ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 21 Ιούλη 2005
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«Συλλείτουργο» στον Γιάννη Ρίτσο

Στον ποιητή της Ρωμιοσύνης Γιάννη Ρίτσο είναι αφιερωμένη η εκδήλωση, που θα φιλοξενηθεί σήμερα (9.30 μμ), στη Νίκαια. Στον ιστορικό, υποβλητικό χώρο της Μάντρας Μπλόκου Κοκκινιάς (Κιλικίας και Ηλιουπόλεως) θα τελεστεί το «Συλλείτουργο» αφιέρωμα στον ποιητή, ο οποίος έκανε τη ζωή του τέχνη και την τέχνη του αξία της ζωής, αποδεικνύοντας πως η μαγεία της δημιουργίας περνά μέσα από την ίδια την ιστορία. Μια βραδιά, υπό το φως της καλοκαιρινής πανσελήνου και της μεγάλης ποίησης. Λόγος, εικόνα, μουσική συνθέτουν την ξεχωριστή παράσταση, στην οποία αποτυπώνονται άγνωστες πτυχές της μορφής του ποιητή. Θα συμμετέχουν οι: Νίνα Πατρικίδου (βιολί, πιάνο), Μαρίνα Κισλίτσινα (βιολοντσέλο), Αννα Μουζάκη (τραγούδι), Βασιλεία Παπαρήγα (τραγούδι). Θα υπάρχουν ηχητικά ντοκουμέντα με τη φωνή του Γ. Ρίτσου να απαγγέλλει και να διηγείται τη ζωή του (από το αρχείο της κόρης του Ερης Ρίτσου). Τα ηχητικά ντοκουμέντα «ντύνουν» ασπρόμαυρες φωτογραφίες της Αγγελικής Καστρινέλλη. Επίσης θ' ακουστεί ηχογραφημένη η απαγγελία της «Σονάτας του Σεληνόφωτος» και τεσσάρων ποιημάτων του Γ. Ρίτσου από την Εφη Θανοπούλου. Κατασκευή βίντεο φωτογραφιών: Ισαβέλλα Πετράκη, Αννα Μουζάκη. Την εκδήλωση διοργανώνει το Πνευματικό Κέντρο Δήμου Νίκαιας.

ΕΡΩΤΗΣΗ ΚΚΕ
«Ενισχύστε τη Λυρική Σκηνή»

Μακέτα του Ν. Πετρόπουλου για το νέο κτίριο της ΕΛΣ. Παρουσιάστηκε το 1993. Δώδεκα χρόνια μετά ούτε ο χώρος δεν έχει οριστεί... Η Λυρική παραμένει δέσμια ανεκπλήρωτων υποσχέσεων
Μακέτα του Ν. Πετρόπουλου για το νέο κτίριο της ΕΛΣ. Παρουσιάστηκε το 1993. Δώδεκα χρόνια μετά ούτε ο χώρος δεν έχει οριστεί... Η Λυρική παραμένει δέσμια ανεκπλήρωτων υποσχέσεων
Τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει το μοναδικό λυρικό θέατρο στη χώρα μας, η Εθνική Λυρική Σκηνή, και η ανάγκη επίλυσής τους τονίζονται στην Ερώτηση προς τον υπουργό Πολιτισμού, που κατέθεσαν προχτές οι βουλευτές του ΚΚΕ, Λιάνα Κανέλλη και Αντώνης Σκυλλάκος. Προβλήματα, που εμποδίζουν τη Λυρική ν' αναπτυχθεί και να διαδραματίσει τον πολύπλευρο ρόλο της, προκειμένου να φέρει σε μεγαλύτερη επαφή τον ελληνικό λαό με το λυρικό θέατρο, να στεγάσει τη σύγχρονη λυρική δραματουργία και τη δημιουργία των λυρικών καλλιτεχνών. Οι δύο βουλευτές υπογραμμίζουν ότι «για την εκπλήρωση αυτού του ρόλου η ΕΛΣ πρέπει να ενισχυθεί θεσμικά και οικονομικά από το κράτος».

Στην Ερώτηση αναφέρεται ότι «η ΕΛΣ στεγάζεται, επί 5 δεκαετίες, στο ενοικιαζόμενο κτίριο της οδού Ακαδημίας (θέατρο ΟΛΥΜΠΙΑ), το οποίο ανήκει στο Μετοχικό Ταμείο Υπαλλήλων Τράπεζας Ελλάδας. Το κτίριο, όντας παλιό και ακατάλληλο για μεγάλες παραγωγές, δεν πληροί καμία από τις προϋποθέσεις θεάτρου όπερας, ενώ η μίσθωσή του γίνεται με όρους παμπάλαιους και ληστρικούς για την ΕΛΣ. Σε νοικιασμένα και ανεπαρκέστατα επίσης κτίρια αναγκάζεται η Λυρική να ξεδιπλώνει και άλλες πτυχές της δραστηριότητάς της: στο «Ακροπόλ» τις παραστάσεις οπερέτας και της Παιδικής Σκηνής, στα Στούντιο Χορωδίας και Μπαλέτου (στην Πειραιώς) τις πρόβες των δύο σωμάτων, αλλά και τις παραστάσεις της Πειραματικής Σκηνής. Το καθεστώς των πολλαπλών μισθώσεων και η ανυπαρξία ενός δικού της κατάλληλου κτιρίου, έχει σοβαρές συνέπειες για τη σωστή λειτουργία της ΕΛΣ, τόσο για την οικονομική της κατάσταση όσο και για την ανάπτυξη του καλλιτεχνικού έργου της και γενικότερα του πολύπλευρου ρόλου της. Και το ΠΑΣΟΚ παλαιότερα, αλλά και προεκλογικά ο πρωθυπουργός υποσχέθηκαν ότι θα ανεγερθεί επιτέλους νέο κτίριο, για να στεγάσει όλες τις λειτουργίες της Λυρικής». Οι δύο βουλευτές ερωτούν «σε ποιες συγκεκριμένες ενέργειες θα προχωρήσει το Υπουργείο για την υλοποίηση των προεκλογικών δεσμεύσεων και την οριστική λύση του προβλήματος».

Υπογραμμίζουν επίσης ότι «με την αλλαγή του νομικού πλαισίου της ΕΛΣ (από ΝΠΔΔ σε ΝΠΙΔ) οι υποχρεώσεις του δυναμικού της έχουν αυξηθεί κατακόρυφα και βρίσκονται σε πλήρη αντιδιαστολή με τις θεσμικές και οικονομικές τους απολαβές. Σήμερα η ΕΛΣ λειτουργεί έχοντας μόνο το 13% του δυναμικού της μόνιμο». Και ρωτούν: «Πώς μπορεί να αναπτυχθεί ο πολύπλευρος παιδαγωγικός, καλλιτεχνικός ρόλος της ΕΛΣ, όταν το δυναμικό της (καλλιτεχνικό, τεχνικό και διοικητικό) βρίσκεται αντιμέτωπο με εργασιακή αστάθεια και μισθούς πείνας; Δεν είναι, άραγε, αυτός βασικός πυλώνας της ΕΛΣ; Τι μέτρα θα παρθούν ιδιαίτερα για την κάλυψη των δίκαιων απαιτήσεων των εργαζομένων της ΕΛΣ, που έχουν χρόνια τώρα μισθούς καθηλωμένους;»

«Η άστεγη ΕΛΣ, με τα πολλά οικονομικά και εργασιακά προβλήματα, βρίσκεται τώρα και χωρίς Καλλιτεχνικό Διευθυντή. Τι ενέργειες πρόκειται να γίνουν για να πληρωθεί άμεσα η θέση και σε ποιο πλαίσιο θα κινείται ο προγραμματισμός, προκειμένου να επιλυθούν τα ουσιαστικά κτιριακά, θεσμικά και οικονομικά προβλήματα, για να μπορέσει να παίξει η ΕΛΣ τον πολύπλευρο καλλιτεχνικό ρόλο της, να γίνει ένα Λυρικό Καλλιτεχνικό Κέντρο με πανελλαδική εμβέλεια και ουσιαστικά λαϊκό χαρακτήρα;».

Φεστιβαλικές διαδρομές

Βραδιές με μουσική, θέατρο και χορό, περιλαμβάνουν οι πολιτιστικές εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται σε πολλά μέρη της χώρας μας.

Στη Ρόδο, στις 23/7 το Εθνικό Θέατρο θα παρουσιάσει το «Ονειρο καλοκαιρινής νύχτας» (παιδική παράσταση). Στις 27/7 η Γλυκερία και ο Κώστας Μακεδόνας θα μας κρατήσουν συντροφιά με αγαπημένα τραγούδια. Ακολουθούν (30/7) οι «Αχαρνής» από το Εθνικό Θέατρο, ενώ στις 2/8 φιλοξενείται συναυλία της ΚΟΕΜ με τίτλο «Μίκης Θεοδωράκης - 80 Χρόνια». Ακολουθεί (8/8) συναυλία με την Nadia Weinberg. Στις 12/8 το ΔΗΠΕΘΕ Βόλου και η θεατρική εταιρία «Εύμολπις» παρουσιάζουν το «Βιολιστή στη Στέγη». Στις 17, 19, 21, 24, 28 Αυγούστου φιλοξενούνται οι «Βάτραχοι» του Αριστοφάνη από το ΔΗΠΕΘΕ Ρόδου με το Θέατρο δρόμου του Νίκου Χατζήπαπα και στις 18, 20, 22, 29, 30 Αυγούστου ο «Προμηθέας Δεσμώτης» του Αισχύλου. Στις 20/8 συναυλία του γυναικείου συγκροτήματος κρουστών της Κίνας Red Poppy.

Συνεχίζονται εξάλλου οι πολιτιστικές εκδηλώσεις που φιλοξενούνται στο «Σαϊνοπούλειο» αμφιθέατρο Σπάρτης. «50 χρόνια δρόμος» είναι ο τίτλος της συναυλίας του Μίμη Πλέσσα (27/7). Ακολουθεί (3/8) η Εστουδιαντίνα. «Το Σμυρναίικο τραγούδι γιορτάζει» με μία από τις σημαντικότερες σύγχρονες ορχήστρες που συνεχίζει την παράδοση των μεγάλων ορχηστρών, οι οποίες άνθισαν στη Μικρά Ασία. Ερμηνεύουν οι: Παντελής Θαλασσινός, Γιώτα Νέγκα, Παναγιώτης Λάλεζας και Αρετή Κετιμέ. Στις 10/8 ο Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου παρουσιάζει την «Αντιγόνη» του Σοφοκλή, ένα έργο το οποίο αναδεικνύει τα προβλήματα του κύρους των ανθρώπινων νόμων και τις υπερβολές της εξουσιαστικής ροπής. Ακολουθεί (17/8) το ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης με το έργο του Γ. Χορτάτση, «Ερωφίλη», ενώ στις 31/8 φιλοξενείται το Κρατικό Μπαλέτο της Οπερας της Οδησσού με τη δημοφιλή «Η λίμνη των κύκνων». Οι εκδηλώσεις ολοκληρώνονται στις 7/9 με το Θέατρο Προσκήνιο, το οποίο θα παρουσιάσει τον «Αρχοντοχωριάτη» του Μολιέρου. Πρωταγωνιστούν οι Γιάννης Μπέζος και Ναταλία Τσαλίκη.

«Κάντο Χενεράλ» στο Ηρώδειο

Το «Κάντο Χενεράλ» του Μίκη Θεοδωράκη - βασισμένο στο ποιητικό έργο του Πάμπλο Νερούδα - παρουσιάζει σε μορφή μπαλέτου η Λυρική Σκηνή, σήμερα και αύριο (9 μμ), σε παγκόσμια πρώτη στο Ηρώδειο, γιορτάζοντας τα 80χρονα του συνθέτη. Η σύλληψη του λιμπρέτου είναι του Βασίλη Νικολαΐδη, ο οποίος, στηριγμένος στο ποίημα του Νερούδα, δραματοποίησε τις εικόνες του, έχοντας σαν κεντρικό θέμα τον ίδιο τον ποιητή. Η διήγηση ξεκινά από τη νεκρική πομπή που ακολουθεί τη σορό του Νερούδα κι από εκεί ξετυλίγεται ένα φλας - μπακ στη ζωή και το έργο του. Μουσική διεύθυνση Ηλία Βουδούρη, χορογραφία Ρέι Μπάρα, σκηνικά Αντώνη Χαλκιά, κοστούμια Γιάννη Μετζικώφ, διεύθυνση χορωδίας Φανής Παλαμίδη. Τραγουδούν: Μαρία Φαραντούρη, Σοφία Μιχαηλίδου, Πέτρος Πανδής και Τάσης Χριστογιαννόπουλος. Χορεύουν: Αιμιλία Γάσπαρη, Μαρία Μηλιοπούλου, Νατάσσα Σιούτα, Αλίνα Στεργιανού, Σύνθια Φρυδά, Γιώργος Βαρβαριώτης, Γιώργος Ντοντσάκης, Στράτος Παπανούσης, Ιγκόρ Σιάτσκο, οι σολίστ, οι κορυφαίοι και το Corps de Ballet της Λυρικής.

Κινηματογραφική «Αγρύπνια»

Υστερα από πέντε βδομάδες νυχτερινών, εξωτερικών κυρίως, γυρισμάτων, ολοκληρώθηκε τον περασμένο μήνα το γύρισμα της νέας ταινίας του Νίκου Γραμματικού «Αγρύπνια», η οποία θα είναι έτοιμη το Νοέμβρη για τη συμμετοχή της στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, ενώ μέσα στο καλοκαίρι θα προβάλλεται σε ορισμένους κινηματογράφους το πρώτο διαφημιστικό της. Ηδη, η εταιρία παραγωγής της άρχισε επαφές για τη συμμετοχή της ταινίας σε ξένα, διεθνή φεστιβάλ (Βερολίνου, Καννών, Κάρλοβυ Βάρυ, Τορόντο, κ.ά.).

Το σενάριο υπογράφουν οι Νίκος Παναγιωτόπουλος - Νίκος Γραμματικός, τη διεύθυνση φωτογραφίας ο Σίμος Σαρκέζης, το μοντάζ ο Γιάννης Κατσαμπούλας, τα σκηνικά - κοστούμια η Γιόλια Ζωϊοπούλου, το μακιγιάζ η Θεανώ Καπνιά, τη διεύθυνση παραγωγής ο Δημήτρης Μπιρμπίλης. Παίζουν: Βαγγέλης Μουρίκης, Μιχάλης Τσουρουνάκης, Δήμητρα Χατούπη, Ηρώ Λούπη, Ερση Μαλικένζου, Αγγελική Δημητρακοπούλου, Ευαγγελία Σαμιωτάκη, Μανόλης Πιπεράκης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ