ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 21 Ιούλη 2005
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τελευταίο «αντίο» στο σ. Σωτήρη Καλέα

Ενα από τα καλύτερα παιδιά, τον κομμουνιστή, τον ταξικό συνδικαλιστή, τον ανθρωπο, το σύζυγο και πατέρα, Σωτήρη Καλέα, συνόδεψαν, χτες, στην τελευταία του κατοικία, εκατοντάδες σύντροφοι, συνάδελφοί του, εργαζόμενοι, φίλοι και κάτοικοι της περιοχής, μαζί με τη συντρόφισσα της ζωής του, Ανδρομάχη, τους δύο γιους του, Κώστα και Βασίλη, και συγγενείς. Είπαν το τελευταίο αντίο στον αδικοχαμένο σύντροφο, που σκοτώθηκε (σε τροχαίο) την προηγούμενη Δευτέρα, λίγο μετά το σχόλασμα απ' τη δουλιά του.

Το φέρετρο με τη σορό του συντρόφου, έφτασε στη γη των Ασπρων Σπιτιών, στο χώρο που έζησε και έδρασε από το 1981 που εγκαταστάθηκε, λίγο πριν τις 9 το πρωί και σκεπασμένο με το τιμημένο λάβαρο του ΚΚΕ και το φύλλο του «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ», τέθηκε σε λαϊκό προσκύνημα. Στις 9.30 ξεκίνησε η πολιτική κηδεία, έγιναν οι αποχαιρετιστήριες ομιλίες και η σορός του Σωτήρη, συνοδευόμενη από συγγενείς, φίλους και συντρόφους, αναχώρησε για το χωριό Δαύλεια, όπου έγινε η ταφή.

Το στερνό αντίο, εκ μέρους της Κομματικής Οργάνωσης ΠΕΣΙΝΕ του ΚΚΕ, των μελών, φίλων και οπαδών του Κόμματος, μετέφερε ο Νίκος Χατζηκυριάκος. Από την ΕΠ Ανατολικής Στερεάς - Εύβοιας τον ύστατο αποχαιρετισμό έκανε ο Νίκος Αγγελόπουλος, μέλος της Επιτροπής Περιοχής.

Παραβρέθηκαν αντιπροσωπείες: Της ΕΠ Ανατολικής Στερεάς - Εύβοιας, με τον γραμματέα της Γιάννη Παναγή, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. Της ΝΕ Βοιωτίας του ΚΚΕ, με τον γραμματέα Σοφοκλή Τόγια και της ΝΕ Εύβοιας με τον γραμματέα της Θανάση Παππά. Αντιπροσωπεία του Συμβουλίου Περιοχής της ΚΝΕ με επικεφαλής τον γραμματέα του, Αντώνη Κούκουρα. Επίσης, ο Θοδωρής Κούτρας, μέλος της Γραμματείας του ΠΑΜΕ και ο Δημήτρης Τσουμπρής, στέλεχος του ΠΑΜΕ, αντιπρόεδρος της ΠΟΕΜ. Πολλοί συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ από τους κλάδους Μετάλλου και Φαρμάκου, των Εργατικών Κέντρων Λιβαδειάς, Θήβας και Εύβοιας, καθώς και από το εργοστασιακό σωματείο «ΕΝΩΣΗ». Στεφάνια κατέθεσαν το ΚΚΕ και η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ.

  • Αντί στεφάνου, στη μνήμη του συντρόφου Σωτήρη Καλέα, πρόσφεραν στο ΚΚΕ, σύντροφοι της ΚΟ ΠΕΣΙΝΕ 210 ευρώ και φίλοι και οπαδοί 430 ευρώ.
ΚΥΠΡΟΣ
Δεν ξεχνώ!

Με τις σειρήνες να χτυπούν, όπως τη μέρα της τουρκικής εισβολής στο νησί, έγιναν χτες οι εκδηλώσεις ενάντια στην κατοχή

Μετά την «πράσινη γραμμή» η κατοχή συνεχίζεται...
Μετά την «πράσινη γραμμή» η κατοχή συνεχίζεται...
Υπό τον ήχο των σειρήνων της Πολιτικής Αμυνας ξύπνησαν χτες στις 5.30 το πρωί οι κάτοικοι των ελεύθερων περιοχών της Κύπρου, ενθυμούμενοι με αυτόν τον τρόπο την αποφράδα μέρα της τουρκικής εισβολής.

Στη χτεσινή του ομιλία, ο Πρόεδρος της Κύπρου Τάσσος Παπαδόπουλος επανέλαβε τις πάγιες θέσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας. Υπογράμμισε, δηλαδή, την επιδίωξη της ελληνοκυπριακής πλευράς για μια λύση στο Κυπριακό το συντομότερο δυνατό, βασισμένη στη διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία. Η ομιλία του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας έγινε ύστερα από την επιμνημόσυνη δέηση υπέρ των πεσόντων αξιωματικών και οπλιτών κατά την τουρκική εισβολή του 1974 που τελέστηκε χτες το πρωί στο στρατιωτικό κοιμητήριο στον Τύμβο Μακεδονίτισσας. Αναφερόμενος στα 31 χρόνια που έχουν περάσει χωρίς να λυθεί το Κυπριακό, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε: «Τριάντα ένα χρόνια είναι πολλά, όπως όλοι λένε, όμως ο χρόνος δε θα μας πιέσει να δεχτούμε μία λύση που δε θα διασφαλίζει τη φυσική και εθνική επιβίωση του ελληνισμού στην Κύπρο». «Επιδιώκουμε», συνέχισε, «μία λύση το συντομότερο δυνατό, μια λύση βασισμένη στα πλαίσια της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας». Στην τελετή στον Τύμβο Μακεδονίτισσας παρέστησαν, επίσης, ο πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας, ο Επίσκοπος Κύκκου Νικηφόρος, υπουργοί, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης, ο υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης της Ελλάδας Δημήτρης Αβραμόπουλος, ως εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης, αρχηγοί ή εκπρόσωποι κομμάτων (από το ΚΚΕ ο βουλευτής Γ. Πατσιλινάκος), αντιπροσωπεία της Βουλής των Ελλήνων, η Γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου ΠΑΣΟΚ Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, ο Πρεσβευτής της Ελλάδας στην Κύπρο Δημήτρης Ράλλης, η ηγεσία της Εθνικής Φρουράς και της Αστυνομίας, εκπρόσωποι συνδέσμων πολεμιστών κατά την τουρκική εισβολή και συγγενείς πεσόντων. Κατά την άφιξη του Προέδρου της Δημοκρατίας στρατιωτικό άγημα και η φιλαρμονική της αστυνομίας απέδωσαν τιμές. Μετά την επιμνημόσυνη δέηση που τελέστηκε από τον Επίσκοπο Κύκκου Νικηφόρο ακολούθησε προσκλητήριο πεσόντων και κατάθεση στεφάνων.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Συγκέντρωση για την Κύπρο

Συγκέντρωση συμπαράστασης και αλληλεγγύης στην πάλη του κυπριακού λαού, τη Δευτέρα 25 Ιούλη, οργανώνει η Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη Θεσσαλονίκης (ΕΔΥΕΘ). Η συγκέντρωση θα γίνει στις 8 μ.μ. στο Αγαλμα του Βενιζέλου, και οργανώνεται με αφορμή τη συμπλήρωση 31 χρόνων από την εισβολή του «Αττίλα» στην Κύπρο.

Με ανακοίνωσή της η ΕΔΥΕΘ καλεί το λαό της Θεσσαλονίκης να συμμετέχει μαζικά στη συγκέντρωση και να καταδικάσουν το βρώμικο παιχνίδι, που συνεχίζουν να παίζουν οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις σε βάρος του κυπριακού λαού, διαιωνίζοντας την κατοχή του νησιού και την τραγωδία Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων.

«Τριάντα ένα χρόνια μετά, το "δεν ξεχνώ" δεν έχει μόνο το περιεχόμενο της καταδίκης εκείνης της ιμπεριαλιστικής επέμβασης. Αλλά αποκτά και νέο νόημα, απόρριψης των τετελεσμένων του ιμπεριαλισμού, των εκβιαστικών διλημμάτων και των λύσεων με το "πιστόλι στον κρόταφο" που αγνοούν τη θέληση των λαών. Το συντριπτικό ΟΧΙ του κυπριακού λαού στο δημοψήφισμα του 2004, αποτελεί την καλύτερη απόδειξη ότι οι λαοί δεν αποδέχονται λογικές υποταγής. Παράλληλα αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για τη συνέχεια της πάλης του κυπριακού λαού, καθώς και όλων των λαών της περιοχής και παντού στον κόσμο, ενάντια στην επιβολή της νέας τάξης πραγμάτων των ιμπεριαλιστών για ένα κόσμο ειρήνης, φιλίας και δικαιοσύνης», σημειώνει η ΕΔΥΕΘ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ