ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 29 Ιούλη 2005
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΜΠΡΗΣΜΟΣ ΡΑΦΗΝΑΣ
Υπεύθυνη η εμπρηστική πολιτική ΝΔ και ΠΑΣΟΚ

Επί δεκαετίες ολόκληρες οι κυβερνήσεις οπλίζουν το χέρι των εμπρηστών με νόμους και ειδικές ρυθμίσεις για την τσιμεντοποίηση των δασών

Τα σπίτια παραδίδονταν στη φωτιά το ένα μετά το άλλο...

Eurokinissi

Τα σπίτια παραδίδονταν στη φωτιά το ένα μετά το άλλο...
Υπεύθυνη για τη χτεσινή καταστροφική πυρκαγιά της Ραφήνας - όπως και για πολλές από τις προηγούμενες - είναι η εμπρηστική πολιτική των κυβερνήσεων τόσο της ΝΔ, όσο και του ΠΑΣΟΚ, που επί δεκαετίες οπλίζει το χέρι των εμπρηστών, των καταπατητών και των οικοπεδοφάγων, με νόμους, ρυθμίσεις και προσδοκίες τσιμεντοποίησης των δασών, των δασικών εκτάσεων, του αιγιαλού και της παραλίας.

Πρόκειται για μια πολιτική που, προκειμένου να εξυπηρετήσει το μεγάλο κεφάλαιο, έχει αναγορεύσει τη γη σε εμπόρευμα και που δεν μπορεί ούτε τολμά να εφαρμόσει το αίτημα για φτηνή και ποιοτική λαϊκή κατοικία, κρατώντας ως ομήρους εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες αυθαιρέτων.

Πρόκειται για την ίδια πολιτική που τα τελευταία χρόνια:

  • Με την αναθεώρηση του άρθρου 24 του Συντάγματος, που ψηφίστηκε και από τα δύο κόμματα και ανέτρεψε τις όποιες προηγούμενες θετικές διατάξεις, άνοιξε το δρόμο για το δασοκτόνο νόμο του ΠΑΣΟΚ, με τον οποίο άλλαξε ο ορισμός του δάσους και της δασικής έκτασης, αποχαρακτηρίζοντας δεκάδες χιλιάδες στρέμματα από αυτές.
  • Με την κατάργηση του «μαχητού τεκμηρίου υπέρ του Δημοσίου», που κατοχύρωνε τη δημόσια δασική περιουσία και υποχρέωνε τον ιδιώτη (μεγαλοτσιφλικά και μεγαλοκεφαλαιούχο) να αποδείξει ενδεχόμενη ατομική ιδιοκτησία δάσους ή δασικής έκτασης, ενώ τώρα αυτός ο ρόλος ανατίθεται στο κράτος.
  • Με την έναρξη της σύνταξης του Εθνικού Κτηματολογίου, χωρίς να έχει προηγηθεί η σύνταξη του Δασικού Κτηματολογίου ένας από τους βασικούς λόγους - πέραν των ατασθαλιών - γεγονός που, όπως παραδέχονται πλέον όλοι, οδήγησε το έργο σε ναυάγιο.
  • Με την τροπολογία στο νόμο 3127/2003 για τη σύνταξη του Εθνικού Κτηματολογίου, χαρίζονται χιλιάδες δημόσιες δασικές εκτάσεις εντός σχεδίου πόλης και που έχουν τσιμεντοποιηθεί, στους καταπατητές.
  • Με τις ασύδοτες επεκτάσεις των σχεδίων πόλης, νομιμοποιούνται ήδη διαμορφωμένες περιοχές αυθαιρέτων, ακόμη και μέσα σε δάση ή δασικές εκτάσεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι η χτεσινή πυρκαγιά της Ραφήνας ξεκίνησε από μία περιοχή η οποία για χρόνια είναι υποψήφια να μπει στο σχέδιο και για την οποία πολλοί παράγοντες πιέζουν να ενταχθεί και το τμήμα της που αποτελεί (ή, μάλλον, αποτελούσε μέχρι χτες) δάσος.
  • Με αλλεπάλληλες αποφάσεις νομαρχών ή περιφερειαρχών εξαιρούν από την αναδάσωση τεράστιες εκτάσεις που κάηκαν από τις πυρκαγιές. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην ευρύτερη περιοχή της Πεντέλης, που κάηκε και χτες, είχαν εξαιρεθεί από την αναδάσωση χιλιάδες στρέμματα που κάηκαν στη μεγάλη πυρκαγιά του 1995, γεγονός που οδήγησε στον αποχαρακτηρισμό τους, με αποτέλεσμα σήμερα εκεί που ήταν δάσος να ξεφυτρώνουν μόνο βίλες...
  • Με την απογύμνωση από στελέχη και άλλες υποδομές αφαιρεί κάθε δυνατότητα των δασοπυροσβεστικών υπηρεσιών.
Οι καταπατητές τώρα δικαιώνονται...

Στη μάχη με τις φλόγες πυροσβέστες και κάτοικοι

Eurokinissi

Στη μάχη με τις φλόγες πυροσβέστες και κάτοικοι
Ολα αυτά, αποτελούν ένα μικρό μόνο απάνθισμα των καταστροφικών ρυθμίσεων που τέθηκαν σε ισχύ τα τελευταία χρόνια και οπλίζουν το χέρι των εμπρηστών και καταπατητών. Η κυβέρνηση, όμως, της ΝΔ σχεδιάζει και νέο μπαράζ παρόμοιων ρυθμίσεων. Ειδικότερα, σύμφωνα με όσα έχουν δει τις τελευταίες μέρες το φως της δημοσιότητας, ετοιμάζει:

  • Ειδικό νόμο του υπουργείου Οικονομικών, με τον οποίο θα παρέχεται το δικαίωμα στους καταπατητές δημοσίων εκτάσεων και γενικότερα ακινήτων να δικαιωθούν... πλήρως, εξαγοράζοντας τα καταπατημένα με ένα συμβολικό τίμημα. Κι όλα αυτά προκειμένου να αποκτήσει κάποια πρόσθετα έσοδα στον κρατικό προϋπολογισμό! Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε το ίδιο το υπουργείο, πρόκειται για 89.288 καταπατημένα ακίνητα, συνολικής έκτασης 3.255.000 στρεμμάτων. Οι ίδιοι κυβερνητικοί αρμόδιοι, υπολογίζουν ότι οι καταπατητές θα εξαγοράσουν τις εκτάσεις αυτές έναντι 310 ευρώ το στρέμμα, γεγονός που θα αποφέρει έσοδα άνω του 1 δισ. ευρώ. Φυσικά οι καταπατητές θα εξαγοράσουν τις εκτάσεις αυτές με σκοπό να τις τσιμεντοποιήσουν...
  • Την αναθεώρηση του Ρυθμιστικού Σχεδίου της Αθήνας, με σκοπό να επιτραπεί η τσιμεντοποίηση πρόσθετων ελεύθερων χώρων για την ικανοποίηση της βουλιμίας του μεγάλου κεφαλαίου. Μέσα σ' αυτό το πλαίσιο, σχεδιάζεται να επιτραπεί η οικιστική ανάπτυξη και γύρω από τις ολυμπιακές εγκαταστάσεις - σαν να μην έφτανε ότι οι ίδιες κατέλαβαν κάποιους από τους τελευταίους ελεύθερους χώρους. Ως τέτοιες περιοχές μάλιστα αναφέρονται αυτές του Μαρκόπουλου, του Μαραθώνα, των Θρακομακεδόνων στην Πάρνηθα, το Ελληνικό (πρόκειται για την περιβόητη οικοπεδοποίηση των 1.000 στρεμμάτων) κ.ά.
  • Τον περιορισμό της ζώνης του αιγιαλού και της παραλίας στα 30 μέτρα, ώστε να μπορούν να εκμισθώνονται στο μεγάλο κεφάλαιο οι δημόσιες αυτές εκτάσεις που «απελευθερώνονται» από τους περιορισμούς δόμησης ή άλλης εκμετάλλευσης...
Πολύ γρήγορα προσπαθούσαν να απομακρυνθούν από το μέτωπο της φωτιάς οι κάτοικοι

Eurokinissi

Πολύ γρήγορα προσπαθούσαν να απομακρυνθούν από το μέτωπο της φωτιάς οι κάτοικοι
ΑΓΙΑ ΤΡΙΑΔΑ - ΑΓΙΑ ΚΥΡΙΑΚΗ
«Ολα τα καμένα πάνε για οικόπεδα»!

Την αγανάκτησή τους για τη μεγάλη καταστροφή εξέφρασαν οι κάτοικοι των περιοχών της Ραφήνας και των Σπάτων, στην Αλέκα Παπαρήγα, ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, η οποία περιόδευσε εκεί χτες το απόγευμα, επικεφαλής κλιμακίου της ΚΟ Αττικής του Κόμματος. Οι περισσότεροι μέλη εργατικών και λαϊκών οικογενειών είδαν μέσα σε λίγη ώρα να καταστρέφονται δάσος, σπίτια και περιουσίες. Ταυτόχρονα, κατήγγειλαν τα συμφέροντα, που, εδώ και καιρό, είχαν βάλει στο στόχαστρο, όπως είπαν, την περιοχή.

Η Αλ. Παπαρήγα βρέθηκε και μίλησε με κατοίκους των περιοχών Αγίας Τριάδας και Αγίας Κυριακής - από εκεί, δηλαδή, που ξεκίνησε η χθεσινή μεγάλη φωτιά - που πρώτοι είδαν να κατακαίγονται δάσος και σπίτια. Αγανακτισμένοι και εξοργισμένοι για ένα προμελετημένο έγκλημα, όπως κατήγγειλαν, καθώς οι συγκεκριμένες περιοχές με μόνιμους κατοίκους εδώ και πολλά χρόνια ήταν στόχος πολλών συμφερόντων, προσπαθώντας να την αποχαρακτηρίσουν και να μπει στο σχέδιο. «Ολα τα καμένα που βλέπετε γύρω σας πάνε πλέον για οικόπεδα», θα καταγγείλει χαρακτηριστικά ένας κάτοικος της Αγίας Τριάδας στην Αλ. Παπαρήγα. Και παρόμοιες καταγγελίες έδιναν και έπαιρναν.

Οι καταγγελίες για «μίζες» που ζητάνε διάφοροι για να τους επιτρέψουν να καθαρίζουν τους χώρους από τα ξερά χόρτα, για τη γενικότερη αδιαφορία στην προστασία του δάσους έδιναν και έπαιρναν. Λίγο πιο πέρα, στην περιοχή της Αγίας Κυριακής, μία κάτοικος με κλάματα έδειχνε το κατεστραμμένο εμπόρευμά της για τη λαϊκή αγορά από το οποίο επιβίωνε. «Από αύριο θα είμαι κυριολεκτικά στο δρόμο», θα πει. Λίγο πιο κάτω, ένας ηλικιωμένος μπροστά στα αποκαΐδια του σπιτιού του το μόνο που κατάφερε να πει, πιο πολύ για να διασκεδάσει την απόγνωσή του, ήταν: «Εκανε κρύο και μας έβαλαν φωτιά να ζεσταθούμε»...

Υποκριτές!

Θέμα χρόνου και ...καιρικών συνθηκών, ήταν να εκδηλωθούν οι χτεσινές πυρκαγές στις πευκόφυτες κατοικημένες περιοχές της Ραφήνας, του Νέου Βουτζά και της Καλλιτεχνούπολης, καθώς και σε άλλους οικισμούς της Ανατολικής Αττικής. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ πρώτα, ψηφίζοντας τον δασοκτόνο νόμο 3208/2003 και η ΝΔ στη συνέχεια εφαρμόζοντάς τον - ξεχνώντας τις προεκλογικές της υποσχέσεις - προδιέγραψαν το μέλλον των εναπομεινάντων δασών και δασικών εκτάσεων της Αττικής, αλλά και της υπόλοιπης χώρας.

Αποδείχτηκε ότι δεν ήταν καθόλου υπερβολή, όταν ο «Ρ», αναλύοντας τον νόμο που ψήφισε το ΠΑΣΟΚ τον Νοέμβρη του 2003, ανέφερε ότι «οπλίζει το χέρι των εμπρηστών», αφού άφηνε εκτός δασικής προστασίας, εκατομμύρια στρέμματα δασών και δασικών εκτάσεων σε ολόκληρη τη χώρα, έρμαια των ορέξεων των πάσης φύσεως οικονομικών συμφερόντων. Και αυτή η καταγγελία αποκτάει ακόμη μεγαλύτερη βαρύτητα, αφού πριν από λίγους μήνες, όπως κατήγγειλε και στο φύλλο της 17ης Ιούλη ο «Ρ», το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης προχώρησε σε άρση αναδασώσεων σε χιλιάδες στρέμματα γης σε ολόκληρη τη χώρα, με βάση μάλιστα μια υπουργική εγκύκλιο, η οποία αναμένεται να χαρακτηριστεί από το Συμβούλιο της Επικρατείας ως αντισυνταγματική. Αναφερόμαστε σε εκτάσεις της Καβάλας, της Δράμας, των Σερρών, της Πρέβεζας, της Αχαΐας, της Λακωνίας, της Σκιάθου, της Ζακύνθου, της Λευκάδας, της Κέρκυρας και της Αττικής. Πρόκειται για χιλιάδες στρέμματα δασικών εκτάσεων, τα οποία στη συντριπτική τους πλειοψηφία είχαν καταστραφεί από πυρκαγιές προηγούμενων ετών.

Ομως, επειδή πρόκειται επίσης και για εκτάσεις «φιλέτα», τα οποία η «ιδιωτική πρωτοβουλία» - που τόσο «λιβανίζεται» και από την κυβέρνηση και από την αξιωματική αντιπολίτευση - τα είχε βάλει στο μάτι εδώ και καιρό, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης έκανε ότι δεν ήξερε πως εκκρεμεί απόφαση του ΣτΕ για την εγκυρότητα και του νόμου του ΠΑΣΟΚ, αλλά και για την εγκυρότητα της δικής του εφαρμοστικής εγκυκλίου επί του νόμου. Πώς μπορούν άραγε να χαρακτηριστούν όλοι αυτοί οι κυβερνητικοί παράγοντες που χτες βρίσκονταν στο σημείο της φωτιάς, δείχνοντας εμφανώς ανήσυχοι για την καταστροφή που προκλήθηκε, αν όχι υποκριτές και ηθικοί αυτουργοί;

Από το 1981 «σιγοψήνεται»...

Το χρονικό της «καμένης γης» της πολύπαθης Πεντέλης έχει ...βάθος χρόνου. Για μεγάλη χρονική περίοδο η ευρύτερη περιοχή καιγόταν ανά τακτά διαστήματα, με αποτελέσματα καταστροφικά για τους κατοίκους της Αττικής.

  • Το 1981 ξεκινά το «οδοιπορικό της στάχτης» στο Πεντελικό. Τη χρονιά εκείνη κάηκαν πάνω από 17.000 στρέμματα στη νοτιοδυτική πλευρά της Πεντέλης.
  • Το καρβουνιασμένο σκηνικό συμπληρώνεται το 1982 με 20.000 στρέμματα στη βορειοανατολική πλευρά.
  • Το 1986 φωτιά καίει 3.000, ενώ η εστία της φωτιάς ήταν κοντά στα λατομεία.
  • Η καταστροφή συνεχίζεται το 1995, όταν από τις εκτεταμένες φωτιές αποτεφρώθηκαν 76.000 στρέμματα στην Πεντέλη, με εστίες στις περιοχές Ν. Βουτζάς, Καλλιτεχνούπολη, Πικέρμι, Ν. Μάκρη, Νταού, Αγ. Πέτρος, Π. Πεντέλη, Καλλιθέα, Ντράφι, Ανθούσα, Παλλήνη.
  • Ενα μεγάλο πλήγμα δίνεται το 1998, όταν κάηκαν 75.000 στρέμματα, ενώ η φωτιά είχε εξαπλωθεί τόσο που έκαψε και 44 σπίτια και τα περισσότερα από τα καταστήματα στην πλατεία της Πεντέλης. Οι περιοχές που κάηκαν τότε ήταν ο Αγ. Πέτρος, το Ντράφι, η Ανθούσα, η Π. Πεντέλη, η Ν. Μάκρη, ο Ν. Βουτζάς, ο Διόνυσος. Από τις απανωτές πυρκαγιές, αρκετές χιλιάδες στρέμματα είναι πλέον αδύνατον να αναγεννηθούν.
  • Τον Ιούνη του 1999 καίγονται 300 στρέμματα πευκοδάσους στον Νέο Βουτζά.
  • Τον Αύγουστο του 2000 καίγεται ένα κομμάτι της Νέας Πεντέλης και ένα μικρότερο κομμάτι της Πεντέλης που είχε ξανακαεί και το 1998. Το 2001 οι πυρκαγιές χτύπησαν ξανά την Πεντέλη, με αποτέλεσμα το 90% του βουνού να είναι καμένο.

Να σημειώσουμε ότι από τις φωτιές του 1995 - 1998, όπου κάηκαν συνολικά 100.000 στρέμματα, η φυσική αναγέννηση μέχρι το 2000 είχε καλύψει 35.000 - 40.000 στρέμματα, ενώ τεχνητή είχε γίνει σε 5.000 στρέμματα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στα τέλη Αυγούστου 2000, «πιάστηκε» φορτηγό να μπαζώνει τις καμένες εκτάσεις, ενώ 1.000 στρέμματα από τις καμένες εκτάσεις των πυρκαγιών του 2000 είχαν πουληθεί νωρίτερα, από τη Μονή Πεντέλης στον συνεταιρισμό «Αγιος Τιμόθεος», με στόχο την οικοπεδοποίηση.

Αλλη μία υπόθεση καταπάτησης ήταν και πάλι τον ίδιο χρόνο, όταν είχε αποκαλυφτεί σχέδιο καταπάτησης 2.500 στρεμμάτων, εκ των οποίων 1.200 ήταν αναδασωτέα έκταση.

ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
«Οσο η γη είναι εμπόρευμα θα μπαίνουν φωτιές... »

Σε δήλωσή της, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, κατά τη διάρκεια της περιοδείας, τόνισε:

«Αποδεικνύεται ότι από τη στιγμή που η γη και η κατοικία είναι εμπόρευμα, τότε θα μπαίνουν και φωτιές για να γίνει πιο ακριβό το εμπόρευμα. Παλεύουμε για ένα πιο ολοκληρωμένο σύστημα προστασίας από τις φωτιές και τους εμπρησμούς. Ολη η περιοχή που κάηκε πρέπει να θεωρηθεί αναδασωτέα και να μην κτιστεί τίποτα. Ειδικότερα για τα σπίτια των λαϊκών στρωμάτων, των λαϊκών οικογενειών, να αποζημιωθούν. Να εξασφαλιστεί η προσέλευση ειδικευμένου επίγειου προσωπικού για να προστατευτεί η περιοχή το βράδυ από τις εστίες της φωτιάς».

Ρεπορτάζ: Πέτρος ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ, Γιώργος ΜΙΧΑΗΛΑΡΗΣ, Νίκος ΠΕΡΠΕΡΑΣ, Φώτης ΚΟΝΤΟΠΟΥΛΟΣ, Ελένη ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ