ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 27 Γενάρη 2000
Σελ. /36
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ - ΤΣΕΤΣΕΝΙΑ
Ρωσική αντίδραση στις απειλές της ΕΕ

Ρώσοι στρατιώτες σε οδομαχίες στο Γκρόζνι

Associated Press

Ρώσοι στρατιώτες σε οδομαχίες στο Γκρόζνι
ΜΟΣΧΑ.-

Η Ρωσία αντέδρασε την Τετάρτη, 26 Γενάρη, έντονα, καταδικάζοντας τις απειλές της Ευρωπαϊκής Ενωσης ότι θα επιβάλει κυρώσεις για τον πόλεμο στην Τσετσενία και τόνισε ότι θα προβεί σε αντίποινα, αν η ΕΕ υλοποιήσει τις απειλές της, μετέδωσε το ΙΤΑΡ-ΤΑΣΣ. «Τέτοιου είδους ενέργειες απειλούν να προκαλέσουν μεγάλες απώλειες τόσο στην ΕΕ, όσο και στη Ρωσία, η οποία θα αναγκαστεί να αντιδράσει με τον κατάλληλο τρόπο», πρόσθεσε το πρακτορείο, επικαλούμενο τον εκπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας Αλεξάντρ Γιακοβένκο.

Οι υπουργοί Εξωτερικών των 15 έχουν εξουσιοδοτήσει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να υλοποιήσει τις προτάσεις που διατυπώθηκαν στη Σύνοδο Κορυφής του Ελσίνκι, τον περασμένο μήνα για την επιβολή ήπιων κυρώσεων κατά της Ρωσίας. Ο Γιακοβένκο τόνισε ότι οι ρωσικές αρχές θα εξετάσουν «τις πιθανές πρακτικές συνέπειες των αποφάσεων της ΕΕ και την ανάγκη λήψης των κατάλληλων μέτρων, για να υπερασπιστούν τα συμφέροντα της Ρωσίας». Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο, η Ρωσία δεν πρόκειται να ανεχθεί πιέσεις σε θέματα, που αφορούν την εδαφική της ακεραιότητα.

Στο μεταξύ, οι επιχειρήσεις στο Γκρόζνι και σε άλλες περιοχές της Τσετσενίας βρίσκονται σε εξέλιξη, με θύματα και από τις δυο πλευρές. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Γενικού Επιτελείου των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων, 7 Ρώσοι στρατιώτες σκοτώθηκαν και άλλοι 12 τραυματίστηκαν το τελευταίο 24ωρο στις σφοδρές συγκρούσεις στο Γκρόζνι και στο Αργκούν. Οι επιθέσεις από το πυροβολικό και την αεροπορία εναντίον του Γκρόζνι εντάθηκαν, καθώς συμπληρώθηκε ένας μήνας από την έναρξη της επιχείρησης για την κατάληψη της τσετσενικής πρωτεύουσας. Οι ομοσπονδιακές δυνάμεις εντείνουν τις προσπάθειές τους για τον έλεγχο της πλατείας Μινούτκα, στο κέντρο του Γκρόζνι, αλλά συναντούν σθεναρή αντίσταση από τους Τσετσένους. Ο διοικητής των τσετσενικών δυνάμεων στο Γκρόζνι, Ασλανμπέκ Ισμαΐλοφ, δήλωσε στον απεσταλμένο του ΙΝΤΕΡΦΑΞ ότι οι πολυκατοικίες και οι υπόγειες διαβάσεις στην πλατεία έχουν μετατραπεί σε «φρούρια», από τα οποία οι άνδρες του ελέγχουν την πρόσβαση στην πλατεία. Σύμφωνα με το ΙΤΑΡ-ΤΑΣΣ, τα ρωσικά στρατεύματα στο Γκρόζνι πρέπει να μάχονται για κάθε κτίριο και κάθε όροφο και η προέλαση είναι εξαιρετικά δύσκολη.

Την ίδια ώρα εκφράζονται φόβοι για ενδεχόμενες επιθέσεις των Τσετσένων αυτονομιστών σε ρωσικές πόλεις, σε αντίποινα για τις επιχειρήσεις στην Τσετσενία. Οι δυνάμεις ασφαλείας οι μονάδες του υπουργείου Εσωτερικών έχουν τεθεί σε κατάσταση συναγερμού, για να αντιμετωπίσουν ενδεχόμενες επιθέσεις των Τσετσένων ανταρτών, μετέδωσε το ΙΝΤΕΡΦΑΞ. Οπως είναι γνωστό, την περασμένη Παρασκευή, ο ασκών χρέη προέδρου της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν είχε δηλώσει πως ο κίνδυνος τρομοκρατικών επιθέσεων έχει αυξηθεί και θα συνεχίσει να αυξάνεται, αν δεν «εξολοθρευτούν» οι Τσετσένοι «συμμορίτες». Ετσι, σε 7 σημαντικές πυκνοκατοικημένες περιοχές, σε μέρη που συχνάζει πολύς κόσμος, στα σχολικά κτίρια και νοσοκομεία, στους σταθμούς και στα αεροδρόμια, αλλά και στις δημόσιες υπηρεσίες ο έλεγχος θα είναι μεγαλύτερος. Τέλος, η αστυνομία ζήτησε απ' όλους να ειδοποιήσουν τις αρχές, αν εντοπίσουν κάποιον ύποπτο άνθρωπο ή ακόμα κάποιο ύποπτο όχημα.

Σύγκρουση τρένων

Ενα άτομο (ένας από τους μηχανοδηγούς) σκοτώθηκε και 14 επιβάτες τραυματίστηκαν, όταν επιβατικό τρένο συγκρούστηκε με εμπορική αμαξοστοιχία χτες στην περιοχή Νόβγκοροντ (βορειοδυτική Ρωσία), στη γραμμή που συνδέει τη Μόσχα με το Λένινγκαντ, ανακοίνωσε το υπουργείο Εκτάκτων Περιστατικών. Σύμφωνα, με το τηλεοπτικό δίκτυο ΝΤΒ, η κακή λειτουργία του συστήματος ελέγχου της κυκλοφορίας στους σιδηροδρόμους, λόγω των κακών καιρικών συνθηκών, ίσως ευθύνεται για το δυστύχημα.

ΗΠΑ
Χιλιάδες απολύσεις στην «Κόκα Κόλα»

ΑΤΛΑΝΤΑ.-

Η μεγαλύτερη εταιρία αναψυκτικών στον πλανήτη, η «Κόκα Κόλα», ανακοίνωσε χτες ότι θα περικόψει 6.000 θέσεις εργασίας από τις επιχειρήσεις της ανά τον κόσμο. Η χτεσινή ανακοίνωση αποτελεί τη μεγαλύτερη και πιο μαζική περικοπή θέσεων εργασίας, με το σκεπτικό πάντα της ανοικοδόμησης της εταιρίας, φυσικά με μοναδικό στόχο να αυξήσει τα κέρδη της.

Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε η ανακοίνωση του νέου «αφεντικού» της εταιρίας, «ο κόσμος στον οποίο λειτουργούμε έχει αλλάξει δραματικά και πρέπει να αλλάξουμε κι εμείς για να επιτύχουμε». Ο νέος πρόεδρος της «Κόκα Κόλα», Ντάγκλας Ντραφ, ο οποίος ανέλαβε καθήκοντα τον περασμένο μήνα, δήλωσε ακόμη ότι αυτή... «η αναπροσαρμογή θα επιτρέψει στην εταιρία να ανταποκριθεί καλύτερα στις διαφορετικές ανάγκες των πελατών και καταναλωτών»!

Πάντως, οι 6.000 θέσεις εργασίας που εξαφανίζονται, θα είναι σε παγκόσμιο επίπεδο, καθώς οι 2.500 περικοπές θα γίνουν στις κεντρικές εγκαταστάσεις της Ατλάντας και αναμένεται να μειώσουν τις ετήσιες δαπάνες κατά 300 εκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα πάντα με την ανακοίνωση της εταιρίας. Επίσης ακόμη 800 θέσεις εργασίας θα περικοπούν στις διάφορες βιομηχανικές μονάδες στις ΗΠΑ, ενώ για το εξωτερικό οι θέσεις εργασίας που περικόπτονται είναι 2.700. Οσο για το διά ταύτα, η «Κόκα Κόλα» ανακοίνωσε ζημιές 45 εκατομμυρίων δολαρίων κατά το τέταρτο τρίμηνο, εξαιτίας των δραστηριοτήτων της στη Ρωσία, τη Βαλτική, την Ιαπωνία και άλλες αγορές.

ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Αρχισε η δίκη του Ναουάζ Σαρίφ

ΚΑΡΑΤΣΙ -ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.- Αναβολή της δίκης του, που επαναλήφθηκε χθες, ζήτησε ο ανατραπείς πρωθυπουργός του Πακιστάν, Ναουάζ Σαρίφ, διά των συνηγόρων του, μέχρις ότου αποφανθεί το Ανώτατο Δικαστήριο για τη νομιμότητα του στρατιωτικού καθεστώτος που κυβερνά τη χώρα. «Η παρούσα υπόθεση δεν μπορεί να εκδικαστεί, δεδομένου ότι εκκρεμεί ακόμη το ζήτημα στο Ανώτατο Δικαστήριο και η ακροαματική διαδικασία έχει οριστεί για τις 31 Ιανουαρίου», τόνισε συνήγορος του Σαρίφ. Η υπεράσπιση αναφερόταν στο αίτημα του κόμματος του Σαρίφ Μουσουλμανική Ενωση του Πακιστάν (ΡΜL) προς το Ανώτατο Δικαστήριο, με το οποίο προσβάλλει νομικώς τη νομιμότητα του στρατιωτικού πραξικοπήματος, με το οποίο απομακρύνθηκε από την εξουσία ο Σαρίφ στις 12 του περασμένου Οκτωβρίου. Ο δικαστής του Αντιτρομοκρατικού Δικαστηρίου, Ρεχμάτ Χουσάιν Τζάφρι, διέκοψε για λίγη ώρα τη διαδικασία και κάλεσε την υπεράσπιση και την ενάγουσα αρχή να παρουσιάσουν τα επιχειρήματά τους. Ο Σαρίφ, ο αδελφός του Σαχμπάζ και άλλοι πέντε συγκατηγορούμενοί τους αντιμετωπίζουν τις κατηγορίες της απόπειρας δολοφονίας, απαγωγής, τρομοκρατίας, και υποκίνησης σε αεροπειρατεία, που μπορούν να τους στοιχίσουν έως και την ποινή του θανάτου.

Αμερικανικές παλινωδίες

Ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπιλ Κλίντον δήλωσε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ότι οι αρχές των ΗΠΑ «δεν έχουν καμία απόδειξη» ότι η πακιστανική κυβέρνηση ενεπλάκη στην αεροπειρατεία, στο τέλος του 1999, ενός Airbus των Ινδικών Αερογραμμών. Η δήλωση ουσιαστικά αναιρεί μία προγενέστερη, που έγινε από τον εκπρόσωπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τζέιμς Ρούμπιν, ο οποίος είχε επί λέξει πει ότι «υπάρχουν οι λόγοι, ώστε να εκτιμούμε πως οι αεροπειρατές (του ινδικού αεροπλάνου) είχαν διασυνδέσεις με τη μουσουλμανική οργάνωση Χαρκάτουλ - Μουτζαχεντίν, η οποία υποστηρίζεται από ορισμένα στοιχεία του στρατιωτικού καθεστώτος του Πακιστάν και αναπτύσσει πολεμική δράση στο Κασμίρ». Ο Ρούμπιν είχε φροντίσει, ωστόσο, να πάρει κάποιες αποστάσεις, τονίζοντας επίσης ότι «δεν υπάρχει κανένα στοιχείο ότι η πακιστανική (στρατιωτική) κυβέρνηση γνώριζε εκ των προτέρων για την αεροπειρατεία». Το αεροπλάνο είχε απογειωθεί από το Κατμαντού του Νεπάλ με τελικό προορισμό το Νέο Δελχί, όμως, μετά την αεροπειρατεία που διήρκεσε οκτώ ολόκληρα εικοσιτετράωρα και τη σταδιακή απελευθέρωση πολύ μικρού αριθμού ομήρων επιβατών, οι εναπομείναντες 160 αφέθηκαν ελεύθεροι την παραμονή της Πρωτοχρονιάς στο αφγανικό αεροδρόμιο του Κανταχάρ.

ΤΟΥΡΚΙΑ
Στρατός κατά Ισλάμ (στο ίδιο έργο θεατές... )

ΑΓΚΥΡΑ.-

Το έργο είναι πολυπαιγμένο: οι ισλαμιστές δίνουν μια «αφορμή» στο στρατό, ο οποίος απαντά με απειλές παρέμβασης. Αυτό συνέβη και χθες, όταν οι στρατηγοί προειδοποίησαν το αντιπολιτευόμενο ισλαμικό κόμμα της Αρετής (Φαζιλέτ) ότι ίσως τεθεί υπό απαγόρευση επειδή «υπονόησε» σχέσεις μεταξύ του στρατού και των σκληροπυρηνικών μουσουλμάνων της οργάνωσης «Χεζμπολάχ».

«Τα τελευταία γεγονότα απέδειξαν σαφώς για μια ακόμη φορά ότι η απειλή του ριζοσπαστικού Ισλάμ συνεχίζεται», αναφέρει σε δήλωσή του το γενικό επιτελείο των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων. «Πολιτικά κόμματα που αντιπροσωπεύουν αυτή τη νοοτροπία απαγορεύτηκαν τρεις φορές από το Συνταγματικό Δικαστήριο».

Η ανακάλυψη 33 πτωμάτων ανθρώπων που βασανίστηκαν μέχρι θανάτου και τάφηκαν σε πρόχειρους τάφους, σ' ολόκληρη τη χώρα, έχει προκαλέσει σοκ στην Τουρκία και αναζωπυρώσει τις κατηγορίες ότι το κράτος μπορεί να έχει κάποιο ρόλο στην υποστήριξη των ανταρτών της οργάνωσης «Χεζμπολάχ» που κατηγορούνται για τους φόνους. Το ισλαμικό Κόμμα της Αρετής και ο επικεφαλής του Ρετσάι Κουτάν ηγήθηκαν των εκκλήσεων για πλήρη έρευνα σχετικά με την οργάνωση, η οποία εμφανίστηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1980 στη Νοτιοανατολική Τουρκία, και τις ρίζες της. «Ούτε πουλί δεν μπορεί να πετάξει στην περιοχή αυτή χωρίς να το ξέρουν οι ένοπλες δυνάμεις», δήλωσε ο Κουτάν χθες στους βουλευτές του κόμματός του. Η δήλωση του γενικού επιτελείου είναι η πρώτη που συνδέει το Κόμμα της Αρετής με τη «Χεζμπολά», αλλά πολλοί Τούρκοι υποστηρικτές του κοσμικού κράτους υποψιάζονται ότι είναι δύο πλευρές του ίδιου νομίσματος, καθώς συμμερίζονται το στόχο της εφαρμογής του ισλαμικού νόμου στην Τουρκία. Πάντως, το γεγονός ότι κύριοι στόχοι της «Χεζμπολάχ» ήταν οι υποστηρικτές του PKK, έκανε πολλούς να κατηγορούν την οργάνωση αυτή ότι χρηματοδοτείται από το κράτος εναντίον του PKK.

ΙΝΔΙΑ
Εκρήξεις χάλασαν τη «γιορτή» στο Κασμίρ

ΤΖΑΜΟΥ.- Τέσσερις ισχυρές εκρήξεις αναφέρθηκαν τις πρωινές ώρες χτες στο Τζαμού, τη χειμερινή πρωτεύουσα του ινδικού κρατιδίου Τζαμού - Κασμίρ, την ώρα που διεξάγονταν εορταστικές εκδηλώσεις για την Ημέρα της Δημοκρατίας στην Ινδία.

Οπως ανέφεραν αυτόπτες στο «Ρόιτερς», οι εκρήξεις σημειώθηκαν καθώς έφθανε ο κυβερνήτης του κρατιδίου στο στάδιο Μουλάνα Αζάντ για να παραστεί στις εκδηλώσεις. Η αστυνομία δεν προέβη σε ενημέρωση για απώλειες. Μία από τις εκρήξεις σημειώθηκε σε κατοικημένη περιοχή, δύο άλλες στην κοίτη του ποταμού Τζάμου Τάουι, που διασχίζει την πόλη. Η τέταρτη εικάζεται πως ήταν επίθεση με ρουκέτες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ