ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 23 Ιούλη 2005
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Πρόταση για συμμαχία εργατών - αγροτών

Την αλληλεγγύη τους στις οργανώσεις των αγροτών της Βενεζουέλας, όπως το Αγροτικό Μέτωπο Εζεκιέλ Σαμόρα εκφράζει η Εθνική Ενωση Εργαζομένων Βενεζουέλας (ΕΕΕΒ), στην προσπάθεια να ανακοπεί το κύμα δολοφονιών αγροτών - έχουν ξεπεράσει τις 130 τον τελευταίο καιρό - από πληρωμένους φονιάδες των γαιοκτημόνων που αντιτίθενται στη μεταρρύθμιση που προωθεί η κυβέρνηση του Ούγκο Τσάβες.

Η τριτοβάθμια οργάνωση που προήλθε μετά το ξεκαθάρισμα των συνδικαλιστικών οργάνων από διεφθαρμένους συνδικαλιστές και εργατοπατέρες που είχαν ηγηθεί στο πραξικόπημα το 2002, δηλώνει ότι είναι αναγκαίο να δοθεί άμεσα συντονισμένη απάντηση. Είναι επιτακτική ανάγκη, υπογραμμίζει, εργάτες και αγρότες να σταματήσουν τους πληρωμένους δολοφόνους από τους γαιοκτήμονες που δε θέλουν να εφαρμοστεί ο νόμος για τη γη, για την κατάργηση των τσιφλικιών και την αναδιανομή της γης σε αυτούς που τη δουλεύουν.

Η ΕΕΕΒ, προτείνει συγκεκριμένα τη συμμαχία εργατών - αγροτών για την αλληλοστήριξη των αγώνων που αναπτύσσονται και για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων και δημοκρατικών δικαιωμάτων.

Οπως τονίζουν, η συμμαχία αυτή πρέπει να μπει μπροστά «στη σύγκρουση με τον ιμπεριαλισμό που μας απειλεί και τους τσιφλικάδες και τα αφεντικά που είναι έκφραση του ίδιου καπιταλιστικού εκμεταλλευτικού συστήματος. Ταυτόχρονα να ανοίξει το δρόμο για το πέρασμα προς το σοσιαλισμό».

Η πρόταση για τη συμμαχία περιλαμβάνει, σημειώνεται, μια ριζική επαναστατική αγροτική μεταρρύθμιση με την παράδοση της γης, τη δυνατότητα πιστώσεων και εγγυήσεων σε αυτούς που προσπαθούν να εφαρμόσουν το νόμο για τη γη. Ταυτόχρονα η ΕΕΕΒ υποστηρίζει ότι η πάλη αυτή συνοδεύεται με την ενίσχυση του εργατικού και κοινωνικού ελέγχου σε όλη την επαναστατική Μπολιβαριανή διαδικασία, που είναι σε εξέλιξη.

Σταμάτησαν το Καραβάνι Φιλίας προς την Κούβα

Από διαδήλωση του κουβανικού λαού ενάντια στην επιθετική πολιτική των ΗΠΑ
Από διαδήλωση του κουβανικού λαού ενάντια στην επιθετική πολιτική των ΗΠΑ
Το 16ο Καραβάνι Φιλίας και Αλληλεγγύης προς την Κούβα, που διοργανώνουν οι «Παστόρες για την Ειρήνη» κάθε χρόνο, από το 1992, βρισκόταν σταματημένο μέχρι χτες στα σύνορα του Τέξας των ΗΠΑ με το Μεξικό, αφού απαγορεύτηκε η διέλευσή του από τις Αρχές των ΗΠΑ. Αξιωματούχοι του υπουργείου Εμπορίου των ΗΠΑ αφαίρεσαν υπολογιστές, πληκτρολόγια, αριθμομηχανές και οτιδήποτε άλλη ηλεκτρονική συσκευή από ένα από τα λεωφορεία του Καραβανιού, υποστηρίζοντας πως «μόνο ό,τι κατέχει ειδική άδεια μπορεί να περάσει τα σύνορα για το Μεξικό».

Μερικοί συμμετέχοντες στο Καραβάνι έχουν περάσει τα σύνορα περπατώντας και μεταφέροντας πατερίτσες, καροτσάκια αναπήρου και άλλες ιατρικές προμήθειες από δεύτερο λεωφορείο του Καραβανιού. Την ίδια στιγμή, οι υπόλοιποι πραγματοποιούν διαμαρτυρία στα σύνορα.

Υπάρχουν περίπου 130 Αμερικανοί πολίτες που ταξιδεύουν μαζί με το Καραβάνι Φιλίας και Αλληλεγγύης, το οποίο ξεκίνησε από τον Καναδά και πέρασε από διάφορες πόλεις των ΗΠΑ για να συγκεντρώσει δωρεές. Το Καραβάνι (8 λεωφορεία, 1 φορτηγό και 2 ΙΧ) μεταφέρει υλικό, μεταξύ του οποίου ιατρικό εξοπλισμό, σχολικά είδη, υπολογιστές και άλλα. Οι «Πάστορες για την Ειρήνη» καλούν τους υποστηρικτές τους να καλέσουν τον υπουργό Εμπορίου και άλλα μέλη του Κογκρέσου απαιτώντας να επιτραπεί η διέλευση του Καραβανιού προς το Μεξικό.

«Ως άνθρωποι με συνείδηση και πίστη, είναι καθήκον μας να αντισταθούμε και να καταδικάσουμε αυτή την απάνθρωπη πολιτική των ΗΠΑ», δήλωσε ο αιδεσιμότατος Λούσιους Ουόκερ, ιδρυτής του «Παστόρων για την Ειρήνη».

«Αποδοκιμάζουμε αυτό το σύστημα παραχώρησης άδειας επειδή είναι και ανήθικο και παράνομο. Είναι ανήθικο, επειδή βάζει σε κίνδυνο τις ζωές εκατομμυρίων Κουβανών και εξαναγκάζει αθώα παιδιά και ενήλικες να υποφέρουν. Είναι παράνομο, με βάση το διεθνές δίκαιο, επειδή χρησιμοποιεί φάρμακα και τρόφιμα ως όπλα πολέμου, για να εξαναγκάσει μια χώρα να αλλάξει την κυβέρνησή της. Το σύστημα αυτό είναι και αντισυνταγματικό, επειδή απαιτεί από τους ανθρώπους να υποτάσσουν τις ενέργειές τους σε ένα κυβερνητικό σύστημα παροχής αδείας, παραβιάζοντας έτσι το δικαίωμα στην ελεύθερη έκφραση θρησκείας, πολιτικής σκέψης, συναναστροφής και μετακίνησης», τόνισε ο Ουόκερ.

Οι «Πάστορες για την Ειρήνη» δεν αποδέχονται και δε ζητούν ειδική άδεια για να παραδώσουν την ανθρωπιστική βοήθεια στην Κούβα, και είναι αποφασισμένοι να μην επιτρέψουν στην κυβέρνηση των ΗΠΑ να παρεμβαίνει στο ανθρωπιστικό τους πρόγραμμα. Από το 1992, οι «Πάστορες για την Ειρήνη» έχουν παραδώσει στην Κούβα πάνω από 2.500 τόνους υλικών, παρακάμπτοντας τους νόμους του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ και δείχνοντας παράλληλα την αλληλεγγύη τους προς τον κουβανικό λαό.

ΟΥΓΚΑΝΤΑ
Από ευνοούμενος, παρίας;

ΚΑΜΠΑΛΑ/ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ.--

Η Ουγκάντα - που περιβάλλεται από το Σουδάν, τη Ρουάντα και τη ΛΔ Κονγκό - έως πρότινος αποτελούσε παράδειγμα «οικονομικής ανάπτυξης» στην Αφρική, σύμφωνα με αναλυτές, καθώς ο πρόεδρος Γιοουέρι Μουσεβένι είχε καταφέρει «οικονομικές επιτυχίες», ενώ «ανέπτυσσε τη δημοκρατία».

Στην πραγματικότητα, η Ουγκάντα σε πολύ μικρό βαθμό έχει συνέλθει από το ταραχώδες παρελθόν των τελευταίων 43 χρόνων που υπάρχει ως χώρα -μετά την αποαποικιοποίησή της το 1962: τον εμφύλιο, τη στρατιωτική δικτατορία, τη βία ανάμεσα στις φυλές, το λιμό, το HIV/AIDS. Η ανατροπή της (δεύτερης) δικτατορίας του Μίλτον Ομπότε από τον Μουσεβένι και τον Εθνικό Στρατό Αντίστασης, το 1986, αποτέλεσε την έναρξη μιας «μετάβασης», ήδη από το 1987, στην οικονομία της «αγοράς», με την καθοδήγηση ήδη από τότε του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Ο Μουσεβένι παραμένει πρόεδρος της χώρας έκτοτε και του πιστώνεται ότι διατήρησε τη χώρα εν ειρήνη παρά τις αφρικανικές συρράξεις στα σύνορα της Ουγκάντα (Σουδάν, Ρουάντα). Την 28η Ιουλίου, ο πρόεδρος επιχειρεί μέσω δημοψηφίσματος να αποσπάσει νομική βάση και για τρίτη θητεία στην προεδρία, γεγονός που «ανησυχεί» τους δανειστές του και ειδικά τη Βρετανία - τον μεγαλύτερο εκ των πιστωτών της χώρας, που δέχτηκε 800 εκατ. δολάρια «βοήθεια» το 2003.

Παρ' όλα αυτά, ο πόλεμος με το αντάρτικο LRA του Τζόσεφ Κόνι αποτελεί σοβαρή ανοιχτή πληγή.

Ενώ η προσπάθεια του Μουσεβένι να διατηρηθεί στην εξουσία και μετά τις εκλογές του 2006 μοιάζει να δυσαρεστεί τους μέχρι πρότινος υποστηρικτές του, που έξαφνα θυμήθηκαν ότι διατηρεί ένα σχεδόν «μονοκομματικό» κράτος, ενώ προειδοποιούν - κύρια η Παγκόσμια Τράπεζα - για τον κίνδυνο «γενικευμένου εμφυλίου».

ΛΕΥΚΟΡΩΣΙΑ
Απαγόρευση ΜΚΟ για «κατασκοπία»

ΜΙΝΣΚ.- Το υπουργείο Εξωτερικών της Λευκορωσίας ανακοίνωσε ότι απαγορεύτηκε στη χώρα η λειτουργία παραρτήματος του Ευρωπαϊκού Ιδρύματος Διαλόγου (Βαρσοβία), το οποίο, εμμέσως πλην σαφώς, χαρακτήρισε προκάλυμμα των Ευρωπαίων και των Αμερικανών στη συνεχιζόμενη προσπάθεια «αλλαγής καθεστώτος». Επισήμως, το Ιδρυμα έχει στόχο την προώθηση της «συνεργασίας επιστημόνων», και δραστηριοποιείται σε Λευκορωσία, Ουκρανία και Ρωσία. Σύμφωνα με ΜΜΕ της Λευκορωσίας, όμως, προέκυψε ότι «ενέχεται σε κατασκοπευτικές δραστηριότητες» στις χώρες της Κοινοπολιτείας Ανεξαρτήτων Κρατών (ΚΑΚ).

Επίσης χθες, έγινε γνωστό ότι συνελήφθησαν οκτώ μέλη της οργάνωσης της νεολαίας Ζουμπρ, οι οποίοι μετείχαν σε διαδήλωση την Πέμπτη - 11η επέτειο της εκλογής του Αλεξάντερ Λουκασένκο στην προεδρία - αξιώνοντας την «απελευθέρωση των πολιτικών κρατουμένων».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ