ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 30 Ιούλη 2005
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Εγκαταλείπουν τη χώρα, μαζικά, οι Ιρακινοί επιστήμονες

Νέες αντικατοχικές επιθέσεις

Καθημερινές οι διαμαρτυρίες των σουνιτών για την κακομεταχείρισή τους από τις δυνάμεις κατοχής και τους ιρακινούς συνεργάτες

Associated Press

Καθημερινές οι διαμαρτυρίες των σουνιτών για την κακομεταχείρισή τους από τις δυνάμεις κατοχής και τους ιρακινούς συνεργάτες
ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Νέες αντικατοχικές επιθέσεις εξαπολύθηκαν χτες, κυρίως στο βόρειο και δυτικό Ιράκ, ενώ η «κυβέρνηση» Τζαφάρι προσπαθεί ματαίως, αυξάνοντας τους πενιχρούς μισθούς, να συγκρατήσει το κύμα εξόδου επιστημόνων, και κυρίως γιατρών, από τη χώρα.

Τουλάχιστον 25 υποψήφιοι νεοσύλλεκτοι του ιρακινού στρατού σκοτώθηκαν και άλλοι 35 τραυματίστηκαν από επίθεση καμικάζι αυτοκτονίας χτες το πρωί, σε κέντρο στρατολόγησης στην περιοχή Ράμπια, κοντά στα σύνορα με τη Συρία. Ο τρόπος πραγματοποίησης της επίθεσης είναι παρόμοιος με όλες τις προηγούμενες περιπτώσεις ενώ, όπως φαίνεται, τα νέα ιρακινά σώματα ασφαλείας έχουν μετατραπεί σε έναν από τους βασικούς στόχους των επιθέσεων, καθώς θεωρούνται συνεργάτες της κατοχής.

Την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβε με ανακοίνωση στο διαδίκτυο η οργάνωση που αυτοπαρουσιάζεται ως «παρακλάδι της αλ Κάιντα» στο Ιράκ. Εντούτοις, παρά τον καταιγισμό των επιθέσεων κατά των ιρακινών δυνάμεων ασφαλείας, οι αμερικανικές κατοχικές δυνάμεις υποστηρίζουν ότι κάθε μήνα, τουλάχιστον 1.000 - 1.400 νεαροί Ιρακινοί κάνουν αιτήσεις στρατολόγησης στον νέο ιρακινό στρατό και την αστυνομία.

Λίγο νωρίτερα, σε περιοχές δυτικά της Βαγδάτης, 2 Αμερικανοί πεζοναύτες σκοτώθηκαν από πυρά ανταρτών. Ακολούθησε κύμα αεροπορικών επιδρομών από τις κατοχικές δυνάμεις, που υποστηρίζουν ότι κατέστρεψαν, τουλάχιστον, 3 κτίρια που χρησιμοποιούνταν από αντάρτες.

Νωρίς το απόγευμα, παγιδευμένο αυτοκίνητο εξερράγη στη συνοικία Αταφίγια κοντά στην όχθη του Τίγρη, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί 1 Ιρακινός και να τραυματιστούν 10. Προφανώς, στόχος ήταν ομάδα Ιρακινών που γιόρταζαν κάτι και έπιναν αλκοόλ. Στη Μοσούλη, παγιδευμένο αυτοκίνητο εξερράγη με στόχο αμερικανική αυτοκινητοπομπή. Σκοτώθηκε 1 Ιρακινός και τραυματίστηκαν 11.

Τέλος, στη Σαμάουα, στο νότιο Ιράκ, δύο βόμβες εξερράγησαν σε κτίριο που φιλοξενεί κέντρο επαγγελματικής κατάρτισης γυναικών, το οποίο χρηματοδοτείται από την Ιαπωνία. Δεν υπήρξαν τραυματίες καθώς χτες, το κέντρο δε λειτουργούσε λόγω της καθιερωμένης αργίας της Παρασκευής.

Φεύγουν οι Ιρακινοί επιστήμονες

Στο μεταξύ, όπως μεταδίδουν οι ανταποκριτές, με αφορμή την τρέχουσα παραδοσιακή περίοδο διακοπών, εκατοντάδες Ιρακινοί επιστήμονες, κυρίως νέοι στην ηλικία, συνωστίζονται στις πρεσβείες γειτονικών χωρών, προσπαθώντας να λάβουν βίζα εισόδου σε αυτές. Οι περισσότεροι από αυτούς δεν κρύβουν ότι επιδιώκουν να μετακομίσουν μόνιμα εκτός Ιράκ, υποστηρίζοντας ότι η κατάσταση «λόγω των κάκιστων εργασιακών συνθηκών και της έλλειψης ασφάλειας εξαιτίας της κατοχής» είναι αφόρητη.

Το μεγαλύτερο πλήγμα έχει δεχτεί ο ιατρικός κλάδος, καθώς λίγο μετά την έναρξη της κατοχής, οι περισσότεροι έμπειροι νοσοκομειακοί και πανεπιστημιακοί γιατροί εγκατέλειψαν τη χώρα. Η έλλειψή τους είναι, ήδη, εξαιρετικά εμφανής στα νοσοκομεία του Ιράκ, όπου νέοι γιατροί και ειδικευόμενοι αγωνίζονται καθημερινά να τα βγάλουν πέρα χωρίς φάρμακα και χωρίς, ακόμη και το πιο στοιχειώδη, εργαλεία.

Σε μια προσπάθεια, να συγκρατήσει το κύμα εξόδου, η ιρακινή κυβέρνηση διπλασίασε τον Ιούνη το μισθό των Πανεπιστημιακών και υποσχέθηκε αυξήσεις και σε γιατρούς και καθηγητές. Παρ' όλα αυτά, προς το παρόν, δε φαίνεται να υπάρχουν αποτελέσματα.

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Αγοράζουν τους εποικισμούς οι ΗΠΑ

ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ.--

Διαπραγματεύσεις διεξάγονται μεταξύ αντιπροσωπείας των εποίκων και αξιωματούχων της Υπηρεσίας Διεθνούς Ανάπτυξης του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών (USAID) προκειμένου οι υπερσύγχρονες αγροτικές εγκαταστάσεις των εποικισμών στη Λωρίδα της Γάζας να αγοραστούν από την Υπηρεσία, που θα τις... δώσει (με κάποιον αδιευκρίνιστο τρόπο) στους Παλαιστινίους. Στο συγκεκριμένο ζήτημα είχε αναφερθεί με άρθρο του ο «Ρ», στις 15 του περασμένου Μάη, όταν οι διαπραγματεύσεις παρέμεναν ακόμη μυστικές.

Χτες, όμως, επιβεβαιώθηκαν τόσο από τον εκπρόσωπο των εποίκων, Εϊτάν Χαντάρι, όσο και από την αρμόδια αξιωματούχο της USAID Σιλβάνα Φόα. Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο Χαντάρι, οι έποικοι διαπραγματεύονται την πώληση περισσοτέρων των 250 από τα συνολικά 300 υπερσύγχρονα θερμοκήπια, που βρίσκονται στη Λωρίδα της Γάζας, στην αμερικανική υπηρεσία.

Πρόκειται για περίπου 1.000 εκτάρια γης, τα οποία, μέχρι στιγμής, έχουν φθάσει στην τιμή των 15 εκατομμυρίων δολαρίων. Οπως δήλωνε ο Ε. Χαντάρι δεν έχουν, ακόμη, υπογραφτεί συμβόλαια, αλλά μια τέτοια εξέλιξη θεωρείται πολύ πιθανή, καθώς πολλοί από τους εποίκους υποστηρίζουν ότι η αποζημίωση που λαμβάνουν από την ισραηλινή κυβέρνηση για τη μετεγκατάστασή τους (στην οποία δεν προβλέπεται και μετεγκατάσταση του συνόλου των αγροτικών εγκαταστάσεων) δεν είναι αρκετή.

Η Παλαιστινιακή Αρχή, μέχρι πρότινος, αρνιόταν ότι γίνεται η οποιαδήποτε τέτοια συζήτηση. Χτες, όμως, ο υπουργός Οικονομικών, Μάζεν Σουνοκρότ, δήλωνε ότι «δε διάκειται αρνητικά στο ενδεχόμενο να παραλάβει τα θερμοκήπια, διά μέσου ενός τρίτου και όχι από τους εποίκους κατευθείαν, δίνοντάς τους κιόλας αποζημίωση άμεση ή έμμεση».

Αυτό που δε διευκρινίζεται είναι το αντίτιμο με το οποίο η USAID θα παραδώσει τα θερμοκήπια στην Παλαιστινιακή Αρχή, δεδομένου ότι θα καταβάλει γι' αυτά σημαντικά χρηματικά ποσά. Σύμφωνα με τις αρχικές πληροφορίες που είχαν αναφερθεί στο άρθρο του «Ρ», απώτερος στόχος είναι να «παραχωρηθούν» σε Παλαιστινίους επιχειρηματίες, οι οποίοι, όμως, θα υποχρεούνται να έχουν ισραηλινή ασφάλεια ή ισραηλινό συνεταίρο.

Το πόσο εύκολα θα υποθηκευτεί η γη της Λωρίδας της Γάζας, και πάλι από Ισραηλινούς, γίνεται ακόμη σαφέστερο μέσα από τις δηλώσεις του αξιωματούχου της Παγκόσμιας Τράπεζας, που είναι αρμόδιος για τα παλαιστινιακά εδάφη. Ο Νίγκελ Ρόμπερτς, λοιπόν, υποστήριξε ότι η Παγκόσμια Τράπεζα δε θα εμπλακεί στην αγοραπωλησία, αλλά μπορεί «να βοηθήσει (προφανώς με δάνεια) στην καλή τους χρήση από τους Παλαιστινίους και στις εξαγωγές των προϊόντων τους». Στο τραπέζι των συνομιλιών δεν αποκλείεται, τις επόμενες ημέρες, να τεθούν και τα σπίτια που οι έποικοι αφήνουν πίσω τους.

Κατά τα άλλα... αποχώρηση

Στο μεταξύ, αρκετοί έποικοι έχουν, ήδη, αρχίσει να εγκαταλείπουν τα σπίτια τους στη Λωρίδα της Γάζας. Παρ' όλα αυτά, οι εκπρόσωποι εκείνων που είναι αποφασισμένοι να αντισταθούν υπογράμμιζαν ότι έχουν, ήδη, εξασφαλίσει την «υπογραφή» χιλιάδων Ισραηλινών στρατιωτών, που δεσμεύονται να «μην υπακούσουν στις εντολές εκκένωσης των εποικισμών».

Ισραηλινοί αξιωματούχοι απέρριπταν αυτούς τους ισχυρισμούς και απειλούσαν με σκληρές ποινές όσους στρατιώτες δεν υπακούσουν. Παράλληλα, ο Αριέλ Σαρόν κατέστησε σαφές ότι ο ισραηλινός στρατός θα «απαντήσει σκληρότατα» σε τυχόν επιθέσεις Παλαιστινίων κατά τη διάρκεια της αποχώρησης.

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Συγκρούσεις, ναρκωτικά και... δημοκρατική διαδικασία

ΚΑΜΠΟΥΛ/ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Αμερικανικές και Αφγανικές δυνάμεις σκότωσαν την Παρασκευή έξι ενόπλους και συνέλαβαν άλλους δέκα χτες στο Νοτιοανατολικό Αφγανιστάν, συγκεκριμένα σε περιοχή κοντά στη Σίνκαϊ στην επαρχία Ζαμπούλ. Σύμφωνα με το στρατό των ΗΠΑ οι «συμμαχικές» (βλ. κατοχικές) δυνάμεις δεν είχαν απώλειες. Συνοψίζοντας, το ανακοινωθέν του αμερικανικού στρατού αναφέρει ότι «τις τελευταίες πέντε ημέρες, Αφγανικές και Αμερικανικές δυνάμεις σκότωσαν περίπου 20 άνδρες του εχθρού και συνέλαβαν άλλους 33 σε επιχειρήσεις στις επαρχίες Ορουζγκάν και τη Ζαμπούλ», διαψεύδοντας προηγούμενα στοιχεία της κυβέρνησης Καρζάι, που έκανε λόγο για 40-50 νεκρούς Ταλιμπάν.

Τα ναρκωτικά κάνουν θραύση

Επίσης χτες, ο Οργανισμός Ελέγχου Λογαριασμών (GAO) του αμερικανικού Κογκρέσου έδωσε στη δημοσιότητα μια έκθεση, η οποία περίπου παραβιάζει ανοιχτές θύρες, διαπιστώνοντας ότι «η επιδείνωση της ασφάλειας καθιστά μεγάλες ζώνες απρόσβατες σε κάθε βοήθεια και η συνεχής αύξηση της παραγωγής οπίου υπονομεύει τη νόμιμη οικονομική δραστηριότητα» στο Αφγανιστάν. Αυτό που δεν λέει η έκθεση είναι ότι το εμπόριο οπίου και ηρωίνης το διεξάγουν, με περίσσιο ζήλο, οι σύμμαχοι των ΗΠΑ στη χώρα.

Ακόμη, ο GAO σημειώνει ότι για λόγους ασφαλείας, η αμερικανική Υπηρεσία για τη Διεθνή Ανάπτυξη (USAid), έχει κατασκευάσει ή επιδιορθώσει μόλις 8 από τα 286 σχολεία (!) για τα οποία σχεδίαζε επισκευές.

Οσον αφορά τα ναρκωτικά, μια αξιοσημείωτη χτεσινή εξέλιξη ήταν η ανακοίνωση του ΟΗΕ ότι θα παρέχει ομάδες ερευνητών και δικαστικών για τις διώξεις υπόπτων για υποθέσεις ναρκωτικών, που θα υπαχθεί στο ειδικό υπουργείο Καταπολέμησης των Ναρκωτικών.

Και ενώ ο πόλεμος και το εμπόριο ναρκωτικών συνεχίζονται με εντεινόμενους ρυθμούς, το Αφγανιστάν οδεύει προς τις εκλογές του Σεπτέμβρη...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ