ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 27 Γενάρη 2000
Σελ. /36
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΚΟΛ
Σφίγγει ο κλοιός...

Ο Β. Σόιμπλε προεδρεύει σε μια από τις πολλές συναθροίσεις μελών του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος

Associated Press

Ο Β. Σόιμπλε προεδρεύει σε μια από τις πολλές συναθροίσεις μελών του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος
ΒΕΡΟΛΙΝΟ.-

Οι αποκαλύψεις για τις δωροδοκίες και τα μυστικά κονδύλια τελειωμό δεν έχουν. Ακόμη μία χθες ήρθε να προστεθεί μέσα από τις σελίδες του περιοδικού «Στερν», όπου ανέφερε ότι ο πρώην καγκελάριος Χέλμουτ Κολ, ακόμη και μετά την αποχώρησή του από την καγκελαρία και την ηγεσία του κόμματος εξακολουθούσε να λαμβάνει...

Οπως έγινε στην περίπτωση της αποδοχής έξι δωρεάν αεροπορικών ταξιδιών, που του «προσέφερε» μεγιστάνας του τύπου. Αμέσως μετά ο εκπρόσωπος του πρώην καγκελάριου Μίκαελ Ρόικ, δήλωσε ότι όντως ο Κολ αποδέχτηκε αυτά τα «δωρεάν ταξίδια», όμως από ένα φίλο, τον Λέο Κιρχ, που απλά τυγχάνει να είναι ένας μεγιστάνας του Τύπου. Πάντως, το Στερν στο δημοσίευμά του καταδεικνύει ότι η φιλία αυτή, δεν ήταν τελείως αθώα, καθώς ο Κο, φέρεται να διευκόλυνε τον Κιρχ σε όλες τις διαπραγματεύσεις με αποκορύφωμα την έγκριση από την ΕΕ της τηλεοπτικής συμμαχίας, για ένα γίγαντα της τηλεόρασης, που έχει σχηματιστεί από τον Κιρχ, τον Μπέρτελσμαν και την Ντόιτσε Τέλεκομ.

Η κατάσταση που έχει περιέλθει ο Κολ, είναι αξιοθρήνητη, ενώ η απομόνωσή του βαθαίνει ακόμη περισσότερο, καθώς ένας από τους πιο πιστούς φίλους και συμμάχους του, ο Νόρμπερτ Μπλουμ, υπουργός Εμπορίου και τα 16 έτη που ήταν ο Κολ στην καγκελαρία συντάχθηκε με τους υπολοίπους ανώτερους αξιωματούχους του κόμματος οι οποίοι εξέδωσαν μία καταδικαστική ανακοίνωση για τη στάση του Κολ, να μην αποκαλύπτει τα ονόματα των «δωρητών», και τον κατηγόρησαν για αναξιοπρεπή συμπεριφορά.

Παράλληλα, στέλεχος του κόμματος βεβαίωνε χθες ότι ο πρώην καγκελάριος δε θα επιστρέψει ποτέ πια στην ομοσπονδιακή Βουλή, στην Μπούντεσταγκ, παρά το γεγονός ότι αρνήθηκε να παραιτηθεί της βουλευτικής του ιδιότητας, όπως έγραφε χθες η εφημερίδα «Μπερλίνερ Τσάιτουνγκ», επικαλούμενη δήλωση στελέχους της CDU. «Είναι αδιανόητο πλέον να ξαναεμφανιστεί ο Κολ στην Μπούντεσταγκ», δήλωσε σύμφωνα με την εφημερίδα μη κατονομαζόμενο στέλεχος του κόμματος του πρώην καγκελαρίου. Αυτό είναι και το επόμενο βήμα της ατίμωσης του Κολ, που μόλις την περασμένη εβδομάδα εξαναγκάστηκε σε παραίτηση από το αξίωμα του επιτίμου προέδρου της CDU, ένα αξίωμα που κατείχε από την ημέρα που παραιτήθηκε από ηγέτης του κόμματος το 1998, έπειτα από 25 ολόκληρα χρόνια. Η CDU πάντως δεν έφτασε στο σημείο να ζητήσει την ποινική δίωξη του Κολ, προκειμένου να τον εξαναγκάσει να κατονομάσει τους «μυστηριώδεις» χορηγούς του κόμματος. Αλλά και αυτό προς το παρόν, καθώς όλα τα μέτωπα είναι ανοιχτά και δείχνουν να το σκέφτονται πολύ σοβαρά.

ΕΕ - ΟΔ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ
Παρά τις διχογνωμίες, το εμπάργκο παραμένει...

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-

Στη Σύνοδο των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στις Βρυξέλλες καταγράφηκαν μεν οι έντονες διαφωνίες μεταξύ των εταίρων εν σχέσει, με το εμπάργκο κατά της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας, αλλά επί της ουσίας δεν άλλαξε τίποτε... Οι κυρώσεις σε βάρος του Βελιγραδίου (για την ενέργεια και τις αερομεταφορές), ούτε χαλάρωσαν, ούτε ήρθησαν. Αν μη τι άλλο παρατείνονται ως είχαν...

Ποιοι αντέδρασαν στη χαλάρωση ή άρση του εμπάργκο; Πρώτιστα, οι υπουργοί της Βρετανίας και της Ολλανδίας, οι οποίοι φάνηκαν και πάλι να «εκφράζουν» και να εξυπηρετούν, τρόπον τινά, τη «γραμμή» της Ουάσιγκτον πάνω σ' αυτό το πολύκροτο θέμα. Και αυτό παρά τις «υποσχέσεις», που είχαν δώσει προσφάτως αξιωματούχοι της ΕΕ σε στελέχη της σερβικής αντιπολίτευσης για ελάφρυνση των κυρώσεων, που έχουν επιβληθεί σε βάρος του Βελιγραδίου με το γνωστό «αντάλλαγμα»: να εντείνει η σερβική αντιπολίτευση τις πιέσεις της στην κυβέρνηση του Βελιγραδίου.

Η σερβική αντιπολίτευση αντέδρασε με απογοήτευση και κατηγόρησε την Ευρωπαϊκή Ενωση ότι λόγω του βέτο των Αμερικανών διατηρούν τις κυρώσεις, οι οποίες «πλήττουν περισσότερο το σερβικό λαό και ενισχύουν το σερβικό καθεστώς και τον Γιουγκοσλάβο Πρόεδρο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς». Αρκετά χαρακτηριστική ήταν η αντίδραση του αντιπολιτευόμενου "Δημοκρατικού Κόμματος Σερβίας" του Βόισλαβ Κοστούνιτσα που υποστήριξε πως «ένα αμερικανικό "όχι" αξίζει περισσότερο από 15 ευρωπαϊκά "ναι"»!

Το κρατικό πρακτορείο «Τανγιούγκ» σε σχόλιό του για το θέμα ανέφερε ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση εδώ και επτά μήνες ασχολείται με το θέμα της άρσης των κυρώσεων, αλλά εμφανίζεται ανήμπορη να αντιταχθεί στις υπαγορεύσεις των ΗΠΑ.

ΑΥΣΤΡΙΑ
Ανοιξε ο δρόμος της κυβέρνησης για την ακροδεξιά

BIENNH.-

Εντονες διεθνείς αντιδράσεις έχει προκαλέσει η ολοένα και πιθανότερη προοπτική της συμμετοχής του ακροδεξιού κόμματος της Ελευθερίας, του Γκέοργκ Χάιντερ, στο σχηματισμό νέας κυβέρνησης. Αν και ο Αυστριακός Πρόεδρος Τόμας Κλέστιλ, δεν έχει ακόμη δώσει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στο δεξιό Λαϊκό Κόμμα ή στο Κόμμα της Ελευθερίας, οι φήμες περί κυβερνητικής συνεργασίας των δύο κομμάτων οργιάζουν.

Την αδυναμία του να σχηματίσει, έστω και μειοψηφική, κυβέρνηση αναγνώρισε δημόσια, αργά το βράδυ της Τρίτης, ο Καγκελάριος Βίκτορ Κλίμα. Ο ηγέτης των Σοσιαλδημοκρατών δήλωσε ότι εγκαταλείπει τις προσπάθειές του επιστρέφοντας την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον Αυστριακό Πρόεδρο. Η αποτυχία του Κλίμα ενέτεινε την ανησυχία που είχε προκαλέσει η μεγάλη ενίσχυση του Κόμματος της Ελευθερίας, κατά τη διάρκεια της εκλογικής αναμέτρησης, καθώς, πλέον, ο δρόμος ανοίγει για τη συμμετοχή της ακροδεξιάς στην κυβέρνηση και πιθανότατα και την ανάληψη της Καγκελαρίας.

Αν και η ηγεσία του Λαϊκού Κόμματος δεν έχει προβεί σε καμία επίσημη δήλωση, δημοσιογραφικές πληροφορίες ανέφεραν ότι τα δύο κόμματα βρίσκονταν σε μυστικές συνομιλίες εδώ και καιρό, χωρίς, όμως, να έχει ανακοινωθεί τίποτε δημόσια. Παρ' όλα αυτά, οι αντιδράσεις τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και σε διεθνές επίπεδο είναι έντονες.

Η γραμματέας του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών, Αν Γκαζό - Σεκρέ, μεταφέροντας δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών Υμπέρ Βεντρίν, χαρακτήρισε «αξιοθρήνητη» προοπτική για την Αυστρία τη συμμετοχή της ακροδεξιάς στην κυβέρνηση και συμπλήρωσε ότι «είναι αηδιαστική κάθε πολιτική πρακτική που καταφεύγει σε υπερβολές και χρησιμοποιεί φανταστικούς φόβους για να προκαλέσει άνοδο του λαϊκιστικού και εθνικιστικού κινήματος». Με πλήρη διακοπή των διπλωματικών σχέσεων συνεχίζει να «απειλεί» το Ισραήλ σε περίπτωση συμμετοχής της ακροδεξιάς στην κυβέρνηση. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Εχούντ Μπάρακ επανέλαβε, από τη Στοκχόλμη όπου βρίσκεται για να συμμετάσχει σε διεθνή διάσκεψη για το Ολοκαύτωμα, ότι προτίθεται να αποσύρει άμεσα τον πρεσβευτή του Ισραήλ από τη Βιέννη.

ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΜΟΤΡΕΑΛ
Νέα κονταροχτυπήματα για τα μεταλλαγμένα προϊόντα...

ΜΟΝΤΡΕΑΛ - ΛΟΝΔΙΝΟ.-

Η ιστορία επαναλαμβάνεται; Ενδεχομένως, μιας που κανείς δεν μπορεί να είναι αισιόδοξος για την κατάληξη των εργασιών της Διάσκεψης, που πραγματοποιείται ολοκληρώνεται αύριο στο Μόντρεαλ του Καναδά, με σκοπό την υπογραφή ενός Πρωτοκόλλου για την Ασφάλεια της Βιοποικιλότητας. Τα συμφέροντα που παίζονται είναι πολλά, αφού οι 40 υπουργοί και οι περίπου 130 εκπρόσωποι χωρών του πλανήτη φαίνεται να χωρίζονται σε δύο "στρατόπεδα": στις χώρες με ισχυρή τη "βιοτεχνολογική"γεωργία και στις άλλες που θέλουν να προασπίσουν το δικαίωμα της επιλογής αλλά και της επιβολής ελέγχων σε γενετικά μεταλλαγμένα προϊόντα.

Το Πρωτόκολλο Βιοποικιλότητας είναι παλιά ιστορία. Μία ανάλογη διάσκεψη είχε πραγματοποιηθεί τον περσινό Φλεβάρη στην Καρταχένα της Κολομβίας, όπου παρά την απόφαση δεκάδων χωρών να εγκρίνουν το πρωτόκολλο, αυτό, ποτέ δεν εφαρμόστηκε στην πράξη, εξαιτίας της άρνησης των ΗΠΑ και των χωρών της Ομάδας του Μαϊάμι, (Καναδάς, Αυστραλία, Αργεντινή, Χιλή, Ουρουγουάη) να εγκρίνουν διάταξη για την εξαγωγή γενετικά μεταλλαγμένων προϊόντων μόνον κατόπιν άδειας της χώρας εισαγωγής.

Βέβαια, από το «ναυάγιο» της Καρταγένα μέχρι τη Διάσκεψη του Μόντρεαλ, μπορεί να μην έχουν αλλάξει τα συμφέροντα τρισεκατομμυρίων δολαρίων των χωρών της βιοτεχνολογικής αγροτικής παραγωγής, αλλά έχουν ενταθεί οι επιφυλάξεις κυβερνήσεων και καταναλωτών για την ασφάλεια των γενετικά μεταλλαγμένων προϊόντων.

Φήμες για συμφωνία από την πίσω πόρτα

Ενδέχεται, λοιπόν, να ψηφιστεί το Πρωτόκολλο για την Ασφάλεια της Βιοποικιλότητας; Αυτό φαίνεται μάλλον απίθανο. Αντίθετα, μάλιστα, ίσως ευοδώσουν - όχι απαραίτητα στο Μόντρεαλ...-οι προσπάθειες των ΗΠΑ για άνοιγμα των ευρωπαϊκών αγορών στις εισαγωγές γενετικά μεταλλαγμένων προϊόντων μέσω του Ευρωπαίου Επιτρόπου επί του εμπορίου, Πασκάλ Λαμί. Αυτό αν αληθεύει σχετικό δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας, "ΙΝΤΕΠΕΝΤΕΝΤ", σύμφωνα με το οποίο ο Πασκάλ Λαμί είναι ο "Δούρειος Ιππος", μέσω του οποίου οι ΗΠΑ επιχειρούν να ρίξουν στις ευρωπαϊκές αγορές τόνους γενετικά μεταλλαγμένων προϊόντων. Οπως αποκαλύπτει η βρετανική εφημερίδα, τόσο ο Λαμί όσο και άλλα στελέχη της Κομισιόν επιχειρούν να κλείσουν μυστική συμφωνία με τις ΗΠΑ, καθώς οι παραπάνω αξιωματούχοι φέρονται αποφασισμένοι να ενδώσουν στις πιέσεις της Ουάσιγκτον παρά τις εκ διαμέτρου αντίθετες επιθυμίες, που έχουν εκφράσει οι αρμόδιοι υπουργοί για τις εισαγωγές γενετικά μεταλλαγμένων προϊόντων. Ο ίδιος ο επίτροπος δε διέψευσε τις πληροφορίες της εφημερίδας, αρκούμενος να δηλώσει (στο φύλλο της περασμένης Τρίτης) πως πρόκειται να εντάξει στην "ατζέντα" συζητήσεων μία συμφωνία εν σχέσει με γενετικά μεταλλαγμένα προϊόντα. Εάν αυτή η συμφωνία "κλείσει", τότε όλες οι χώρες της ΕΕ θα χάσουν το δικαίωμα μπλοκαρίσματος των εισαγωγών γενετικά μεταλλαγμένων σπόρων και προϊόντων από τις ΗΠΑ. Τι θα έχει να κερδίσει ο Λαμί και οι άλλοι ανώτεροι αξιωματούχοι της Κομισιόν; Σύμφωνα, πάντα, με τις πηγές της εφημερίδας, αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου έχουν υποσχεθεί σε στελέχη της Κομισιόν πως η Ουάσιγκτον δε θα πιέσει για δραστικές μειώσεις στις επιχορηγήσεις που δίνονται στους Ευρωπαίους αγρότες υπό τη σκέπη της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής. Η ίδια εφημερίδα υπαινίσσεται εμμέσως πλην σαφώς πως ο (Γάλλος) Πασκάλ Λαμί θα είχε συμφέρον να οδηγήσει στο κλείσιμο μιας συμφωνίας με τους Αμερικανούς για τις εισαγωγές γενετικά μεταλλαγμένων προϊόντων στις ευρωπαϊκές αγορές, αφού όπως υποστηρίζει η "ΙΝΤΕΠΕΝΤΕΝΤ" το πολιτικό όφελος για το Παρίσι από την απόσυρση των αμερικανικών πιέσεων για τον περιορισμό των αγροτικών επιδοτήσεων θα ήταν, έστω και πρόσκαιρα, μεγαλύτερο...

Μάλιστα, σε εμπιστευτικό υπόμνημα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, που δημοσιεύτηκε την περασμένη Κυριακή από την "ΙΝΤΕΠΕΝΤΕΝΤ", αποκαλύπτεται πως οι ΗΠΑ έχουν εντείνει τις πιέσεις τους σε βάρος της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την αποδοχή βιοτεχνολογικών προϊόντων, καθώς εκτιμούν ότι οι απώλειες από τη μη προώθησή τους στην ευρωπαϊκή αγορά προκαλεί κόστος ύψους 220 εκατομμυρίων δολαρίων ετησίως.

ΣΕΡΒΙΑ
Εκατοντάδες φόνους στο Κόσσοβο καταγγέλλει αξιωματούχος

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-

Τουλάχιστον 800 άτομα, εκ των οποίων δεκάδες παιδιά, έχουν δολοφονήσει Κοσσοβάροι Αλβανοί εξτρεμιστές αφότου έφθασαν στο Κοσσυφοπέδιο οι πολυεθνικές δυνάμεις του ΝΑΤΟ, υποστήριξε χτες αξιωματούχος της σερβικής κυβέρνησης σε επιστολή που απέστειλε προς τη ΓΙΟΥΝΙΣΕΦ.

Στην επιστολή της, η Μαργκίτ Σάβοβιτς, υποστήριξε ότι τα παιδιά είναι τα θύματα των χειρότερων εγκλημάτων τα οποία συνεχίζονται έως σήμερα στο Κοσσυφοπέδιο. «Στους έξι μήνες παραμονής της διεθνούς δύναμης, μαζικό έγκλημα, ανομία, καταστροφή περιουσίας και όλων των ειδών ο τρόμος, όπως εθνικές εκκαθαρίσεις και απαγωγές διαδραματίζονται στο Κοσσυφοπέδιο» παρατηρεί η αξιωματούχος της σερβικής κυβέρνησης στην ίδια επιστολή, όπου σημειώνει πως έως σήμερα έχουν δολοφονηθεί στο Κοσσυφοπέδιο 793 άτομα, έχουν τραυματιστεί 611, ενώ έχουν απαχθεί άλλα 688... Η Μ. Σάβοβιτς υποστηρίζει τέλος πως όλα αυτά τα εγκλήματα διαδραματίζονται μπροστά στα αδιάφορα μάτια των στρατιωτών της «ΚΦΟΡ».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ