ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 28 Ιούλη 2005
Σελ. /28
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΣΥΜΠΥΡΗΝΟ ΡΟΔΑΚΙΝΟ
Επιμένουν κερδοσκοπικά οι βιομήχανοι

Σταμάτησαν οι παραδόσεις στα εργοστάσια

Σε απόγνωση βρίσκονται φέτος οι ροδακινοπαραγωγοί των Νομών Ημαθίας και Πέλλας, καθώς οι βιομηχανίες της περιοχής θέλουν να πάρουν τα προϊόντα τους τους σε τιμές πολύ κάτω του κόστους παραγωγής και για να το πετύχουν αυτό καταφεύγουν σε κάθε είδους μεθοδεύσεις.

Συγκεκριμένα, η Ενωση Κονσερβοποιών Ελλάδος (ΕΚΕ) πρότεινε μόλις 17 λεπτά το κιλό για το συμπύρηνο ροδάκινο, όταν το κοστολόγιο παραγωγής είναι πάνω από 25 λεπτά το κιλό. Την Τρίτη η ΕΚΕ ανακοίνωσε ότι η τελική τιμή που προσφέρει είναι 19 λεπτά, αλλά τα ροδάκινα θα τα παραλαμβάνει μόνο στα εργοστάσια. Αυτό σημαίνει ότι ο παραγωγός θα εισπράττει καθαρά μόλις 13 λεπτά το κιλό, αν αναλογιστούμε ότι τα υπόλοιπα θα είναι κρατήσεις για έξοδα από τους συνεταιρισμούς, μεταφορικά κλπ.

Φυσικά, με την κατάσταση αυτή και με δεδομένο ότι η πολιτεία δε φαίνεται να λαμβάνει κανένα μέτρο για τη διασφάλιση της πρώτης ύλης και του εισοδήματος των παραγωγών, είναι αβέβαιο το μέλλον της καλλιέργειας στους Νομούς Ημαθίας και Πέλλας, ενώ καταστρέφονται οι παραγωγοί, καθώς και το τμήμα της οικονομίας που συνδέεται με τη μεταποίηση του ροδάκινου.

Σημειώνεται ότι στη σύσκεψη με τους βιομηχάνους η Ενωση Ομάδων Παραγωγών (ΕΟΠ) ζήτησε τιμή για το συμπύρηνο 25 λεπτά το κιλό, κατεβάζοντας απαράδεκτα την «οροφή» των διεκδικήσεων από πλευράς παραγωγών. Με τη στάση της αυτή η ΕΟΠ έδωσε την ευκαιρία στους βιομηχάνους να εμφανιστούν προχτές ακόμη πιο προκλητικοί, καθώς με τη «συμβιβαστική» τους λύση, πρόσφεραν... δύο λεπτά παραπάνω στο κιλό. Μια απόλυτα δηλαδή εξευτελιστική τιμή.

Μπροστά σ' αυτόν τον ωμό εκβιασμό οι Ομάδες Παραγωγών προσπαθώντας να καταστήσουν σαφές ότι θα διεκδικήσουν τις τιμές που προτείνουν (25 λεπτά) με κάθε τρόπο, αναγκάστηκαν να διακόψουν την παράδοση ροδάκινων προς τις βιομηχανίες μεταποίησης. Για τελευταία μέρα την Τρίτη παρέλαβαν από τα μέλη τους βιομηχανικά ροδάκινα, τα οποία αποθηκεύουν σε ψυκτικούς χώρους, ενώ από χτες διέκοψαν και τις παραλαβές βιομηχανικών ροδάκινων. Με δεδομένο ότι επικρατούν υψηλές θερμοκρασίες, μεγάλες ποσότητες ροδάκινων που έχουν ήδη συλλέξει οι παραγωγοί, κινδυνεύουν να σαπίσουν. Αξίζει να σημειωθεί ότι σε σύσκεψη των Ομάδων Παραγωγών που έγινε στη Νάουσα το περασμένο Σάββατο καταγγέλθηκε ότι ήδη οι βιομήχανοι στήνουν «στέκια» σε ορισμένα χωριά για την παραλαβή ροδάκινων διά της πλαγίας οδού και στις τιμές που φυσικά θέλουν.

Η ΠΑΣΥ

Υπενθυμίζεται ότι η ΠΑΣΥ σε σειρά συσκέψεων και ενημερωτικών συγκεντρώσεων που πραγματοποίησε όλο το προηγούμενο διάστημα:

  • Είχε ζητήσει για τα συμπύρηνα ροδάκινα 35 λεπτά το κιλό συν την επιδότηση, έτσι ώστε να καλυφθεί το κόστος παραγωγής και να μείνει και ένα εισόδημα επιβίωσης για το ροδακινοπαραγωγό.
  • Πρότεινε τη δημιουργία ενιαίου φορέα για το συμπύρηνο, καταγγέλλοντας ότι οι αντιαγροτικές πολιτικές της ΕΕ και στο χώρο των Οπωροκηπευτικών θα οδηγούν καθημερινά σε παρατημένα ακλάδευτα ροδακινοχώραφα, ενώ από την άλλη τα κέρδη της ΕΚΕ (βιομήχανοι) θα μεγαλώνουν. Επίσης, υπογράμμιζε ότι οι τιμές των ροδάκινων θα καθορίζονται σύμφωνα με τα συμφέροντα των εμποροβιομηχάνων, σύμφωνα με τους αδυσώπητους νόμους της καπιταλιστικής αγοράς, συμβάλλοντας έτσι κι αυτές στο ξεκλήρισμα της μικρομεσαίας αγροτιάς και άρα στη συγκέντρωση της γης και της παραγωγής σε λίγα χέρια.
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Σύσκεψη κοροϊδία των αμπελουργών

Αλλη μια σύσκεψη - κοροϊδία των αμπελουργών πραγματοποιήθηκε χτες στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Κι όπως φάνηκε, η σύσκεψη έγινε μόνο και μόνο για να γίνουν στη συνέχεια κάποιες δηλώσεις δημιουργίας εντυπώσεων από το υπουργό Ε. Μπασιάκο και τον υφυπουργό Αλ. Κοντό. Η ουσία είναι ότι για άλλη μια χρονιά οι παραγωγοί σταφυλιών έρχονται αντιμέτωποι με τις εκβιαστικές κερδοσκοπικές μεθοδεύσεις των εμπόρων, εξαγωγέων και οινοβιομηχάνων και η κυβέρνηση αρκείται σε κάτι ψευτο - συσκέψεις και σε δηλώσεις επικοινωνιακού ενδιαφέροντος και υποτιθέμενης λήψης μέτρων του αέρα... Οπως λέγεται, η φετινή παραγωγή θα είναι μικρότερη της περσινής, αλλά οι τιμές δε φαίνεται ότι θα διαμορφωθούν σε ικανοποιητικά επίπεδα για τους παραγωγούς. Οι εμποροβιομήχανοι στο όνομα του διεθνούς ανταγωνισμού, επιδιώκουν πάλι να διαμορφώσουν τριτοκοσμικές τιμές για τους Ελληνες παραγωγούς.

Από τη χτεσινή σύσκεψη βέβαια δεν ανακοινώθηκε κανένα συγκεκριμένο μέτρο προστασίας του εισοδήματος των σταφυλοπαραγωγών, παρά μόνο έγινε αναφορά στην απόσταξη κρίσης, που βέβαια αφορά ένα πολύ μικρό μέρος της περσινής παραγωγής κρασιού. Επ' αυτού ο Μπασιάκος το μόνο που βρήκε να δηλώσει είναι ότι απελευθερώνονται αποθηκευτικοί χώροι, λες και έτσι λύνονται όλα τα προβλήματα που υπάρχουν. Κι όπως επίσης είχε ανακοινωθεί και πέρυσι, έγινε πάλι αναφορά για αυστηρότερους ελέγχους στα εισαγόμενα αμπελοοινικά προϊόντα, λες και με τα λόγια θα εμποδιστούν οι μαζικές εισαγωγές και η κερδοσκοπία σε βάρος παραγωγών και καταναλωτών.

Αυτό πάντως που φαίνεται είναι ότι φέτος θα συνεχιστεί η κερδοσκοπική επίθεση σε βάρος των σταφυλοπαραγωγών, είτε πρόκειται για επιτραπέζια σταφύλια είτε για κρασοστάφυλα. Για την κατάσταση αυτή ευθύνονται οι κυβερνώντες και η ακολουθούμενη αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ στον αμπελοοινικό τομέα, καθώς και τα όσα έχουν αποφασιστεί και γίνει στα πλαίσια του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, όπου καταργήθηκε κάθε έννοια προστασίας της εγχώριας παραγωγής, που η ΕΕ θέλει έτσι κι αλλιώς να ξεπατωθεί.

ΠΑΣΥ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
«Κυβερνητικό "παραμάγαζο" ο ΕΛΓΑ»!

Ανακοίνωση - καταγγελία της Παναγροτικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης

«Σε παραμάγαζο της κυβέρνησης, των κυβερνητικών συνδικαλιστών και του προέδρου του, έχει μετατραπεί ο ΕΛΓΑ», καταγγέλλει σε ανακοίνωσή της η ΠΑΣΥ Θεσσαλίας, επισημαίνοντας ότι «το Διοικητικό Συμβούλιο αποφασίζει κατά πώς τους βολεύει ψηφοθηρικά να εντάσσει περιπτώσεις για αποζημιώσεις που δεν προβλέπει ο κανονισμός, αφήνοντας έξω τους παραγωγούς πεπονιών σε Τρίκαλα, Καρδίτσα και των καπνών στην επαρχία Ελασσόνας, όπου οι φυτείες και οι παραγωγές έχουν υποστεί ζημιές που δεν καλύπτονται από τον ΕΛΓΑ».

Οπως τονίζει στην ανακοίνωσή της η ΠΑΣΥ, «ο ΕΛΓΑ, με ευθύνη της ηγεσίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και του προέδρου του, με χρήματα του Ελληνα αγρότη, χρησιμοποιείται ως "κυματοθραύστης" στην αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης».

Και υπογραμμίζει: «Η ΠΑΣΥ καταγγέλλει την κυβέρνηση της ΝΔ, την ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και την ηγεσία του ΕΛΓΑ που χρησιμοποιούν τον οργανισμό για πελατειακούς σκοπούς, αλλά και για αποπροσανατολισμό των παραγωγών σχετικά με την αντιαγροτική πολιτική. Η ΠΑΣΥ Θεσσαλίας καλεί τους αγρότες να βγάλουν τα αναγκαία συμπεράσματα από την πρακτική και τακτική της κυβέρνησης και να εντείνουν τον αγώνα τους, μέσα από τις γραμμές της ΠΑΣΥ, των Αγροτικών Συλλόγων και των Συντονιστικών Επιτροπών, για ΕΛΓΑ που να καλύπτει στο 100% τη ζημιά, από όποια αιτία κι αν προέρχεται στο φυτικό και ζωικό κεφάλαιο και στις παλιές εγκαταστάσεις».

Το πανηγύρι των... «δικαιωμάτων»

Να δώσει πανηγυρικές διαστάσεις στα προεόρτια υλοποίησης των αρνητικών μέτρων της νέας ΚΑΠ, ετοιμάστηκε για σήμερα η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Οπως έγινε γνωστό χτες, ο ΟΠΕΚΕΠΕ θα αποστείλει ηλεκτρονικά σήμερα σε όλες τις Ενώσεις τα προσωρινά ατομικά δικαιώματα ενιαίας ενίσχυσης σε όσους αγροτοκτηνοτρόφους θεωρούνται δικαιούχοι. Με άλλα λόγια οι αγροτοκτηνοτρόφοι θα δουν «τι κοστούμια τους έκοψαν με μέτρα παρμένα από το 2000 - 2002» και τι θα τους βγαίνει πλέον ως αποσυνδεμένη ενίσχυση ανά στρέμμα. Οσοι έχουν διαφωνίες και διαπιστώσουν λάθη, θα μπορούν να κάνουν ενστάσεις. Βέβαια, για να τα μάθουν και να τα κάνουν όλα αυτά θα κληθούν να πληρώσουν και τα σχετικά χαράτσια στις Ενώσεις, με βάση ένα σχετικό μνημόνιο που έχει ετοιμαστεί από τις «κεφαλές» του ΟΠΕΚΕΠΕ και της ΠΑΣΕΓΕΣ. Ετσι, εκτός των άλλων δυσάρεστων εκπλήξεων που τους περιμένουν, θα κληθούν να πληρώσουν κι από πάνω για να μάθουν πόσο πετσοκομμένες αποσυνδεμένες επιδοτήσεις θα λαμβάνουν και τι δικαιώματα θα έχουν από του χρόνου... Ενστάσεις για τις περικοπές στις επιδοτήσεις, που ήδη αποφάσισε η ΕΕ και εφαρμόζει η κυβέρνηση, καθώς και για το εθνικό απόθεμα και το ποιοτικό παρακράτημα, δε θα γίνονται δεκτές...

Ζημιές από χαλάζι στο νομό Λάρισας

Ζημιές προκάλεσε σε καλλιέργειες καστανιάς και ελιάς η χαλαζόπτωση που σημειώθηκε στο Στόμιο και στην Καρίτσα Λάρισας. Οι πληγέντες παραγωγοί ζητούν την άμεση καταγραφή των ζημιών και την καταβολή δίκαιων και άμεσων αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ