ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 27 Γενάρη 2000
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ
Θρασύτατα ψεύδη από τον υπουργό Αμυνας

Τον υπουργό Εθνικής Αμυνας, Ακη Τσοχατζόπουλο, καταγγέλλει η Νομαρχιακή Επιτροπή Ηρακλείου του ΚΚΕ, για τις απαντήσεις που έδωσε στο Σύλλογο Απολυμένων Υπαλλήλων Πολεμικής Αεροπορίας της πρώην αμερικανικής βάσης Γουρνών Ηρακλείου, στην πρόσφατη συνάντησή τους.

Οπως καταγγέλλει η ΝΕ Ηρακλείου σε ανακοίνωσή της, «με περίσσιο θράσος ο υπουργός προκειμένου να ξεφύγει από τις ευθύνες που έχει η κυβέρνηση στο όλο θέμα και έχει οδηγήσει σε απόγνωση 100 περίπου εργαζόμενους - άνεργους, ούτε λίγο-ούτε πολύ τους είπε, ότι ο λόγος που δεν επαναπροσλαμβάνονται στο ελληνικό δημόσιο είναι οι αντιρρήσεις που προβάλλουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, συμπεριλαμβανομένου και του ΚΚΕ».

Συνεχίζοντας η ΝΕ τονίζει: «Η κυβέρνηση, όταν θέλει να δείξει πυγμή στην προώθηση αντιλαϊκών μέτρων, το κάνει και δε λογαριάζει τίποτα. Οταν καλείται να δώσει λύσεις σε εργασιακά προβλήματα, τότε προβάλλει το επιχείρημα των αντιρρήσεων από την αντιπολίτευση. Αίσχος και ντροπή!».

Σε ό,τι αφορά στη στάση του ΚΚΕ απέναντι στο θέμα της επαναπρόσληψης των απολυμένων, η ΝΕ αναφέρει: «Μόνο για το 1999 η Κοινοβουλευτική μας Ομάδα έφερε το θέμα στη Βουλή τρεις φορές, ρωτώντας τον υπουργό εάν προτίθεται να επαναπροσλάβει τους εργαζόμενους. Σε όλες τις απαντήσεις της η κυβέρνηση πρόβαλλε την αντίθεσή της, λόγω της υπ' αριθμόν 321/94 απόφασης του ΝΣΚ, ενώ γνωρίζει πολύ καλά ότι η τελευταία ακυρώνεται από τη νέα υπ' αριθμόν 423/97 απόφαση του ΝΣΚ».

Ακόμα, σημειώνει: «Ποτέ εδώ και πέντε χρόνια, ο υπουργός ή ο υφυπουργός έφεραν το συγκεκριμένο θέμα στη διακομματική επιτροπή της Βουλής για να διαπιστώσει αυτά που ψευδώς αναφέρει για αντιρρήσεις της αντιπολίτευσης. Το κόμμα μας στάθηκε στο πλευρό των εργαζομένων από την αρχή που προέκυψε το θέμα και πήρε δημόσια θέση για το δίκιο τους, τη στιγμή που όλοι οι άλλοι κώφευαν, τους χλεύαζαν και τους απειλούσαν».

Τέλος, η ΝΕ Ηρακλείου του ΚΚΕ σημειώνει: «Η κυβέρνηση αν νομίζει ότι το ΚΚΕ θα παίξει το παιχνίδι της γάτας με το ποντίκι είναι γελασμένη. Το ΚΚΕ ό,τι λέει το λέει μπροστά στο λαό. Αν πάλι η κυβέρνηση έχει στα χέρια της κάποιο στοιχείο, που να δείχνει ότι το ΚΚΕ αντιτίθεται στην επίλυση του εργασιακού προβλήματος με την επαναπρόσληψή τους στο δημόσιο, "ιδού η Ρόδος ιδού και το πήδημα"!».

Δραστηριότητες των ΚΟ του ΚΚΕ

Στα πλαίσια της Πολιτικής Εξόρμησης του ΚΚΕ ενόψει των βουλευτικών εκλογών, πραγματοποιούνται τις επόμενες μέρες οι παρακάτω εκδηλώσεις Κομματικών Οργανώσεων.

  • Αύριο, Παρασκευή, 28/1, θα πραγματοποιηθεί περιοδεία από κλιμάκιο του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Δήμο Κουμπούρη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και θα επισκεφθεί το εργοστάσιο της ΕΒΟ στις 9 π.μ. και στις 11 π.μ. το ενεργειακό εργοστάσιο της ΔΕΗ στο Λαύριο.
  • Το Σάββατο 29/1, θα πραγματοποιηθεί η κοπή της πίτας της Κομματικής Οργάνωσης Λαυρίου του ΚΚΕ στις 6 μ.μ. στα γραφεία της.
  • Το Σάββατο, 29/1, στις 7μ.μ. οι Κομματικές Οργανώσεις Κυψέλης του ΚΚΕ καλούν σε συζήτηση για τις πολιτικές εξελίξεις και στην κοπή της Πρωτοχρονιάτικης πίτας τους, στα γραφεία τους, Κερκύρας 91.
  • Επίσης, το Σάββατο θα κόψει την πίτα της η ΚΟΒ Ελληνικού στις 6.30 μ.μ., στα γραφεία της.
  • Το Σάββατο η ΚΟΒ Θησείου του ΚΚΕ καλεί στην κοπή της πίτας της και στη συζήτηση που θα ακολουθήσει για την εκλογική διακήρυξη. Η εκδήλωση θα γίνει στις 6.30 μ.μ., στα γραφεία της ΚΟΒ, Δημοφώντος και Φυλλίδος 2.
  • Την Κυριακή, 30/1, η ΚΟΒ Νέου Κόσμου καλεί στη σύσκεψη που διοργανώνει με θέμα τις πολιτικές εξελίξεις και στην κοπή της πίτας της, στις 6 μ.μ., στα γραφεία της, Φρατζή 68.
  • Την Κυριακή η ΚΟΒ Σαλαμίνας του ΚΚΕ καλεί στην εκδήλωση που διοργανώνει για την εκλογική διακήρυξη του Κόμματος. Η εκδήλωση θα γίνει στην ταβέρνα «Το κύμα», στην παραλία Αγίου Νικολάου, στις 11 το πρωί.
  • Τη Δευτέρα, 31/1, η ΚΟΒ Χαλκηδόνας - Κιλικιανών Κοκκινιάς του ΚΚΕ καλεί σε εκδήλωση - σύσκεψη για την Εκλογική Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ, στις 6.30 το απόγευμα, στα γραφεία της Π. Ράλλη 371.
Στη Θεσσαλονίκη

Η Κομματική οργάνωση Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ στα πλαίσια της πολιτικής εξόρμησης προγραμματίζει τις παρακάτω περιοδείες.

  • Σήμερα, Πέμπτη, στις 7 π.μ., περιοδεία στους χώρους του λιμανιού με επικεφαλής τους Γιάννη Κατσαρό, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και Θόδωρο Κυριακίδη, μέλος της ΝΕ της ΚΟΘ.
  • Αύριο, Παρασκευή, στις 6.30 π.μ., κλιμάκιο στελεχών με επικεφαλής την Δέσποινα Αχτσίδου, μέλος του ΝΓ της ΚΟΘ, θα περιοδεύσει στους ΟΤΑ Πολίχνης.
Οι φιέστες της κυβέρνησης και η «τιμή του Αντάρτη»

Είναι ολοφάνερο πλέον ότι «βαίνωμεν προς εκλογάς» πριν λήξει η θητεία αυτής της Βουλής. Αυτό προκύπτει, μεταξύ άλλων, από το ότι η κυβέρνηση έχει στήσει, για μια ακόμη φορά, ολόκληρη επιχείρηση και μεθοδευμένα επιχειρεί να παραπλανήσει το λαό και να υποκλέψει ή να εξαγοράσει την ψήφο του. Ετσι έχουμε «παροχές» και παροχολογία, μπαράζ προσλήψεων και μονιμοποιήσεων εργαζομένων, με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, «επιτυχίες» στην εξωτερική πολιτική κλπ.

Ολη αυτή η επιχείρηση παραπλάνησης του λαού, βοηθούντων και των κρατικοδίαιτων ΜΜΕ, γίνεται μέσα στο γνωστό σε κάθε εκλογές, εντονότατο κλίμα πόλωσης και στημένης δικομματικής «αντιπαράθεσης» των δύο εκπροσώπων της άρχουσας τάξης, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, που τους αναγκάζει σε επίπεδο προσώπων να προσπαθεί ο ένας να κρύψει από τον άλλον «μάσκες ομορφιάς» στα καλλιστεία, για το ποιος είναι ο «κατάλληλος» πρωθυπουργός.

***

Στα πλαίσια του συσκοτισμού και της αλλοίωσης των συνειδήσεων, με στόχο να κλαπούν οι ψήφοι, πρέπει να ενταχθούν οι προεκλογικές φιέστες, που εξαγγέλθηκαν για τη βράβευση των αντιστασιακών. Στο Κιλκίς, για παράδειγμα, σε μια τέτοια φιέστα θα «τιμηθούν» χιλιάδες αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης. Με ποιο τρόπο; Με το γνωστό. Με απονομή μεταλλίων και «μπόλικο λιβανιστήρι».

Θέλουν να «τιμήσουν» τους αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης, τη στιγμή που χρόνια τώρα και μέχρι σήμερα δεν έχουν ικανοποιήσει βασικά τους αιτήματα. Τους αντιστασιακούς, που τους θυμούνται όποτε θέλουν να κλέψουν την ψήφο τους και διοργανώνουν ανούσιες φιέστες ή στέλνουν τον Ευάγγελο να τους τραγουδήσει με τη μελωδική του φωνή αντάρτικα τραγούδια.

***

Οι αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης, οι μαχητές του ΕΑΜ και οι άλλοι αγωνιστές που πολέμησαν τους κατακτητές, είναι οι σημερινοί υπερήλικες συνταξιούχοι, που ζουν με συντάξεις πείνας, που συγκεντρώνονται στις πλατείες και διαδηλώνουν, ζητώντας ανθρώπινες συντάξεις και βασικές κοινωνικές παροχές. Και όταν ζητούν ανθρώπινες συνθήκες ζωής, η κυβέρνηση τους τιμά, στέλνοντας τα ΜΑΤ να τους περιποιηθούν με ξυλοκόπημα και να βοηθήσουν την αναπνευστική λειτουργία τους με χημικά και δακρυγόνα.

Οι αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης, όπου κι αν ανήκουν σήμερα πολιτικά, πρέπει να γυρίσουν την πλάτη στις προεκλογικές φιέστες που τους υποτιμούν. Δε διεκδικούν δάφνες και αναγνώριση για την προσφορά τους. Πόσο τους τιμούν όταν πρώτα απ' όλα δεν τους εξασφαλίζουν μια αξιοπρεπή ζωή και ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης τώρα στα στερνά τους;

***

Πρέπει να αντιληφθούν οι αντιστασιακοί ότι δε χρειάζεται να ανατρέχουν στο αγωνιστικό τους παρελθόν, ιδιαίτερα αυτοί που μέχρι σήμερα είχαν ασυμβίβαστη, με το κατεστημένο, στάση ζωής.

Αυτή την περήφανη στάση ζωής πρέπει να την κρατήσουν μέχρι το τέλος της ζωής τους, γιατί τα «στερνά τιμούν τα πρώτα».


Κώστας ΠΙΝΕΛΗΣ
Γραμματέας ΝΕ Κιλκίς του ΚΚΕ

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΙΡΗΝΗΣ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ
Εκθεση φωτογραφίας

Εκθεση φωτογραφίας με πλούσιο υλικό σχετικά με τη δράση της ΕΕΔΥΕ, από την ίδρυσή της το 1955 μέχρι σήμερα, πραγματοποιεί η Επιτροπή Ειρήνης Καλλιθέας. Η έκθεση θα διαρκέσει ως την Κυριακή, 30/1, και φιλοξενείται στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου (Μεγίστης 18-20). Ωρες λειτουργίας της έκθεσης, στην οποία η είσοδος είναι ελεύθερη, θα είναι από τις 5 έως τις 8 το απόγευμα. Παράλληλα θα λειτουργεί και έκθεση βιβλίων και κεραμικών.

Συνάντηση ενημέρωσης για τις γερμανικές αποζημιώσεις

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κ. Στεφανόπουλος συναντήθηκε προχτές με τον Μ. Γλέζο, πρόεδρο του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης Γερμανικών Αποζημιώσεων, καθώς και με τους Αλ. Μαγκάκη και Πέτρο Ανταίο, πρόεδρο και γενικό γραμματέα της Ενωμένης Εθνικής Αντίστασης 41 - 44 και τους εκπροσώπους άλλων αντιστασιακών οργανώσεων, οι οποίοι τον ενημέρωσαν λεπτομερώς επί των εξελίξεων του θέματος της καταβολής των γερμανικών αποζημιώσεων.

Στην Αιτωλοακαρνανία ο Ν. Σοφιανός

Εκδήλωση - συζήτηση πραγματοποιεί η Νομαρχιακή Οργάνωση Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ, με ομιλητή τον Γραμματέα του ΚΣ της ΚΝΕ, Νίκο Σοφιανό, την Κυριακή, στις 6 το απόγευμα, στο Επιμελητήριο Αιτωλοακαρνανίας (Σμύρνης και Παπαστράτου).

«Δεν υπάρχουν αδιέξοδα στην κοινωνική και πολιτική ζωή. Αδιέξοδα υπάρχουν εκεί που κυριαρχεί ο φόβος, η μοιρολατρία, η υποταγή και η λογική ότι τίποτε δεν αλλάζει», επισημαίνει στην ανακοίνωση - κάλεσμα η Νομαρχιακή Οργάνωση Αιτωλοακαρνανίας της ΚΝΕ και καταλήγοντας συμπληρώνει: «Η νεολαία δε σκύβει το κεφάλι. Ο δρόμος της αντίστασης και του αγώνα είναι μονόδρομος. Υπάρχει λύση, ο δρόμος του λαού. Αντίσταση και αντεπίθεση τώρα!».

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΙΡΗΝΗΣ ΕΒΡΟΥ
Εκδήλωση για το Σύμφωνο Σταθερότητας

Συζήτηση για το Σύμφωνο Σταθερότητας και τη Συμφωνία του Ελσίνκι, καθώς και για τις επιπτώσεις του στα Βαλκάνια και στην Ελλάδα, διοργανώνει η Επιτροπή Ειρήνης Εβρου της ΕΕΔΥΕ. Η εκδήλωση θα γίνει το Σάββατο, στις 7 το απόγευμα, στην αίθουσα του Επιμελητηρίου Αλεξανδρούπολης. Κεντρικός ομιλητής θα είναι ο Νίκος Φωτιάδης, αντιπρόεδρος της ΕΕΔΥΕ. Θα ακολουθήσουν διαδικασίες για τη συγκρότηση νέας γραμματείας της τοπικής επιτροπής.

Σε Τρίκαλα - Καρδίτσα ο Σπ. Στριφτάρης

Τους Νομούς Τρικάλων και Καρδίτσας επισκέπτεται σήμερα Πέμπτη και αύριο Παρασκευή ο Σπ. Στριφτάρης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Το πρόγραμμα της περιοδείας περιλαμβάνει: Σήμερα, στις 10.30 π.μ. σύσκεψη αγροτοσυνδικαλιστών στο Ζάρκο, στις 12.30 το μεσημέρι συνέντευξη Τύπου στα γραφεία της ΝΕ Τρικάλων του ΚΚΕ, στις 6 μ.μ. συγκέντρωση στο Αρδάνι και στις 7.30 μ.μ. συγκέντρωση στο Ρίζωμα.

Αύριο, Παρασκευή, στις 12 το μεσημέρι συνάντηση με το νομάρχη Καρδίτσας, στη 1 μ.μ. συνέντευξη Τύπου στα τοπικά ΜΜΕ στα γραφεία της ΝΕ Καρδίτσας του ΚΚΕ, στις 5.30 μ.μ. συγκέντρωση στο χωριό Καλλιφώνη και στις 7 το βράδυ συγκέντρωση στη Σέκλιζα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ