ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 21 Ιούλη 2005
Σελ. /32

Ωράριο δουλ-εμπορίου

Εξοπλισμοί

Με αφορμή την απόφαση του ΚΥΣΕΑ για την αγορά της νέας παρτίδας των «F-16», ο βουλευτής της ΝΔ και κυβερνητικός εκπρόσωπος της κυβέρνησης Μητσοτάκη κ. Β. Μαγγίνας, είπε χτες (στο ρ/σ «Αλφα 98,9»):

*

Η ποσότητα των εξοπλισμών εντάσσεται στο πλαίσιο των δεσμεύσεων της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ και η ποιότητά τους υπαγορεύεται από τις ανάγκες της αμερικανικής πολεμικής βιομηχανίας.

*

Ειλικρινά, η στήλη δεν έχει να προσθέσει απολύτως τίποτα.

Του Τάσου Αναστασίου στα «ΝΕΑ»
Του Τάσου Αναστασίου στα «ΝΕΑ»

«Σήκωσε το γάντι ο Ε. Βενιζέλος», έγραφαν χτες κάποιες εφημερίδες, με αφορμή τις δηλώσεις του στελέχους του ΠΑΣΟΚ για τις «απειλές» Μεϊμαράκη περί εκλογών. Και πολύ σωστά έκανε ο κ. Βενιζέλος, που «σήκωσε το γάντι». Τώρα, το ερώτημα είναι: Κάποιος, που θέλει να γίνει αρχηγός σε ένα κόμμα, πόσο θέλει να κερδίσει τις εκλογές ο νυν αρχηγός του κόμματος;..

Μ' αυτά που ακούμε, πάλι καλά που δεν πήδηξε όλος μέσα ο χριστιανός...

Πέραν του CNN

Μερικές ειδήσεις, από αυτές που δεν «παίζουν» στο CNN και στο FOX (*):

*

«Η κλινική Ναζάλ ήταν εφοδιασμένη σε φαρμακευτικό υλικό. Ολοι οι Αμερικανοί διοικητές γνώριζαν ότι εκεί βρίσκονταν τα απολύτως απαραίτητα εφόδια σε φάρμακα για όλη την πόλη. Παρ' όλα αυτά ήταν το πρώτο κτίριο της πόλης, το νοσοκομείο, που βομβαρδίστηκε και μάλιστα δύο φορές».

*

«Την πέμπτη μέρα της πολιορκίας το σπίτι βομβαρδίστηκε και η στέγη κατέρρευσε. Το παιδί αιμορραγούσε ακρωτηριασμένο μπροστά στα μάτια της μάνας του. Η Ιρακινή για ώρες παρακολουθούσε το παιδί της να ψυχορραγεί, αδύναμη να βγει έξω να ζητήσει βοήθεια. Η ανακοίνωση των Αμερικανών έλεγε ότι όποιος κυκλοφορεί έξω από το σπίτι του θα πυροβολείται χωρίς δεύτερη κουβέντα. Εμεινε μέσα στο σπίτι. Βλέποντας το παιδί της να πεθαίνει μπροστά στα μάτια της από την αιμορραγία».

*

«Από την εισβολή το Μάρτη του 2003 μέχρι τώρα, η ανθρωπιστική οργάνωση Mafkarat al Islam έχει καταγράψει τα εξής στοιχεία:

128.000 νεκροί (όσοι έχουν αναγνωριστεί από οικείους και έχουν δοθεί στοιχεία στα νεκροτομεία). Από αυτούς το 55% είναι γυναίκες και παιδιά κάτω των 12 ετών. Οι 39.000 πέθαναν ως αποτέλεσμα μάχης ή ένοπλης σύγκρουσης. Οι υπόλοιποι είναι άμαχοι».

*

(*) Ιστορίες και ειδήσεις από τη Φαλούτζα. Ιστορίες από το Ιράκ. Αφιερωμένες στον κύριο Πάσχο Μανδραβέλη, για τις «εξυπνάδες» του περί τρομοκρατίας τον τελευταίο καιρό στην «Απογευματινή». Επίσης, προς ενημέρωσή του για τη σχέση του ιμπεριαλισμού (τι «μπανάλ» λέξη, ε, κ.Μανδραβέλη;) με τον άδικο χαμό τόσων ανθρώπων στη βρετανική πρωτεύουσα, του αφιερώνουμε τις δηλώσεις του δημάρχου του ίδιου του Λονδίνου - θα τις βρείτε στις στήλες του «Ρ» με τα Διεθνή - που έγιναν χτες στο BBC.

1825 Ο Κιουταχής ρίχνει 24.000 Τούρκους εναντίον του Μεσολογγίου. Η επίθεση αποκρούστηκε. Οι Τούρκοι χάνουν 1.500 άνδρες. Η πόλη θα αντέξει ως τον επόμενο Απρίλη.

1832 Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης για την επέκταση των συνόρων της Ελλάδας.

1904 Ολοκληρώνεται έπειτα από εργασίες 13 χρόνων ο υπερσιβηρικός σιδηρόδρομος, μήκους 4.607 μιλίων.

1940 Εγκαθιδρύεται σοβιετική εξουσία σε Λιθουανία, Λετονία και Εσθονία.

1965 Ενώ οι λαϊκές κινητοποιήσεις κατά του παλατιανού πραξικοπήματος κορυφώνονται η αστυνομία δολοφονεί το φοιτητή Σωτήρη Πέτρουλα, ηγετικό στέλεχος του φοιτητικού κινήματος και της Νεολαίας Λαμπράκη. Η Ελλάδα συγκλονίζεται.

1969 «Ενα μικρό βήμα για τον άνθρωπο, ένα τεράστιο άλμα για την ανθρωπότητα». Τα ιστορικά λόγια του Νιλ Αρμστρονγκ αποδίδουν το κλίμα που επικρατεί στον πλανήτη Γη καθώς το βράδυ της 20ής προς την 21η Ιούλη ως επικεφαλής του πληρώματος του «Απόλλων 11» κάνει πρώτο βήμα ανθρώπου στη Σελήνη.

1974 Η Ελλάδα δέχεται την απόφαση του ΟΗΕ για ανακωχή, μια μέρα μετά την εισβολή των Τούρκων στην Κύπρο.

1992 Στο Κάιρο ολοκληρώνεται, ύστερα από έξι χρόνια διακοπής των μεταξύ τους σχέσεων, η πρώτη Σύνοδος Κορυφής Αιγύπτου - Ισραήλ, κατά τη διάρκεια της οποίας ο Πρόεδρος Μουμπάρακ συμφώνησε να επισκεφθεί το Ισραήλ.

«Θα σας ... ανασκολοπίσουμε»!

«Θα ανασκολοπίσουμε (!) στην κυριολεξία (!!) όλο τον τουριστικό τομέα», είχε ...υποσχεθεί πρόσφατα ο κ. Αβραμόπουλος. Φαίνεται, λοιπόν, ότι η ...ανασκολόπιση άρχισε από τους εργαζόμενους στα κέντρα διασκέδασης. Κατόπιν εισήγησης του κυρίου υπουργού Τουρισμού, που έγινε ασμένως δεκτή από τους συναρμοδίους υπουργούς, τα συναφή καταστήματα στις τουριστικές περιοχές (σε όλη την Ελλάδα δηλαδή...) μπορούν πλέον να είναι ανοιχτά από τις 6 (το πρωί) μέχρι τις 4.30 (το πρωί)...

Αλήθεια, ο (συνεργαζόμενος πια με τη ΝΔ) κ. Παπαθεμελής, ερωτήθη για το θέμα;

«Ευελφάλεια»...

Η γενιά των «ποιητών» του ΠΑΣΟΚ απέκτησε τη θηλυκή της έκφραση. Μετά τον Τηλ. Χυτήρη, μια νέα, γνήσια ποιητική φλέβα, έκανε την εμφάνισή της: Η κ. Αννα Διαμαντοπούλου!

Το δείγμα είναι βέβαια μικρό, αλλά ενδεικτικό της «στόφας». Εγραψε χτες (στα «ΝΕΑ») η «ποιήτρια» (με αφορμή τα Εργασιακά):

«Απέναντι στην αμερικανική ευελιξία θέτουμε (στην ΕΕ) την ευελφάλεια»...

Η κ. Διαμαντοπούλου, ευτυχώς, δεν ανήκει στην κατηγορία των ποιητών /τριών, που διατείνεται «τι θα ήταν η ποίηση αν την καταλάβαιναν όλοι;». Επομένως, σπεύδει στην επόμενη κιόλας φράση να γίνει κατανοητή. Τι είναι, λοιπόν, η ...«ευελφάλεια»; Ιδού η εξήγηση της ίδιας της δημιουργού: Είναι μια σύνθετη λέξη, που, όπως σημειώνει, έχει προκύψει (στο μυαλό της) από τη διασύνδεση των λέξεων «ευελιξία + ασφάλεια». Ως εκ τούτου ...«ευελφάλεια»!

*

ΥΓ(1): Ειδικοί συμφωνούν ότι η κ. Διαμαντοπούλου, αν και έχει ακόμα πολύ δρόμο να διανύσει για να καταφέρει να συναγωνιστεί τα ποιήματα του κ. Χυτήρη, όπως εκείνο με τον «υδραυλικό» (δεν το ξέρετε; α, χάνετε), εντούτοις βρίσκεται σε καλό δρόμο...

*

ΥΓ(2): Παίρνουμε το θάρρος - και με το συμπάθιο - να προτείνουμε στην «ποιήτρια» ένα είδος ρίμας, καθότι, από τη στιγμή που διαβάσαμε το άρθρο της κ. Διαμαντοπούλου, τραντάχτηκε το «είναι» μας:

*

«Εχω μια ευελφάλεια/

να σου καεί η ασφάλεια/

Από την πόλη έρχομαι/

και στην κορφή Ψυττάλεια»

*

(Καλό;;...)

Τι είναι οι αποφάσεις της ΕΕ για την παρακολούθηση της προσωπικής ζωής των πολιτών; Τίποτα περισσότερο από μια «δημοκρατικά και αυστηρά ελεγχόμενη προφύλαξη των κοινωνιών μας από το κακό»...

Το έγραψε προχτές στο «Βήμα» ο κ. Ριχάρδος Σωμερίτης. Οπότε, όπως αντιλαμβάνεστε, δε χρειάζεται κάποιος ιδιαίτερος σχολιασμός...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ