ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 28 Ιούλη 2005
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Καμιά ενσωμάτωση στον πολιτισμό της ΕΕ

Συνέντευξη Τύπου της ΝΕ Αχαΐας του ΚΚΕ για τη διοργάνωση «Πάτρα - Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης το 2006»

«Η ΝΕ Αχαΐας του ΚΚΕ καλεί το λαό και τη νεολαία να γυρίσουν την πλάτη και να εκφράσουν πολύμορφα την αντίθεσή τους στην πολιτιστική πρωτεύουσα. Καμιά συμμετοχή, καμιά ενσωμάτωση στον πολιτισμό της ΕΕ, του κεφαλαίου και των πολυεθνικών. Τώρα είναι επιτακτική ανάγκη η συσπείρωση όλων των αγωνιστικών δυνάμεων που δε βολεύονται και δε συμμετέχουν στον πολιτισμό της άρχουσας τάξης, των οργανώσεων των εργαζομένων και της νεολαίας, των πολιτιστικών συλλόγων και άλλων ομάδων και σχημάτων, με στόχο την καλλιέργεια και ανάπτυξη του λαϊκού πολιτισμού, της ερασιτεχνικής και προοδευτικής δημιουργίας».

Αυτά τόνισε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χθες ο Διονύσης Αρβανιτάκης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και γραμματέας της ΝΕ Αχαΐας, με αφορμή το γεγονός ότι σε λιγότερους από έξι μήνες η Πάτρα θα είναι «Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης».

«Με απόφαση της ΕΕ και τη συμφωνία των κομμάτων του ευρωμονόδρομου, ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ΣΥΝ, ο θεσμός της πολιτιστικής πρωτεύουσας χρησιμοποιείται για την ευρωπαϊκή πολιτιστική ομογενοποίηση, την ισοπέδωση και εξαφάνιση του λαϊκού πολιτισμού, την περιθωριοποίηση της προοδευτικής καλλιτεχνικής έκφρασης και δημιουργίας», υπογράμμισε το στέλεχος του ΚΚΕ.

«Απέναντι σε αυτή τη λογική και πρακτική - "άρτος και θεάματα" για το λαό και τη νεολαία, κέρδη και ζεστό χρήμα για το κεφάλαιο - το ΚΚΕ καλεί το λαό και τη νεολαία, τους ανθρώπους του πολιτισμού και των γραμμάτων να συστρατευθούν για την ανάδειξη και προβολή της τέχνης, που υπηρετεί και εκφράζει τη ζωή, τους κόπους, τα βάσανα της εργατικής τάξης, αλλά και τις αγωνίες, τα οράματα, τις αξίες, τους αγώνες της. Να δώσουν τη δική τους συμβολή για την ανάπτυξη του πολιτισμού, που υπηρετεί την ανθρωπιά, τη συλλογικότητα, την αλληλεγγύη, την ειρήνη και τη φιλία, τον αγώνα ενάντια στον πολιτισμό του ιμπεριαλισμού και των πολέμων».

Στη συνέχεια υπογράμμισε: «Λίγους μήνες πριν από την έναρξη της Πολιτιστικής, αποκαλύπτεται ότι οι μεγάλες προσδοκίες, που συστηματικά καλλιεργήθηκαν από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ για εκατό έργα, για επενδύσεις, για θέσεις εργασίας, αποτελούν προπαγανδιστικό τρικ για να συσκοτίσουν το ότι από τη διοργάνωση της Πολιτιστικής θα κερδίσουν οι εργολάβοι, οι έμποροι της τέχνης, οι διάφοροι χορηγοί, οι μεγάλοι τουριστικοί όμιλοι και θα πληρώσει ακριβά το μάρμαρο ο λαός».

Καταλήγοντας τόνισε: «Ο λαός και η νεολαία της Πάτρας πρέπει να δώσουν μαζικά "παρών", να συμβάλουν πολύμορφα και δημιουργικά στην προσπάθεια για τον πολιτισμό, που εκφράζει τις σύγχρονες ανάγκες, που φιλοτεχνεί τον αγώνα για ένα καλύτερο μέλλον με άλλη λαϊκή εξουσία, που θα καταργήσει την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο».

Το ταξίδι των φωνών ξαναρχίζει...

Μια σπάνια σύναξη φωνών, λαών και γλωσσών σε τόπους όπου το θαύμα συντελείται ακόμη, εκεί που ανασαίνει, ονειρεύεται και τραγουδά μια άλλη Ελλάδα, το καραβάνι της πολυφωνίας ξεκινά ...το ταξίδι των φωνών ξαναρχίζει... με την 7η Διεθνή Συνάντηση Πολυφωνικού Τραγουδιού, από 28 Ιουλίου - 11 Αυγούστου.

Ενα σμάρι φωνών σμίγει στα σύνορα για να τα διαβεί, ένα σμάρι που διασχίζει Μακεδονία, Ηπειρο, «απέκει» Ηπειρο, Αλβανία, Κάτω Ιταλία. Σμίγοντας τις δυο παρυφές της Πίνδου, τις δυο ακτές του Ιονίου, τις δυο πλευρές τριών συνόρων. Ιχνηλατώντας τα ξέφωτα της μνήμης στις αποσιωπήσεις και τα υπερόρια της γεωγραφίας. Ενα ταξίδι μύησης στην όμορφη και άγνωστη Απειρο Ηπειρο της πολυφωνίας. Ενα ταξίδι συναντήσεων του βαλκανικού με το μεσογειακό πολυφωνικό τόξο. Δεκαπέντε μέρες, είκοσι πέντε εκδηλώσεις, οι εννέα εκτός των συνόρων.

Πολύτιμοι συνταξιδιώτες το ΑΡΧΕΙΟ ΠΟΛΥΦΩΝΙΚΟΥ ΤΡΑΓΟΥΔΙΟΥ, με τις παρουσιάσεις και τις επιτόπιες καταγραφές και το ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΠΟΛΥΦΩΝΙΑΣ, με τα καθημερινά σεμινάρια πολυφωνικού τραγουδιού.

Ιεροπηγή 28/7, Αβδέλλα 29/7, Περιβόλι 30/7, Γκούρα 31/7, Κόνιτσα 31/7, Πρεμετή 1/8, Δρυμάδες 1/8, Ανω Πωγώνι 2/8, Χαραυγή 2/8, Ανω Δερόπολη 3/8, Κ. Λάβδανη 3/8, Ελαταριά 4/8, Βερενίκη 4/8, Φαράγγι Καλαμά 5/8, Αετός 5/8, Λαγγάβιτσα 6/8, Καλλιθέα 6/8, Πολύδροσο 7/8, Παλιά Σαγιάδα 7/8, Grecia Salentina 8, 9/8 Calabria 10, 11/8.

«Οιδίπους» στην Επίδαυρο

Την τελευταία τραγωδία του Σοφοκλή, τον «Οιδίποδα επί Κολωνώ», παρουσιάζει το «Αμφι-Θέατρο», αύριο και το Σάββατο στην Επίδαυρο, σε μετάφραση Κ. Χ. Μύρη, σκηνοθεσία Σπύρου Ευαγγελάτου, μουσική Περικλή Κούκου, σκηνικά - κοστούμια Αγνής Ντούτση. Στον ομώνυμο ρόλο, ο Χρήστος Καλαβρούζος.

«Είναι η μόνη τραγωδία» - επισημαίνει ο Σπύρος Ευαγγελάτος - «όπου ο θάνατος του ήρωα δεν είναι θλιβερό γεγονός, αλλά Ανάληψή του και "αγιοποίησή" του. Ο θάνατος του Οιδίποδα δεν είναι ο θάνατος ενός απλού ανθρώπου, καθώς μέσα απ' αυτόν ο Σοφοκλής προσπαθεί να γεφυρώσει το ανθρώπινο με το θείο». Στους άλλους ρόλους: Κώστας Αθανασόπουλος (Θησεύς), Σπύρος Μαβίδης (Αγγελιοφόρος), Μαρία Κεχαγιόγλου (Αντιγόνη), Γιώργος Μπούγος (Κρέων), Αγγελική Πέτκου (Ισμήνη). Στο χορό συμμετέχουν: Γιώργος Μπούγος, Γιώργος Σπανόπουλος, Κωνσταντίνος Γεωργίου, Νίκος Μόσχοβος, Δημήτρης Παπανικολάου, Βαγγέλης Ψωμάς, κ.ά.

Το «Αμφι-Θέατρο» αφιερώνει την παράσταση στη μνήμη του μεγάλου Ελληνα τραγωδού Αλέξη Μινωτή, που ζωντάνεψε συγκλονιστικά τον Οιδίποδα επί τριάντα χρόνια.

«Παγκοσμιοποιημένο» (;) Φεστιβάλ ΑΕ

Αλλοι είπαν «επιτέλους». Κάποιοι περιμένουν το θαύμα. Αλλοι τη θεωρούν ως τη σημαντικότερη και πιο έξυπνη κίνηση πολιτισμού της σημερινής κυβέρνησης. Κάποιοι άλλοι θέλουν να προεξοφλήσουν την πορεία ενός θεσμού που θα έπρεπε να μας κάνει «πανευτυχείς» όλους όσοι αγαπάμε το θεσμό του Φεστιβάλ. Σα να έχουμε ξεχάσει τη λαϊκή σοφία που λέει «πίσω έχει η αχλάδα την ουρά», ή δεν είναι ορθότερο να περιμένεις πρώτα να δεις στην πράξη τα όσα περιμένεις και θέλεις και στη συνέχεια να πεις την καλή κουβέντα σου, ή τη μεγάλη κουβέντα όποιος θέλει; Γιατί άλλη παροιμία λέει «μεγάλη μπουκιά φάε μεγάλη κουβέντα μη λες».

Ποια είναι αυτή η είδηση; Ο Γιώργος Λούκος, καλλιτεχνικός διευθυντής του Μπαλέτου της Οπερας της Λυών και του Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού των Καννών, από χτες είναι και επίσημα πια ο νέος πρόεδρος και καλλιτεχνικός διευθυντής του Ελληνικού Φεστιβάλ AE, σύμφωνα με τη χτεσινή ανακοίνωση που εξέδωσαν από κοινού τα υπουργεία Τουριστικής Ανάπτυξης και Πολιτισμού και ο οποίος άμεσα αναλαμβάνει τα καθήκοντά του. Επίσης, ανακοινώθηκαν τα ονόματα των νέων μελών του Διοικητικού Συμβουλίου, που αναλαμβάνουν καθήκοντα από τις 10 του Οκτώβρη. Πρόκειται για τους: Βενσάν Μποντριέ, διευθυντή του Φεστιβάλ της Αβινιόν, Νάιτζελ Ρέντεν, διευθυντή του Φεστιβάλ του Λίνκολν Σέντερ της Νέα Υόρκης, Αλιστερ Σπόλντινγκ, διευθυντή του Θεάτρου «Σάντλερς Γουέλς» του Λονδίνου, Αγγελο Δεληβοριά διευθυντή του Μουσείου Μπενάκη, Νίκη Τζούδα διευθύντρια του φεστιβάλ Βαβέλ και Λουκά Τσούκαλη καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών και ειδικό σύμβουλο του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Είναι η πρώτη φορά που στην 50χρονη ιστορία του Ελληνικού Φεστιβάλ με τα κατά και τα υπέρ του, αναλαμβάνουν και με σχεδόν πλειοψηφία τα ηνία του άξιοι μεν στο χώρο τους και στη χώρα τους άνθρωποι του πολιτισμού, αλλά που δεν είναι Ελληνες. Εκτός αν πρόκειται να αλλάξει και τίτλο το Ελληνικό Φεστιβάλ και να λέγεται Ευρωπαϊκό ή Διεθνές ή «παγκοσμιοποιημένο» Φεστιβάλ ΑΕ. Μπορεί στις προθέσεις της κυβέρνησης να είναι και η έκδοση μετοχών και η «προσέλκυση κεφαλαίων». Αστεία πράγματα.

Τι θέλει να «πει» μ' αυτή την κίνηση η κυβέρνηση ότι είμαστε «φτωχή» χώρα πολιτιστικά; Οτι δεν έχουμε άξιους ανθρώπους του πολιτισμού που θα μπορούσαν να δώσουν τις δικές τους ιδέες για την αναβάθμιση του Φεστιβάλ; `Η μήπως είναι στο πλαίσιο της «πολυπολιτισμικής» καραμέλας που υποκρύπτει τη διάθεση για ομογενοποίηση των διαφόρων πολιτισμών; `Η μήπως γίνεται χάριν του απωθημένου του Ελληνα, της ξενομανίας; Μπορεί να είναι και όλα αυτά, αλλά πάνω απ' όλα είναι βήμα της εμπορευματοποίησης της τέχνης και του πολιτισμού μας. Και μακριά από μας το πας μη Ελληνας βάρβαρος, αλλά και το πας μη ξένος ανίκανος.


Σ.Α.

Μετά την παραίτηση του προέδρου του ΔΣ του Ελληνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, που έγινε δεκτή από τον υφυπουργό Πέτρο Τατούλη, τη θέση του προέδρου αναλαμβάνει ο μέχρι τώρα αντιπρόεδρος του ΔΣ Κυριάκος Γριβέας, πρόεδρος επίσης της Ενοποίησης Αρχαιολογικών Χώρων Αθήνας ΑΕ. Στη θέση του αντιπροέδρου ορίζεται ο δημοσιογράφος Δημήτρης Καπράνος.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ