ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 28 Ιούλη 2005
Σελ. /28
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΔΕΗ
Προωθούνται αυξήσεις τιμολογίων και ιδιωτικοποίηση

Στη χτεσινή σύσκεψη του πρωθυπουργού με τον υπουργό Ανάπτυξης και τον πρόεδρο της ΔΕΗ, εξετάστηκε η πορεία της Επιχείρησης στο νέο «ανταγωνιστικό» περιβάλλον, που συνθλίβει ό,τι απέμεινε από το δημόσιο χαρακτήρα της. Επίσης, «ψήνεται» νέο χαράτσι στα τιμολόγια, τουλάχιστον 3,3%

Το σύνθημα του πανό του ΠΑΜΕ- «φτηνό ρεύμα για το λαό»- που αναρτήθηκε τον Ιούλη του 2003 στα κεντρικά γραφεία της ΔΕΗ, παραμένει και σήμερα επίκαιρο
Το σύνθημα του πανό του ΠΑΜΕ- «φτηνό ρεύμα για το λαό»- που αναρτήθηκε τον Ιούλη του 2003 στα κεντρικά γραφεία της ΔΕΗ, παραμένει και σήμερα επίκαιρο
Η λειτουργία της ΔΕΗ στην «απελευθερωμένη» αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, η οποία ολοκληρώνεται τυπικά με το νομοσχέδιο που βρίσκεται αυτή την περίοδο σε φάση «διαβούλευσης», ήταν το αντικείμενο της χτεσινής συνάντησης του Κ. Καραμανλή με τον υπουργό Ανάπτυξης Δ. Σιούφα και τον πρόεδρο της ΔΕΗ Ι. Παλαιοκρασσά. Στην ίδια σύσκεψη, σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάστηκε τόσο η εμβάθυνση της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ και οι σχεδιαζόμενες νέες αυξήσεις των τιμολογίων παροχής ηλεκτρικού ρεύματος σε οικιακούς - και όχι μόνο - καταναλωτές. Μετά τη συνάντηση, ο υπουργός Ανάπτυξης δήλωσε ότι ενημέρωσαν τον πρωθυπουργό για την πορεία, τα σχέδια και την ανάπτυξη της ΔΕΗ τα επόμενα χρόνια. Περισσότερο σαφής ήταν ο πρόεδρος της ΔΕΗ, που μίλησε για «προβλήματα προσαρμογής στο καινούριο απελευθερωμένο πλαίσιο», αλλά και για την επέκταση εκτός Ελλάδας.

Δίνοντας το στίγμα του τι συζητήθηκε στη σύσκεψη, ο Δ. Σιούφας:

  • Δήλωσε ότι δεν πρόκειται να γίνει καμιά μετοχοποίηση στη ΔΕΗ, υπενθυμίζοντας πως είναι κυβερνητική δέσμευση το 51% να ανήκει στο Δημόσιο.
  • Εκτίμησε ότι η επόμενη αύξηση του τιμολογίου της ΔΕΗ θα κυμανθεί στο ύψος του πληθωρισμού.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε από τον υπουργό και τον πρόεδρο της ΔΕΗ, στην αποφυγή μπλακ άουτ και στην απομάκρυνση του κινδύνου, λόγω της ανταπόκρισης των καταναλωτών στην έκκληση για εξοικονόμηση ηλεκτρικής ενέργειας και τα μέτρα που λήφθηκαν για την περικοπή κατανάλωσης από τους αγρότες και τους μεγάλους πελάτες. Αυτή ήταν και η εκτενέστερη αναφορά, καθώς το θέμα της ΔΕΗ στην «απελευθερωμένη» αγορά «καίει».

Αν και ο υπουργός απέκλεισε νέα μετοχοποίηση, ωστόσο το τελευταίο νομοσχέδιο προβλέπει απόσπαση του δικτύου διανομής από τη ΔΕΗ, προκειμένου όλοι οι ιδιώτες παραγωγοί και έμποροι να μπορούν να το χρησιμοποιούν και μάλιστα με συμφέροντες όρους για τη βίαιη και καταναγκαστική επιβολή τους στην «αγορά».

Ηδη η ΔΕΗ λειτουργεί ως «πολυμετοχική» εταιρία που οφείλει κατά τους παλιούς και νέους διοικούντες της να βγάζει κέρδη για τους μετόχους της. Γι' αυτό, εξάλλου, προετοιμάζεται μια αύξηση του τιμολογίου πολύ μεγαλύτερη από την τελευταία που έφτασε το 2,74% μαζί με το ειδικό τέλος 0,24% για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, τον περασμένο Οκτώβρη, δεδομένου ότι ο πληθωρισμός κινείται γύρω στο 3,3%.

Η αύξηση του τιμολογίου είναι απαραίτητο στοιχείο και για την προσέλκυση των ιδιωτών, οι οποίοι απαιτούν εξασφαλισμένη και μεγάλη κερδοφορία. Το γεγονός ότι οι ιδιώτες επιλέγουν παραγωγή ηλεκτρισμού από φυσικό αέριο που είναι η πλέον ακριβή επιλογή, με μόνο πλεονέκτημα το μικρότερο κόστος κατασκευής των μονάδων παραγωγής, θα έχει ως αποτέλεσμα το ηλεκτρικό ρεύμα που θα διαθέτουν να είναι ακριβότερο από αυτό της ΔΕΗ που χρησιμοποιεί - ακόμα - κυρίως λιγνίτη. Η εξυπηρέτηση των συμφερόντων τους απαιτεί γενίκευση της παραγωγής με φυσικό αέριο και αύξηση των τιμολογίων.

Στην «απελευθερωμένη» αγορά, η ΔΕΗ περισσότερο απ' ό,τι τώρα θα λειτουργεί σαν μια ιδιωτική εταιρία που θα λειτουργεί ...«ανταγωνιστικά», συμβάλλοντας με την υποδομή της, που φτιάχτηκε με χρήματα του λαού, στη δημιουργία των ...ανταγωνιστών της!!! Εξάλλου, η επέκτασή της στο εξωτερικό δεν εξυπηρετεί τα λαϊκά συμφέροντα, αλλά το κέρδος των μετόχων και ήδη εξετάζει την εξαγορά μονάδων στη Ρουμανία.

Ερχεται το ...δολάριο

Τα υπερκέρδη φαίνεται ότι μυρίστηκαν και οι Αμερικανοί που έχουν εμπειρία από τα μπλακ άουτ που γεννά η ιδιωτική ηγεμονία στην ενέργεια. Σύμφωνα με το υπουργείο Ανάπτυξης, η συνάντηση που είχαν χτες με τον πρέσβη των ΗΠΑ Τ. Ρις ο υπουργός Ανάπτυξης και ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Ν. Στεφάνου, είχε σαν αντικείμενο τις «προοπτικές για περαιτέρω έλευση αμερικανικών επενδύσεων στη χώρα μας, ειδικά στον τομέα της ενέργειας, μετά την απελευθέρωση των αγορών ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου, καθώς και του νέου συστήματος αδειοδότησης των ΑΠΕ που βρίσκεται στο τελικό στάδιο της επεξεργασίας».

ΚΚΕ
Ενισχύστε ενεργειακά τα Δωδεκάνησα

Παρέμβαση στη Βουλή με Ερώτηση προς τον υπουργό Ανάπτυξης

Το ζήτημα της ενεργειακής επάρκειας στα Δωδεκάνησα είναι το αντικείμενο της Ερώτησης προς τον υπουργό Ανάπτυξης Δ. Σιούφα, από τους βουλευτές του ΚΚΕ Σ. Σκοπελίτη και Ε. Παντελάκη, στην οποία σημειώνεται: «Τα προβλήματα που σχετίζονται με την ενεργειακή επάρκεια στο νησί της Ρόδου και τα Δωδεκάνησα είναι γνωστά και έχουν αναδειχτεί απ' τους τοπικούς συνδικαλιστικούς φορείς. Η ανεπάρκεια της παραγόμενης ισχύος και η έλλειψη προσωπικού (σύμφωνα με το επίσημο οργανόγραμμα) στον ΑΗΣ Σορώνης Ρόδου δεν μπορούν να αμφισβητηθούν. Οι μόνιμες βλάβες των τοποθετημένων αεροστροβίλων, οδηγούν σε προκλητικά έξοδα συντήρησης».

Και συνεχίζουν οι δυο βουλευτές του ΚΚΕ: «Η στασιμότητα σχετικά με την αντιμετώπιση του προβλήματος δεν είναι τυχαία. Αναδεικνύει την αδυναμία χάραξης και υλοποίησης ενός ενεργειακού σχεδιασμού με γνώμονα τις λαϊκές ανάγκες, στο πλαίσιο της καπιταλιστικής "απελευθέρωσης" στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας. Αποδεικνύει ότι η κυβέρνηση επιχειρεί να ρυθμίσει και να διαχειριστεί τα ενεργειακά προβλήματα με κριτήριο τα στρατηγικά συμφέροντα του κεφαλαίου, λαμβάνοντας υπόψη τον ανταγωνισμό της ΔΕΗ ΑΕ με τους επίδοξους νέους ιδιώτες επενδυτές στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας. Στο σημείο αυτό βρίσκεται το μεγάλο πρόβλημα και όχι στις δευτερεύουσες γραφειοκρατικές αντιθέσεις μεταξύ αρμόδιων υπηρεσιών για την αδειοδότηση και ανέγερση του νέου σταθμού, ο οποίος περιλαμβάνεται στις κυβερνητικές δεσμεύσεις».

Ο υπουργός ερωτάται «ποια έργα προβλέπει ότι θα υλοποιηθούν και πότε στο πλαίσιο του ενεργειακού σχεδιασμού για τη νήσο Ρόδο και τα Δωδεκάνησα; Ποιος ο προϋπολογισμός των έργων και πώς τεκμηριώνεται;

Πώ θα συμβάλουν τα προτεινόμενα έργα στην ικανοποίηση του συνόλου των λαϊκών αναγκών για ενεργειακή επάρκεια, ασφάλεια των κατοικιών και των εργαζομένων, μείωση της ενεργειακής εξάρτησης, μείωση της επιβάρυνσης της λαϊκής κατανάλωσης, προστασία του περιβάλλοντος;».

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Ιδιώτες και στη γεωθερμία

Η υπουργική απόφαση που υπέγραψε ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γ. Σαλαγκούδης για την κατάταξη των Γεωθερμικών Πεδίων της χώρας συνοδεύτηκε από τις επισημάνσεις του ότι το κεφάλαιο, ξένο και ντόπιο πρέπει να εκμεταλλευτεί και αυτόν τον τομέα! Η απόφαση βασίστηκε στην εισήγηση του ΙΓΜΕ και σύμφωνα με το υπουργείο επιτρέπει τη διενέργεια «διαγωνισμών ολοκληρωμένης διαχείρισης και εκμετάλλευσης της ενιαίας γεωλογικής λεκάνης των γεωθερμικών πεδίων».

«Η ορθολογική αξιοποίηση της γεωθερμίας περνά μέσα από την ολοκληρωμένη διαχείριση των πεδίων», δήλωσε ο Γ. Σαλαγκούδης και για να κάνει σαφές τι εννοεί η κυβέρνηση «ορθολογική αξιοποίηση», πρόσθεσε ότι «πρόθεσή μας είναι να κινητοποιήσουμε ιδιωτικά και ξένα κεφάλαια προς την κατεύθυνση αυτή. Διαμορφώνουμε ένα νέο επιχειρηματικό κλάδο(!) που μπορεί να αποφέρει πολλαπλασιαστικά οφέλη για την εθνική οικονομία και το ενεργειακό μας σύστημα».

ΕΛΛΑΔΑ - ΑΥΣΤΡΙΑ
Διαβεβαιώσεις για στενότερη συνεργασία

Η στενότερη συνεργασία Αυστρίας - Ελλάδας στο πλαίσιο της ΕΕ και σε μια σειρά από άλλα θέματα, προέκυψε από τη συνάντηση που είχε χτες στην Αθήνα ο υπουργός Μεταφορών Μ. Λιάπης με τον αντικαγκελάριο της Αυστρίας και υπουργό Μεταφορών Χ. Γκόρμπαχ, μετά από πρόσκληση του Ελληνα υπουργού. Ελληνική αντιπροσωπεία θα επισκεφθεί την Αυστρία για να εξετάσει την εμπειρία των 120 χρόνων που έχουν οι Αυστριακοί στη λειτουργία μετρό. Στη συνάντηση συζητήθηκαν επίσης το θέμα της διευκόλυνσης των διασυνοριακών διελεύσεων από τον πανευρωπαϊκό άξονα «10», ζητήματα χερσαίων και αεροπορικών μεταφορών, κ.ά.

Ο Χ. Γκόρμπαχ, επικεφαλής αντιπροσωπείας της κυβέρνησής του, συναντήθηκε και με τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας Μ. Κεφαλογιάννη, αλλά και με τον υπουργό Ανάπτυξης Δ. Σιούφα. Σύμφωνα με το υπουργείο Ανάπτυξης, ο αντικαγκελάριος έλαβε τη διαβεβαίωση «για την υποστήριξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα Gallileo (δορυφορικής πλοήγησης) και τη σημασία που αποδίδει η ελληνική κυβέρνηση στην ευρωπαϊκή διαστημική πολιτική».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ