ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 21 Ιούλη 2005
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗΝ ΕΜΠΟΡΙΚΗ
Απεργία ενάντια στο νόμο

Στην απεργία και τη συγκέντρωση καλεί η Γραμματεία του ΠΑΜΕ, των Εργαζομένων στο Χρηματοπιστωτικό Σύστημα

Απεργούν σήμερα οι εργαζόμενοι στην Εμπορική Τράπεζα ενάντια στην εφαρμογή του πρόσφατου αντιασφαλιστικού νόμου της κυβέρνησης της ΝΔ που χτυπά τα δικαιώματά τους και εξασφαλίζει νέα κέρδη για τις τράπεζες, καθώς σήμερα συνεδριάζει η διοίκηση της Εμπορικής, με θέμα την εφαρμογή του νόμου. Η Γραμματεία του ΠΑΜΕ των Εργαζομένων στο Χρηματοπιστωτικό Σύστημα, καλεί τους εργαζόμενους σε μαζική συμμετοχή στη σημερινή 2ωρη στάση εργασίας (1.15 μμ - 3.15 μμ) και σε συγκέντρωση στις 4.30 μμ έξω από το κεντρικό κατάστημα της Εμπορικής (Σοφοκλέους 11), «για να εμποδίσουμε με τη συμμετοχή μας την πρώτη προσπάθεια υλοποίησης του αντιασφαλιστικού νόμου στο χώρο της Εμπορικής».

Οπως τονίζει στην ανακοίνωσή της η Γραμματεία, «η συνδικαλιστική ηγεσία του κλάδου ούτε μπορεί και περισσότερο δε θέλει να αποκρούσει αυτήν την επίθεση. Το αποδεικνύει αυτό για άλλη μια φορά με τη 2ωρη στάση εργασίας που προκήρυξε και μάλιστα μόνο στο Δήμο Αθηναίων. Κινητοποίηση "τουφεκιά" για το θεαθήναι».

Η Γραμματεία καλεί τους εργαζόμενους να συσπειρωθούν στις γραμμές του ΠΑΜΕ, να αναπτύξουν τη δράση τους και να κάνουν δική τους υπόθεση τους αγώνες.

«Το ΠΑΜΕ εργαζομένων στο Χρηματοπιστωτικό Σύστημα θα είναι μπροστά σε κάθε αγωνιστική κινητοποίηση και θα αναλάβει πρωτοβουλίες για την οργάνωση του συνδικαλιστικού κινήματος στον κλάδο μας, ειδικά τώρα που εκτός από το Ασφαλιστικό, έρχονται τα νέα αντεργατικά μέτρα».

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Νέο εργοδοτικό έγκλημα

38χρονη εργάτρια, μητέρα δύο ανήλικων παιδιών, κάηκε ζωντανή μέσα στην αποθήκη, όπου εργαζόταν

Αλλο ένα εργοδοτικό έγκλημα σημειώθηκε χτες στη Θεσσαλονίκη. Το νέο θύμα της ασύδοτης δράσης της εργοδοσίας που συνεχίζεται με αμείωτη ένταση με τις πλάτες των κυβερνήσεων του δικομματισμού, είναι η 38χρονη Αλεξάνδρα Παράσχου. Η 38χρονη λογίστρια, μητέρα δύο ανήλικων παιδιών, κάηκε ζωντανή την ώρα της δουλιάς, όταν η αποθήκη, με διαφημιστικά είδη δώρων, στην οποία εργαζόταν, πήρε φωτιά, πιθανά από ανάφλεξη αναπτήρων.

Η εργάτρια κυριολεκτικά απανθρακώθηκε. Μετά από πολύωρες προσπάθειες, αργά χτες τη νύχτα, οι άνδρες της Πυροσβεστικής κατάφεραν να εντοπίσουν μόνο το κεφάλι της και αυτό καμένο.

Μέσα από αυτό το νέο έγκλημα αναδεικνύεται η παντελής έλλειψη μέτρων για την ασφάλεια των εργαζομένων στους χώρους δουλιάς, που επιβάλλεται από τη δίψα της εργοδοσίας για περισσότερα κέρδη.

Η φωτιά εκδηλώθηκε στη 1.45 το μεσημέρι και επεκτάθηκε ταχύτατα λόγω των εύφλεκτων υλικών που υπήρχαν στο χώρο (αναπτήρες, στιλό, μπλούζες, καπέλα, κλπ). Στο παραπέντε αποτράπηκε ο κίνδυνος να γίνει ομαδικός τάφος και για τους 8 εργαζόμενους που απασχολούνταν στην αποθήκη.

Η επιχείρηση ιδιοκτησίας Παναγιώτη Μπαξεβανίδη στεγάζεται σε κτιριακό συγκρότημα στα Διαβατά Θεσσαλονίκης. Βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από τις εργατικές κατοικίες Διαβατών. Στο ίδιο κτιριακό συγκρότημα που παλιότερα λειτουργούσε ως σιταποθήκη, σήμερα στεγάζονται άλλες 16 αποθήκες με χαρτικά, αφρολέξ, παπούτσια, ρούχα, σπρέι, και άλλα εύφλεκτα υλικά. Συνολικά απασχολούνται περίπου 30 άτομα. Στην ταράτσα του συγκροτήματος υπήρχαν δεξαμενές υδραερίου και πετρελαίου. Ο κίνδυνος να τιναχτεί στον αέρα η περιοχή ήταν πιθανός ειδικά τις πρώτες ώρες.

Τελικά, η φωτιά τέθηκε υπό έλεγχο λίγο μετά τις 7 το απόγευμα. Την κρίσιμη ώρα που ακόμη η φωτιά ήταν σε στάδιο εξάπλωσης, οι άνδρες της Πυροσβεστικής έμειναν χωρίς κατασταλτικά μέσα, δηλαδή χωρίς νερό, για τουλάχιστον 15 λεπτά. Στην επιχείρηση κατάσβεσης συμμετείχαν 10 άνδρες της ΠΥ, 13 οχήματα και ένα ελικόπτερο.

Ηταν θέμα χρόνου να συμβεί

Οι απαράδεκτες συνθήκες μεταφοράς και αποθήκευσης, ιδιαίτερα σε τέτοιες θερμοκρασίες, συμβάλλουν στην ανάπτυξη μεγάλων θερμικών φορτίων. Και όταν το εμπόρευμα είναι αναπτήρες, που στοιβάζονται σε μεγάλα φορτία, ο κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς αυξάνεται. Αυτό καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι. Οσοι τόλμησαν και μίλησαν, αδιαφορώντας για τα «εργοδοτικά μάτια» που παρακολουθούσαν τις κινήσεις τους.

Σύμφωνα με όσα περιέγραψαν αυτόπτες μάρτυρες, η φωτιά εκδηλώθηκε την ώρα που οι εργαζόμενοι ξεφόρτωναν φορτίο με αναπτήρες. Ενα κιβώτιο που βρισκόταν κοντά στην έξοδο της αποθήκης πήρε φωτιά και λειτούργησε ως μικρή βόμβα στο χώρο. Αλλεπάλληλες μικροεκρήξεις σημειώθηκαν και η φωτιά επεκτάθηκε γρήγορα λόγω των εύφλεκτων προϊόντων που υπήρχαν στην αποθήκη.

Ολοι έτρεξαν να βγουν έξω από τη μία και μοναδική έξοδο διαφυγής, δηλαδή την κεντρική είσοδο της αποθήκης. Δεν υπήρχε καμία άλλη πόρτα διαφυγής ή παράθυρο προσβάσιμο. Και οι πυροσβεστήρες που υπήρχαν στο χώρο ήταν άχρηστοι, αφού δεν μπόρεσαν να τους χρησιμοποιήσουν οι εργάτες.

Οι συνάδελφοί της, αναζήτησαν την Αλεξάνδρα Παράσχου, που, άγνωστο για ποιο λόγο, δε βγήκε αμέσως έξω από τη φλεγόμενη αποθήκη. Εψαξαν όσο μπόρεσαν, αφού οι φλόγες εξαπλώνονταν και ο καπνός ήταν αποπνικτικός. Δεν τη βρήκαν. «Εγινε πολύ γρήγορα και δεν πρόλαβαν να αντιδράσουν. Τρέξαμε όλοι να βοηθήσουμε, όμως ήταν αργά», περιγράφει ο Αντώνης, εργάτης σε διπλανή αποθήκη.

Σε λίγα λεπτά κατέρρευσε η στέγη. Μετά από πολύωρες προσπάθειες των ανδρών της Πυροσβεστικής εντοπίστηκε το απανθρακωμένο κεφάλι της κοντά στο λογιστήριο, κάτω από τα μπάζα και τα καμένα εμπορεύματα.

Στο χώρο του δυστυχήματος έσπευσαν συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ.

Λίστα θανάτου

Μόνο μέσα στο 2005, η εργατική τάξη της χώρας μας πλήρωσε την εργοδοτική ασυδοσία με το αίμα 54 εργατών. Σ' αυτό τον τραγικό απολογισμό, σ' αυτή τη λίστα θανάτου, το τελευταίο θύμα είναι η Αλεξάνδρα Παράσχου.

Τα εγκλήματα στους χώρους δουλιάς παραμένουν ατιμώρητα, αφού η ίδια η πολιτική των κυβερνήσεων του δικομματισμού διευκολύνει την ατιμωρησία, παροπλίζοντας τους ελεγκτικούς μηχανισμούς, επιτρέποντας άθλιες εργασιακές συνθήκες και επιβάλλοντας εργασιακές σχέσεις λάστιχο.

ΠΕΙΡΑΙΑΣ
Σακατεύτηκε τεχνίτης στον ΟΣΕ

Με διαλυμένη τη λεκάνη και άλλα σοβαρά τραύματα, νοσηλεύεται από χτες το πρωί στο Τζάνειο Νοσοκομείο Πειραιά ο 48χρονος τεχνίτης του Οργανισμού Σιδηροδρόμων Ελλάδας Μιλτιάδης Σώτος. Καθώς βρισκόταν σε μια στενή είσοδο του κεντρικού εργοστασίου του Οργανισμού, στον Πειραιά, εγκλωβίστηκε και πιέστηκε από φορείο μηχανής που εκείνη τη στιγμή, ρυμουλκούμενο, έβγαινε από το χώρο του εργοστασίου.

«Ηταν τυχερός που δεν τον έλιωσε» έλεγαν οι συνάδελφοί του. Και αυτό το εργατικό ατύχημα έχει αιτία και υπεύθυνους και ταυτόχρονα αποτελεί σαφή προειδοποίηση για τις συνθήκες ασφάλειας στην εργασία που επικρατούν πλέον στον Οργανισμό.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο των σχεδιασμών που προωθούνται και από την κυβέρνηση της ΝΔ για την ιδιωτικοποίηση του Οργανισμού, το κεντρικό εργοστάσιο του ΟΣΕ στον Πειραιά εμφανίζει εικόνα εγκατάλειψης, με αποτέλεσμα παράλληλα να έχουν αδυνατίσει και τα μέτρα ασφαλείας στους χώρους δουλιάς. Επιπλέον, η δραστική συρρίκνωση του προσωπικού έχει επιφέρει υπερεντατικοποίηση και πολυειδικότητα. Οι παράγοντες αυτοί συντέλεσαν ώστε χτες στις 8.30 το πρωί να σακατευτεί ο εργάτης. Είναι χαρακτηριστικό ότι το φορείο μηχανής θα έπρεπε να το μετακινήσει εργατική ομάδα ρυμούλκησης, δηλαδή ειδικευμένοι εργαζόμενοι, όμως η ειδικότητα αυτή, όπως και πολλές ακόμα, έχει πλέον εξαφανιστεί! Ετσι τεχνίτες αναγκάζονται να κάνουν εργασίες πέρα των ειδικοτήτων τους.

Ο Πέτρος Παναγούλιας, μέλος της διοίκησης της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σιδηροδρομικών και εργαζόμενος στο εργοστάσιο του ΟΣΕ στον Πειραιά, ανέφερε σχετικά: «Είναι επιτακτική η ανάγκη για άμεσες προσλήψεις εξειδικευμένου προσωπικού στις ειδικότητες που κατ' επανάληψη έχουμε θέσει. Για άμεσο εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεων, βελτίωση των συνθηκών υγιεινής και ασφάλειας και παρουσία του γιατρού εργασίας σε καθημερινή βάση. Να σταματήσει κάθε διαδικασία ιδιωτικοποίησης. Δεν μπορεί ο ΟΣΕ να επιτελέσει κοινωνικό έργο, να εξασφαλίσει τρένα γρήγορα, ασφαλή με εισιτήρια φτηνά για το λαό, όταν βρίσκεται στα χέρια των ιδιωτών».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ