφώσεις με ασθενείς χιονοπτώσεις, που βαθμιαία θα περιοριστούν σε Θεσσαλία, Ανατολική Στερεά, Εύβοια, Ανατολική Πελοπόννησο, στις Κυκλάδες και την Κρήτη. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι, βορειοανατολικοί μέτριοι μέχρι ισχυροί και αργότερα στα πελάγη πολύ ισχυροί. Οι ίδιες καιρικές συνθήκες θα επικρατήσουν και την Πέμπτη, ενώ την Παρασκευή αναμένεται άνοδος της θερμοκρασίας και απουσία θυελλωδών ανέμων.

Στην Αθήνα, σήμερα Τετάρτη, η θερμοκρασία θα κυμανθεί από μηδέν έως τέσσερις βαθμούς Κελσίου, αλλά στα βόρεια θα είναι έναν με δύο βαθμούς χαμηλότερη. Οι νεφώσεις προβλέπονται παροδικά αυξημένες με πιθανότητα ασθενών χιονοπτώσεων, κυρίως στα βόρεια και ανατολικά. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι, μέτριοι και αργότερα ισχυροί. Ιδια θερμοκρασία προβλέπεται και για την Πέμπτη, ενώ την Παρασκευή αναμένεται άνοδος της θερμοκρασίας.

Καταδίκες για το σκάνδαλο της «Λαυρεωτικής»

Οχτώ από τους 11 κατηγορουμένους στην υπόθεση της «Λαυρεωτικής» έκρινε ένοχους χτες το 10ο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών, μετά από ακροαματική διαδικασία δύο μηνών. Οι ποινές που τους επιβλήθηκαν κυμαίνονται από 1 - 2 χρόνια, ενώ η χρηματική τους ποινή ανέρχεται συνολικά σε 84 εκατ. δρχ.

Ειδικότερα, το δικαστήριο καταδίκασε τον Σπ. Βαλδεσέρα, αντικριστή της «Ανώνυμης Χρηματιστηριακής Εταιρίας Βορείου Ελλάδος» σε 24 μήνες και 34 εκατ. δρχ. χρηματική ποινή. Τον Αλ. Φιλίππου, χρηματιστή της ίδιας εταιρίας, σε 18 μήνες και 32 εκατ. δρχ. Τους Φ. Τζάθα, μέτοχο της «Λαυρεωτικής», Αλ. Παπαγεωργίου, μεγαλομέτοχο της ίδιας εταιρίας, Δημ. Σταματελιά, επιχειρηματία και Γ. Μασταγκάκη, υπάλληλο της «ΑΧΕ Βορ. Ελλάδος» σε 12 μήνες και 4 εκατ. δρχ. τον καθένα. Και τους μετόχους της «Λαυρεωτικής» Γιακ. Γιακουμόπουλο και Γ. Παπαγεωργίου σε 12 μήνες και 1 εκατ. δρχ. τον καθένα. Αθώοι κηρύχτηκαν οι Στ. Παπαγεωργίου (αδελφός των προηγούμενων), Χρ. Σιαμαντάς, επιχειρηματίας, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΑΧΕ Βορείου Ελλάδος και Κ. Κουβαράς, πολιτικός μηχανικός.

Ολοι οι καταδικασθέντες αφέθηκαν ελεύθεροι, αφού το δικαστήριο έδωσε ανασταλτική ισχύ στις εφέσεις των Βαλδεσέρα και Τζάθα, ενώ ανέστειλε την εκτέλεση της ποινής των υπόλοιπων επί τριετία. Αλλωστε, τα περισσότερα αδικήματα που τους αποδίδονταν είχαν παραγραφεί πριν από την έναρξη της δίκης και δικάστηκαν μόνο για όσα διέπραξαν από τις 15/1/94 - 17/2/94.

Η υπόθεση αφορούσε την προσπάθεια χειραγώγησης της τιμής της μετοχής της «Λαυρεωτικής» στις 17 - 2 - 1994 με πληκτρολόγηση εντολής από τον Σπ. Βαλδεσέρα κατ' εντολή του Κ. Κουβαρά για αγορά 660.000 μετοχών της εταιρίας αντί 1,4 δισ. δρχ. Την επομένη, οι Βαλδεσέρας και Κουβαράς αρνήθηκαν τα πάντα, με συνέπεια να ακυρωθεί η συγκεκριμένη εντολή. Διενεργήθηκε, όμως, έρευνα, στη διάρκεια της οποίας αποκαλύφθηκε ότι πράγματι έγινε προσπάθεια να φανεί σαν εξαιρετική η πορεία της «Λαυρεωτικής», πράγμα αναληθές, κατά παράβαση της χρηματιστηριακής νομοθεσίας.

ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ
«Δωρητές» κι από πάνω

Προκλητική ενέργεια του Ομίλου Βαρδιονογιάννη προς τους κατοίκους της περιοχής

Διατεθειμένη να παραχωρήσει στους κατοίκους του Αγίου Νικολάου Χαλκιδικής τη δική τους γη, που διεκδικεί μάλιστα με παράνομα συμβόλαια, εμφανίζεται η εταιρία του Ομίλου Βαρδινογιάννη ΣΕΚΑ, με επιστολή της προς την εταιρία «Κτηματολόγιο ΑΕ». Η διεκδίκηση της παραπάνω εταιρίας αφορά έκταση 53.800 στρεμμάτων που βρίσκεται στη Σιθωνία και που της παραχωρήθηκε το 1973 σαν μοναστηριακό δασόκτημα από τη Μονή Ξενοφώντος. Περίπου 20.000 στρέμματα αυτού του δασοκτήματος αποτελούν ιδιοκτησίες, στην πλειοψηφία τους είναι αγροτικές καλλιέργειες. Οπως τονίζουν οι κάτοικοι της περιοχής και οι τοπικοί φορείς, το συμβόλαιο της ΣΕΚΑ με τη Μονή δεν έχει καμία έννομη συνέπεια, εφ' όσον μ' αυτό μεταβιβάστηκε δημόσια δωρεάν έκταση, η οποία ποτέ δεν ανήκε στη Μ. Ξενοφώντος.

Η πρόκληση προς τους κατοίκους της Σιθωνίας γίνεται ακόμη μεγαλύτερη, καθώς η ΣΕΚΑ φθάνει να ονομάζει τους δικαιούχους της έκτασης καταπατητές.

Συγκεκριμένα, ο Ομιλος Βαρδινογιάννη, με την επιστολή του, δηλώνει ότι αποδέχεται «να δοθούν τίτλοι ιδιοκτησίας στους κατοίκους της περιοχής, που οι οικογένειες των πατέρων τους και οι ίδιοι καλλιεργούσαν τις εκτάσεις που έχουν καταπατήσει»! Εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους προβαίνει σε αυτή την κίνηση, ο Ομιλος σημειώνει: «Θέλουμε να προσθέσουμε ότι κατ' αυτόν τον τρόπο της προσφοράς μας(!), η πολιτεία μέσω της "Κτηματολόγιο ΑΕ" και της δικής μας καλής πίστης θα προβεί σε ολοκλήρωση του έργου της και επίλυση ίσως κοινωνικού προβλήματος...». Επιχειρώντας στη συνέχεια να δελεάσει τους κατοίκους, αναφέρει στην επιστολή ότι η συμφωνία θα βοηθήσει να επενδυθούν κεφάλαια σε έργα και να δοθεί σε πολλούς εργασία.

Στην πραγματικότητα, η «κίνηση καλής θέλησης» του Ομίλου Βαρδινογιάννη εξηγείται από το ενδιαφέρον του για έναρξη των μελετών κτηματογράφησης κατά τον τρόπο που συμφέρει τον ίδιο. Υπενθυμίζεται ότι, με απόφασή του, το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Σιθωνίας έκλεισε στις αρχές Δεκέμβρη του προηγούμενου χρόνου τα κτηματολογικά γραφεία της περιοχής. Με τον τρόπο αυτό, τα μέλη του ΔΣ εξέφραζαν την άρνηση των κατοίκων να υποβάλουν δηλώσεις κτηματογράφησης και να εμπλακούν σε δικαστικές αντιδικίες. Οπως εξηγούν, θα εμποδίσουν να δημιουργηθεί ένα πρόβλημα «εκ του μη όντος» και δηλώνουν ότι βρίσκονται σε επαγρύπνηση, προκειμένου η υπόθεση αυτή να καταλήξει προς το συμφέρον των μόνων δικαιούχων αυτής της γης, δηλαδή του δημοσίου, καθώς και των κατοίκων που κληρονόμησαν από τους πατεράδες τους αυτά τα 20.000 στρέμματα.

Νεκρός 18χρονος από μηνιγγίτιδα

Ενας νέος προστέθηκε στη λίστα των θανατηφόρων κρουσμάτων μηνιγγίτιδας, τα οποία έφτασαν τα έξι για φέτος. Πρόκειται για έναν 18χρονο, ο οποίος εισήχθη με υψηλό πυρετό και εμετούς στο Νοσοκομείο Παίδων Πεντέλης και άφησε την τελευταία του πνοή το βράδυ της Δευτέρας. Ο θάνατος του 18χρονου, όπως και του 15χρονου από τη Θεσσαλονίκη οφειλόταν σε μηνιγγιτιδόκοκκο, ενώ της 60χρονης από τη Θεσσαλονίκη οφειλόταν στον πνευμονιόκοκκο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που είχε δώσει στη δημοσιότητα η ηγεσία του υπουργείου Υγείας - Πρόνοιας στις 18 Ιανουαρίου, το πρώτο δεκαπενθήμερο του Γενάρη τα θανατηφόρα κρούσματα μηνιγγίτιδας ανέρχονταν σε τρία, ωστόσο ο αριθμός αυτός διπλασιάστηκε. Οι ειδικοί επιστήμονες ωστόσο δε μιλούν για επιδημία, αλλά για έξαρση των θανατηφόρων κρουσμάτων, εξαιτίας της αύξησης των ιογενών λοιμώξεων και του συγχρωτισμού.

Στάση εργασίας στο ΕΚΑΒ

Στάση εργασίας από τις 9 π.μ. μέχρι τις 12 το μεσημέρι πραγματοποιούν σήμερα οι εργαζόμενοι στο Εθνικό Κέντρο Αμεσης Βοήθειας (ΕΚΑΒ), ενώ οι κινητοποιήσεις τους θα συνεχιστούν με στάση εργασίας και την Παρασκευή 28-1-2000 από τις 9 π.μ. έως τη 1 μ.μ.

Οι εργαζόμενοι διεκδικούν από το υπουργείο Υγείας και το ΕΚΑΒ την καταβολή των 300.000 δραχμών, που δόθηκαν σε όλους τους υπαλλήλους της κεντρικής υπηρεσίας του υπουργείου Υγείας για την προσφορά τους στους σεισμούς του Σεπτέμβρη και των οφειλόμενων εξαιρέσιμων αποδοχών τους από τον περασμένο Οκτώβρη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ