ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 21 Ιούλη 2005
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΚΑΛΥΠΤΕΣ ΕΠΙΤΑΓΕΣ - ΑΠΛΗΡΩΤΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΙΚΕΣ
Αγγιξαν τα 750 εκατ. ευρώ στο εξάμηνο

Μεγαλώνουν οι «μαύρες» λίστες του «Τειρεσία» καθώς τα «φέσια» στην αγορά αυξάνονται με ρυθμό πάνω από 5 εκατ. ευρώ τη μέρα

Στην ημερήσια διάταξη του λεγόμενου ελεύθερου ανταγωνισμού βρίσκονται τα «φέσια» στην αγορά από ακάλυπτες επιταγές και απλήρωτες συναλλαγματικές, που μήνα με το μήνα διογκώνονται. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών, στο α΄ εξάμηνο του 2005 η αξία των ακάλυπτων επιταγών και των απλήρωτων συναλλαγματικών έφτασε στο αστρονομικό ύψος των 745,4 εκατ. ευρώ από 509,7 εκατ. ευρώ κατά το αντίστοιχο διάστημα του 2004. Η ποσοστιαία αύξηση φτάνει στο 46,2% γεγονός που αποδείχνει τη διευρυνόμενη κατάσταση οικονομικής δυσπραγίας. Να σημειωθεί μάλιστα πως για τον μήνα Ιούνη του 2005, λόγω της απεργίας των τραπεζοϋπαλλήλων οι τράπεζες απέφυγαν να «σφραγίζουν» επιταγές, δίνοντας και κάποια παράταση στις πληρωμές.

Η εξέλιξη αυτή - που συνδέεται άμεσα με τις εισοδηματικές πολιτικές υποβάθμισης της αγοραστικής δύναμης των εργαζομένων και συνταξιούχων και εν γένει τις πολιτικές μονόπλευρης λιτότητας για τα πλατιά λαϊκά στρώματα - έχει ως αποτέλεσμα να μακραίνουν καθημερινά με νέα ονόματα επιχειρήσεων ή και απλών καταναλωτών τα μαύρα κατάστιχα των τραπεζών και της εταιρίας «Τειρεσίας». Από τα επίσημα στοιχεία «Τειρεσίας» που αφορούν στο εξάμηνο Γενάρης-Ιούνης του 2005, προκύπτει πως η αξία των ακάλυπτων επιταγών μαζί με αυτή των απλήρωτων συναλλαγματικών ξεπερνά τα 5 εκατ. ευρώ τη μέρα!

Η κατάσταση διογκούμενης ασφυξίας και τα κρισιακά φαινόμενα της «αγοράς» πλήττουν πρώτα και κύρια τους αδύνατους κρίκους της «αγοράς», δηλαδή τις μικρές επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες, οι οποίοι αναγκάζονται να βγουν έξω από το πεδίο της «ελεύθερης οικονομίας».

Είναι δε φανερό ότι στον επόμενο μήνα οι ρυθμοί ασφυξίας θα εμφανίζονται ισχυρότεροι από τους σημερινούς, καθώς πλάι σε αυτά τα φαινόμενα - που αποτυπώνουν οι δείκτες ασφυξίας στην αγορά - υπάρχουν και τα τραπεζικά δάνεια των νοικοκυριών που βρίσκονται στο «κόκκινο» και τα οποία υπολογίζονται στο αστρονομικό ύψος των 8 δισ. ευρώ.

Οι αποκαλούμενοι «δείκτες ασφυξίας» στο εξάμηνο Γενάρης -Ιούνης 2005 εμφανίζουν τα παρακάτω:

  • Ακάλυπτες επιταγές: Η αξία τους έφτασε στα 666 εκατ. ευρώ (από 428,4 εκατ. ευρώ πέρσι) με το ποσοστό αύξησης να φτάνει σε 55,4%. Σε αριθμό τεμαχίων έφτασαν στις 58.555 (από 41.090 πέρσι) με ποσοστιαία αύξηση 42,5%.
  • Απλήρωτες συναλλαγματικές: Σε αξία έφτασαν σε 79,3 εκατ. ευρώ (από 81,2 εκατ. ευρώ πέρσι) εμφανίζοντας οριακή μείωση 2,4%.
ΕΦΟΡΙΑ
Στο «κόσκινο» η έναρξη και μεταβολή εργασιών

Αμεση προσκόμιση όλων των δικαιολογητικών και αυτοψίες της Εφορίας στην έδρα των επιχειρήσεων

Από το «κόσκινο» της Εφορίας θα περνούν στο εξής όλες οι επιχειρήσεις που δηλώνουν έναρξη, μεταβολή ή διακοπή εργασιών. Αυτό προκύπτει από υπουργική απόφαση, που θα δημοσιευτεί στην «Εφημερίδα της Κυβερνήσεως». Με την απόφαση αυτή, καταργείται προηγούμενη απόφαση της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, με την οποία η έναρξη και μεταβολή εργασιών είχε «απλοποιηθεί» στο όνομα της ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας. Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών διατύπωναν την άποψη πως το «απλοποιημένο» καθεστώς, που ίσχυσε τα προηγούμενα δυο χρόνια, οδήγησε σε εκτεταμένα φαινόμενα φοροδιαφυγής, στην ίδρυση ανύπαρκτων εταιριών, στην έκδοση πλαστών και εικονικών παραστατικών κ.ά.

Με την τωρινή ρύθμιση της κυβέρνησης της ΝΔ, επανέρχονται η προγενέστερη διαδικασία που είχε καταργηθεί το 2003. Στο εξής οι επιχειρήσεις και επαγγελματίες που δηλώνουν έναρξη, διακοπή ή μεταβολή εργασιών υποχρεώνονται να προσκομίσουν άμεσα όλα τα απαιτούμενα, κατά περίπτωση, δικαιολογητικά. Επίσης, δίνονται εντολές στις Εφορίες να διενεργούν αυτοψίες στην έδρα που δηλώνουν οι επιχειρήσεις, προκειμένου να διαπιστώνεται η «ύπαρξη ή μη της δηλωνόμενης από την επιχείρηση επαγγελματικής εγκατάστασης». Σύμφωνα με τις εντολές της πολιτικής ηγεσίας, η αυτοψία πρέπει να ολοκληρώνεται μέσα σε τρεις εργάσιμες μέρες από την ημερομηνία υποβολής της δήλωσης έναρξης ή μεταβολής των εργασιών.

Η παραπάνω υπουργική απόφαση αναμένεται να προκαλέσει αντιδράσεις στο όνομα των (υποτιθέμενων) εμποδίων που βάζει η κυβέρνηση στη λεγόμενη «επιχειρηματικότητα». Είναι φανερό ότι τα εμπόδια για τις μικρές επιχειρήσεις και τους ΕΒΕ βρίσκονται στην ασύδοτη δράση των ισχυρών επιχειρηματικών ομίλων, των ειδικών ρυθμίσεων και κάθε άλλου είδους διευκολύνσεων που θεσμοθετούν για λογαριασμό οι κυβερνήσεις.

Ρυθμοί υπερχρέωσης

Ο χορός της υπερχρέωσης των νοικοκυριών στις τράπεζες «καλά κρατεί». Οπως μας πληροφορούν τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, μετά τα επιτεύγματα των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ - Σημίτη και την εκρηκτική άνοδο της μάζας του δανεισμού, τη σκυτάλη παρέλαβε επάξια η κυβέρνηση της ΝΔ. Είναι χαρακτηριστικό ότι στους 14 μήνες διακυβέρνησης της χώρας από τη ΝΔ, ο τραπεζικός δανεισμός των λαϊκών νοικοκυριών αυξήθηκε πάνω από 14 δισ. ευρώ. Ποσό που αντιστοιχεί σε ρυθμό αύξησης πάνω από 1 δισ. ευρώ το μήνα!

Από τα παραπάνω, είναι ολοφάνερο πως η πολιτική της λιτότητας - είτε γαλάζιας είτε πράσινης - αποτελεί το καλύτερο λίπασμα στην αύξηση της κερδοφορίας των τραπεζών και όχι μόνο. Κάθε άλλο σχόλιο περιττεύει.

Πολιτική ενίσχυσης των ντοματοβιομηχάνων

Σύσκεψη για την καλύτερη εξυπηρέτηση των συμφερόντων των ντοματοβιομηχάνων έγινε χτες στο υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών. Κι όπως συνηθίζεται, το τελευταίο διάστημα όλα τα προβλήματα φορτώθηκαν στον φτηνό κινέζικο ντοματοπολτό και όχι στις ολέθριες επιταγές της ΚΑΠ και του ΠΟΕ. Γιατί αν για παράδειγμα δεν υπήρχαν οι σχετικές συμφωνίες του ΠΟΕ και έμπαιναν δασμοί στις εισαγωγές, τι ποσότητες ντοματοπολτού θα εισάγονταν στην Ελλάδα;

Στη σύσκεψη που έγινε υπό τους υφυπουργούς Οικονομίας και Οικονομικών Χρ. Φώλια και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Αλ. Κοντό και στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι των μεταποιητών βιομηχανικής ντομάτας, συζητήθηκαν με βάση τα όσα ανακοινώθηκαν θέματα που αφορούν τους ντοματοβιομηχάνους, δηλαδή βασικά τα παραρτήματα των πολυεθνικών που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα. Κι όπως προκύπτει από τα ανακοινωθέντα, εκτός από μέτρα για τη στήριξη των εξαγωγών, θα δοθούν και νέες ενισχύσεις στους ντοματοβιομήχανους. Οσον αφορά το τελευταίο, αναφέρεται πως θα ζητηθεί από την ΕΕ να επιτρέψει να χορηγηθούν χρηματοδοτικά κίνητρα για τη μείωση του κόστους παραγωγής... Στην ουσία βέβαια όσα και να πάρουν οι βιομήχανοι, τα σπασμένα θα τα πληρώσουν πάλι οι παραγωγοί. Ακόμα, στην ίδια ανακοίνωση γίνεται λόγος για «διευθέτηση του χρόνου εργασίας στις μεταποιητικές βιομηχανίες», πράγμα που σημαίνει και πρόσθετες αντεργατικές ρυθμίσεις για τους εργαζόμενους του κλάδου, με βάση το σχετικό αντεργατικό νομοσχέδιο της ΝΔ!

Πάντως όσον αφορά τους παραγωγούς βιομηχανικής ντομάτας και την προάσπιση του εισοδήματός τους, αυτό που κάνει στην ουσία η κυβέρνηση της ΝΔ είναι να ενισχύει την ασυδοσία και τα κερδοσκοπικά συμφέροντα των εμπόρων μεταποιητών, στο όνομα του ανταγωνισμού και στα πλαίσια του σχετικού αντιαγροτικού κανονισμού, που ψήφισε το 2000 η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Εκτός αυτών τίθενται και κάποια ερωτήματα προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Ε. Μπασιάκο: Στα τέλη του Αυγούστου του 2004 είχαν ανακοινώσει κάτι μέτρα προστασίας των παραγωγών βιομηχανικής ντομάτας φέτος και κάτι χρονοδιαγράμματα για τις παραδόσεις, καθώς και επιβολή ποινών στους «παρανομούντες» μεταποιητές. Τι απ' όλα αυτά γίνεται φέτος; Επίσης τι έλεγχοι γίνονται στις μεταποιητικές βιομηχανίες που εδρεύουν στην Ελλάδα για το ύψος των ποσοτήτων κινέζικου ντοματοπολτού, που εισάγουν ανενόχλητες και πού διατίθενται αυτές και ως τι προϊόν;..



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ