ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 29 Ιούλη 2005
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΜΕΓΑΛΗ ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΤΗ ΒΟΡΕΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΑΤΤΙΚΗ
Πύρινος τρόμος

Το πύρινο έγκλημα στην Ανατολική Αττική επαναλήφθηκε. Οι «ανώνυμοι» εμπρηστές που δεν είναι τίποτε άλλο από συγκεκριμένα συμφέροντα που χρόνια τώρα προσπαθούν να αποκομίσουν τεράστια κέρδη από την περιοχή και τα δάση της, έκαναν και πάλι τη δουλιά τους

Eurokinissi

Ηταν 11 παρά τέταρτο το πρωί. Η φωτιά ξέσπασε στην περιοχή της Ραφήνας. Μέσα σε λίγη ώρα, εξαπλώθηκε. Σπίτια άρχισαν να καίγονται. Ο αριθμός - μέχρι το απόγευμα - έφτασε τα 100. Ο κόσμος έτρεχε να σώσει ό,τι μπορούσε από την πύρινη λαίλαπα. Χιλιάδες στρέμματα δάσους έγιναν στάχτη. Από τη Ραφήνα μέχρι το Πικέρμι η πυρκαγιά κατέστρεφε τα πάντα. Ολοι μιλούσαν για οργανωμένο σχέδιο εμπρησμού.

Το πύρινο έγκλημα στην Ανατολική Αττική επαναλήφθηκε. Οι «ανώνυμοι» εμπρηστές που δεν είναι τίποτε άλλο από συγκεκριμένα συμφέροντα που χρόνια τώρα προσπαθούν να αποκομίσουν τεράστια κέρδη από την περιοχή και τα δάση της - με την ανοχή και συνενοχή των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ - έκαναν και πάλι τη δουλιά τους.

Η χτεσινή μεγάλη φωτιά που περικύκλωσε σαν τόξο τη Βορειοανατολική Αττική κατέστρεψε χιλιάδες στρέμματα πευκοδάσους, έκαψε δεκάδες σπίτια και περιουσίες, έβγαλε χιλιάδες ανθρώπους στους δρόμους. Συμπλήρωσε την καταστροφή από τις μεγάλες φωτιές του 1995 και 1998 που αποτέφρωσαν την Πεντέλη, δημιουργώντας ακόμα περισσότερα οικόπεδα...

* * *

Από τις 10:45 το πρωί ξεκινώντας από τη Ραφήνα και τα Σπάτα και συνεχίζοντας το μεσημέρι στο Νέο Βουτζά και μέχρι αργά χτες το βράδυ στο Ντράφι και το Πικέρμι, οι φλόγες κατέστρεφαν στο διάβα τους τα πάντα. Κάρβουνο, στάχτες και καπνοί έπνιγαν όλη την περιοχή παίρνοντας τη θέση του καταπράσινου δάσους. Ενός ακόμη δάσους που έγινε θυσία στο βωμό του κέρδους που όλες οι μέχρι τώρα κυβερνήσεις στηρίζουν, ενάντια στη ζωή και στο περιβάλλον.

Πυροσβέστες και εθελοντές από το πρωί μέχρι και το βράδυ έδιναν άνιση μάχη με τις φλόγες και τους ισχυρούς ανέμους προκειμένου να σβήσουν όσες περισσότερες εστίες με τη βοήθεια των αεροπλάνων και ελικοπτέρων και με το διαρκή φόβο της αναζωπύρωσης. Οι φλόγες κατάφεραν όμως να κατακάψουν χιλιάδες πεύκα και άλλα δέντρα και σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις περίπου 100 σπίτια και καταστήματα. Θύματά της και οκτώ άτομα τα οποία μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία τραυματισμένοι.

Eurokinissi

Από τις πρώτες κιόλας στιγμές που ξέσπασε η φωτιά έγινε αντιληπτό ότι οι δύο πυρκαγιές που σημειώθηκαν σε απόσταση περίπου τεσσάρων χιλιομέτρων την ίδια ώρα, οφείλονται σε εμπρησμό. Κάτι που υποχρέωσε να το καταγγείλουν νομαρχιακοί παράγοντες, οι δήμαρχοι Ν. Μάκρης και Ραφήνας. Η φωτιά που ξέσπασε αρκετή ώρα αργότερα το μεσημέρι, αρκετά πιο μακριά από τις πρώτες εστίες και συγκεκριμένα στον Ν. Βουτσά, ήρθε να επιβεβαιώσει τις καταγγελίες. Τα δύο άτομα πάντως που προσήχθησαν αργά το μεσημέρι, τα οποία σύμφωνα με τους κατοίκους, ήταν στα σημεία που ξέσπασε η φωτιά λίγο αργότερα, αφέθηκαν ελεύθεροι καθώς από την ανάκριση δεν προέκυψαν στοιχεία σε βάρος τους. Τη βεβαιότητα περί εμπρησμού ενισχύουν και τα μπουκάλια με στουπιά γεμάτα με βενζίνη, τα οποία βρήκαν κάτοικοι της περιοχής σε διάφορα σημεία και τα παρέδωσαν στην αστυνομία.

* * *

Η φωτιά της Ραφήνας - που είχε τέσσερα μέτωπα - ξέσπασε αρχικά στην περιοχή Σκουφέικα και γρήγορα, λόγω των ανέμων, εξαπλώθηκε στην Αγ. Τριάδα, προχώρησε στα Περιβολάκια και την Αγ. Κυριακή, ενώ έφτασε μέχρι το παλιό νεκροταφείο των Σπάτων. Περίπου στις 1.25' το μεσημέρι μια νέα εστία ξέσπασε στο Νέο Βουτζά για να επεκταθεί μέσα σε δύο ώρες στην Καλλιτεχνούπολη και στη συνέχεια στο Πικέρμι και το Ντράφι.

Στο μέτωπο της φωτιάς ήταν από την πρώτη στιγμή πεζοπόρο τμήμα 100 ατόμων και 180 πυροσβέστες που έσπευσαν με 60 οχήματα και οκτώ αεροσκάφη και έξι ελικόπτερα που έκαναν συνεχείς ρίψεις νερού μέχρι την ώρα που έπεσε ο ήλιος.

* * *

Με τη βοήθεια των ανέμων, που έφταναν μέχρι και τα οκτώ μποφόρ, η φωτιά έκαψε αρκετά σπίτια, έφτασε στις αυλές άλλων. Είναι χαρακτηριστικό ότι ειδικά στην Καλλιτεχνούπολη η κατάσταση ήταν τόσο κρίσιμη με αποτέλεσμα να εκκενωθεί όλη η περιοχή. Προληπτικά επίσης εκκενώθηκαν το ορφανοτροφείο στο Ν. Βουτζά και οι κατασκηνώσεις της Αγίας Τριάδας. Στο παιδοψυχιατρικό νοσοκομείο «Νταού Πεντέλης» προκλήθηκαν ζημιές καθώς η φωτιά έφτασε στα κτίριά του. Τα παιδιά μεταφέρθηκαν στο Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού», στο «Αγία Σοφία», στο «Δρομοκαΐτειο», στον Ξενώνα Παλλήνης και στο 4ο Δημοτικό Σχολείο Παλλήνης ενώ αρκετά νοσοκομεία παρέμεναν σε κατάσταση ετοιμότητας.

Στους δρόμους της περιοχής αλλά και τη Λ. Μαραθώνος δημιουργήθηκε το αδιαχώρητο λόγω της απόφασης της αστυνομίας να κλείσει τις οδικές αρτηρίες με 296 ενστόλους και 31 οχήματα, ενώ προβλήματα αντιμετώπισε και το αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος». Ο ένας αεροδιάδρομος λειτουργούσε για τα πολιτικά αεροσκάφη καθώς οι υπόλοιποι χρησιμοποιούνταν από ελικόπτερα και πυροσβεστικά αεροπλάνα.

Χωρίς ντροπή

Ο πρωθυπουργός έσπευσε χτες το βράδυ μετά την επίσκεψή του στο Συντονιστικό της Πυροσβεστικής να κηρύξει αναδασωτέες όλες τις εκτάσεις που κάηκαν. Προφανώς, θέλοντας να κάνει φτηνή πολιτική έστειλε - όπως είπε - μήνυμα στους επίδοξους καταπατητές. Τι κι αν η κυβέρνησή του έχει στείλει σαφέστατο μήνυμα πριν λίγο καιρό προς τους απανταχού καταπατητές να ετοιμάζονται να χτίσουν κι άλλο σε δάση και δασικές εκτάσεις, αφού θα τους νομιμοποιήσει τα καταπατημένα, ξεπουλώντας τα στους ίδιους αντί «πινακίου φακής»...

Ετσι, χωρίς καμία ντροπή, την ώρα που δεκάδες οικογένειες είχαν χάσει τα σπίτια τους και πολλές άλλες δεν ήξεραν τι θα ακολουθήσει το βράδυ, ο πρωθυπουργός έπαιζε με τον πόνο τους. Και προσπαθούσε να βγάλει λάδι την εγκληματική πολιτική της κυβέρνησης, που όπλισε το χέρι και των χτεσινών εμπρηστών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ