ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 21 Ιούλη 2005
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΣΤΗ ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Προετοιμάζεται «ιδεολογική αντιτρομοκρατική» εκστρατεία

Ο δήμαρχος του Λονδίνου, Κεν Λίβινγκστον, με δηλώσεις του θεωρεί υπεύθυνη την πολιτική της Δύσης για τα τρομοκρατικά χτυπήματα

Ελεγχοι στο μετρό της βρετανικής πρωτεύουσας

Associated Press

Ελεγχοι στο μετρό της βρετανικής πρωτεύουσας
ΛΟΝΔΙΝΟ - ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.--

«Εχουμε ήδη 80 χρόνια δυτικών επεμβάσεων σε εδάφη κατεξοχήν αραβικά, λόγω των αναγκών της Δύσης σε πετρέλαιο»... «το πρόβλημα αυτήν τη στιγμή είναι, πιστεύω, ότι στη διάρκεια της δεκαετίας του '80... οι Αμερικανοί στρατολόγησαν και εκπαίδευσαν τον Οσάμα μπιν Λάντεν, του έμαθαν πώς να σκοτώνει, πώς να φτιάχνει βόμβες και τον έβαλαν να σκοτώνει τους Ρώσους για να τους εκδιώξει από το Αφγανιστάν. Δε σκέφτηκαν ούτε στιγμή ότι αφού θα το έκανε αυτό, θα μπορούσε να στραφεί και εναντίον των δημιουργών του». Τάδε έφη ο δήμαρχος της βρετανικής πρωτεύουσας, Κεν Λίβινγκστον, που εξακολουθεί να είναι μέλος του Εργατικού Κόμματος, σε συνέντευξή του προς το βρετανικό BBC.

«Οταν βρίσκεσαι κάτω από ξένη κατοχή και σου αρνούνται το δικαίωμα να ψηφίζεις, σου αρνούνται το δικαίωμα να ρυθμίζεις τις υποθέσεις σου, συχνά σου αρνούνται το δικαίωμα στη δουλιά, επί τρεις γενεές, υποψιάζομαι ότι αυτό είναι κάτι που εάν είχε συμβεί εδώ στην Αγγλία, θα είχαμε παραγάγει και εμείς πολλούς βομβιστές αυτοκτονίας», κατέληξε ο δήμαρχος του Λονδίνου, απαντώντας κατά κάποιο τρόπο στα ερωτηματικά που έχουν προκύψει από τις επιθέσεις της 7ης Ιούλη στο Λονδίνο, αλλά και τη θεωρία της «ιδεολογίας του κακού», το τελευταίο εύρημα του Βρετανού πρωθυπουργού, Τόνι Μπλερ. Εύρημα διττής σημασίας: Αποφεύγει το αυτονόητο, ότι οι ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι τράβηξαν τη σκανδάλη της τρομοκρατίας, κάτι που πιστεύουν οι 2 στους 3 Βρετανούς. Προωθεί επίσης νέα δρακόντεια μέτρα, οικοδομώντας ουσιαστικά στρατόπεδο συγκέντρωσης εντός των ορίων της βρετανικής επικράτειας και επιβάλλοντας ανάλογα στρατόπεδα παντού.

Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η πρόταση Μπλερ περί δημιουργίας «ιδεολογικής δύναμης κρούσης» ώστε να ξεριζωθούν τα άνθη του κακού, αλλά και της πρότασης για διοργάνωση παγκόσμιας διάσκεψης με ζητούμενο την καταστολή του «εξτρεμισμού». Κέντρο βάρους, η «διδασκαλία του εξτρεμισμού στα ισλαμικά θρησκευτικά σχολεία», γνωστά ως «μαντράσας».

Ο Βρετανός πρωθυπουργός δήλωσε χτες ενώπιον της Βουλής των Κοινοτήτων ότι η διεθνής διάσκεψη - πιθανώς το Σεπτέμβρη - θα εστιάσει στις δυνατότητες «λήψης συντονισμένης δράσης σε όλο τον κόσμο για να επιχειρηθεί η διακοπή αυτού του τύπου διδασκαλίας του εξτρεμισμού». Μάλιστα ο Βρετανός πρωθυπουργός κατέθεσε το παράδειγμα του Αφγανιστάν, αλλά και δήλωσε αρκετά ικανοποιημένος από την «αληθινή επιθυμία και προθυμία» της πακιστανικής κυβέρνησης να αντιμετωπίσει την κατάσταση με τα θρησκευτικά σχολεία που κηρύττουν τον εξτρεμισμό.

Μπαράζ συλλήψεων στο Πακιστάν

Μόλις το τελευταίο 24ωρο τέθηκαν υπό κράτηση περισσότερα από 200 άτομα στο Πακιστάν στο πλαίσιο εφόδων σε «μαντράσας». Ανάμεσά τους και αρκετοί δημοσιογράφοι, με άμεση συνέπεια την καθιστική διαμαρτυρία δημοσιογράφων χτες έξω από τα κυβερνητικά γραφεία στο Καράτσι.

Επισήμως, οι συλλήψεις έγιναν καθώς ερευνάται πιθανή διασύνδεσή τους με τους βομβιστές του Λονδίνου, ωστόσο ο Πακιστανός υπουργός Πληροφόρησης, Σεΐχ Ρασίντ Αχμέντ, διέψευσε πληροφορίες για σύλληψη του καταζητούμενου Βρετανού μουσουλμάνου, Χαρούν Ρασίντ Ασουάντ.

Οι φοιτητές των ισλαμικών σχολείων στο Ισλαμαμπάντ αντέδρασαν στις αστυνομικές εφόδους με συνθήματα κατά των Ηνωμένων Πολιτειών και του προέδρου του Πακιστάν, Περβέζ Μουσαράφ, ενώ οι δυνάμεις ασφαλείας χρησιμοποίησαν δακρυγόνα για να τους διαλύσουν. Στο μεταξύ ο Πακιστανός στρατηγός - «πρόεδρος» αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα νέα μέτρα για την καταστολή του «θρησκευτικού εξτρεμισμού», ενώ σύμφωνα με δηλώσεις κυβερνητικού αξιωματούχου έχει δώσει ήδη σαφείς εντολές για μηδενική ενοχή απέναντι στους εξτρεμιστές.

Απελάσεις...

Ο Τόνι Μπλερ εξάλλου ανέφερε ότι η βρετανική κυβέρνηση διαπραγματεύεται με τρίτες χώρες τη σύναψη συμφωνίας που θα δώσει τη δυνατότητα να επαναπροωθούνται άμεσα στην πατρίδα τους αλλοδαποί που δεν μπορούν στην παρούσα φάση να απελαθούν εξαιτίας φόβων ότι θα υποστούν σκληρές μεθόδους ανάκρισης ή βασανιστήρια.

Νωρίτερα εκπρόσωπος του Τόνι Μπλερ είχε ανακοινώσει ότι η Βρετανία κατέληξε ήδη σε μία σχετική κατ' αρχήν συμφωνία με την Ιορδανία.

Ο Βρετανός υπουργός Εσωτερικών, Τσαρλς Κλαρκ, προανήγγειλε ενώπιον της Βουλής των Κοινοτήτων την κατάρτιση ενός καταλόγου με «μη αποδεκτές συμπεριφορές» που αφορούν στην υποκίνηση σε τρομοκρατικές ενέργειες, σημειώνοντας ότι οι ξένοι που θα κρίνονται ένοχοι για συμπεριφορές αυτού του είδους θα απελαύνονται από τη χώρα! «Για το σκοπό αυτό, προτίθεμαι να καταρτίσω ένα κατάλογο με μη αποδεκτές συμπεριφορές, στις οποίες θα περιλαμβάνονται ορισμένα κηρύγματα, η κατοχή κάποιων ιστοσελίδων στο διαδίκτυο ή ακόμη και η σύνταξη άρθρων που έχουν ως σκοπό να υποκινήσουν ή να προκαλέσουν τρομοκρατικές ενέργειες», τόνισε ο Κλαρκ. Και κατέληξε ότι μπορεί να αυξηθεί - 56 μέχρι στιγμής - ο τελικός απολογισμός, καθώς συνεχίζονται οι έρευνες στις περιοχές που καταστράφηκαν από τις εκρήξεις.

ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Εντείνονται οι διαφωνίες, συνεχίζονται οι επιθέσεις

ΒΑΓΔΑΤΗ - ΛΟΝΔΙΝΟ.-

Αισιόδοξοι ότι «εντός των επομένων ημερών» θα κατατεθεί στην ολομέλεια της επιτροπής εκπόνησης του Συντάγματος το πρώτο ολοκληρωμένο προσχέδιό του, δήλωναν Ιρακινοί αξιωματούχοι. Εντούτοις, σύμφωνα με πληροφορίες, οι διαφωνίες μεταξύ των διαφόρων θρησκευτικών και εθνοτικών κοινοτήτων παραμένουν τεράστιες και εντείνονται με την αποχώρηση της πλειοψηφίας των 15 σουνιτών που συμμετείχαν στην επιτροπή, μετά τη δολοφονία 3 συναδέλφων τους.

Από την άλλη, ο Ιρακινός «πρωθυπουργός» είχε καλέσει, χθες, σε τρίλεπτη τήρηση σιωπής, το μεσημέρι, σε ολόκληρη τη χώρα, «στη μνήμη, όπως είπε, των θυμάτων των τελευταίων επιθέσεων αυτοκτονίας». Ο Τζαφάρι αναφέρθηκε συγκεκριμένα στα 18 παιδιά που σκοτώθηκαν σε «περίεργη» επίθεση καμικάζι, την περασμένη βδομάδα, και στους πλέον των 80 νεκρούς της επίθεσης αυτοκτονίας, το περασμένο Σάββατο, σε σιιτικό τέμενος στη Μουσαγίμπ. Η παρότρυνσή του δεν εισακούστηκε σε μεγάλο βαθμό, καθώς πολλοί Ιρακινοί δε συμμερίζονται την άποψή του ότι «πίσω από τέτοιες επιθέσεις, αλλά και επιθέσεις κατά των ιρακινών δυνάμεων, είναι οι ίδιοι και είναι τρομοκράτες».

Αλλη μια επίθεση αυτοκτονίας σημειωνόταν, χθες το πρωί, στην πρώην αεροπορική βάση Μουτάνα, της Βαγδάτης, που έχει μετατραπεί σε στρατολογικό κέντρο. Από την επίθεση σκοτώθηκαν 10 υποψήφιοι νεοσύλλεκτοι και τραυματίστηκαν 26. Το συγκεκριμένο κέντρο έχει γίνει στόχος επιθέσεων, επανειλημμένως, με την τελευταία να σημειώνεται μόλις στις 10 του μηνός, με 21 νεκρούς και 40 τραυματίες. Επίσης, αναφέρθηκαν ισχυρές εκρήξεις σε πετρελαιαγωγούς στην περιοχή της Σαμάρα.

«Πρώτη» για εγκλήματα πολέμου

Με την κατηγορία των εγκλημάτων πολέμου (δολοφονία και κακοποίηση κρατουμένων) παραπέμπονται σε στρατοδικείο 3 Βρετανοί στρατιώτες, του βασιλικού συντάγματος Λάνκασαϊρ. Ο γενικός εισαγγελέας της Βρετανίας προανήγγειλε ότι θα απαγγελθούν κατηγορίες και σε άλλα 8 μέλη του Συντάγματος, συμπεριλαμβανομένου και του πρώην συνταγματάρχη.

Τα αδικήματα που βαραίνουν τους 11 συντελέστηκαν στη Βασόρα, το Σεπτέμβρη του 2003. Η βρετανική Δικαιοσύνη κατέστησε σαφές ότι δε θα παραπεμφθούν οι κατηγορούμενοι στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για εγκλήματα πολέμου, «γιατί το βρετανικό στράτευμα είχε σχετικό άρθρο πολύ νωρίτερα». Ο συνήγορος των οικογενειών των θυμάτων αρκέστηκε να δηλώσει ότι η απαγγελία αυτών των κατηγοριών είναι «απλώς η κορυφή του παγόβουνου».

ΤΟΥΡΚΙΑ
Κλιμάκωση συγκρούσεων

ΝΤΙΑΡΜΠΑΚΙΡ - ΑΓΚΥΡΑ.--

Τέσσερις Τούρκοι στρατιώτες σκοτώθηκαν την Τρίτη, όταν το όχημά τους έπεσε σε νάρκη, ενώ άλλοι τέσσερις τραυματίστηκαν χτες σε ανάλογο περιστατικό, μετέδωσαν χτες το «Γαλλικό Πρακτορείο» και το «Ασοσιέιτεντ Πρες».

Στο μεταξύ, το «DozaMe.org» μετέδωσε την Τρίτη ότι μαχητές του HPG (Λαϊκές Δυνάμεις Αυτοάμυνας του κουρδικού ΠΚΚ), ο αριθμός των οποίων δε διευκρινίζεται, έχασαν τη ζωή τους από επιθέσεις της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας στις περιοχές Ρεσκέ, Καρνασέ και Νεμπιρνάβα της επαρχίας Βαν με «χημικά όπλα». Σύμφωνα με πηγή του HPG, οι επιθέσεις με χημικά έγιναν το Σάββατο. Φυσικά δεν υπήρξε καμία επίσημη τοποθέτηση για την πληροφορία αυτή, που αν αληθεύει, αποτελεί σημαντική κλιμάκωση της σύγκρουσης στη Νοτιοανατολική Τουρκία.

Υπενθυμίζεται ότι τις τελευταίες ημέρες ο πρωθυπουργός Ερντογάν και ο στρατηγός Μπασμπούγ του τουρκικού Στρατού απείλησαν και πάλι με εισβολή στο Βόρειο Ιράκ, εάν δεν «παταχτούν» οι Κούρδοι αντάρτες, οι οποίοι έχουν καταφύγει εκεί.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ