ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 23 Ιούλη 2005
Σελ. /28
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΔΗΜΟΣΙΑ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ
Στους επιχειρηματίες ολοταχώς

Να συντομεύσει την «αξιοποίηση» αποφάσισε η κυβέρνηση σε ευρεία σύσκεψη παραγόντων

Τα «φιλέτα» της ακίνητης τουριστικής περιουσίας του ΕΟΤ ετοιμάζεται να «βγάλει στο σφυρί» η κυβέρνηση, επικαλούμενη την καλύτερη «αξιοποίηση» της δημόσιας γης και της «ανάπτυξη» του τουριστικού τομέα. Πρόκειται για μια ακόμα «μπίζνα», η οποία έρχεται να ικανοποιήσει τις ορέξεις των μεγαλοεπιχειρηματιών και άλλων επίδοξων «επενδυτών», οι οποίοι, προκειμένου να μπουν στο παιχνίδι, αξιώνουν τα πλείστα όσα, όπως νέα χωροταξικά σχέδια, αλλαγές στους όρους δόμησης κ.ά. Η εφαρμογή αυτών των σχεδιασμών θα έχει καταστρεπτικές συνέπειες και για το περιβάλλον και για τους κατοίκους. Οι κυβερνητικές μεθοδεύσεις μπαίνουν στη φάση της τελικής επεξεργασίας. Αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες δημόσια δηλώνουν ότι «συντομότατα» θα είναι σε θέση να παρουσιάσουν τα «αναπτυξιακά» πλάνα.

Για το σκοπό αυτό έγινε χτες ευρεία κυβερνητική σύσκεψη με τους υπουργούς Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφη, Τουριστικής Ανάπτυξης Δ. Αβραμόπουλο, υφυπουργούς, γενικούς γραμματείς, τον ειδικό γραμματέα αποκρατικοποιήσεων κ.ά. προκειμένου να συντονίσουν την επιχείρηση για τη λεγόμενη «αξιοποίηση» της τουριστικής περιουσίας. Κινητήριος μοχλός των μεθοδεύσεων αυτών είναι η «Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης» (ΕΤΑ) η οποία διαχειρίζεται την ακίνητη περιουσία του ΕΟΤ.

Σύμφωνα με τις επίσημες δηλώσεις, η κυβέρνηση θα προχωρήσει «συντομότατα» στην παρουσίαση του αναπτυξιακού σχεδίου της. Ο υπουργός Οικονομίας ισχυρίστηκε πως «ένα μεγάλο μέρος της ανάπτυξης στο μέλλον θα έρθει από τον τουριστικό τομέα», προσθέτοντας πως «ένα πολύ μεγάλο μέρος των επενδύσεων έρχεται από τον τουριστικό τομέα». Στην ουσία, πρόκειται για πολιτική ενδυνάμωσης των πολύ ισχυρών επιχειρηματικών ομίλων του κλάδου, η οποία θα συντελεστεί με διάφορους τρόπους, όπως, σε ορισμένες περιπτώσεις με τη μορφή «συμπράξεων» ανάμεσα σε αυτούς και το κράτος.

Είναι, επίσης, απόλυτα φανερό ότι οι «επενδυτές» κεντρίζονται από τις μεγάλες προνομιακές εκτάσεις και εγκαταστάσεις, παραθαλάσσια οικόπεδα, μαρίνες κ.ά. Η παράδοσή τους στις ορέξεις τους αποστερεί τα λαϊκά στρώματα από το δικαίωμα στην ελεύθερη πρόσβαση και χρήση τους. Ακόμα περισσότερο, η «αξιοποίηση» δημόσιων εκτάσεων με γνώμονα το κέρδος των μεγαλοεπιχειρηματιών σημαίνει μεγαλύτερη υποβάθμιση του περιβάλλοντος και της ζωής των κατοίκων και των επισκεπτών. Είναι φανερό ότι η ...«ποιότητα των παρεχόμενων τουριστικών υπηρεσιών», για την οποία κόπτονται οι κυβερνώντες, αφορά τα κέρδη των επιχειρηματιών και την «καλοπέραση», όπως οι ίδιοι την εννοούν, ορισμένων πλούσιων τουριστών.

Αντίστοιχους σχεδιασμούς έχει η κυβέρνηση και για τη δημόσια ακίνητη περιουσία που βρίσκεται κάτω από τη διαχείριση της «Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου» (ΚΕΔ). Για το συγκεκριμένο δρομολογούν τη σύσταση θυγατρικής εταιρίας, την οποία αφού πρώτα προικοδοτηθεί με ακίνητα της ΚΕΔ, θα πάρει την άγουσα για το χρηματιστήριο.

ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ
Ανακαλείται επικίνδυνη καφετιέρα

Επικίνδυνο και το τίλιο «Fino»

Την καφετιέρα εσπρέσο, κινεζικής κατασκευής, «DOMANI» μοντέλο «DOM-330» ανακαλεί από την αγορά η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή (ΓΓΚ), επειδή όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, κατά τη λειτουργία της καφετιέρας διαπιστώθηκε ότι «το καπάκι της εξωθείται ή εκτινάσσεται προς τα πάνω, λόγω πιθανής κατασκευαστικής ατέλειας ή αστοχίας υλικού συγκεκριμένου εξαρτήματος». Στην ελληνική αγορά έχουν διατεθεί 960 συσκευές από την εταιρία «General ΑΕ».

Η ΓΓΚ δηλώνει ότι η εταιρία ενημέρωσε τηλεφωνικά τη συντριπτική πλειοψηφία των κατόχων για το πρόβλημα και ζητά από τους καταναλωτές που την έχουν προμηθευτεί να επικοινωνήσουν μαζί της για την αντικατάσταση του ελαττωματικού προϊόντος. Επίσης, η ΓΓΚ, αναφέρει ότι «έχουν σταλεί δείγματα του συγκεκριμένου προϊόντος προς εξέταση στον ΕΛΟΤ, όπου και θα κατατεθεί άμεσα ο τεχνικός φάκελος του είδους και αναμένεται το αποτέλεσμα της εξέτασης», ενώ συστήνει στους καταναλωτές να πάψουν να χρησιμοποιούν τη συγκεκριμένη καφετιέρα.

Αποσύρεται τίλιο

Την ίδια ώρα, ο ΕΦΕΤ αποσύρει το «Τίλιο Fino» συσκευασίας 16 γραμμαρίων με ημερομηνία λήξης 31/12/2010, βουλγάρικης προέλευσης, μετά από εργαστηριακό έλεγχο που έγινε στο Κεντρικό Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας όπου διαπιστώθηκε «η παρουσία σαλμονέλας spp» στο προϊόν.

Ο ΕΦΕΤ επικοινώνησε εγγράφως με την εταιρία «Fino» και ζήτησε την απόσυρση του προϊόντος, την επίσημη ενημέρωσή του και υπεύθυνη δήλωση για τη διακίνηση του συγκεκριμένου προϊόντος σε άλλες χώρες της ΕΕ ή τρίτες χώρες.

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΥ
Πρόστιμα σε Χιουντάι και ΚΙΑ

Πρόστιμα για παραβίαση των κανόνων ανταγωνισμού επέβαλε η Επιτροπή Ανταγωνισμού στις αντιπροσωπείες στην Ελλάδα της «Χιουντάι» και της ΚΙΑ. Συγκεκριμένα στην «Hyundai Ελλάς Π & Ρ Δάβαρη ΑΒΕΕ» επιβλήθηκε πρόστιμο 1.025.515 ευρώ και στην «ΑΟΥΤΟΝΤΗΛ Ελλάς Π & Ρ Δάβαρη ΑΒΕΕ» πρόστιμο 190.533 ευρώ.

Σύμφωνα με την Επιτροπή Ανταγωνισμού οι δύο εταιρίες «παραβίασαν το Κοινοτικό (άρθρο 81 ΕΚ) και το Εθνικό (άρθρο 1 του Νόμου 703/77) Δίκαιο του Ανταγωνισμού». Οι δυο αντιπροσωπείες κατηγορήθηκαν ότι εξανάγκαζαν μέλη του δικτύου διανομής τους να ακολουθούν συγκεκριμένη εμπορική πολιτική και να αποδέχονται ελάχιστο αριθμό πωλήσεων (στοχοθέτηση), συγκεκριμένη εκπτωτική πολιτική και συγκεκριμένες λιανικές τιμές στα αξεσουάρ, τις εργασίες τοποθέτησης και τη μεταπώληση αυτοκινήτων.

Η Επιτροπή Ανταγωνισμού θεωρεί ότι με την απόφασή της θα ενισχυθεί η ανεξαρτησία και η ανταγωνιστική θέση των εξουσιοδοτημένων διανομέων και συνεργείων, θα αυξηθεί η επιχειρηματική ελευθερία τους και τελικά θα ενισχυθεί η θέση των καταναλωτών μέσω της τόνωσης του ανταγωνισμού. Η Γραμματεία της Επιτροπής κλήθηκε να υποβάλει μέσα στο μήνα συμπληρωματική εισήγηση για να διαπιστωθεί εάν υπάρχει θέμα συνιστωμένων ή επιβαλλόμενων τιμών στα ανταλλακτικά και τις επισκευές, από τις δύο αντιπροσωπείες.

ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΑ ΥΛΙΚΑ
Ακρίβυναν 4,1% στο Α' εξάμηνο

«Τσιμπημένη» και η οικοδομική δραστηριότητα στο Α' 4μηνο

Σημαντικές ανατιμήσεις εμφανίζει στο πρώτο εξάμηνο του έτους το κόστος κατασκευής κατοικιών (οικοδομικά και άλλα συναφή με την οικοδομή υλικά). Σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας της Ελλάδας (ΕΣΥΕ) που ανακοινώθηκαν χτες, οι τιμές στα υλικά κατασκευής (σε μέσα επίπεδα έτους), αυξήθηκαν τον Ιούνη του 2005 κατά 4,1%, αντί αύξησης 3,1% την αντίστοιχη περίοδο του 2004. Επίσης, τα εργατικά, (ο δείκτης «τιμών αμοιβής εργασίας», όπως αναφέρεται) στο β' τρίμηνο του 2005 συγκριτικά με την αντίστοιχη περίοδο του 2004 - εμφανίζει αύξηση 3,4% από 1,6% πέρσι.

Οσον αφορά την οικοδομική δραστηριότητα, η ΕΣΥΕ κατέγραψε, με βάση τις άδειες για ανέγερση νέων οικοδομών ή επέκταση παλιών, αύξηση 3,2% και 5% της επιφάνειας για το τετράμηνο Γενάρης - Απρίλης του 2005. Τα συγκεκριμένα στοιχεία της ΕΣΥΕ αφορούν τη δημόσια και ιδιωτική κατασκευαστική δραστηριότητα για κτίρια κατοικιών - γραφείων, χωρίς να περιλαμβάνουν τα έργα υποδομής, όπως γέφυρες, δρόμους κλπ. Τη μεγαλύτερη κινητικότητα εμφανίζει η Αττική (αύξηση 11,1%) και ακολουθούν η Δ. Ελλάδα (αύξηση 39,9%), Κ. Μακεδονία (12,9%) κλπ.

Πρόστιμο στην «Alpha Bank»

Πρόστιμο συνολικού ύψους 100.000 ευρώ επιβλήθηκε από την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα στην τράπεζα «Alpha Bank». Το πρόστιμο επιβλήθηκε για παραβίαση προσωπικών δεδομένων κατά την έκδοση πιστωτικών καρτών σε επτά ιδιώτες, οι οποίοι δεν είχαν ζητήσει την έκδοση των καρτών.

Συγκεκριμένα, η Τράπεζα εξέδιδε πιστωτικές κάρτες στο πλαίσιο των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 (η «Alpha Bank» ήταν χορηγός) στο όνομα πολλών ιδιωτών (μεταξύ των οποίων και οι 7 ιδιώτες), χωρίς ποτέ να τους ενημερώσει.

Απλά, στους επτά ιδιώτες - οι οποίοι κατήγγειλαν το περιστατικό - η Alpha Bank έστειλε προεγκεκριμένες πιστωτικές κάρτες, οι οποίες ενεργοποιούνταν με την υπογραφή της αίτησης που τους έστελνε.

Σημειώνεται, πως στην αίτηση... υπήρχαν όλα τα προσωπικά δεδομένα των επτά, ενώ σε δύο υπήρχε και ο Αριθμός Φορολογικού Μητρώου!



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ