ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 30 Ιούλη 2005
Σελ. /28
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΑ ΥΓΡΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ
Σταθερές πωλήσεις ελέω ακρίβειας

Επιβεβαιώνεται η πρακτική των νοικοκυριών της περιορισμένης κάλυψης των αναγκών τους, προκειμένου να αντεπεξέλθουν στις αυξήσεις των τιμών

Η συνεχιζόμενη και δυσβάσταχτη για τα λαϊκά εισοδήματα αύξηση της τιμής των υγρών καυσίμων οδήγησε το 2004 σε οριακή μείωση της κατανάλωσης βενζινών και πετρελαίου κατά 0,2%, σύμφωνα με τα στοιχεία έρευνας της «ΣΤΑΤΜΠΑΝΚ». Η μείωση αυτή είχε κάποιο αντίκρισμα και στους ισολογισμούς μερικών εταιριών εμπορίας καυσίμων, αν και δεν έχουν δημοσιοποιηθεί τα αποτελέσματα όλων. Σε κάθε περίπτωση όμως, τα κέρδη των εταιριών το 2004 ήταν δεδομένα, ανεξάρτητα από τις αυξομειώσεις των ποσοστών τους σε σχέση με το 2003 και παρά το περιβάλλον έντονου ανταγωνισμού ορισμένες μικρότερες από αυτές είχε ιδιαίτερα καλά αποτελέσματα, σε μια αγορά 7 δισ. ευρώ ετησίως!

Τα στοιχεία της έρευνας επιβεβαιώνουν ότι όλο και περισσότεροι καταναλωτές, υπό το βάρος της γενικότερης ακρίβειας, των χαμηλών εισοδημάτων τους και της υπέρογκης αύξησης των καυσίμων, ειδικότερα του πετρελαίου θέρμανσης από το Σεπτέμβρη του 2004, εξαναγκάστηκαν να διαθέτουν τα ίδια ή περισσότερα χρήματα με πέρυσι για την αγορά καυσίμων, γεμίζοντας, βεβαίως, λιγότερο τα ρεζερβουάρ και τις δεξαμενές πετρελαίου!

Το 2004 πουλήθηκαν 10,4 εκατομμύρια μετρικοί τόνοι, ποσότητα μειωμένη κατά 0,2% σε σχέση με το 2003, όπου είχε σημειωθεί αύξηση κατά 9% σε σχέση με το 2002. Το πετρέλαιο θέρμανσης μειώθηκε κατά 4,1%, της κίνησης κατά 0,6% και η βενζίνη σούπερ κατά 15,4%. Σημειώθηκε, ωστόσο, αύξηση στην αμόλυβδη κατά 9,6% και της αμόλυβδης 98 οκτανίων κατά 14,1%.

Σύμφωνα με την έρευνα, στην αγορά παραμένει πρώτη εταιρία σε πωλήσεις η βρετανική BP, με κάμψη των πωλήσεών της κατά 0,9%. Η ΕΚΟ είχε μείωση 2,2%, αλλά αύξησε τον κύκλο εργασιών της κατά 8,9% (1,69 δισ. ευρώ) και τα καθαρά κέρδη της κατά 15,9% (39,4 εκατ. ευρώ). Αυτή είναι και η απάντηση στο τι εννοούν οι εταιρίες εμπορίας, όταν λένε - όπως έκαναν διαρκώς το δεύτερο εξάμηνο του 2004 - ότι πουλάνε σε ...τιμές κόστους για να συνεισφέρουν στη συγκράτηση των τιμών. Οι πωλήσεις της SHELL σε βενζίνες και πετρέλαιο μειώθηκαν κατά 5,5%. Η AVIN είχε πτώση 5,3%.

Αντίθετα, η Jetoil που συγκαταλέγεται στις πέντε μεγαλύτερες εταιρίες του κλάδου αύξησε τις πωλήσεις της κατά 1,2% και παρουσίασε το 2004 αύξηση κύκλου εργασιών κατά 10% (552 εκατ. ευρώ) και τα προ φόρων κέρδη κατά 16,1% (6,5 εκατ. ευρώ). Η Aegean Oil είχε αύξηση πωλήσεων 20,4% και αύξηση τζίρου κατά 18,6% (348,3 εκατ. ευρώ) με αύξηση καθαρών προ φόρων κερδών στα 1,65 εκατ. ευρώ από 1,4 εκατ. ευρώ το 2003. Η Elin Oil αύξησε πωλήσεις κατά 7,2%, κύκλο εργασιών κατά 18,3% (347,4 εκατ. ευρώ) και προ φόρων κέρδη κατά 22,6% (4,88 εκατ. ευρώ). Η Revoil, με 40 νέα σημεία πώλησης μέσα στο 2004, αύξησε τον κύκλο εργασιών της κατά 16,1% (226,2 εκατ. ευρώ) και τα προ φόρων κατά 15,5% (3,05 εκατ. ευρώ). Σε σταθερά επίπεδα κινήθηκε η Silk Oil με κάμψη πωλήσεων 0,5%. Η ΕΤΕΚΑ ΑΕ έκανε τη διαφορά σε επίπεδο ποσοστών, με αύξηση κερδών στο 90%!!!

ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΟΣΕ
Παραπομπή στον ΟΜΕΔ από τον Οργανισμό

Στον Οργανισμό Μεσολάβησης και Διαιτησίας (ΟΜΕΔ) παρέπεμψε η διοίκηση του ΟΣΕ τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας με πρόταση για αυξήσεις... 1,1% το 2005! Είχαν προηγηθεί πολύμηνες διαπραγματεύσεις με «διαρκείς και κατάφωρα προσχηματικές υπαναχωρήσεις απ' τις προηγούμενες προτάσεις», αναφέρει στην ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών (ΠΟΣ), με μοναδικό σκοπό, όπως τονίζει, να μην υπογραφεί η σύμβαση και να έχει λυμένα τα χέρια της η διοίκηση ενόψει της διάλυσης του ΟΣΕ και της δημιουργίας νέων θυγατρικών εταιριών.

«Αποκορύφωμα αυτής της απαράδεκτης τακτικής - αναφέρει η ΠΟΣ - ήταν ο όρος που μας γνωστοποιήθηκε στη συνάντηση στις 20.7.2005 από τον Διευθύνοντα Σύμβουλο σε συνεννόηση με το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας, που προβλέπει ότι: "Με τις αυξήσεις αυτές οι αυτόματα μεταφερόμενες αυξήσεις μισθών και ημερομισθίων στο 2006 υπολογίζονται σε 4 - 4,5%. Το ποσοστό αυτό θα συνυπολογιστεί στη ΣΣΕ του 2006"». Με απλά λόγια, αυτό σημαίνει, ότι - με δεδομένο το «πλαφόν» για ονομαστικές αυξήσεις μισθών μέχρι 3% που έθεσε η κυβέρνηση στις διοικήσεις των ΔΕΚΟ ώστε οι συνολικές αυξήσεις των αποδοχών να μην υπερβούν το 5% - για το 2006 οι εργαζόμενοι στον ΟΣΕ... δικαιούνται ονομαστική αύξηση των βασικών μισθών τους μόλις 0,5%!

Η ΠΟΣ επισημαίνει ότι έκανε αντιπρόταση διεξόδου καθώς «καμιά διοίκηση της ΠΟΣ δεν μπορούσε να υπογράψει αυτόν τον απαράδεκτο όρο που ουσιαστικά εκμηδενίζει οποιαδήποτε μισθολογική αύξηση και ανοίγει το δρόμο για μείωση των αποδοχών των σιδηροδρομικών». Η ΠΟΣ δηλώνει ότι «η αντίδρασή μας πρέπει να είναι μαζική, ενωτική και δυναμική».

ΚΚΕ
Παρέμβαση για εργαζόμενους και «μικρούς» του τουρισμού

Το ζήτημα της προστασίας των εργαζομένων, των αυτοαπασχολούμενων και των μικρών επιχειρήσεων του τουριστικού κλάδου, έθεσε το ΚΚΕ στη Βουλή, με Ερώτηση των βουλευτών του Α. Σκυλλάκου, Π. Κοσιώνη, Σ. Σκοπελίτη και Α. Τζέκη προς τους υπουργούς Τουρισμού και Απασχόλησης.

Στην Ερώτηση αναφέρεται: «Οι εργαζόμενοι, οι αυτοαπασχολούμενοι και οι μικροί επιχειρηματίες του τουριστικού κλάδου βιώνουν τις αρνητικές συνέπειες της πολιτικής της κυβέρνησης.

Η αύξηση της συγκέντρωσης κεφαλαίου και η όξυνση του ανταγωνισμού στον κλάδο τροφοδοτούν τη ληστρική συμπεριφορά της εργοδοσίας σε βάρος των εργαζομένων, την αύξηση του βαθμού εκμετάλλευσης και καταπίεσης.

Οι αυτοαπασχολούμενοι και μικροί επιχειρηματίες του κλάδου βρίσκονται αντιμέτωποι με την κυριαρχία των Tour Operators και των μονοπωλιακών ξενοδοχειακών ομίλων, οι οποίοι ελέγχουν το κύκλωμα διακίνησης και επιδρούν στη διαμόρφωση των τιμών. Η μετατόπιση του αλλοδαπού τουρισμού στα ξενοδοχεία πολυτελείας (με προγράμματα "all inclusive") απ' τα ενοικιαζόμενα δωμάτια στην Κέρκυρα αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα. Το φαινόμενο αυτό βέβαια αφορά και τις υπόλοιπες τουριστικές περιοχές της χώρας μας».

Οι υπουργοί ερωτώνται:

  • Ποια μέτρα σκοπεύει να πάρει η κυβέρνηση για την ουσιαστική κατοχύρωση των εργασιακών δικαιωμάτων στις επιχειρήσεις του τουριστικού κλάδου;
  • Ποια μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση για τη στήριξη των μικρών επιχειρήσεων στον ανταγωνισμό με τους ισχυρούς ξενοδοχειακούς ομίλους και τους Tour Operators σε επίπεδο φορολογικής πολιτικής, χρηματοπιστωτικού συστήματος και πολιτικής μεταφορών;
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Νέες προθεσμίες για προγράμματα

Την παράταση της προθεσμίας υποβολής προτάσεων για 3 προσκλήσεις ενδιαφέροντος συμμετοχής σε προγράμματα, αποφάσισε το υπουργείο Ανάπτυξης.

Ειδικότερα:

Παρατείνεται μέχρι τις 16 Σεπτέμβρη 2005 η προθεσμία υποβολής προτάσεων για το πρόγραμμα «Επιχειρηματικά σχέδια υφιστάμενων μεσαίων επιχειρήσεων μεταποίησης και εργαστηρίων παροχής υπηρεσιών ποιότητας», (Δράση 2.5.3. - Α' κύκλος) του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα» (ΕΠΑΝ), ενώ με την ίδια απόφαση το ποσοστό επιχορήγησης για τους νομούς Καβάλας και Δράμας ορίζεται έως 55 %.

Επίσης μέχρι τις 16 Σεπτέμβρη 2005 παρατείνεται η προθεσμία για το πρόγραμμα «Ενίσχυση Ολοκληρωμένων Επιχειρηματικών Σχεδίων Πολύ Μικρών και Μικρών Επιχειρήσεων», (Δράση 2.7.1. - Δ' κύκλος).

Μέχρι τις 30 Σεπτέμβρη 2005 παρατείνεται η προθεσμία για τη χρηματοδότηση επενδυτικών σχεδίων ανάπτυξης ιδιωτικών - μεικτών βιομηχανικών και επιχειρηματικών υποδομών για το Β` κύκλο ένταξης στα πλαίσια των Περιφερειακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων (ΠΕΠ) του ΚΠΣ 2000 - 2006.

Παράταση και από τον ΟΤΕΚ

Μέχρι και την Παρασκευή 5 Αυγούστου παρατείνεται η προθεσμία υποβολής αιτήσεων και δικαιολογητικών για τους υποψήφιους στα τμήματα Μετεκπαίδευσης, έτους κατάρτισης 2005 - 2006 του Οργανισμού Τουριστικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΟΤΕΚ).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ