ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 23 Ιούλη 2005
Σελ. /28
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΜΙΣΘΩΤΟΙ - ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ
Ξεχάστε την τιμαριθμοποίηση της φορολογικής κλίμακας

Ο υπουργός Οικονομίας προανήγγειλε την απόφαση της κυβέρνησης, να διατηρήσει αμετάβλητο το αφορολόγητο όριο και το 2006 στις 11.000 ευρώ

Ξεχάστε την τιμαριθμοποίηση της φορολογικής κλίμακας, γιατί «δεν αντέχει η οικονομία». Αυτό είναι σε ελεύθερη μετάφραση το μήνυμα που στέλνει στους μισθωτούς και συνταξιούχους, ο επί των Οικονομικών υπουργός Γ. Αλογοσκούφης, προαναγγέλλοντας - εμμέσως πλην σαφώς - την απόφαση της κυβέρνησης να εμβαθύνει την υπερφορολόγηση των μισθών, των συντάξεων και εν γένει των λαϊκών εισοδημάτων. Με συνέντευξή του σε γερμανική εφημερίδα, ο υπουργός άφησε να εννοηθεί πως η φορολογική κλίμακα των προσωπικών εισοδημάτων θα παραμείνει και το 2006 (εισοδήματα που θα αποκτηθούν του χρόνου και θα εκκαθαριστούν το 2007) αμετάβλητη στο επίπεδο των 11.000 ευρώ. Δηλαδή, στο ίδιο ύψος που ισχύει για τα φετινά (2005) και θα εκκαθαριστούν το 2006. Αν τελικά, η κυβέρνηση κάνει πράξη τις εξαγγελίες του Γ. Αλογοσκούφη, αυτό θα επιβαρύνει ακόμα περισσότερα τα λαϊκά στρώματα.

Βέβαια, για να χρυσώσει το χάπι της μη τιμαριθμοποίησης της φορολογικής κλίμακας, ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφης, άφησε να εννοηθεί ότι υπάρχει περιθώριο για μείωση του ανώτατου φορολογικού συντελεστή 40%. Επικαλούμενος τις ...αντοχές της οικονομίας, ο υπουργός μετέθεσε τη μεταρρύθμιση - όσον αφορά στο φόρο εισοδήματος - για το «2007 ή αργότερα».

Είναι φανερό ότι και η κυβέρνηση της ΝΔ σκοπεύει να εφαρμόσει το γνωστό κόλπο της «μη τιμαριθμοποίησης» στη φορολογική κλίμακα, εξανεμίζοντας έτσι την όποια αύξηση δοθεί σε μισθούς, συντάξεις και μεροκάματα. Στην ίδια συνέντευξη, ο Γ. Αλογοσκούφης είπε ότι οι αποκρατικοποιήσεις για το 2006 θα φτάσουν στο 1,6 δισ. ευρώ, στο ύψος δηλαδή των αποκρατικοποιήσεων του 2005.

ΚΚΕ
Μέτρα προστασίας των ροδακινοπαραγωγών

Να λάβει η κυβέρνηση μέτρα προστασίας του εισοδήματος των ροδακινοπαραγωγών και των αχλαδοπαραγωγών από την κερδοσκοπική ασυδοσία των εμποροβιομηχάνων, ζητά το ΚΚΕ με παρέμβαση των βουλευτών του στη Βουλή.

Σε Ερώτηση που κατέθεσαν οι βουλευτές του Κόμματος Νίκος Γκατζής και Τάκης Τσιόγκας τονίζονται τα εξής: «Για άλλη μια χρονιά οι εμποροβιομήχανοι εκβιάζουν τους ροδακινοπαραγωγούς και αχλαδοπαραγωγούς της χώρας για να πάρουν την παραγωγή τους σε εξευτελιστικές τιμές που δεν καλύπτουν ούτε το κόστος της.

Η κυβέρνηση, παριστάνοντας τον «Πόντιο Πιλάτο», δεν κάνει καμία ενέργεια για να σταματήσει την κερδοσκοπία των εμποροβιομηχάνων σε βάρος των αγροτών και καταναλωτών, με πρόσχημα ότι οι τιμές διαμορφώνονται με ελεύθερες διαπραγματεύσεις στα πλαίσια της αγοράς. Συνειδητά όμως αποκρύπτει τον καθοριστικό ρόλο που έπαιξαν οι ελληνικές κυβερνήσεις μαζί με την ΕΕ στη διαμόρφωση των όρων της αγοράς, που είναι κομμένοι και ραμμένοι στα συμφέροντα των εμποροβιομηχάνων με την κατάργηση της ελάχιστης τιμής, την απελευθέρωση των εισαγωγών κ.ά.»

Οι βουλευτές του ΚΚΕ ρωτούν τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων τι ενέργειες θα κάνει για να προστατέψει το εισόδημα των ροδακινοπαραγωγών και αχλαδοπαραγωγών από την ασυδοσία των εμποροβιομηχάνων.

ΛΕΣΒΟΣ
Καθυστερεί το φράγμα της Σεδούντα

Ερώτηση κατέθεσε το ΚΚΕ στη Βουλή

Την ολοκλήρωση του φράγματος της Σεδούντα στη Λέσβο, ζητούν, με Ερώτηση που κατέθεσαν προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, οι βουλευτές του ΚΚΕ Στ. Σκοπελίτης και Γ. Πατσιλινάκος.

«Το φράγμα της Σεδούντα στη Λέσβο κινδυνεύει να έχει την τύχη της λιμνοδεξαμενής του Βαφείου. Κι αυτό γιατί καθυστερούν οι διαδικασίες για την ανάθεση των εργασιών που προβλέπει η συμπληρωματική μελέτη και οι οποίες αφορούν την πρόβλεψη για τη συγκράτηση των πρανών από τις καταλισθήσεις, καθώς και την αύξηση του ύψους του φράγματος κατά 5 - 6 μέτρα. Αυτή η καθυστέρηση, και στο βαθμό που αυτή θα συνεχιστεί, θα έχει σαν αποτέλεσμα να προκύψουν προβλήματα στις μεμβράνες, οι οποίες κινδυνεύουν με φθορά, αφού από τη στιγμή που τοποθετήθηκαν δεν έχει λειτουργήσει το φράγμα».

Καταλήγοντας οι βουλευτές του ΚΚΕ ρωτούν τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, «τι ενέργειες θα κάνει ώστε να προχωρήσει το έργο και να μην παρουσιαστούν τα προβλήματα που επισημαίνουμε;».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ